adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
Jouw Chinareis
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
China Minority Travel
Xiahe-Tibet TravelIn de spotlights:

Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Verslag Chinees Nieuwjaar 2005
publicatiedatum: 12-02-2005
door: Geledraak.nl

Chinees Nieuwjaar, het begin van het Jaar van de Haan, is feestelijk ingeluid in Den Haag. 's Morgens vroeg al waren de deuren van de welzijnsstichting De Chinese Brug aan de Zuidwal geopend voor bewoners van de aanpalende ouderenwoningen en andere buurtbewoners.

Toespraken bestuur Chinese Brug foto Geledraak
Toespraken in de Chinese Brug

Diverse ouderen hadden zich in feestelijke Chinese kleding gestoken en genoten van heerlijke hapjes en drankjes. De bestuursleden vertelden ondertussen wat zij in 2005 voor de bewoners in petto hebben: varierend van cursussen Nederlands en Mandarijn-Chinees tot zelfverdediging, bloemschikken en Chinese en multiculturele volkshapjes maken. Ook werd bekend gemaakt dat er een satellietschotel was aangeschaft om Chinese programma's te kunnen zien en ook worden internetcursussen aangeboden, op computers met extra groot beeldscherm. Later op de ochtend trok het gezelschap het centrum in, om de viering van Chinees Nieuwjaar daar mee te maken.

Daar, in het Haagse centrum, was opvallend hoevelen het stormachtige en sombere weer hadden getrotseerd om de jaarlijkse festiviteiten te kunnen aanschouwen. In het grijze weer vielen de kleuren des te meer op: veel fel rood in spandoeken, vlaggen en lampions; felgele leeuwen en zelfs een glanzend gouden draak.

Een lange optocht trok door de binnenstad: kinderen met lampions, diverse 'draken' en 'leeuwen', kungfu beoefenaars en trommelaars. Een exclusief Chinese aangelegenheid was het zeker niet. Onder menig leeuwen- en drakenpak waren af en toe Hollandse en andere niet-Chinese hoofden zichtbaar (zie foto onder, rechts). De optocht eindigde in het Atrium van het Haagse stadhuis. Direct daarna begon, even verderop aan de Gedempte Burgwal de officiele ceremonie: het afsteken van flink wat knalvuurwerk (om de boze geesten te verjagen) en de draken- en leeuwenoptocht langs de Chinese middenstanders, om hen een voorspoedig 2005 te wensen.

lampion optocht
Kinderen met Chinese lampionnen;

Leeuwendansers rusten even uit foto Geledraak
Leeuwendansers scheppen even frisse lucht.

Overigens kende de Haagse viering een ongelukkige start vandaag: in de stad had de organisatie ter verfraaiing Chinese lampions opgehangen die witgekleurd waren. Wit wordt in China algemeen geassocieerd met dood; bij feesten zoals Nieuwjaar is de kleur altijd rood. Door Chinees ingrijpen kon deze fout in allerijl worden hersteld: er hangen nu vrolijk-rode lampions.

Dit jaar is Chinees Nieuwjaar ingebed in een groter Chinees festival, dat nog de rest van de maand duurt in Den Haag. Zo zijn er workshops in de bibliotheken, een lampionnenoptocht en een Chinese markt in het Atrium van het Stadhuis (19 en 20 februari).

Links:
www.chineesnieuwjaarfestival.nl
www.chinesebrug.org

 
Gerelateerde pagina's  
Chinees Nieuwjaar in Rotterdam 2007, foto's Otto Goedhart
Chinese Brug krijgt professionele hulp
Chinese festivals 2012 Jaar van de Draak
Verslag Chinees Nieuwjaar 2008
reageren op artikelreageren
advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...Kijk ook eens op:
Beijing.startpagina.nl
Shanghai.startpagina.nl
Het weer in Beijing