adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Art-Special-Made
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Laat de nieuwe website van Azië specialist VNC Asia Travel je inspireren! Nieuwe groepsreizen, individuele reizen, bouwstenen en reizen op maat! www.vnc.nl

Vertaalbureau Sinoledge: voor professionele vertalingen van en naar het Chinees. Gevestigd in Den Haag en Shanghai. Ook voor tolkopdrachten. www.sinoledge.nl.

Nieuw!: Reizen-naar-china.nl Reizen in jouw tempo, langs jouw ideale route in leuke hotelletjes en boordevol verrassende excursies


Chinees leren in 12 lessen met "Zhong Wen, basiscursus Mandarijn Chinees" voor maar
€ 21,25. Met online uitspraakvoorbeelden. Zie chineseschoolholland.nl


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Studie: Chinezen in Nederland vaker hoogopgeleid dan autochtonen
publicatiedatum: 19-08-2011
door: Geledraak.nl

De conclusie van de vandaag verschenen Sociaal en Cultureel Planbureau-publicatie "Chinese Nederlanders. Van horeca naar hogeschool" is helder: Chinezen in ons land doen het prima. Ze gaan vaker naar HAVO/VWO dan allochtone leerlingen en stromen vaker door naar het hoger onderwijs. Er zijn minder Chinezen dan vroeger werkzaam in de horeca. Ze zijn op de arbeidsmarkt juist sterk vertegenwoordigd in de hoge functies en de werkloosheid is met net 5% laag.

Er wonen in Nederland ongeveer 110.000 Chinezen. Meer dan 70.000 van hen zijn afkomstig uit de Volksrepubliek China en Hongkong. De Chinezen uit landen als Indonesië en Suriname zijn in de bevolkingsstatistieken niet als Chinezen te onderscheiden en zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Al zijn de Chinezen als groep al 100 jaar in Nederland, toch is het aantal migranten dat hier al dertig jaar of langer is klein. De vroegst gearriveerden kwamen vooral om te werken in de horeca. Later kwam de gezinsmigratie op gang. Een op de drie Chinezen in Nederland is hier geboren.

Groot onderscheid eerste en tweede generatie
De onderzoekers stellen vast dat er een groot onderscheid is tussen eerste en tweede generatie Chinezen. Waar de tweede generatie hoogopgeleid en modern is, is de eerste generatie dat niet. De eerste generatie heeft in vergelijking met andere migrantengroepen veel moeite met de Nederlandse taal. Toch heeft de helft wel een taal- of inburgeringscursus gevolgd. Bij ruim een derde van de al lang in Nederland wonende eerste generatie is sprake van het ontbreken van frequent sociaal contact, ook met de eigen groep. Het opleidingsniveau is relatief laag: een derde van hen heeft maximaal basisonderwijs voltooid. Verder valt op dat deze eerste generatie migranten zich minder vaak gelukkig voelen en vaker gezondheidsproblemen hebben.

De tweede generatie spreekt goed Nederlands. Een op de vijf spreekt helemaal geen Chinese taal meer. Zij hebben veel contacten met autochtone Nederlanders, zijn modern in hun opvattingen en van de in Nederland geboren Chinezen voelt 90% zich thuis in Nederland.
Opvallend is dat van de tweede generatie een derde de wens heeft om te wonen in een ander land dan Nederland of China.

Familie centraal
Minder dan de helft van de Chinese Nederlanders identificeert zich (zeer) sterk met Nederland, zij gebruiken relatief weinig Nederlandse media, participeren weinig in het verenigingsleven en hebben niet zo frequent contact met autochtone Nederlanders.
De familie neemt een centrale plaats in. De Chinezen lijken verder sterker gericht op de eigen herkomstgroep dan op het herkomstland. Gevoelens van heimwee en de wens om terug te keren naar het herkomstland zijn beperkt, zo stellen de onderzoekers.

Hoog arbeidsethos
Volgens de onderzoekers lijkt het sociaaleconomische succes niet zozeer te danken aan de gerichtheid op de Chinese groep (bijvoorbeeld vooral met herkomstgenoten verkeren), maar veel meer aan de normen die in Chinese gemeenschap centraal staan. Het gaat dan om de Chinese cultuur van hard werken, veel ambitie, goed moeten presteren en de grote waarde die wordt gehecht aan goed onderwijs en een hoge arbeidsethos.

Snelle, grote sprong in opleidingsniveau
Het lijkt erop dat Chinese migranten met name in het onderwijs in korte tijd een enorme sprong hebben gemaakt. In een onderzoek van 1997 (weergegeven in het boek De maatschappelijke positie van Chinezen in Nederland onder redactie van o.a Ria Vogels) werd gesteld dat Chinezen in vergelijking met andere allochtonen en autochtonen een 'achterstandspositie in opleidingspositie' hadden. Er gingen toen beduidend minder Chinezen naar HAVO/VWO en HBO/universiteit dan autochtonen. Nu is die positie dus omgekeerd.

SCP-publicatie Chinese Nederlanders. Van horeca naar hogeschool. Onder redactie van dr. Mérove Gijsberts, dr. Willem Huijnk en dr. Ria Vogels. Den Haag, Sociaal en Cultureel Planbureau, augustus 2011, ISBN 9789037705294, € 22,90. Of te downloaden van de website van het SCP.

 
Gerelateerde pagina's  
CDA burgemeester: stem op Chinese kandidaat VVD
Chinese jongeren discussieren over integratie
Chinese jongeren koepelvereniging LFCJ opgericht
Chinezen in Landelijk Overleg Minderheden
Chinezen:0fficieel minderheidsstatus
CPIPF: de politiek in
Discussie: 'Chinezen in voordeel omdat ze gelden als modelminderheid'
Sheren Cheng, kandidate voor Groep Wilders, verkiezingen november '06
Tweede generatie Chinezen voelt zich gediscrimineerd
reageren op artikelreageren
advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...Kijk ook eens op:
China Reisen
Beijing.startpagina.nl
Shanghai.startpagina.nl
Het weer in Beijing