adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnan



In de spotlights:

Anton Lustig 8 tot 22 oktober in NL beschikbaar voor presentatie. Expert taal Jingpo-volk in dorpen grensgebied China-Birma: drugs & aids, kinderen kansarm, vandaar oprichting
Prop Roots. antonlustigATgmail.com


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nll (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Recepten van Chinezen in Nederland dl.1

Wat koken Chinezen die in Nederland of Belgie wonen? Lang niet alle ingredienten uit China zijn hier te verkijgen. Dus hoe maak je met Hollandse middelen toch een zo Chinees mogelijk gerecht? Vandaag de eerste bijdrage, van Xiaoling, uit Eindhoven: visrecepten en aardappel/wortelkoeken.
Naam: Tang Xiaoling
Woonplaats: Eindhoven
Hoelang al in Nederland: Ik ben op bezoek, dus maar tijdelijk in Nederland.
Uit welke stad/streek in China?:  Xishuangbanna, in het zuidwesten van China.
Lekkerste gerecht daar?: het liefst maken we een barbeque, in de natuur, met vrienden.
Wat vind je het lekkerst in Nederland?:
Groene salades en kip.

Wat het minst lekker?: Niet geprobeerd, maar wat ik echt niet durf te eten is haring.
Hot tip Chinese winkel/toko?: In Eindhoven is vrij veel aanbod. Op de Kleine Berg kun je verse vis kopen, ook op de markt. En verder de toko's op Nieuw Fellenoord en Sang Lee, bij de Kruisstraat.
Het recept dat je hieronder geeft, komt dit uit jouw stad/streek? Nee niet speciaal. Ik ben zelf van de Yi bevolkingsgroep, maar eigenlijk koken wij nu net als de Han-Chinezen.

Vier recepten
1. Zoetzure tilapia vis
2. Gebakken forel
3. Roergebakken snijbonen
4. Gebakken aardappel/wortelkoeken
(zie ook de foto's hieronder)

1. Zoetzure tilapia

Nodig:
Tilapia vis, liefst een hele, schoongemaakt
Knoflook
Verse gember
Lente-ui
Chinese sojasaus
Suiker, liefst palmsuiker
Gedroogde rode pepertjes
Tomaten
Citroensap
Optioneel: Chinese kookwijn (Shaoxing) evt. vervangen door droge sherry

Hoe te bereiden:
Kerf de vis(sen) in, in buik en zijkanten, en bestrooi deze met zout.
Verhit flink wat olie in de wok. Bak de vis erin, aan beide zijden.
Haal de vis uit de wok.
Bak nu de overige ingredienten in de wok: knoflook, plakjes gember, suiker, tomaten, gedroogde pepertjes, lente-ui (hou wat lenteui-groen apart voor de decoratie), goed omscheppen, dan zout, sojasaus en citroensap erbij, wat water, en evt. scheutje wijn.
Dan de vis erin leggen en op een laag vuur 4-5 minuten laten staan, 1x voorzichtig omscheppen.

2. Gebakken forellen

Nodig:
Verse forel(len), schoongemaakt
Knoflook
Sambal oelek
Lente-ui
Chinese sojasaus
Suiker

Hoe te bereiden:
Bak de forel(len) in de wok in hete olie. keer ze voorzichtig een keer om en overgiet intussen met hete olie.
Haal de vis uit de wok
Snijd knoflook fijn, en bak deze samen met sambal (naar smaak), sojasaus en wat witte suiker in de olie.
Voeg dan de forel weer toe en bak nog even door op laag vuur (geen water toevoegen)
Opdienen met wat lente-ui

3. Roergebakken snijbonen

Nodig:
Verse snijbonen (of andere bonen)
Gedroogde pepertjes
Knoflook

Hoe te bereiden:
Snijd de snijbonen in stukken van 3-5 cm. Verhit de olie in de wok, bak hierin de knoflook en voeg de bonen toe en zout. Al roerend goed doorbakken, voeg dan water toe. Blijf omscheppen en evt. water toevoegen tot de bonen goed gaar zijn.

4. Gebakken aardappel/wortelkoeken

Nodig:
Aardappelen
Wortel
Lente-ui

Hoe te bereiden:
Kook aardappelen en wortel gaar, voeg zout toe, en stamp ze samen fijn tot een puree. Roer er stukje lente-ui doorheen.
Verhit olie in de koekenpan, doe schepjes puree in de pan en druk ze plat. Opm.: om de structuur wat steviger te maken kunt u bv wat kikkererwtenmeel toevoegen. Bak de koeken aan beide kanten.

Ling aan het werk
Ling aan het werk

ingredienten voor de Tilapia vis
Ingredienten voor de Tilapia-vis (links de bruine palmsuiker en de pepertjes). De fles bovenin bevat de sojasaus.

Verse tilapia
Verse tilapia vis

suas voor de tilapia
De saus voor de tilapia

aardappel wortel koeken

Roergebakken snijbonen

aan tafel
Aardappel/wortelkoeken; zoetzure tilapia en forel






Laatst gewijzigd op: 15-5-2010
 
Gerelateerde pagina's  
Duizendjarig (paas) ei
Geledraak recepten: Chinees koken in Nederland, deel 2
Geledraak recepten: Chinees koken in Nederland, deel 3
Glasnoedels: mieren beklimmen de boom
Ingelegde komkommer
Menukaart (Chinese karakters)
Recepten videorubriek Danwei.org
Roergebakken kipblokjes Gongbao Jiding
Tjaptjoi
Workshop jiaozi maken Eindhoven succesvol
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
natascha ma 06-07-2013
kunnen jullie mij een super recept voor dumplings geven, hoe maak je het deeg en hoe lang moet dit koken? op internet zie ik zo veel verschillen. ik wil graag het deeg helemaal zelf maken.

advertenties Ned.-China



Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...



Kijk ook eens op:
Bijzondere reizen 2013/2014
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Het weer in Beijing