adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Art-Special-Made
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Laat de nieuwe website van Azië specialist VNC Asia Travel je inspireren! Nieuwe groepsreizen, individuele reizen, bouwstenen en reizen op maat! www.vnc.nl

Vertaalbureau Sinoledge: voor professionele vertalingen van en naar het Chinees. Gevestigd in Den Haag en Shanghai. Ook voor tolkopdrachten. www.sinoledge.nl.

Nieuw!: Reizen-naar-china.nl Reizen in jouw tempo, langs jouw ideale route in leuke hotelletjes en boordevol verrassende excursies


Chinees leren in 12 lessen met "Zhong Wen, basiscursus Mandarijn Chinees" voor maar
€ 21,25. Met online uitspraakvoorbeelden. Zie chineseschoolholland.nl


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Nederlandse schrijvers in Beijing vinden Amnesty actie onzin
publicatiedatum: 01-09-2011
door: Geledraak.nl

De oproep van Amnesty International aan Nederlandse schrijvers die aanwezig zijn op de Internationale Boekenbeurs van Beijing om een protestspeld te dragen valt in slechte aarde. In (de papieren) NRC Handelsblad vandaag geven zij hun mening over het speldje, in de vorm van de 'empty chair'die de gevangenhouding van literator Liu Xiobo symboliseert. Schrijver Bernlef noemt het een  'domme actie'. 'Laten we eens ophouden met altijd dat Nederlandse morele vingertje opsteken, het is zo dom en kortzichtig want je weet ook meteen dat in een land als China dan meteen de boel potdicht gaat. Al die herrie leidt ertoe dat we nu niemand meer kunnen ontmoeten'. Schrijver Adriaan van Dis die in de jaren tachtig China bezocht en er het boekje Barbaar in China over schreef: 'Beetje de held uithangen in Nederland, het is zo makkelijk'. 

Amnesty International zegt in een reactie dat het 'iedereen vrij staat om de speld op te doen'. Bovendien is de speld 'niet de enige mogelijkheid tegen het gebrek aan vrijheid van meningsuiting te protesteren'.

Nederland is op de Boekenbeurs gastland en is met een flinke delegatie schrijvers en uitgevers aanwezig. Kinderboeken doen het goed in China. Veel media-aandacht is er dan ook voor de meegereisde prinses Laurentien die enkele jaren geleden al debuteerde met 'Mr Finney en de wereld op zijn kop'.  

De boekenmanifestatie Manuscripta in Amsterdam besteedt zondag 4 september aandacht aan de boekenbeurs in Beijing, met ondermeer een live verbinding. Zie een verslag elders op Geledraak.nl. 

Zie ook een artikel in de Volkskrant over de Boekenbeurs in Beijing.

Nasleep
Op 5 september was in De Wereld Draait Door een fel debat te zien over de vraag of schrijvers wel of niet hadden moeten gaan naar Beijing. Met onder anderen: Herman Pleij en Ramsey Nasr (beiden 'Beijing-gangers en vóór), en de schrijver P.F. Thomése als tegenstander. (zie, voorlopig nog: Uitzendinggemist.nl) .

Directeur van Amnesty in Nederland, Eduard Nazarski, ging in zijn column op de website van Amnesty in op de felle reacties van sommige schrijvers op de oproep van Amnesty om tijdens de beurs een protestspeldje te dragen. Lees hier zijn hele column.
 
Gerelateerde pagina's  
Amnesty actie voor Chinese schrijvers
‘Wij en Zij’ in China
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Ming Toi 01-09-2011
Preek liever tegen de anderhalf miljoen kiezers in eigen land die voor het fascistische beleid van de PVV hebben gestemd. China doet het steeds beter, ook wat betreft mensenrechten. Hier in Nederland vindt juist de omgekeerde ontwikkeling plaats.
beedebee 01-09-2011
Laat de heren Bernlef en van Dis vooral hun boekjes slijten in Beijing.
Met speld op voldoen ze helemaal aan het Hollandse beeld: dominee en koopman ineen!

Denk overigens wel dat van Dis 25 jaar geleden uit een heel ander vaatje had getapt als er een boekenbeurs zou zijn gehouden in, zeg, Johannesburg.
Maar dat terzijde.
Fons Tuinstra 31-08-2011
Het mag natuurlijk niet, bij zo'n onderwerp, over geld praten. Maar hoeveel van die Nederlandse boeken zijn nou eigenlijk verkocht? De Chinese boekenprijs is laag, dus wat houdt een beetje schrijver daar aan over? Genoeg om de reis te betalen?

advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...Kijk ook eens op:
China Reisen
Beijing.startpagina.nl
Shanghai.startpagina.nl
Het weer in Beijing