adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Laatste bijdragen forum
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nll (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Chinees op middelbare scholen
publicatiedatum: 13-03-2006
door: Geledraak.nl

Ook Eijkhagencollege te Landgraaf gaat Chinees aanbieden als keuzevak op school. De middelbare school heeft daarmee vanaf schooljaar 2006/07 de Limburgse primeur.
Eerder dit jaar werd bekend dat in navolging van Den Bosch en Bussum kan nu ook in Hilversum Chinees als schoolvak worden gekozen. Vandaag werd de eerste les gegeven, aan leerlingen van de tweede klas van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.
Naast de Chinese taal wordt ook ingegaan op de Chinese cultuur en omgangsvormen. De cursus wordt afgesloten met een Schoolcertificaat Chinees VO (via Hogeschool Zuyd).

Het Koning Willem I College in Den Bosch was in januari 2004 de eerste middelbare school in Nederland die het vak Chinese taal en cultuur aanbood. Het vak is bedoeld voor leerlingen in Havo en VWO, die een speciaal programma volgen, in een zogeheten 'topklas'.

In de topklas worden extra vakken gegeven, zoals extra uren Frans en Engels, inleiding in Europese en Amerikaanse kunst en cultuur, en dus ook: Chinese taal en cultuur, en wel drie uur per week.

Onderwijs directeur van de school dr. Henk Witteman verwacht dat dit aantal uren voldoende zal zijn om het Chinees 'aardig onder de knie te hebben'. Na 5 (Havo) dan wel 6 (VWO) jaar zullen de leerlingen ook een echt diploma op zak krijgen. Wellicht een Nederlands diploma, anders een diploma op Engels O-Levels, en dat is 'internationaal erkend', aldus Witteman.

Chinees staat bekend als een moeilijk te leren taal. Witteman is echter optimistisch over de resultaten van zijn leerlingen. "Chinees is een taal als alle andere talen, en als ik zie hoeveel Chinezen Engels beheersen, moet het andersom ook mogelijk zijn dat Westerlingen Chinees leren".

De lessen worden gegeven door bevoegde docenten en er is ondersteuning vanuit de opleiding Sinologie van de universiteit van Leiden.

Witteman wordt sinds de aankondiging van het programma Chinees 'overstelpt met reacties'. Zo wordt hij gevraagd een lezing te houden voor het bedrijfsleven over het belang van de Chinese taal, en zijn er vanuit China al verzoeken tot uitwisseling met Chinese scholen. De Chinese ambassade staat ook achter het initiatief: zij schenkt de school 300 leerboeken.

Heeft de school een hype gecreeërd? Witteman: "Ik denk dat die hype eraan komt, en dat wij er net op tijd zijn ingestapt. China staat enorm in de belangstelling en wordt steeds belangrijker in de wereld".

Op de eerste schooldag in september zei Witteman in het tv programma Twee Vandaag te verwachten dat binnen vijf jaar zeker 50 scholen in Nederland Chinees als schoolvak zullen aanbieden.

Zo hard lijkt het vooralsnog niet te gaan. In januari 2006 waren het er drie, Den Bosch, Hilversum, en ook het Willem de Zwijger College in Bussum (gestart augustus '05, met groep van ruim dertig leerlingen).

Overzicht middelbare scholen met Chinees als keuzevak
Zie elders op Geledraak.nl

 
Gerelateerde pagina's  
CDA: Chinees moet keuzevak worden op havo en vwo
China website van Minkema College
Chinees eindexamenvak in 2015
Chinees leren links en adressen
Chinees? 'n Makkie Deel II verschenen
Chinese karakters, tekens, het Chinese schrift
Chinese taal en literatuur overzicht
Chinese taal: inleiding
Eerstegraads lerarenopleiding Chinees start na de zomer
Leerboek Chinees in Tien Verdiepingen
Middelbare scholen met aandacht voor China
Minkema College in Woerden start China project
Minkema College opnieuw naar China
Moderne lesmethode Chinees voor middelbare school
Nederlands initiatief: Chinese taalschool in Beijing
Promotiecampagne Chinese taal in Singapore
Roep om terugkeer traditionele Chinese karakters
Rubbings
Voor het eerst eindexamen in het Chinees
reageren op artikelreageren
Kijk ook eens op:
Bijzondere reizen 2013/2014
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Het weer in Beijing