adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling

China netwerk Guanxi.nu


Subsidiënt  Geledraak.nl :

AMPEK

CRTV

Chinezen demonstreren tegen Dalai Lama in Den Haag
publicatiedatum: 05-06-2009
door: Geledraak.nl

Terwijl de Tibetaanse geestelijk leider  in Den Haag werd ontvangen door het Nederlandse parlement en de minister van Buitenlandse Zaken, demonstreerden Chinese jongeren en ouderen op het Plein naast de Kamer tegen het bezoek van de Dalai Lama. Ze droegen spandoeken mee waarop de Dalai Lama als leugenaar werd neergezet. De demonstranten volgen hiermee de lijn van de Chinese regering die stelt dat de Dalai Lama  geen religieuze bedoelingen heeft, maar politieke, en dat hij streeft naar afscheiding van een groter Tibet van China. In de buurt vand e demonstranten stond ook een Chinese vrouw die steun betuigde aan Tibet. 'De Dalai Lama is een góede man', riep zij in het Engels (bron NOS tvjournaal 20.00 u.)
Debat over Tibet  is niet of nauwelijks mogelijk in China. Vorige maand publiceerde een groep wetenschappers wel een rapport over de huidige situatie in Tibet, met kritiek op het  beleid van de Chinese regering daar.  Dit rapport is niet wijd verspreid.
 
Gerelateerde pagina's  
Bezoek Dalai Lama aan Nederland: welke consequenties?
Brief Chinese ambassade aan Tweede Kamer: ontvang Dalai Lama niet
CDA: EU moet Nederland beschermen tegen Chinese handelssancties
Coalitie steunt Balkenende: alleen minister Verhagen ontvangt Dalai Lama
Dalai Lama geeft lezing in Nederland op 4 'Tiananmen' juni 2009
Dalai Lama ook door politiek ontvangen
Dalai Lama welkom in Nederland
Geen ontvangst dalai lama door premier Balkenende
Kamercommisie niet welkom in China
Meerderheid Standpunt.nl: onbegrijpelijk dat Balkenende dalai lama niet ontvangt
Minister Verhagen: geen verdere diplomatieke actie
Tibetaanse gemeenschap: Balkenende heeft 'slappe knieen
Tibetaanse parlementariers in ballingschap bezoeken Nederland
Tibetanen niet gebaat bij gekleurde discussies
Twee Tibet opinies in de Volkskrant en comment Ian Buruma
Vanmiddag debat Balkenende-Tweede kamer over dalai lama
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
RuiDu 14-06-2009
Tim je kan zelf de puntjes invullen, waarom krijg hij zo ongelooflijk veel media-aandacht? Waarom ontkent hij dat hij een politiek leider is?

Wat Lulu Wang zegt klopt. Zij kan inderdaad beter oordelen, omdat ze het verhaal van 2 kanten leest. Dat hoeft niet gelijk iets te bewijzen maar het brengt een veel omvangrijkere informatie naar buiten.

Tibetaans spreken speelt in dit geval niet zo'n grote rol. Er zijn weinig nieuwsbronnen die in het Tibetaans geschreven zijn.

Wat zij zegt in de open brief is blijkbaar gewonnen uit betrouwbare bronnen, als je het zo gaat bekijken kan je alles ontkennen wat een beetje "pro-China" is..
thulsen 12-06-2009
Wat ik nog wil toevoegen:

"Omdat zij niet over de informatie beschikken die ik wel heb, omdat ik Chinees versta en nieuws direct van Chinese websites kan halen."

Lulu Wang zegt dat ze beter kan oordelen dan Westerlingen, omdat ze Chinees spreekt. Ik zeg: Lulu Wang kan ook niet goed oordelen, omdat ze geen Tibetaans spreekt.
Tim Hulsen 12-06-2009
Hallo RuiDu,

die heb ik gelezen. Dus? Wat mevrouw Wang zegt is ineens de onomstotelijke waarheid?

Ik vind het triest dat mensen met termen als 'Daliar Lama' gaan smijten. Kwetsend ook voor diegenen die hem als boeddhistisch leider zien. En dat terwijl veel Chinezen zeggen dat ze zich gekwetst voelen door de Westerse media. Kijk dan eerst eens naar jezelf, denk ik dan.
RuiDu 10-06-2009
Het gaat nu niet om uitmaken of hij een leugenaar is, het staat vast dat hij de boel belazert. Tim als je de open brief van Lulu Wang leest schept dat misschien meer duidelijkheid.

Het is nou eenmaal zo dat de media zeer negatief is over China. De media gunt meer media tijd aan de dalai lama dan aan veel andere belangrijkere zaken.

Daliar Lama
Shing 10-06-2009
Beide genoemde gevallen als zodanig zijn niet goed voor de wederzijdse verhoudingen. Het gaat, meen ik, om het vinden van een juist evenwicht tussen het denken en doen.
Tim Hulsen 10-06-2009
Hallo Shing,

okee, het kan zijn dat Westerlingen wat botter zijn, en dat Chinezen hun mening vaker voor zich houden, zeker in contact met Westerlingen. Een cultuurverschil natuurlijk.

Maar ik weet ook niet of dat nou beter is, het gaat er in mijn ogen vooral om wat je denkt en niet wat je zegt.
Shing 09-06-2009
Dat ben ik met je eens en dat heb ik ook niet weersproken. Dat protest vind ik niet eens een zo slecht idee.
Chinezen in China hebben te weinig besef van de Tibetaanse situatie en vrijheid om een dergelijk protest te organiseren.

Maar Chinezen in het westen die net als de Tibetanen voor meer vrijheid opkomen zouden de Tibetanen een hart onder de riem kunnen steken. Ik hoop dat een dergelijk initiatief een keer van de grond komt.
Voorts klopt het dat er ook onder veel Chinezen anti-westerse sentiment heerst. Maar in mijn beleving heeft dit te maken met de historische achtergrond van de verhouding tussen Chinezen en westerlingen. En met het feit dat westerlingen een negatieve mening over Chinezen hebben die eenzijdig en regelmatig naar Chinezen daadwerkelijk wordt geuit. Chinezen doen dit laatste -over het algemeen- niet.
Tim Hulsen 09-06-2009
Je bent het dus wel met me eens dat de regering dat wel doet. Kunnen jullie daar dan niet eens een protest voor opzetten? Tegen de ongenuanceerdheid van de Chinese regering?

Verder heb ik er vaak op gewezen dat er net zo goed anti-Westerse sentimenten zijn bij Chinezen. Ik hoop alleen maar dat dit niet de nieuwe koude oorlog wordt.
Shing 08-06-2009
De Dalai Lama wordt niet massaal door de Chinese gemeenschap uitgemaakt voor leugenaar. Althans niet die hier in Nederland. Maar het zou me niet verbazen als dat zou veranderen door de anti-Chinese houding.
thulsen 07-06-2009
Kan wel zijn, ik vind het echter ook niet bepaald genuanceerd dat die man telkens maar weer massaal voor leugenaar wordt uitgemaakt. Zowel door de regering als door de Chinese gemeenschap.
Shing 07-06-2009
Dit soort initiatieven zijn het gevolg van het feit dat in het westen ongenuanceerd kritiek is geleverd op de Tibet-kwestie. Veel Chinezen hebben dat als een anti-Chinese houding ervaren.

advertenties Ned.-China

Tokowijzer alles over de toko

China Nu magazine

plaats uw China vacature op Geledraak!

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Nieuwste inburgering Nederland voor Chinezen, volg de e-learning cursus benodigd voor de inburgering (MVV). De e-learning cursus is geheel up-to-date met het nieuwe inburgeringsexamen. Interesse? Ga naar dutchmvv.com

Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing