adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling

China netwerk Guanxi.nu


Subsidiënt  Geledraak.nl :

AMPEK

CRTV

Eet- en gelukclub in Rotterdam
publicatiedatum: 27-02-2012
door: Guido van Oss

Zaterdag was in Rotterdam een bijeenkomst van de 'eet- en gelukclub', een activiteit rond de tentoonstelling Double Happiness; 100 Jaar Chinezen in Nederland. Er werd gekookt, gegeten en gediscussieerd, onder leiding van actrice en performer Wanting Li.

Daar het veelal Chinese publiek overwegend aan het begin van de middag op de festiviteit in Katendrecht was afgekomen om zelf een kookworkshop te volgen, allerlei Chinese gerechten te proeven, of nieuwe snuisterijen, en etenswaren te kopen, was de opkomst bij de discussie op het eind van de middag ietwat gering. De deelnemers kregen tijdens de discussie drie traditionele Chinese gerechten voorgeschoteld die volgens deelnemer Boudewijn Rijkschroeff van inspraakorgaan Chinezen (IOC) vooral een voorbeeld van house-cooking waren.

"Deze gerechten zul je in de Chinese restaurants zelden kunnen verkrijgen. Vooral niet omdat het te ver afstaat van de smaak van het grote Nederlandse publiek."

Fotograaf Bjorn Staps presenteerde zijn boek over de inrichting van traditionele Chinese restaurants in Nederland: “Stromend Geluk: Aquarium Oriëntal”. Daarbij kwam de vraag aan de orde waarom deze traditionele restaurants langzaam uit het straatbeeld verdwijnen.

Rijkschroeff: "Het mooie van dit boek vind ik dat nu een Nederlander in beelden heeft vastgelegd hoezeer de Chinezen in Nederland deel uitmaken van ons cultureel erfgoed. Dat ze deel uitmaken van ons erfgoed blijkt ook uit heel speciale woorden. Bijvoorbeeld in de politiek werd een tijd geleden gesproken van een Bami-akkoord, dit betrof een akkoord zoals dat tijdens een etentje in een Chinees restaurant tot stand was gekomen. Maar ook is er een Chinees-Indisch restaurant als miniatuur in Madurodam geplaatst."

Aernout Bouwman-Sie, oprichter van filmfestival AsiaScope, die een documentaire van Chinese restaurants wereldwijd promootte, benadrukte dat de Chinese restaurants altijd een overlevingsmechanisme hebben betekend voor in Nederland startende Chinese nieuwkomers. "Zij kunnen vaak weinig doen met in China uitgeoefende beroepen en behaalde diploma's. Het drijven van een restaurant en bereiden van voedsel dat sterk is aangepast aan de westerse smaak, was dé manier om in de nieuwe samenleving het hoofd boven water te houden."

Er ontstond enige discussie over de vraag of dat ook in de huidige Nederlandse context nog geldt. Zowel de regeldruk als het benodigde startkapitaal voor het starten van een eigen horecagelegenheid zijn immers toegenomen, bevestigde Rijkschroeff.
Staps: "Je ziet dat Chinezen zich ook hier in aanpassen door laagdrempelig te beginnen. Bijvoorbeeld met een oerhollandse snackbar. Inmiddels zijn er tal van snackbars die door Chinezen worden uitgebaat. Het is redelijk goede handel en aan snackbars blijft in Nederland altijd behoefte."

'Klassieke' inrichting traditioneel Chinees restaurant op foto vastgelegd
Fotograaf Staps vertelde over het ontstaan van zijn boek “Stromend Geluk : Aquarium Oriëntal”.Voordat hij op het idee kwam om dit boek te maken was hij zelf al een tijd niet meer in zo'n traditioneel Chinees restaurant geweest, en had de belangstelling ervoor enigszins verloren. Toen hij op een bepaald ogenblik met zijn jonge zoontje een Chinees restaurant bezocht werd hij getroffen door hoe geweldig zijn zoon het vond om al die kleurrijke vissen voorbij te zien komen in zo'n groot aquarium. Het idee voor zijn boek was geboren.

Staps: "Ik wilde dit graag voor het nageslacht vastleggen, voordat deze traditionele restaurants definitief uit het straatbeeld verdwijnen. Deze Chinees-Indische restaurants dateren nog vaak uit de jaren 60, 70 en 80. Er moest op een eenvoudige manier een oosterse, exotische sfeer worden opgeroepen: dus zie je veel rood lakwerk, een enkel schilderij of penseeltekening en in veel van die restaurants dus het aquarium. Die aquaria hebben accent gekregen in mijn fotoboek. Zowel in de stadswijken als in vele dorpen in bijvoorbeeld Noord-Brabant, maar ook nog in alle andere provincies, zijn op dit moment nog veel van deze klassieke restaurants te vinden. Maar zodra ze worden omgebouwd tot een sushi-restaurant of wokrestaurant, die op dit moment duidelijk in populariteit toenemen, zie je dat ook de inrichting van het restaurant vaak drastisch verandert."

Meer over Double Happiness, zie de website van organisator China op de Kaap.

(Verslag door: Guido van Oss)
reageren op artikelreageren
advertenties Ned.-China

Tokowijzer alles over de toko

China Nu magazine

plaats uw China vacature op Geledraak!

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Nieuwste inburgering Nederland voor Chinezen, volg de e-learning cursus benodigd voor de inburgering (MVV). De e-learning cursus is geheel up-to-date met het nieuwe inburgeringsexamen. Interesse? Ga naar dutchmvv.com

Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing