adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Kim Tjoa, Lijst 14 plaats 6
publicatiedatum: 11-09-2012
door: Geledraak.nl

Niet alleen Meili Vos is een politica met Chinese achtergrond. De Brabander Kim Tjoa staat ook op de kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamer verkiezingen, zij het niet voor de PvdA zoals Vos, maar voor Lijst 14, de Libertarische Partij, "de spreekbuis van vrijheid en vrije markt". Dimitri Woei sprak met hem.

Kim Tjoa is jurist en heeft een carrière als advocaat en interim jurist achter de rug. Momenteel is hij COO en mede-oprichter van FLOOW2 een Business to Business bemiddelingsplatform dat bedrijven de mogelijkheid geeft hun overcapaciteit verhandelbaar te maken. FLOOW2 is de motor van de zogenaamde ‘sharing economy’ dat de nadruk legt op gebruik in plaats van eigendom. Hij is tevens auteur van het boek ‘Persoonlijke bewustwording en vrije markt’ met als ondertitel ’26 inzichten voor een nieuwe manier van leven’ (ISBN: 9789055992898).

Kim Tjoa komt uit een Chinese familie die al generaties in Indonesië woont. Leden van de familie Majoor der Chinezen, de hoogste leider van de Chinese bevolkingsgroep van het Nederlands-Indie van destijds. Zij vormden een verbinding tussen Chinezen en het Nederlands gouvernement en beschikten over een behoorlijke autonomie op het gebied van bestuurlijke aangelegenheden. In de 19e eeuw waren de Chinese officieren belast met taken zoals de registratie van huwelijken en echtscheidingen, het toezicht op het Chinese onderwijs en de gedeeltelijke bekostiging ervan, het beheer van begraafplaatsen en tempels, het regelen van kleine civiele geschillen tussen Chinezen en het geven van adviezen aan Nederlandse bestuursinstellingen over ‘Chinese zaken’. Deze leiders hadden invloed en prestige in de hele gemeenschap. Zij zorgden ervoor dat de Chinezen aan de ene kant zich schikten naar de eisen van de officiële administratieve zaken, terwijl aan de andere kant de Chinezen hun eigen identiteit en cultuur konden handhaven.

Tjoa is de oudste zoon van een Chinese vader en een Nederlandse moeder. Zijn grootvader had een drukkerij in Jakarta. Affiniteit met de politieke cultuur komt van huis uit. Zijn moeder heeft 12 jaar in de gemeenteraad van Volendam-Edam gezeten. Hoewel Kim Tjoa geen Chinees spreekt, voelt hij wel een sterke band met de Chinese gemeenschap, via de emotie en verbinding die zijn vader daarmee heeft.

Volgens Kim Tjoa is de natuurlijke staat van de mens vrijheid.” Je bent zelf eigenaar. Jij bent de baas over je eigen leven. Maar wanneer je in onze maatschappij je vrijheid gaat claimen, bots je tegen de beperkingen aan, die het politieke systeem opwerpt om het collectivisme in stand te houden. Je mag niet voor jezelf denken, andere mensen bepalen namelijk jouw leven op basis van wat zij belangrijk vinden. Zolang wij geregeerd worden door andere mensen, die het zogenaamd ‘beter’ weten dan wij, verkeren we niet een toestand van vrijheid. Politiek maakt dat vrijheid en vrijwilligheid verdwijnen uit de maatschappij en onvrijheid staat gelijk aan slavernij.“

De Libertarische partij kan veel betekenen voor Chinezen, aldus Tjoa en hij komt met verregaande maatregelen. Vrijhandel is een centraal thema binnen het Libertarisme en in dat licht kunnen alle belemmeringen voor goed ondernemerschap verdwijnen. Ondernemers hebben belang bij zo laag mogelijke belastingen en minimale wetgeving. Daarnaast is de Libertarische Partij voorstander voor onbeperkte immigratie, zolang migranten hun eigen broek maar op kunnen houden. Dit betekent dat voor Chinese horeca ondernemers er geen enkele belemmering meer zal zijn om goede Chinese koks voor hun onderneming naar Nederland te halen. Daarnaast wordt het probleem van invallen door de overheid om te controleren of er geen illegale werknemers in dienst zijn, hiermee tegelijk verholpen, omdat iedereen die werkt en in hun eigen onderhoud kan voorzien in Nederland welkom is. Verder heeft iedereen volgens de Libertarische partij het recht om zich op welke manier te organiseren. Dit betekent dat de overheid niet het recht heeft om een vergunning voor een verzorgingstehuis die zich specifiek richt op de unieke behoeftes van de Chinese gemeenschap te ontzeggen.

Daarnaast staat de Libertaristen tal van andere opmerkelijke beleidswijzigingen voor. Zo moet ieder land en zelf iedere bevolkingsgroep het recht hebben een eigen munt te voeren, moet het onderwijs geprivatiseerd worden, moeten mensen zelf kunnen bepalen of ze stoppen met werken wanneer ze 65 jaar zijn of niet, en tot slot staat het Libertarisme ook voor opheffing van de staatsmonopolie op geweld.

(tekst: Dimtri Woei)


Kim Tjoa

 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Y 11-09-2012
Fei Wong, ik ben het helemaal met je eens!
Fei Wong 11-09-2012
Dit artikel had wat mij betreft niet geplaatst moeten worden. De man heeft weinig te maken met China of Chinezen. Het enkele feit dat hij voor een deel Chinese wortels heeft, is hier totaal niet relevant en had geen aanknopingspunt mogen zijn voor dit interview.
Zijn poging hier om Chinezen over te halen op zijn belachelijke partij en lachwekkende standpunten te stemmen is zielig te noemen.

advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing