adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:

Anton Lustig 8 tot 22 oktober in NL beschikbaar voor presentatie. Expert taal Jingpo-volk in dorpen grensgebied China-Birma: drugs & aids, kinderen kansarm, vandaar oprichting
Prop Roots. antonlustigATgmail.com


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nll (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Partij grijpt in bij expositie Nederlands-Chinese kunstenares in Beijing
publicatiedatum: 05-07-2012
door: Geledraak.nl

Werk van de Nederlands-Chinese beeldend kunstenaar Ma Hui is gisteren op last van de plaatselijke Communistische Partij verwijderd uit het Museum of Contemporary Art in Beijing. Het gaat om een installatie van 1500 mondmaskers, die over een lengte van 75 meter buiten aan het hek hingen bij het museum. De installatie was bedoeld als verwijzing naar de luchtvervuilingsproblematiek in China, haar geboorteland. Maar bloggers hadden op internet ook links gelegd naar inperking van de vrijheid van meningsuiting. Daarop grepen de autoriteiten in.

De maskers, hier nog aan het hek bij MOCA in Beijing

Ma Hui, net vanuit Beijing teruggekeerd in Amstelveen zegt 'geschokt' te zijn. 'Eigenlijk kan ik het nog niet helemaal bevatten', zo licht ze telefonisch toe. 'In feite is het zo kinderachtig; we hebben het hier over een kúnstwerk. Ik heb nooit de bedoeling gehad een politieke lading aan deze installatie te geven. Een week geleden heb ik dat ook nog eens uitgelegd aan mensen van de Partij in Beijing, die me hadden ontboden voor een toelichting. Dat gebeurde nadat bloggers begonnen te schrijven over de expositie. De internetcensuur greep weliswaar telkens in, maar toch is er uiteindelijk veel geschreven en verspreid over de expositie. Wie echter nu in China googlet op mijn naam in combinatie met de titel van de expositie, 'maskers',  kan niets meer vinden'.

Ma Hui is haar installatie kwijt. de mondkapjes had ze de afgelopen jaren uit diverse plaatsen verzameld. Is deze opnieuw op te bouwen? 'Het zou wel kunnen, mocht er nog belangstelling voor zijn', zo laat ze weten.

De expositie in het MOCA loopt nog tot tien juli. De directeur van het museum had volgens de kunstenares geen andere keus dan het werk te verwijderen toen daarom werd gevraagd. Wel hangt er ter herinnering nog de poster van de expositie aan het hekwerk.(zie foto)


 Een videoinstallatie van Ma Hui die binnen te zien is in het museum, mocht wel blijven staan.
In het museum hangt ook werk van een andere Amstelveense kunstenaar, Stephanie Rode.

Het museum is in 2007 geopend en wil ondermeer de dialoog tussen China en het Westen op gang brengen, met kunst die grenzen opzoekt en discussie op gang brengt. Dat lijkt dus met het werk van Ma Hui onbedoeld ook te zijn gebeurd.  

Ma Hui in China aan het werk met fotografie
  
reageren op artikelreageren
advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...Kijk ook eens op:
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Het weer in Beijing