adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Art-Special-Made
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Laat de nieuwe website van Azië specialist VNC Asia Travel je inspireren! Nieuwe groepsreizen, individuele reizen, bouwstenen en reizen op maat! www.vnc.nl

Vertaalbureau Sinoledge: voor professionele vertalingen van en naar het Chinees. Gevestigd in Den Haag en Shanghai. Ook voor tolkopdrachten. www.sinoledge.nl.

Nieuw!: Reizen-naar-china.nl Reizen in jouw tempo, langs jouw ideale route in leuke hotelletjes en boordevol verrassende excursies


Chinees leren in 12 lessen met "Zhong Wen, basiscursus Mandarijn Chinees" voor maar
€ 21,25. Met online uitspraakvoorbeelden. Zie chineseschoolholland.nl


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Prins Claus Prijs voor Tibetaanse blogger Woeser
publicatiedatum: 05-09-2011
door: Geledraak.nl

De bekende essayist en blogger Woeser, die in Beijing woont, heeft door het Prins Claus Fonds een prijs toegekend gekregen voor haar uitstekende prestaties op het gebied van cultuur.

Jaarlijks worden Prins Claus Prijzen uitgereikt aan individuen, groepen en organisaties in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied voor hun uitmuntende prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling en het positieve effect van hun werk op hun directe omgeving en op een breder cultureel of sociaal gebied. Een persbericht van het Prins Claus Fonds, dat gisteren het nieuws aankondigde, verklaarde: "We zijn verheugd Woeser te huldigen van wie de geschriften een unieke kijk bieden op de complexiteit van de huidige situatie in Tibet."

Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet in Europa, stelde gisteren: "Deze prijs is ruimschoots verdiend; Woeser is een van de meest welsprekende en felle critici van de Chinese onderdrukking in Tibet, die adembenemende moed heeft getoond in het documenteren van de strijd om onze unieke en kostbare culturele identiteit te behouden. Deze belangrijke prijs is ook een eerbetoon aan andere Tibetaanse schrijvers en intellectuelen, van wie velen lange gevangenisstraffen uitzitten en martelingen hebben moeten doorstaan enkel en alleen voor het uitdrukken van de waarheid in hun werk."

Het nieuws van de prijs gisteren viel samen met de 18e Internationale Boekenbeurs in Peking, waarvan Nederland gastland is. Tsering Jampa zegt: "We werken samen met PEN Nederland en Amnesty International bij de bewustmaking over Tibetaanse schrijvers, die in de gevangenis zitten. De Prins Claus Prijs voor Woeser vestigt de aandacht op het belang van hun streven om op vreedzame wijze hun bezorgdheid te uiten, en hun gevoelens van angst, verlies en ontheemding als gevolg van de onderdrukking in Tibet vandaag de dag te verwoorden. We hebben er bij Nederlandse schrijvers op de Boekenbeurs op aangedrongen om deze mensen in hun gedachten te houden en, waar mogelijk, over hen te spreken."

Woeser werd geboren in Lhasa, maar groeide Chinees sprekend op nadat haar vader, die in het Volksbevrijdingsleger diende, naar een Tibetaans gebied in de provincie Sichuan werd overgebracht. Als lid van de geprivilegieerde elite, werd ze later toegelaten tot een Chinees literatuur programma voor nationale minderheden.

Pas toen ze als jonge vrouw terugverhuisde naar Lhasa, waar ze werkte als redacteur voor het meest toonaangevende Tibetaanse literaire tijdschrift, begon ze de realiteit van het verleden van Tibet te ontdekken en te leren over het Tibetaans boeddhisme.

 In 2004, nadat haar boek 'Opmerkingen over Tibet' werd verboden, werd haar meegedeeld dat al haar werkuren besteed zouden worden aan politieke heropvoeding. Ze verhuisde naar Beijing, en later trouwde ze met Wang Lixiong, een schrijver en commentator over Tibet, die zich op openhartige wijze heeft uitgesproken over zijn steun voor mensenrechten en zijn bereidheid om de behoeften en zorgen van de Tibetanen serieus te nemen.

Woeser publiceerde bijna dagelijks online updates en commentaren sinds maart 2008, toen een vreedzame opstand over het gehele Tibetaanse plateau het politieke landschap veranderde. Op het hoogtepunt van de protesten bezochten meer dan 3 miljoen internetgebruikers de blog van Woeser, en haar dagelijkse updates zijn in talloze talen vertaald. De persoonlijke verhalen, die haar geschriften omvatten - de blinde monnik die zelfmoord pleegde, de lama, die werd geslagen toen hij probeerde te verhinderen dat een protest escaleerde - maken aan de buitenwereld de realiteit van het huidige hardhandige optreden in Tibet kenbaar en de achterliggende betekenis daarvan.

Een video, waarin de Amerikaanse schrijfster Martha Southgate werk van Woeser voorleest voor een Amerikaans PEN evenement, kan worden bekeken op Youtube

Bron: Persbericht International Campaign for Tibet.
Meer overde Prins Clausfonds prijzen 2011, zie de website van het fonds

 
Gerelateerde pagina's  
Wang Shixiang krijgt Prins Claus Award
reageren op artikelreageren
advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...Kijk ook eens op:
China Reisen
Beijing.startpagina.nl
Shanghai.startpagina.nl
Het weer in Beijing