adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
China Minority Travel
Xiahe-Tibet Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:

Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Jan van der Putten: 'Ontwikkelingen China in zeer kritische fase beland'
publicatiedatum: 11-12-2012
door: Guido van Oss

Welke kant gaat het met China op, hoe kijken Chinezen aan tegen hun eigen regering en hoe staan ze tegenover politieke dissidenten? Voormalig Volkskrant-correspondent Jan van der Putten liet voor Amnesty International in Breda hierover gisterenavond zijn licht schijnen, na vertoning van de documentaire 'Never Sorry' van Alice Klayman over het leven van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei. Redacteur Guido van Oss van geledraak.nl doet verslag.

“Door zijn bekendheid heeft Ai Weiwei het beter getroffen dan de bijna vierduizend politieke activisten die vorig jaar zijn opgepakt,” stelde China-kenner Jan van der Putten meteen in het begin van zijn nabeschouwing. “Veel Chinezen zien Ai vanwege zijn activisme tegen de regering hoofdzakelijk als een landverrader.” Van der Putten is een begaafd verteller: hij start met enkele stevige oneliners, om vervolgens het aldus geschapen zwart-witbeeld danig te nuanceren. “In de Chinese traditie heeft de overheid altijd oog voor het collectieve belang. De keizer, maar in zekere zin ook alle leiders daarna, hadden en hebben in de ogen van het volk 'een mandaat van de hemel'. Leiders moesten er voor zorgen dat ze de meerderheid van de bevolking achter zich hadden, door bijvoorbeeld effectief op te treden in tijden van rampen en te zorgen voor voldoende voedsel. Wanneer rampen en hongersnoden de overhand kregen, liepen ze immers het risico hun mandaat te verliezen. Dat is in de Chinese geschiedenis dan ook menigmaal gebeurd. Aan het waarborgen van deze meest elementaire sociale grondrechten heeft de centrale regering altijd al haar handen vol gehad.”

Voormalig Volkskrant-correspondent en China-kenner Jan van der Putten

Goede huisvader

Jan van der Putten: “Voor de individuele rechten van de burger, zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht van vereniging en vergadering, heeft de Chinese overheid nooit oog gehad. Ook de huidige regering heeft daar weinig mee op.. Daarentegen is de Communistische Partij er enorm trots op dat ze de laatste decennia zo'n 500 miljoen Chinezen uit de ergste armoede heeft getrokken. Ze heeft ervoor gezorgd dat honderden miljoenen nu een goed inkomen en een goed onderdak hebben en dat de meeste kinderen, zowel jongens als meisjes, nu onderwijs kunnen genieten.” “In het politiek bestuur geldt nog altijd de sterke hiërarchie zoals die er altijd al was tijdens het keizerrijk: 'Alles voor, maar niets door het volk.' Het is niet de bedoeling dat iedereen zijn zegje kan zeggen, anders wordt het een chaos. Het idee is dat de leiders als een goede huisvader moeten zorgen voor het volk: leiding en bevolking zijn via een stilzwijgend pact met elkaar verbonden. De leiders zijn nog steeds gezonden door de hemel, ze zijn de verzinnebeelding van het land, kortom, ze zijn het land. Dus wordt opstand tegen de leiders, zolang die goed zorgen voor het volk, beschouwd als een soort van landverraad.”

Dissidenten: vreemde eenden in de bijt

Van der Putten: “Voor de meeste Chinezen moet Ai Weiwei een figuur zijn die wezensvreemd is aan hun land, dat geldt ook voor de gevangen gezette Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. Het is daarom niet zo raar dat de nieuwe Nobelprijswinnaar voor literatuur Mo Yan behoedzaam opereert en het enigszins opneemt voor de Chinese regering door te verklaren dat de censuur een functie heeft. Het is on-Chinees om de overheid al te veel voor het hoofd te stoten. En een praktisch argument is dat Mo Yan graag ook in China zijn boeken wil blijven publiceren en verkopen. Zijn opstelling is in westerse ogen niet goed, wij verwachten van iedere rechtgeaarde Chinees een soort activisme tegen de overheid. We leggen normen aan hen op waar wij zelf niet aan hoeven te voldoen. Maar vanuit Chinees perspectief bezien is de opstelling van Mo Yan alleszins begrijpelijk. Veel Chinezen zien dissidenten, voorzover ze weet hebben van hun bestaan, als vreemde eenden in de bijt, als krankzinnigen die je maar beter kunt opsluiten.”

Kunstenaar en activist Ai Weiwei in een jolige pose, zoals te zien in de documentaire 'Never Sorry'

Spannende tijden door Chinees internet

Jan van der Putten: “Toch maakt China momenteel spannende tijden door. Zo'n 250 miljoen Chinezen zijn actief op het ‘Chinese Twitter’: Weibo. Er komen veel misstanden boven water die vroeger altijd onder het tapijt konden worden geveegd. Zowat iedere dag kun je bijvoorbeeld lezen over incidenten in de mijnbouw waarbij op jaarbasis duizenden doden vallen. De oude praktijken waarbij na een mijnongeval het gebied hermetisch werd afgesloten om rapportering door de media te voorkomen, de families van de slachtoffers werden afgekocht of op andere manieren tot zwijgen werden gebracht, werken niet meer. In de landelijke politiek is het eveneens volop aan het gisten. Op hoog niveau komen er bijvoorbeeld steeds meer corruptieaffaires boven water. Neem nu de tot voor kort zo populaire partijsecretaris van China's grootste stad Chongqing, Bo Xilai. Aanvankelijk leek deze Bo zeker van een plek in het nieuwe Vaste Comité van het Politbureau, maar inmiddels is hij diep gevallen na onthullingen over corruptie en betrokkenheid bij moord. Ook over allerlei andere corruptieaffaires en intriges waarin de Partijbobo's verstrikt zijn geraakt, bijvoorbeeld doordat ze er maîtresses op na houden, valt op het Chinese internet veel te lezen. Voor het eerst ontwikkelt zich in China nu een publieke opinie. Economische en politieke ontwikkelingen zijn in een uiterst kritische fase beland. Er lijkt een ommekeer op handen. Door alle onthullingen bevindt China zich op een waanzinnig interessant moment in zijn geschiedenis. Het is uitermate moeilijk te voorspellen of dit zal leiden tot wezenlijke politieke hervormingen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze op korte termijn vanuit het zojuist geïnstalleerde nieuwe Politbureau in gang zullen worden gezet. Daarvoor zijn de gevestigde belangen van de mensen die in het nieuwe Politbureau zitten te groot. Maar de Chinese samenleving is enorm in beweging, erg roerig: de uitkomst daarvan is vooralsnog volstrekt ongewis.”

Wereldmacht of niet: China in drie scenario's

Over wat die uitkomst zou kunnen zijn gaat het nieuwe boek van Jan van der Putten, “China wereldmacht?”, dat komend voorjaar het licht zal zien. In dit boek behandelt hij drie scenario's: drie mogelijke ontwikkelingen voor China's toekomst. Volgens die drie scenario's zal China óf de grootste wereldmacht worden met weinig competitie van andere naties, óf samen met de Verenigde Staten en andere landen de heerschappij over de wereld delen, óf juist helemaal geen wereldmacht worden, maar blijven voortmodderen of misschien zelfs ten onder gaan aan zijn binnenlandse problemen. “Elk van de drie scenario's valt met sterke argumenten te onderbouwen. Het wordt uitermate spannend welke kant het met China het komende decennium op zal gaan,” aldus Van der Putten. “Niet alleen voor China zelf, maar voor de hele wereld.”

Voor meer informatie: zie http://www.janvanderputten.com/

reageren op artikelreageren
advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...Kijk ook eens op:
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Blackjack Spelen
Het weer in Beijing