adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
China Minority Travel
Xiahe-Tibet Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:

Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Kookkampioenschap in Maarssen: groot, lekker en leerzaam
publicatiedatum: 06-12-2012
door: Geledraak.nl

De naam: 'Wok De Mallejan' roept geen associaties op met Chinese haute cuisine maar deze week was dit restaurant wel hèt centrum van de verfijnde Chinese keuken in Europa. Hier in Maarssen werd op 3 en 4 december het Europees kampioenschap Chinese keuken 2012 gehouden, met topchefs uit diverse Europese landen. Onder hen ook de chef-kok van Mallejan, die vorig jaar het kampioenschap won, in Italie, en nu dus gastheer van het kampioenschap.

Er werd niet alleen gekookt, ook volop gediscussieerd in een aardig en informeel mini-symposium, over de vraag waar het heen moet met de toekomst van de Chinese keuken in Europa. Chefs, overgevlogen uit China, meer ook kenners van hier, zoals culinair expert Alain Caron, onder anderen bekend van het programma Masterchef op Net 5, deden er hun zegje. Bekende kok Herman den Blijker was ook even aanwezig, liet zich volop fotograferen, en naar verluidt gaat hij naar China om te leren 'bami-trekken' (met de hand slierten bami uit een bal deeg trekken)

Chinese restaurants in Nederland zijn de laatste jaren diverser geworden. Het zijn al lang niet meer uitsluitend zaken waar je babi pangang en saté eet. Gerechten die op de kaart kwamen omdat de Nederlandse klant dat vroeg. Met name de tweede generatie Chinezen pakt het anders aan, durft ook authentiekere gerechten uit China op het menu te zetten, of maakt zelfs een mix van westers en Chinees: met Chinese kooktechnieken westerse gerechten bereiden.

De restaurateurs zelf willen heel graag terug naar de bron. Het is nu hun taak om de authentieke gerechten bij het Nederlands publiek geliefd te maken, zo betoogde de heer Huang Yue van delicatessenbedrijf Dazhong BV in Maarssen.

Overigens is het nog niet zo gemakkelijk om vast te stellen wat authentieke Chinese keuken is, er zijn in China namelijk wel acht tot twaalf verschillende. Een Nederlandse culinair journalist stelde dat we niet perse moeten kijken naar de eeuwenoude tradities in de Chinese keuken. 'We moeten vooral focussen op wat er nú in China wordt gekookt". Maar wel met een 'mits', zo zei hij lachend: "Kippenvoetjes (een populaire snack in China GD), eten wij Nederlanders niet, en zullen wij nooit gaan eten".

Een kok uit Beijing hield een pleidooi voor behoud van de echte lokale keuken in China, als een vorm van cultuur: "De lokale cultuur moet zijn plek stevig verankeren, behouden, want alleen dan kan het een plaatsje krijgen in de wereldcultuur".

Alain Caron ondersteunde dit betoog van harte: "Als ik in China ben wil ik echt Chinees eten. De traditionele keuken moet de kern blijven, pas daarna kun je moderniseren. Zie de nouvelle cuisine van Paul Bocuse: die is niet meer weg te denken. Net als de Chinese Muur".

Schrijfster Lulu Wang onderschreef dit eveneens: "Ik hoop dat we met onze Chinese keuken zoveel mogelijk Chinees blijven, maar elementen uit andere keukens verwerken moet wel mogelijk zijn. We wonen immers in een werelddorp. Zo zie je in China: hoe chiquer men daar eet, hoe vaker men mes en vork gebruikt. Andersom zie ik dat steeds meer mensen in Nederland met stokjes kunnen eten".

Ook de Michelingids kwam even ter sprake - actueel omdat restaurant Han Ting in Den Haag dit jaar een Michelin-ster kreeg. Heeft de Chinese keuken erkenning van Michelin nodig, zo wilde oprichter van Asia Gastronomica Benno Renaud weten?  Deze vraag leidde tot wat verwarring en dwong tot nadenken: gaat de ster over lekker/niet lekker of over meer? Een Chinese expert (bij uitzondering eens een vrouw in  deze (ook in China!) mannelijke chef-kokwereld) vond dat Michelin vooral een westerse gids is: Westerse normen en waarden worden losgelaten op ambiance en gerechten. Het is niet goed mogelijk deze maatstaven op te leggen aan Chinese restaurants.

De Chinese mede-sponsor van de wedstrijd, Shao Wenguang (Phoenix Chinese News Europe) stelde dat de Michelingids in China wel degelijk wordt gewaardeerd en belangrijk gevonden. "In Hong Kong doen restaurants al hun best om sterren te krijgen, maar in China is men nog niet zover. Dat heeft ook met praktische kanten te maken. In China is bijvoorbeeld nog niet voldoende aandacht voor koken met respect voor het milieu. Verspilling is bijvoorbeeld nog een probleem. Het zal denk ik nog wel enkele jaren duren voordat een restaurant in China in de gids zal staan". 

Het kampioenschap werd afgesloten met een diner met honderden Chinese en Nederlandse gasten uit hele Nederland.
De organisatie was in handen van Phoenix TV en de World Association of Chinese Cuisine (WACC) en ondersteund door de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers in Nederland (recente afsplitsing van Horeca Nederland)

(zie ook het item van de NOS over het kampioenschap waarin de verslaggeefster de bekende Hollandse Chinese bami en sate voorlegt aan de Chinese topkoks, die een zeer beleefd oordeel vellen)

(foto's Geledraak.nl)
Kunstige gerechten op het Europees kampioenschap:


Minisymposium: schrijfster Lulu Wang, tolk Igor Nuijten en Huang Yuereageren op artikelreageren
advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...Kijk ook eens op:
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Blackjack Spelen
Het weer in Beijing