adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Leerboek Chinees in Tien Verdiepingen
publicatiedatum: 07-12-2008
door: Geledraak.nl

Afgelopen week is het boek 'Chinees in Tien Verdiepingen' ten doop gehouden, een nieuw leerboek voor middelbare scholieren. Het is ontwikkeld door docenten aan de Universiteit Leiden en bedoeld voor de bovenbouw van de middelbare school. Eerder al was er een leermethode voor de middelbare school, 'Chinees 'n Makkie', geschreven door Tin Chau Tsui, docent aan Hogeschool Zuyd. Daarvan zijn inmiddels al drie delen op de markt. Binnenkort wordt Chinees ook een officiele schooltaal.

Chinees in Tien Verdiepingen  wil net als Chinees 'n Makkie goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren, met als doel dat ze het leren van Chinees leuk en uitdagend vinden, "ook als je nooit meer iets met Chinees gaat doen in je latere leven", zo sprak hoogleraar Maghiel van Crevel bij de boekpresentatie in Leiden.
Het boek bevat veel culturele onderwerpen. 'Geen panda's en pagodes, maar actuele onderwerpen, het moet een boek zijn waarin China te proeven en te beleven valt, aldus Van Crevel.

Chinees vanaf 2009 officiele schooltaal
Chinees wordt inmiddels op verschillende scholen in Nederland gegeven, maar het is nog geen officieel schoolvak. Het is echter de bedoeling dat Chinees in het schooljaar 2009/10 een officiĆ«le schooltaal wordt met een officieel eindexamenprogramma. Een voorstel hierover van het Nationaal expertisecentrum Leerplanontwikkeling SLO wordt begin januari aan het Ministerie van Onderwijs aangeboden.
Inmiddels heeft het gemeentelijk gymnasium Hilversum in 2007 toestemming gekregen om het vak als examenvak aan te bieden en daar zullen het komend schooljaar de eerste leerlingen eindexamen doen.


Het boek Chinees in Tien Verdiepingen bevat tien lessen, 'verdiepingen'' gebaseerd op telkens  twee dialogen. Verstaan en spreken zijn vaste onderdelen van de les. Op de bijhorende website zijn geluidsfragmenten en oefeningen opgenomen.
Aan het eind van het boek beheersen leerlingen ongeveer 700 karakters passief. Van Crevel: 'Ter vergelijk: onze eerste jaarsstudenten in Leiden beheersen na het eerste jaar 850 karakters, passief en actief'.

Het boek is geschreven door Maghiel van Crevel, Ans van Broekhuizen-De Rooij, Inez Kretzschmar en Fresco Sam-Sin. Het is verschenen bij Amsterdam University Press , zie de website www.tienverdiepingen.nl Daar zijn oa de eerste twee lessen uit het boek te bekijken.
(het boek is oa te koop in webshop Zaiton.nl)

Ans de Rooij (l.) en Inez Kretzschmar
Ans de Rooij (l., met zoontje) en Inez Kretzschmar

Maghiel van Crevel in gesprek met een geinteresseerde in het boek Chinees in Tien verdiepingen
Maghiel van Crevel in gesprek met een geinteresseerde in het boek Chinees in Tien verdiepingen

 
Gerelateerde pagina's  
CDA: Chinees moet keuzevak worden op havo en vwo
China website van Minkema College
Chinees eindexamenvak in 2015
Chinees leren links en adressen
Chinees op middelbare scholen
Chinees? 'n Makkie Deel II verschenen
Eerstegraads lerarenopleiding Chinees start na de zomer
Middelbare scholen met aandacht voor China
Minkema College in Woerden start China project
Minkema College opnieuw naar China
Moderne lesmethode Chinees voor middelbare school
Voor het eerst eindexamen in het Chinees
reageren op artikelreageren
Ikleerchinees.nl

Ikleerchinees.nl - initiatief van Geledraak.nl
Ikleerchinees.nl

Alle stduiematerialen voor het leren van Chinees...