adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Laatste bijdragen forum

Bekijk alle berichten op het Gele Draak Forum >>
Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Een bezoek aan de Expo Shanghai
publicatiedatum: 05-06-2010
door: Geledraak.nl

Shanghai vrijdag 4 juni 2010: bewolkt, maar droog, en met circa 24 graden een uitstekende dag om de World Expo te bezoeken. Dat moeten meer mensen hebben gedacht. Bij ingang nummer 7 van het Expo terrein wachten om tien uur al honderden mensen in de rijen voor de tassenscan. Totale wachttijd 45 minuten. Maar, voor wie horrorverhalen over uren staan en wachten op deze grootste Expo ooit heeft gehoord valt het dus uiteindelijk best mee.

Eenmaal binnen wacht een belangrijke beslissing: het uitkiezen van te bezoeken de paviljoens. Voor wie een hekel heeft aan wachten vallen er al direct enkele af, zoals de VS, Italie, Saoedi-Arabie, Japan en natuurlijk de grootste van allemaal: die van China. De paviljoens zijn op regio gerangschikt. Wie toch een van de populaire paviljoens wil zien, doet er het beste aan zich daar bij binnenkomst direct heen te spoeden - de beproefde Efteling strategie - en hopen op het beste.

We zijn uiteraard nieuwsgierig naar ons eigen trots, het Nederlands paviljoen Happy Street. Dat ligt uiteraard in de regio Europa, het best te bereiken via genoemde ingang nummer 7. Het blijkt dat Happy Street erg in trek is. Er is een behoorlijk lange rij wachtenden, maar het goede nieuws is dat de wachtrij flink in beweging is. Daar is door de ontwerper, John Körmeling, goed over nagedacht. Het blijkt ook dat deze strategie heel wat bezoekers oplevert. Happy Street was de afgelopen maand zelfs een dag het op een na best bezochte paviljoen, met ongeveer 60.000 bezoekers. Dat betekende ook dat 15% van de bezoekers die dag het paviljoen had bezocht.  Normaal gesproken komen er rond de 50.000.

Happy Street is in feite een moderne attractie en kent geen gelijke op het Expo terrein. Het paviljoen is niet gesloten zoals alle andere, maar juist open. Al stijgend lopen bezoekers door de straat langs allerlei Nederlandse bijzonderheden. Vrijwel alles is bijzonder vormgegeven of is uit zichzelf opvallend. Bezoekers zijn verrast.  bijvoorbeeld bij de grote aquariumachtige bak vol tulpen. 'He tulpen uit Holland' roept een jonge Chinese vrouw opgetogen en trekt de camera. 'Zouden ze echt zijn of nep?', vraagt een vriendin. 'Echt natuurlijk', zegt een ander beslist.

Ook de 'Social Eyes' teddybeer die reageert op beeld en geluid is in trek. De meeste bezoekers staan ook uitgebreider stil bij het venster met daarachter allerlei Dutch design klassiekers, inclusief een oma-fiets. En ze halen hun schouders op bij het zien van de zwevende steen van Wim T. Schippers.
Ondertussen wordt er druk foto's gemaakt vanaf Happy Street, het biedt door het open karakter een uniek uitzichtspunt op andere paviljoens.

Een oude oma, zeker in de tachtig, schuifelt met haar wandelstok langzaam omhoog over de Happy Street. Vol verbazing en en met twinkelende ogen kijkt ze om zich heen. Eindpunt en rustpunt voor velen is het 'weiland' met schaapjes. Jong en oud gebruiken ze als bankjes. Sommigen kopen ook de vers gebakken stroopwafels, poffertjes of bitterballen. Dertig Chinese horeca medewerkers zijn er dagelijks mee in de weer, onder toeziend oog van Maison de Boer.

Een medewerker van de cateraar meldt dat de logistiek goed verloopt, na wat aanvangsproblemen. Zo bleek een sprinkler installatie te zijn geplaatst precies boven de frituur. Ook leveringen komen niet altijd op tijd en hoofdbrekens zijn er nog altijd over de vele regels op het terrein die ook nog eens regelmatig wijzigen.
Het hoofd van het Tsjechische paviljoen schreef er midden mei een woedende email over aan het orgganisatiecomite van de Expo.
De teller op die 4e juni bleef uiteindelijk staan op 436.900 bezoekers. Het is te doen! Althans voor dit moment. In China verwacht men dat het na juni veel drukker wordt, als studenten en scholieren vakantie krijgen.Praktische info:
Kaartjes voor overdag kosten 160 rmb (ca 18 euro), 's avonds korting. De kaartjes zijn op diverse plaatsen te krijgen, bijvoorbeeld bij de postkantoren, supermarkten Lian Hua en Hualian, Lawson, Alldays. Vraag om een kaartje 'Expo' of als men dat niet verstaat: 'Shibo' (uitspraak als sju bo (korte u en korte o) )

Metrolijn 7 komt uit bij ingang 7 ( het Europa-gedeelte), uitstappen bij halte Changqing Road (NB de halte wordt in de metro niet speciaal aangekondigd als uitstaphalte voor de Expo) ; Metrolijn 7 en 8 is het dichtst in de buurt van het China paviljoen (halte Yaohua Road, exit 4). Op het terrein zelf rijden ook bussen waar bezoekers vrij in- en uit kunnen stappen.

Een strategie is om bv heen met lijn 7 te reizen en terug met lijn 7/8. Er zijn ook veerdiensten over de Huangpu naar de overkant, waar het onderdeel Urban Best Practices Area te vinden is. Volgens sommige bezoekers 'misschien wel inspirerender dan de paviljoens'.

De Expo is in eerste instantie bericht op de Chinese bezoekers, het ademt dan ook geen internationale sfeer. Meeste opschriften zijn in het Chinees, en er zijn alleen Chineestalige papieren plattegronden verkrijgbaar (gratis); overal op het terrein staan echter grote infoborden, ook in het Engels en overal zijn Expo vrijwilligers aanspreekbaar. De weg vinden op het terrein is uiteindelijk geen probleem. De loop van de bussen is echter niet al te duidelijk. Vragen  is de beste strategie. 

Op het terrein staan enkele voorzieningen waar men eigen flesjes kan vullen met drinkwater. In de restaurants is het vaak razend druk. Na goed zoeken zijn er ook kleinere stillere gelegenheden te vinden zoals Donut King en Starbucks (in de buurt van het China paviljoen). De toiletten zijn redelijk schoon en, pluspunt, de handdoekjes zijn gemaakt 'niet van papier', maar van gerecycelde materialen.
Iets kwijtgeraakt op de Expo? buiten ingang nr. 8, op parkeerplaats no. 19 zijn de 'Gevonden Voorwerpen' (tonen identiteitskaart verplicht).

Foto-impressie
(foto's ©Geledraak.nl)
Het China paviljoen torent boven alles uit

Het spectaculaire Britse paviljoen

Happy Street

Een lange rij, maar : in beweging
 

Er wordt flink doorgelopen en deze bezoeker steekt zijn duim op. Iedereen blij bij Happy Street 

Uitrusten in de koelte, bij de schaapjes

Het vaste middagdutje (xiuxi), dus ook op de Expo

De meeste Afrikaanse landen zijn verzameld aanwezig in het grote Afrikapaviljoen. Daar profileren landen zich met toeristische info, sieraden verkoop, of: voetbal. Op de foto een shirt van Michael Essien, Ghana's hoop tijdens het aanstaande WK

Een kunstenaar uit Guinee-Bissau maakte deze Expo steen

 
Gerelateerde pagina's  
Culturele evenementen in Nederlands cultureel Shanghai in volle gang
Expo 2010 breekt twee records
Expo gunstig voor positie Shanghai in China
Het is wat stil rond de Wereld Expo 2010
Maison van den Boer cateraar in Nederlands paviljoen
Maxima krijgt pyjama cadeau op Expo 2010
Nederland neemt deel aan Wereldexpo 2010
Nederland ook cultureel vertegenwoordigd op World Expo
Nederland volop aan de slag met paviljoen Wereld Expo 2010
Nederlands paviljoen nog niet helemaal af bij opening
Nederlands-Chinees stadsproject in Caofeidian
Nederlandse cultuur op Wereld Expo Shanghai
Nep en namaak rond Expo Shanghai
Schone toiletten voor World Expo 2010 Shanghai
TU Delft studenten naar World Expo 2010
Wereld Expo 2010 vandaag geopend
Wereldexpo 2010 in Shanghai
World Expo zegt nee tegen sponsoring tabaksproducent
reageren op artikelreageren
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Nieuwste inburgering Nederland voor Chinezen, volg de e-learning cursus benodigd voor de inburgering (MVV). De e-learning cursus is geheel up-to-date met het nieuwe inburgeringsexamen. Interesse? Ga naar dutchmvv.com

Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing