adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Nieuws over China 
artikel doorsturen  

Laatste bijdragen forum
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:

Anton Lustig 8 tot 22 oktober in NL beschikbaar voor presentatie. Expert taal Jingpo-volk in dorpen grensgebied China-Birma: drugs & aids, kinderen kansarm, vandaar oprichting
Prop Roots. antonlustigATgmail.com


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nll (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Website van de Maand - Archief 2006, 2007, 2008

Elke maand publiceert Geledraak.nl een website van de maand. Hieronder een overzicht van de reeds gepubliceerde sites:

Archief 2007
Archief 2006
Archief 2005
Archief 2004
Archief 2003

2008

(Door: Geledraak.nl, okt. '08)
Leuk item voor degenen die dreigen in te dommelen achter de PC: de Han Trainer screensaver. Zodra de PC op slaapstand gaat verschijnen Chinese karakters op het scherm. Ze worden in flash voor-geschreven, je kunt de uitspraak horen en er wordt nog een combinatie getoond, bv eerst 'niu' (koe), en dan 'niunai' (melk), totaal ca 300 karakters. De installatie van dit gratis programmaatje is eenvoudig, de handleiding zeer summier.

(Door: Geledraak.nl, sept. '08)
De abacus, of Chinees telraam (suanpan), is voor veel Westerlingen een mysterieus ding. Er is een aantal websites dat de werking ervan uitlegt. Deze bijvoorbeeld waarin je een sommetje kan opgeven; de kralen in het telraam worden automatisch in de juiste stand gezet. Wie ook de theorie en meer wil lezen, kijkt hier. Educatief en leuk!

(Door: Geledraak.nl, aug. '08)
OneWorld, Wereldomroep en onzeWereld brengen samen verhalen, filmpjes en foto's in de zijlijn van de Olympische Spelen. Een test van de internetcensuur in Beijing, over de kleur oranje als protest enz. De lijst met onderwerpen zal deze maand ongetwijfeld langer worden!

(door: Geledraak.nl. juli '08):
Taaldocente Amy Hsiao is ondermeer werkzaam aan de Universiteit Tilburg. De van oorsprong Taiwanese heeft een leuke website gemaakt voor mensen die Chinees willen leren. Tien lessen basisconversatie inclusief grammatica en ook: straattaal, en korte vereenvoudigde nieuwsberichten voor de iets gevorderden. Hopelijk wordt ook ooit audio toegevoegd. Voor ieder wat wils, en 'onderwijs zonder discriminatie', is haar motto, youjiaowulei.

(door: Geledraak.nl. juni '08):
Er is nu een database met in het Nederlands vertaalde werken uit het Chinees, 'Verre Taal'.  Je kunt zoeken op auteur, titel, vertaler etc., Van oude Tangdichters via Ba Jin tot Han Shaogong etc. Een auteur als Ha Jin staat er helaas niet in (omdat zijn werk oorspronkelijk Engels was?) Een samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de Chinese University of Hong Kong.

(door: Geledraak.nl. Mei '08):
Rustgevende plaatjes in hectische moderne tijden: klassieke Chinese schilderijen bekijken op Chinapage.com. Een overzicht van diverse schilders van Tang (618-907) tot de 20e eeuw. Landschapjes, bamboe en meer. Ook het werk van Song keizer Huizong, die prachtig kalligrafeerde, ontbreekt niet. Er is tevens een naamlijst in karakters en Engels (pdf)

(door: Geledraak.nl. april '08):
Vier radio- verslaggevers van VPRO en Wereldomroep berichten over de zon- en schaduwkanten van globalisering, met de Chinese expansie als rode draad. Verslagen over 'Mr. Li' uit de VS, Zambia, India en Venezuela. Interessant multimediaproject!

(door: Geledraak.nl. mrt.'08):
"Ik heb een dermate grote fascinatie voor China dat ik er maar eens een tijdje woon, studeer en rondneus", schrijft Mieke Nuijen (56) op haar weblog. Nuijen heeft gekozen voor Guilin, de Normal University aldaar. Ze verblijft er tot medio juli. Erg modern is het allemaal niet, maar er is genoeg te beleven. Jas aan in het klaslokaal vanwege de kou maar een warm enthousiasme in Guilin voor de komende Olympische Spelen. Lees het allemaal op haar weblog.

(door: Geledraak.nl. feb.'08) :
Wie tips wil opdoen voor een China reis kan lekker grasduinen op de toerisme pagina's op China.org.cn. Een officiele website, maar buiten het 'brave' nieuws ook meer opvallende nieuwtjes en onbekende plekjes. Bv. prachtige foto's van het meer Kanas in Xinjiang. China.org.cn

(door: Geledraak.nl. jan.'08) :
Leidse studente sinologie Chenglin Xu verblijft voor de studie in Beijing. Naast studeren wordt er uiteraard ook flink gereisd en van dit alles doet ze uitgebreid verslag. Let ook op de slideshows. Wie er geen genoeg van krijgt: er is ook een lijst met weblogs van alle mede sinologen-to-be in China.

2007

(door: Geledraak.nl. dec. '07) :
Hoelang duurt een wandeltocht van Eindhoven naar China? Dankzij Jan Vroomans weten we het: vrijwel op de kop af 12 maanden. De Eindhovenaar (37) heeft medio oktober de Chinese grens bereikt, en heeft nog heel wat kilometers voor de boeg aleer hij op zijn einddoel, Beijing, arriveert.
Lees zijn fascinerende weblog!

(door: Geledraak.nl. nov. '07) :
Leuk (Nederlands) initiatief: lijkt op Startpagina, maar dan zeer uitgebreid, interactief, kortom helemaal 2007. Iedereen kan een eigen Gemzie starten over zijn/haar favoriete onderwerp; er is plek voor links naar websites, weblogs, video's, foto's en het laatste nieuws. Op China gebied zijn er al drie pagina's: Beijing-2008, Shanghai en natuurlijk China. Wie zich geroepen voelt kan meedoen.

(door: Geledraak.nl. okt. '07) :
Michael uit Sydney reisde in 2005 in het voetspoor van Joseph Rock. Deze botanicus verbleef in de jaren '20 in oostelijk Tibet. Op Michaels blog staan foto's van zowel de jaren twintig als zijn eigen foto's. Schitterende plaatjes, en een uitgebreid verhaal.
(zie overigens ook Wikipedia over Rock)

(door: Geledraak.nl. sep. '07) :
Bedrijfsadviseur Tom Wolters verblijft in Beijing, met zijn Chinese vrouw en hun zoontje bijgenaamd 'Helan Dou'. In zijn eerste post op zijn weblog schrijft hij dat vrienden hem moesten overhalen een weblog te starten. Gelukkig heeft hij die raad opgevolgd. Erg gevarieerd en onderhoudend! (Engelstalig)

(door: Geledraak.nl. aug. '07) :
De Chinese auto komt eraan! Nu nog met wat mankementen, maar dat is een kwestie van tijd. Heel slim dus dat twee Britten in Qingdao (Shandong) alvast een mooie website hebben gemaakt over Chinese auto's. Vol interessante nieuwtjes en foto's. Diensten verlenen ze ook, wie Chinese auto's wil importeren kan bij hen terecht. China Car Times.

(door: Geledraak.nl. juli '07) : 
Het is nog een beta versie, maar al wel handig én gratis : het Chinees-Duits (en andersom) woordenboek  HanDeDict. Geeft karakters en pinyin en vaak ook extra info zoals bv maatwoorden. Bezoekers kunnen zelf aanvullingen etc. aandragen. Echte bookmark-site!

(door: Geledraak.nl. juni '07) :
De Amerikaan Ben Ross, woonachtig in Fuzhou, Fujian, wilde eens meemaken hoe het leven van de werkende klasse eruit ziet en meldde zich aan als trainee bij een kapperszaak. Te beginnen onderaan de ladder uiteraard. Dus: 10 uur per dag, 6 dagen per week en een salaris van minder dan 100 usd per maand. Lees zijn weblog (mei/juni)!.

(door: Geledraak.nl. mei '07) :
(Koloniaal) historicus Ieke Vierdag is in Taiwan op zoek gegaan naar 17e eeuwse Hollandse aanwezigheid daar, en onderzoekt de gevolgen voor de lokale bevolking, toen en nu. Uitgebreid reisverslag met sfeervolle zwartwit foto's. Ook de rest van de fraaie site is zeer de moeite waard (o.a.thema regenwoud en bv Galapagoseilanden)

(door: Geledraak.nl. april '07) :
Een slimme vondst: je mobiele telefoon als tolk en reisgids tegelijk. Enkele Nederlanders gaven dit concept vorm in Xs2china.com. 300 praktische woorden en zinnen kunnen worden uitgesproken in het Chinees en ook de karakters komen op het scherm. Handig voor bv in de taxi. Bevat ook toeristische tips voor Shanghai en Beijing.

(door: Geledraak.nl. mrt '07) :
China Success Stories, een initiatief van zes Nederlandse China-enthousiastelingen, is een website die zich richt op het vinden van, en publiceren over, verhalen rondom zakendoen met China. Weblog-achtig en er is ook een nieuwsbrief. Engelstalig.

(door: Geledraak.nl. feb '07) :
Hans van de Camp en echtgenote Margriet maakten een Chinareis en hebben de indrukken op een aparte manier verwerkt. In de categorie 'creatief met flash' , met muziekjes, leuk om even te bekijken. China in Flash Gevangen.

(door: Geledraak.nl. jan. '07):
Ilja Pott , zelf adoptie-ouder, is erg actief op het web. Ze onderhoudt linken-pagina's, blogs en nu ook een informatiesite over reizen naar China. Met veel praktische tips, en aandacht oa voor wat onbekendere gebieden zoals Anhui en Sichuan. Zie de website China Roots en Reizen

2006:

(door: Geledraak.nl. dec. '06) :

“Alles wat interessant is over China', is de subtitel van de website die Jan Zanen is gestart. Hij verzamelt korte nieuwsberichten, geeft boekentips en links - een overzichtelijk geheel. Zelf is hij directeur van een stichting voor inzameling en verwerking van elektrische apparaten, en vindt dat het nieuws te vaak eenzijdig is gericht op China als goedkope arbeidsland. Zijn doel: een encyclopedische database opbouwen.

(door Geledraak.nl, nov. '06) :
Wie houdt van een lekker deuntje Mandarin achtergrondmuziek op de PC kan hiervoor bij Mandarinradio.com uitstekend terecht. Het is een prive-project van Rhys Ludlow. Hij is echter hobbyist, en moet de streams via andere stations aanbieden, maar dat en meer staat allemaal uitgelegd op de site.

(door Geledraak.nl, okt. '06) :
Altijd intrigerend, mensen die beweren dat Marco Polo nooit in China is geweest. Nu is er een professor in Hong Kong die de mogelijkheid oppert dat de Chinese admiraal Zheng He in de 15e eeuw in Amerika is geweest. Dit aan de hand van een vondst van een koperplaatje, met Chinese inscriptie, op een plek diep landinwaarts, op een stuk land waar later fel gevochten is tussen Cherokee indianen en Europeanen. Op Asiawind is de theorie te lezen. Leuk voor bij de koffie.

(door Geledraak.nl, sept. '06) :
Amy in Crazy Hong Kong – weblog van financieel journaliste Amy over de Chinese kapitaalmarkt en de media in China. Saai? Allerminst: het is een leuke persoonlijke blog die ook de communicatie met lezers zoekt. Haar vraag op 18 aug. bijvoorbeeld: zitten lezers wel te wachten op Engelstalig nieuws over aandelen etc.? Amy wacht nog op antwoord ..

(door Geledraak.nl, aug. '06):
ChinaDialogue.net is gewijd aan een actueel onderwerp: milieuvraagstukken in China. Het is een initiatief van de Britse non-profit organisatie openTrust. De site bevat allerlei nieuwtjes en artikelen over milieu in brede zin, en bezoekers worden aangespoord commentaren in te sturen. Tweetalige site: Engels en Chinees.

(door Geledraak.nl, juli '06):
Sjina.web-log.nl wordt onderhouden door sinologe Susann Handke. Zij leest Chinese media, met name berichten over energie, economisch- en buitenlands beleid, en plaatst die op haar weblog, in het Nederlands. Prima bron dus voor degenen die niet alleen westerse media over China willen volgen!

(door Geledraak.nl, juni '06)
Chinese Pod is een uitstekende website voor mensen die Chinees willen leren. Een initiatief van de Ier Ken Carroll die alles uit de kast haalt om bezoekers het naar hun zin te maken. Gratis lessen op elk niveau (zinnen/fragementen met Engelse vertaling) en betalers krijgen premium service, dus met alle uitleg, vocabulaire etc erbij (7 dagen gratis uit te proberen overigens). Discussies zijn te volgen op het weblog. Uiterst klant- en gebruiksvriendelijk.

(door Erwin, mei '06)
De China website van de maand is voor mij al een tijdje de weblog van Marc van der Chijs. Marc is een inventieve Nederlandse entrepreneur in Shanghai die al 4-5 bedrijven in een paar jaar tijd heeft opgezet en een zeer complete weblog onderhoudt over wat zich allemaal afspeelt in boomtown Shanghai. Varieert van persoonlijke ontmoetingen, coverage van de optredens van The Rolling Stones en Tiësto, bijzonder nieuws, vreemde ervaringen. Goed leesvoer voor wie wil weten wat er speelt in Shanghai

(door: Geledraak, april '06)
Journalist Dan Washburn schrijft al enige tijd de weblog Shanghai Diaries, maar hij heeft ook een ander project vanuit Shanghai: Shanghaiist. Het is een website met vooral weblog-achtige stukjes. Het is een brede site met nieuwtjes over bv. restaurants en uitgaan, maar ook commentaren op Chinees nieuws. Leuk, luchtig en informatief! Ook buitenstaanders kunnen bijdragen.

(door: Geledraak, maart '06)
Hugo M.Nijhof reist veel door China en zeker niet in de laatste plaats vanwege het eten aldaar. Hij is er zo gek op dat hij een site onderhoudt met zijn restaurant-ervaringen. Volgens eenvoudig recept: foto's met toelichting, per stad ingedeeld. Voldoende om heerlijk te watertanden!

(door: Geledraak, jan-feb.'06)
Chinees Nieuwjaar valt in 2006 op 29 januari. Dan begint het Jaar van de Hond. Preciezer gezegd, het Red Fire Dog Year en volgens de Chinese telling is het jaar 4703. Hoe dat allemaal in elkaar steekt leest u op deze (Engelstalige) site.

Laatst gewijzigd op: 14-5-2011
reageren op artikelreageren
Kijk ook eens op:
Bijzondere reizen 2013/2014
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Het weer in Beijing