adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Art-Special-Made
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Laat de nieuwe website van Azië specialist VNC Asia Travel je inspireren! Nieuwe groepsreizen, individuele reizen, bouwstenen en reizen op maat! www.vnc.nl

Vertaalbureau Sinoledge: voor professionele vertalingen van en naar het Chinees. Gevestigd in Den Haag en Shanghai. Ook voor tolkopdrachten. www.sinoledge.nl.

Nieuw!: Reizen-naar-china.nl Reizen in jouw tempo, langs jouw ideale route in leuke hotelletjes en boordevol verrassende excursies


Chinees leren in 12 lessen met "Zhong Wen, basiscursus Mandarijn Chinees" voor maar
€ 21,25. Met online uitspraakvoorbeelden. Zie chineseschoolholland.nl


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Geneaologische onderzoeksgids Chinese Roots
publicatiedatum: 29-09-2011
door: Geledraak.nl

Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) publiceerde onlangs de onderzoeksgids 'Chinese Roots'. Het boekje bevat een handleiding voor voorouderonderzoek naar Chinezen in Nederland.

Chinese Nederlanders die hun familiegeschiedenis willen uitpluizen worden met dit boek op weg geholpen om op een gedegen wijze diverse bronnen naast elkaar te gebruiken. Daarmee probeert het CBG het doen van kwalitatief goed genealogisch onderzoek te stimuleren.

Het boek is geschreven door sinoloog en historicus Dr. Kees Kuiken. In een artikel in het tijdschrift Genealogie, uitgebracht door CBG, legt hij uit hoe het doen van goed genealogisch onderzoek werkt. Hij voert daarbij het door hemzelf verrichte onderzoek naar de familiegeschiedenis van de Indisch-Chinese arts, econome en vrouwenactiviste Thung Sin Nio als voorbeeld op.

Over het belang van goed genealogisch onderzoek schrijft Kuiken: “We voeden Nederlandse voorouderonderzoekers op met een uit het Chinees vertaald spreekwoord: ‘neem de proef op de som en ga je bronnen na.’ Interviews, archieven, foto’s en gedrukte publicaties zijn in beginsel allemaal bruikbare bronnen, maar het gaat om de kritische vergelijking ervan.”

De familiegeschiedenis van de Indisch-Chinese vrouwenactiviste Thung Sin Nio (1902-1996)
Auteur van het boek Chinese Roots Kees Kuiken nam zelf de proef op de som door bronnenonderzoek te doen naar het leven van de Indisch-Chinese, arts, econome en vrouwenactiviste Thung Sin Nio. Uit de memoires van de bekende Indisch-Chinese schrijfster Anny Tan maakt Kuiken op dat Thung een pittige tante geweest moet zijn. Anny Tan schrijft onder meer dat Thung een moederlijke vrouw was die soms preekte als een dominee. Tot 1965 nam Thung Sin Nio deel aan officiële Indonesische delegaties.

Vooral na de staatsgreep in 1965 door generaal Soeharto werden veel Chinezen vervolgd en op allerlei manieren gediscrimineerd. Het militaire bewind beschouwde de meeste Chinezen als communistische agenten. Toen Thung Sin Nio in 1968 haar Chinese naam moest veranderen in een Indonesische weigerde ze dat en vertrok ze als spijtoptant naar Nederland waar ze nog enige jaren als instellingsarts werkte.

Vanaf 1976 gaf Thung Sin Nio enige interviews af in Nederland maar de verhalen in die interviews waren zo tegenstrijdig en verwarrend dat Kuiken besloot zich in zijn onderzoek naar haar te concentreren op archief- en literatuuronderzoek. Kuiken: “Zo moet het: neem de proef op de som en ga altijd je bronnen na. In de onderzoekshandleiding Chinese Roots vind je een uitgebreid bronnenoverzicht maar ook voorbeelden hoe je een en ander in de praktijk kunt gebruiken.

Alle verdere bronnen over Thung Sin Nio staan onder haar biografie op www.biografischportaal.nl.

Kees Kuiken, Chinese Roots, Voorouders van Verre deel 7, Den Haag 2011, ISBN 978-90-5802-082-6, kost € 19,50 (Vrienden CBG € 17,00) incl. verzendkosten is te bestellen via www.cbg.nl,
Het boek met de memoires van Anny Tan heet Retour Amoy. Een vrouwenleven in Indonesië, Nederland en China.

reageren op artikelreageren
advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...Kijk ook eens op:
China Reisen
Beijing.startpagina.nl
Shanghai.startpagina.nl
Het weer in Beijing