adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Zakelijk > Beleggen 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
China Minority Travel
Xiahe-Tibet Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:

Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


'Samenwerken en focussen cruciaal bij zakendoen met China'
publicatiedatum: 20-12-2012
door: Guido van Oss

Tal van Nederlandse steden hebben inmiddels een stedenband met een stad in China. Wat houden die relaties in? Hoe belangrijk zijn die relaties voor het zakendoen met China? Naomi Verstraeten van de gemeente Eindhoven en Victor Pallemans van de gemeente Amsterdam deden tijdens een seminar op Instituut Clingendael een boekje open over de nieuwste trends bij deze stedenbanden. Redacteur Guido van Oss van geledraak.nl doet verslag.

Gemeente 'in vriendschap verbonden met' zie je vaak staan als je in Nederland de bebouwde kom inrijdt. Menigmaal wordt een dergelijke vriendschapsband na enkele reisjes over en weer grotendeels een dode letter. Maar dit geldt zeker niet voor de banden die een aantal grote steden in Nederland de laatste decennia onderhouden met Chinese zustersteden. Zo heeft Amsterdam Peking als zusterstad en Eindhoven een band met een voormalige hoofdstad van China, Nanjing (hoofdstad van de provincie Jiangsu, Oost-China).

Officials en gezelshapsdames bij opening van het Vriendschapspark dat door de gemeente Eindhoven werd geschonken aan Nanjing

“Eindhoven is lang een one-company-city geweest,” legt Naomi Verstraeten, medewerker op gebied van internationale betrekkingen van de gemeente Eindhoven uit. “Het was Philips wat de klok sloeg. Dus toen Philips zich ging vestigen in het Chinese Nanjing, medio jaren tachtig, was het logisch dat de gemeente Eindhoven een vriendschapsrelatie met deze gemeente aanging.”

25 jaar vriendschap tussen Eindhoven en Nanjing

Naomi Verstraeten: “Het 25-jarige jubileum van deze zusterrelatie hebben we inmiddels gevierd. Dit resulteerde onder andere in de schenking van een vriendschapspark in Nanjing, daarin staan diverse replica's van gebouwen die te vinden zijn op schilderij van Vincent van Gogh uit zijn Brabantse periode. Omgekeerd heeft de gemeente Nanjing aan Eindhoven een Chinees paviljoen geschonken. Daarvoor gaat komend jaar de eerste schop de grond in.”

Replica Nuenense watermolen gebouwd in het Vriendschapspark te Nanjing

Tot zover de uiterlijke kant van de stedenband tussen Nanjing en Eindhoven. Uiterlijk vertoon is overigens bepaald niet onbelangrijk, bevestigde Victor Pallemans, ambtenaar internationale betrekkingen van de gemeente Amsterdam. “Aan het uitreiken van diploma's, certificaten en allerlei andere protocollaire zaken en formaliteiten wordt door Chinese partners uitermate veel belang gehecht.”

Innovatie

Belangrijk voor het Nederlandse bedrijfsleven en de overheidsvertegenwoordigers, zo gaf Naomi Verstraeten aan, is het samenwerken en focussen bij het zakendoen met China. “Het zakendoen heeft een belangrijke plek in de stedenbandrelaties. Eindhoven probeert op innovatief vlak in te springen op de behoeften van Nanjing en in bredere zin de provincie Jiangsu. Jiangsu heeft de drie kernthema's geformuleerd waarvoor zij op zoek is naar strategische partners in het buitenland, te weten de enorme bevolkingsdichtheid in de grote steden, de vergrijzing en het milieu. Dit zijn precies de thema’s waar Eindhoven op innovatief gebied op is gericht en dus veel te bieden heeft."

Naomi Verstraeten: “Uit het oogpunt van efficiëntie is het van cruciaal belang dat bedrijven bij zakenmissies zoveel mogelijk met elkaar samenwerken. Verder moet er voorafgaand aan een handelsmissie naar China een gemeenschappelijke strategie worden bepaald. Wanneer bedrijven die op een bepaald innovatief terrein actief zijn hun krachten bundelen kunnen zij gezamenlijk veel effectiever zakendoen met Chinese partners. Voor de Nederlandse overheidsinstanties is belangrijk dat zij waar nodig ook over de eigen gemeentegrenzen heen kijken. Illustratief is de grote handelsmissie die we vanuit de provincie Noord-Brabant in april van dit jaar hadden. Voor een groot Tilburgs bedrijf was het van groot belang dat we vanuit de Brabantse overheid contact zouden leggen met de gemeente Nanjing. Omdat de burgemeester van Eindhoven standaard het contact met de burgemeester van Nanjing onderhoudt, is er toen voor gekozen niet de burgemeester van Tilburg maar die van Eindhoven in te zetten om een gunstig onderhandelingsklimaat voor het Tilburgse bedrijf te scheppen. Bij het zakendoen binnen de Chinese context vervult de overheid vaak een belangrijke rol, het is de taak van ons als overheid om hier tijdens dergelijke handelsmissies adequaat op in te spelen.”

 

Protocollaire aangelegenheden tussen Nanjing en Eindhoven in het kader van een zakenmissie: op de foto onder meer v.l.n.r.:  Tolk Lianne Baaij, burgemeester van Nanjing, Ji Jianye, en burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel

Samenwerking E3-gemeenten

Ook de Amsterdamse ervaring is dat overheid en zakendoen in China sterk in elkaars verlengde liggen. Victor Pallemans: “Omdat Peking de hoofdstad is hebben veel staatsbedrijven er hun hoofdkantoor, dus is het voor Amsterdam goed zakendoen daar.” Op vragen uit het publiek werd door Verstraeten en Pallemans nadrukkelijk aangegeven dat gemeenten niet met oogkleppen op alleen en uitsluitend zakendoen in de stad of provincie waarmee ze een stedenband hebben. Pallemans: “Toch is het wel belangrijk om je op een gebied te richten, daardoor krijg je binnen dat gebied diepgaandere contacten en daardoor een veel betere toegang tot de plaatselijke markt.” Samenwerking tussen de grote gemeentes in Nederland is er ook. Zo ontmoetten Verstraeten en Pallemans elkaar bijvoorbeeld regelmatig binnen het zogenoemde E3-verband. Daarbinnen voeren de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven overleg over economische zaken op strategisch niveau, onder meer over het zakendoen met China.

 
Gerelateerde pagina's  
Brabant zet flink in op Jiangsu
Burgemeester opent Van Gogh friendship park in Nanjing
Eindhoven schenkt Nanjing Vriendschapstuin
Emmen: zusterstadrelatie met Shangluo
Geen officiele China missies meer voor Zuidwest-Nederland
Noord-Holland in Qingdao
Steden- en provincierelaties met China
reageren op artikelreageren
advertenties Ned.-ChinaKijk hier Youtube filmpjes:
Loading...Kijk ook eens op:
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Blackjack Spelen
Het weer in Beijing