adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


‘Chinees in het zonnetje’(5): Dimitri Woei, bestuurslid CJO en hindoe
publicatiedatum: 03-08-2012
door: Guido van Oss

In deze vijfde aflevering van ‘Chinees in het zonnetje’ een portret van Dimitri Woei, die al jong in diverse bestuursfuncties in Chinese organisaties te vinden was. Nu bijvoorbeeld in CJO (Chinese JongerenOrganisatie) en voorheen in CPIPF (Chinese Politieke Integratie & Participatie Fonds), en hij wil ook graag actief worden binnen de Vereniging Nederland–China (VNC). Bovendien is hij praktiserend hindoe. Het interview door Guido van Oss vindt daadwerkelijk in een flink zonnetje plaats, in een park in Zoetermeer.

Dimitri Woei, foto: Flamboyant Media

Woei groeide op in Delft. “Mijn ouders komen oorspronkelijk uit Suriname, mijn verre voorouders uit het platteland nabij Hongkong. Onze familie bestaat uit volbloed Hakka-Chinezen. Door de Surinaamse achtergrond konden mijn ouders vrij makkelijk in Nederland integreren. Mijn oma die mee migreerde, had en heeft er meer moeite mee omdat zij het Nederlands maar heel beperkt machtig is.”

Dimitri Woei: “Zorg voor ouderen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, vind ik een belangrijk probleem waar binnen de Nederlandse politiek te weinig aandacht voor is. Wanneer mijn oma, die nu 97 jaar is, naar het ziekenhuis moet, kan ze zelf moeilijk aangeven wat ze mankeert. Op hun beurt kunnen dokters en verpleegsters haar niet uitleggen wat ze gaan doen. Het is uiteraard voor mijn oma een vreemd gevoel als mensen ineens aan haar gaan sjorren zonder dat ze weet wat er waarom moet gebeuren. Zij zou ook graag zorg in haar eigen taal willen krijgen.”

Dimitri Woei, rechts naast toenmalig minister Maria van der Hoeven

Een ander probleem dat voor de Chinees-Nederlandse gemeenschap een grote rol speelt en waar de politiek volgens Woei te weinig aandacht aan besteedt, is de veiligheid. “Bijvoorbeeld binnen de Chinese restaurants in Rotterdam en Amsterdam zijn afpersingspraktijken een probleem. Maar ook oplichting komt voor binnen de Chinees-Nederlandse gemeenschap. Een ander punt zijn de frequente controles op illegale arbeid die de Chinese restauranthouders zich moeten laten welgevallen. Dit leidt vaak tot onnodig klantenverlies en daarmee gepaard gaande inkomstenderving. Daarbij komt nog dat er voor dit probleem niet in een structurele oplossing wordt voorzien. Een tijd geleden konden restaurants van de regeling voor immigratie van kenniswerkers gebruikmaken om kwalitatief goede koks vanuit China aan te trekken. Maar het huidige kabinetsbeleid heeft hier weer een stokje voor gestoken.”

Glazen plafond

De discriminatie van de Chinese Nederlanders op de Nederlandse werkvloer valt volgens Woei wel mee: “We hebben een goede naam, gelden als harde werkers, maar hoewel Chinese Nederlanders wel makkelijk doorstromen op niveaus van het middenmanagement, lijkt het of er voor topfuncties voor hen een glazen plafond te bestaan. Dit heeft te maken met het feit dat in die kringen mensen vaak hun 'eigen mensen' aantrekken om functies te vervullen. Daardoor komen vooral autochtone Nederlanders aan de top.”

Dimitri Woei in klassieke gevechtsuitrusting, foto: Flamboyant Media

“Het komt ook doordat Chinese Nederlanders op hun werkplek veel minder actief zijn in het netwerken en zich minder laten zien op allerlei informele activiteiten en borrels. Chinezen in China doen dat juist wel. Maar Chinese Nederlanders zijn door hun ouders veelal opgevoed met het idee dat je je het beste terughoudend kunt opstellen. Als je je op de achtergrond houdt, val je niet op en heb je minder gauw problemen: dat is natuurlijk ook de ervaring van de Chinese restauranthouders met de Nederlandse autoriteiten. Veel Chinese Nederlanders denken dat als ze maar hard werken, ze vanzelf wel op zullen vallen bij hun werkgever. Maar zo blijkt het vaak toch niet te werken. Daardoor lopen veel Chinese Nederlanders nogal eens loonsverhogingen en promoties mis.”

Nanjing

Een opvallend project waar Dimitri Woei binnen de CJO (Chinese jongerenorganisatie) mede gestalte aangaf, was een project over de bevrijding van Nanjing, tijdens de viering van de bevrijding in Nederland in mei 2009. “We wilden als CJO zichtbaar maken dat bevrijding ook in de Chinese context speelt. Jarenlang heeft er in de Tweede Wereldoorlog een strijd tussen Chinezen en Japanners gewoed, het dieptepunt was 'de verkrachting van Nanjing.' De gruweldaden van Japanners in de toenmalige Chinese hoofdstad Nanjing, overtreffen zo mogelijk die van de Duitsers in Europa. Onthoofdingen, verkrachtingen en martelpraktijken waren schering en inslag. Maar er was nog veel meer aan de hand: in het kader van medische experimenten werden bijvoorbeeld willekeurig lichaamsdelen geamputeerd, opzettelijk geslachtsziekten verspreid en de meest uiteenlopende wrede, mensonterende spelletjes gespeeld. Ook werden er allerlei oorlogstuig en diverse chemische en biologische wapens uitgetest.”

Dimitri Woei: “De Japanners koesterden destijds een diepe minachting voor de Chinezen. China gold in die tijd als 'de zieke man van Azië.' Doordat het Chinese rijk eeuwenlang nauwelijks in zijn defensie had geïnvesteerd viel het makkelijk ten prooi aan de diverse koloniale grootmachten en vooral aan Japan. Voor dit stukje geschiedenis hebben we toen tijdens de bevrijding aandacht gevraagd. Daarop kregen we veel positieve reacties. Daaruit bleek ook dat vrij veel Chinese Nederlanders nauwelijks op de hoogte waren van wat er zich toen allemaal heeft afgespeeld.”

Hindoeïsme

Dimitri Woei is overtuigd hindoe, net als veel mensen uit Suriname. “In mijn leven wil ik vormgeven aan de lessen van het eeuwige pad, Sanatan Dharm, een hoofdstroming binnen het hindoeïsme. De vier belangrijkste principes van Sanatan Dharm zijn oprechtheid, compassie, bereidheid tot geven en zelfreflectie. Als je deze vier principes binnen jezelf ontwikkelt, komen daar alle goede eigenschappen uit voort. Oprechtheid betekent dat je niet liegt, eerlijk bent naar anderen toe. Maar wat misschien nog wel moeilijker is, je moet ook naar jezelf toe eerlijk zijn. Compassie betekent medeleven met anderen, maar ook jezelf geen schade en geweld aandoen. Dit komt neer op respect hebben voor je lichaam, er geen verslavingen op na houden, en staan voor jezelf en jezelf respecteren om wie je bent. Geven kan zowel inhouden dat je iemand tijd geeft, een luisterend oor biedt, maar ook dat je jezelf tijd geeft om tot rust te komen. En zelfreflectie houdt in: eerlijk naar jezelf kijken, zonder te hard of te zacht over jezelf te oordelen.”

Dimitri Woei: “Door de goede dingen te doen, kun je er voor zorgen dat er zich een goed karma ontwikkeld. Maar het meest wezenlijke is dat je het leven ziet als een grote leerschool. Het belangrijkste doel van het leven is om te leren van je eigen fouten. Karma leert je over het effect van wat je hebt gedaan. Als jou bijvoorbeeld een ongeluk overkomt, is het wezenlijk dat je je niet verongelijkt gaat afvragen waarom dit jou nou weer moet gebeuren. Het gaat erom dat je er van leert: zo is het om dit mee te maken, dit is op mijn pad gekomen en wat kan ik hier mee doen? Je kunt je hierdoor bijvoorbeeld beter inleven in het verdriet van andere mensen die zoiets is overkomen. Maar dit principe geldt evenzo goed ook bij positieve ervaringen. Dan kun je er voor proberen te zorgen dat ook anderen dit soort positieve dingen meemaken, en daarmee de vreugde delen met andere mensen.”

 
Gerelateerde pagina's  
'Chinees in het zonnetje' (1): Sien Yie Trieu: studente pedagogiek en boeddhiste
'Chinees in het zonnetje’(6): Kevin Guan, oprichter AsiancliQ
Chinees in het zonnetje (7): Hellen Li, tolk/vertaalster
Chinees in het zonnetje (8), kandidaat Tweede Kamerlid PvdA Mei Li Vos
‘Chinees in het zonnetje’(3): Willa Wu, studente financiën
‘Chinees in het zonnetje’(4): Julie O'Yang, schrijfster en beeldend kunstenaar
‘Taiwanees in het zonnetje’ (2): Amy Hsiao: docente Chinees en onderzoekster
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Shing 04-08-2012
@Echte C
Bedoel je net zoals Nederlanders die met lof over de VOC spreken, terwijl zij zich bezighielden met slavenhandel?
EchteC 03-08-2012
Dimitri, als je over geschiedenis wilt praten, dan moet je zelf verdiepen in de ECHTE geschiedenis, de waarheden, en niet de propaganda.

advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing