adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Avond CEAC in Amsterdam: kunstenaars oriënteren zich op mogelijkheden in China
publicatiedatum: 24-01-2012
door: Guido van Oss

Deze maand organiseerde het Chinese European Art Center (CEAC) uit Xiamen samen met de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA) en het Materiaalfonds (leningen voor kunstenaars en vormgevers) een avond op de Rijksakademie in Amsterdam.
Doel was Nederlandse en Chinese kunstenaars en vormgevers kennis te laten maken met de mogelijkheden die het CEAC hen kan aanbieden in China, met name in Xiamen en omgeving, op het gebied van het maken van nieuwe kunstwerken en producten of het tentoonstellen van hun werk.

Guido van Oss van Geledraak.nl was aanwezig en sprak met de nieuwe Chinese directeur Lee May Lan (opvolgster van de Nederlandse directeur Ineke Gudmundsson, die zoals we eerder op Geledraak.nl schreven het stokje gaat overdragen).

Een gesprek over nieuwe culturele klimaat in China, de mogelijkheden die het CEAC aan kunstenaars kan bieden en hoe zij als directeur gestalte wil geven aan het Center.

Lee May Lan: "Jonge kunstenaars in China hebben nieuwe verwachtingen en ambities. Vanuit de eigen Chinese achtergrond vinden ze het interessant om nieuwe ideeën te ontwikkelen via het open contact dat ze nu met westerse kunstenaars hebben. Je ziet dat er in korte tijd allerlei nieuwe disciplines ontstaan binnen de Chinese kunst, zo is er nu bijvoorbeeld sinds een aantal jaren multimediale kunst. Maar ook binnen de traditionele Chinese kunstvormen worden nu allerlei Westerse invloeden zichtbaar. Binnen de Chinese schilderkunst wordt onder invloed van Westerse kunstenaars veel meer dan voorheen abstracte en conceptuele kunst gemaakt."


Werk van Xuena He: Shanghai gesture

Lee May Lan werd zelf vooral geraakt door de passie en energie binnen de Chinese en wereldwijde kunstwereld. "Ik ben bij CEAC begonnen vanwege mijn kennis van het Engels. Het is voor mij een geweldige ervaring om als directeur nu in de voorhoede van de organisatie te zitten. Kunst zie ik als een nieuwe manier van kijken naar de wereld: verfrissend en creatief. Zelf ben ik nooit kunstenaar geweest, maar dat is niet noodzakelijk om de functie van directeur goed te kunnen uitoefenen."

Lee May Lan: "Onze organisatie is er vooral op gericht uitwisseling tussen oosterse en westerse kunst en kunstenaars tot stand te brengen. Jaarlijks hebben wij gemiddeld twintig westerse kunstenaars in residentie in Xiamen. De duur van de residentieperiode is drie tot zes maanden. De kunstenaars exposeren hun werken in het CEAC aan het eind van hun residentieperiode.

Het komt ook geregeld voor dat de werken ook in andere steden van China geëxposeerd worden, nadien gaan ze meestal op transport naar het thuisland van de kunstenaars waarna het vaak op diverse plekken in Europa wordt geëxposeerd.

Sinds een jaar hebben wij niet alleen residentiefaciliteiten voor beeldende kunstenaars, maar ook voor componisten, designers en architecten. We richten ons op Westerse, Chinese en overzeese Chinese kunstenaars".

Lee May Lan: "We hebben workshops waarbinnen kunstenaars kunnen werken in diverse disciplines en materialen, zoals: brons, graniet, staal, porselein, foto’s, textiel om maar een paar dingen te noemen, dus nog veel meer.

De kunstenaars worden uitgenodigd (wanneer ze daar interesse voor hebben) om te werken volgens traditionele ambachten met moderne technieken. Inspiratie en structuur zijn de belangrijkste dingen die wij aan kunstenaars te bieden hebben. Onder verantwoordelijkheid van CEAC hebben wij kort geleden een grote groepstentoonstelling georganiseerd van 47 kunstenaars deels westerse, deels Chinese kunstenaars in de Chinese kuststad Quanzhou. Dit soort groots opgezette tentoonstellingen hebben het begrip bij het Chinese publiek voor moderne kunst aanzienlijk bevorderd, en dat is beslist een van de kerntaken van het CEAC."

Bezoekster op de avond in Amsterdam, Xuena He studeerde multimediadesign in Peking en volgde daarnaast een studie voor modeontwerpster in Nederland. Zij ziet de avond vooral als nuttig om een indruk te krijgen hoe kunstenaars contact kunnen leggen met China.


Xuena He: Transmigration

Xuena He: "CEAC is een van die organisaties die vanuit haar kantoor in Xiamen kan helpen de juiste contacten te leggen om in China kunst te presenteren en te maken."

Eigen modemerk
Xuena He ziet de CEAC ook als een mogelijkheid om eventueel zichzelf in China te presenteren. "Ik woon momenteel in Nederland en ben een eigen modemerk aan het ontwikkelen, met dit merk wil ik me richten op de Chinese markt. Wat China betreft is mijn belangrijkste focus gericht op Peking waar ikzelf ben geboren en getogen. Maar het kan voor mij ook interessant zijn om een workshop in Xiamen te doen, om contact te leggen in andere delen van China en mode te produceren vanuit China (out sourcing van productie) en gebruik te maken van de hulpmiddelen die CEAC mij hierbij kan bieden. China is inderdaad een groot land en het is altijd goed om contact te hebben met verschillende provincies en regio’s binnen China.”


Collection Transmigration, Xuena He

Xuena He: "Voor mijzelf kan China een interessante aanvulling vormen op mijn mogelijkheden, juist omdat ik niet alleen de Chinese taal maar ook de Chinese cultuur begrijp. Daardoor heb ik extra kansen om binnen de modebranche in China actief te worden. CEAC kan daarbij wellicht een interessant platform voor mij bieden om mezelf in China te presenteren."

Voor meer informatie zie de website: www.ceac99.org of stuur een e-mail

reageren op artikelreageren
advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing