adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:

ChinaMoves Colleges over China terwijl u luncht – Lilian Kranenburg spreekt over actuele onderwerpen die China beïnvloeden, bij u op kantoor.Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Taiwan: een onderschat reisland

Door: Sonja Broos (2007)

In mei 2007 ben ik met mijn vriend met een rugzak 3 weken door Taiwan getrokken en onze conclusie was: “Dit prachtige land wordt onderschat qua reismogelijkheden!”

Dus als je Thailand en ander bekend Azië al eens gezien hebt en je twijfelt over een andere mooi land in Azië, waar je niet veel toeristen tegen zult komen, denk dan eens aan Taiwan. Zelf miste ik op internet recente reisverhalen van andere Nederlanders die er al eens geweest waren, dus hieronder een reisverslag van ons, wat je hopelijk zal overtuigen, om dit bijzondere eiland eens te bezoeken.

We zijn begonnen in Taipei en daar zijn we meteen doorgegaan naar Taichung, richting Sun Moon Lake met de snelle trein. Op internet zei iedereen dat je van tevoren kaartjes zou moeten reserveren, maar wij hebben alle treinkaartjes onderweg gewoon ter plekke gekocht aan een loketje, met behulp van handen en voeten werk, geduld en een glimlach.

De snelle trein die van noord naar zuid via de westkant loopt, is een luxe. Alles gaat stipt op tijd en voordringen is not done. Iedereen wacht overal netjes op zijn beurt bij instappen. Veel been-en bagageruimte. Voor meer informatie over deze en andere treinen zie deze site. Het grote station in Taipei is super groot en het is écht even zoeken, waar je moet wezen, maar neem de tijd en anders kun je het proberen te vragen. Overal kun je lekker en goedkoop eten, ook op de stations. Ook veel sushi – er zijn veel Japanse invloeden.

Sun Moon Lake
Sun Moon Lake is een klein beetje vergane glorie. Er wordt veel gebouwd om alle Taiwanese toeristen aan te kunnen. Er is een mooie houten boardwalk, direct langs het meer. Deze was nog niet af. Je kunt met bootjes het meer op. Blijf hier niet meer dan 3 dagen, want dan heb je het wel gezien. We zijn ook een dag naar het Aborinal Cultural Center geweest, een hele leuke en verrassende ervaring. Een soort Efteling en openluchtmuseum in één. Mooie culturele shows en (snelle) attracties in een heel groot en groen park, tegen een berg aan.

Alishan
Bij aankomst op het station van Chiayi werden we aangesproken door een mevrouw, die vroeg of we de volgende dag omhoog naar Alishan wilden gaan. Ze kon treinkaartjes regelen en een hotel in Alishan. Ze sprak bijna geen Engels, maar een voorbijganger hielp ons en vertaalde. We waren een beetje twijfelachtig, maar hebben het gedaan en ze zou er de volgende ochtend staan om 08.30 uur.
De volgende ochtend kwam ze zoals afgesproken op ons af, met de kaartjes en alle info. De treinreis was prachtig. Er zijn nog maar 3 van deze (smalspoor) bergtreintjes op de wereld. Je passeert onderweg drie klimaatzones.
Wij waren blij dat we zitplaatsen hadden, dat was geen overbodige luxe, want onderweg stopte de trein op veel meer stationnetjes en stapte er nog véél meer mensen in, tot we helemaal vol gepropt waren in de coupes. Staan en zitten; overal. Dus maar goed dat we gereserveerde plaatsen hadden!

In Alishan hebben we wat regen gehad, maar het was er prachtig. Iets kouder dan beneden, dus trui of jas mee. Er zijn hele mooie en duidelijk aangegeven wandelingen te maken van 1 km en langer. Onderweg mooie tempels en gedenkstenen, hangbruggen en reuzen van bomen. Super! Je kunt hier de mooiste zonsopgang zien. Om ca 04.30 uur vertrekt er een treintje naar het allerhoogste punt van de berg en daar sta je boven de wolken. Dit is zeer de moeite waard.

Tainan
Tainan was onze volgende stop. Tainan is de oudste stad van Taiwan en hier vind je zelfs nog een stukje Nederlandse cultuur. Er zijn twee oude forten te bekijken, die vroeger gebruikt werden door de Nederlandse VOC voor de handel met China en Japan. Eén ervan, Fort Provincia, is écht heel erg de moeite waard om te gaan bekijken en bestaat uit twee torens, waarvan de onderkant dus nog uit Nederlandse bakstenen bestaat. Tainan is een mooie oude stad, waar je leuke wandelingen doorheen kunt maken. Kenting
In het zuiden in Kenting hebben we een paar dagen het Chateau Beach Resort geboekt, met ontbijt en diner erbij en dat was erg ontspannend en leuk. Mooie kamers, zwembaden en goed eten.

Bedjes etc aan het strand en lekker zonnen, dit zie je de Taiwanezen er overigens zelf niet doen, er is weinig strandleven. In het plaatsje Kenting draait alles om surfen en een relaxte sfeer. Kenting is ook een Nationaal Park, dus er is meer te zien in de omgeving als je daar zin in hebt. Een trein komt er niet, dus je moet de bus nemen vanaf bv Kaohsiung of Fangliao.

Taitung
Vanaf Fangliao zijn wij met de trein naar Taitung gegaan. Het nieuwe station van Taitung ligt enkele kilometers van het centrum. Neem een taxi naar het centrum. Hier vandaan vertrekken bussen en treinen naar het noorden. Het verstandigste om te doen is hier een hotel te nemen en de volgende ochtend vroeg richting Hualien te gaan. Dit kan op 2 manieren: de trein (maar door de vele tunnels zie je bijna niks van de prachtige oostkust) en met een 4 uur durende bus rit (deze is lang maar je hebt wel mooie uitzichten onderweg).

Taroko
Hualien is de toegangspoort van het Taroko National Park. Hiervandaan vertrekken meerdere bussen. In Taroko National Park hebben we de mooiste natuur gezien van de hele reis. Er is een 20 km lange weg die door het ravijn heenloopt, met prachtige uitzichten, tempels en andere foto momenten. We hebben een paar nachten geslapen in Tienshiang, wat een goed uitgangspunt is om dingen te bekijken. Het is maar een klein dorpje met maar 3 hotels, dus in het hoogeseizoen wordt het moeilijk, en dan moet je weer terug naar Hualien.

Doe veel te voet, want dat is het mooist. Taiwanezen zijn geen echte wandelaars lijkt het - maar met goede schoenen en een flesje water, heb je in een paar kilometer de mooiste tempels, watervallen, tunnels en flora en fauna gezien. Wij stonden zelfs oog in oog met een grote Makaak (baviaan-achtig) op minder dan vier meter afstand.

In de hele kloof zijn wandelingen uitgezet, die duidelijk aangegeven staan. Neem in ieder geval een zaklamp mee, want je moet door tunnels waar geen verlichting is en je ook het einde van de tunnel niet kunt zien. Een regenjas of poncho moet je ook meenemen op zo’n wandeling omdat het in sommige grotten (hard) druppelt.

Als laatste stop voordat we terug waren in Taipei zijn we in Jioufen geweest. Dit is een plaatsje wat je beslist niet moet overslaan. Typisch Chinese smalle straatjes met rode lampionnetjes. Deze oude stijl is bijna nergens anders op Taiwan meer terug te vinden. Wel erg toeristisch voor de Taiwanezen zelf, maar erg de moeite waard. Het bestaat uit enkele smalle (steile) straatjes met allemaal winkeltjes met souvenirs en eten, veel eten! Wij liepen er door heen en zijn bij veel verschillende stalletjes gestopt om een lokale snack te kopen en uit te proberen. Heerlijk!
Heel veel verschillende kleuren, geuren en smaken, je komt ogen tekort! Dit dorp heeft vele hotelletjes, wij zijn heel uniek blijven slapen in een vliegermuseum (Juifen Kite Museum), een echte aanrader!

Taipei
We zijn geëindigd met een paar dagen Taipei. Deze super grote wereldstad is een wirwar van mensen, tempels, taxi’s, scooters en wolkenkrabbers. Met Engels kun je hier ietsje beter terecht dan in de rest van het land.
Ontzettend veel moderne winkels en warenhuizen. Deze zijn zoooo groot, dat je in ééntje al een halve dag kunt rondlopen.
De metro door de stad is duidelijk en makkelijk. Koop een metrokaart voor meerdere dagen, er staat een tegoed op, bij het passeren van elk poortje wordt er een paar dollar in mindering gebracht (30% korting op losse kaartjes) en ben je ermee klaar, dan lever je hem in en krijg je het overige tegoed plus de borg, contant meteen terug. Goedkoop, snel en handig!
Bezoek eens een memorial, de beroemdste is die van Chang Kai-Shek, erg indrukwekkend.
Het National Museum is al prachtig aan de buitenkant alleen, maar binnen staat de grootste collectie van Aziatische kunst ter wereld, met voorwerpen uit de Verboden Stad. Allemaal erg indrukwekkend, óók als je niet van musea houdt.

Op dit moment staat het hoogste gebouw van de wereld nog in Taipei: de Taipei 101. Met de snelste lift ter wereld schiet je omhoog en heb je een onbeschrijflijk uitzicht over de stad en verder. Er zijn Engelse-talige tours op het uitkijkplatform.

Alle supergrote winkelcentra hebben een food-court, waar je kunt kiezen uit heel veel verschillende tentjes met eten, heel veel, goedkoop en heerlijk eten. Het is er vaak afgeladen met mensen die er komen lunchen etc.
Tip: ga eens dumplings eten bij Din Tai Fung, een keten restaurants, met héérlijke gestoomde hapjes. Dit is echt het wachten bij de ingang waard.

Tussen de gebouwen door, vind je de mooiste tempels en op bepaalde tijden van de dag zijn er bijeenkomsten van gelovigen die samen zingen en bidden. Erg indrukwekkend! Je kunt de tempels zonder problemen binnen lopen, soms tegen een kleine vergoeding. Let op dat je kleding niet te bloot is. Ze zullen er misschien niets van durven zeggen, maar het is wel gewenst.

Eten:
Overal krijg je alleen maar stokjes om mee te eten, doen: na een dag ben je eraan gewend.
Van veel dingen zul je niet weten wat het is, maar probeer het maar gewoon, want alles smaakt lekker vonden wij.
Enkele dingen konden wij ook echt niet thuisbrengen en hebben we niet gegeten, maar dat was maar een enkele keer.
Veel rijst, geen brood ook niet voor ontbijt.
Spiek bij de mensen naast je aan tafel, wat zij doen met al het eten op tafel. Wij hebben een week gedacht dat je wat dingen bij het ontbijt apart op moest eten, maar ineens kwamen we er dan achter dat je het allemaal bij elkaar moest doen en in een stoom-broodje moest proppen.
Oh, daarom lachte de menesne als ze ons zagen ontbijten…
Vlees, gevogelte, vis, alles wordt met veel smaak klaargemaakt. Bij een complete maaltijd krijg je altijd een kommetje rijst en soep. Er zijn heel veel verschillende Aziatische invloeden, dus er is voor ieder wat wils. Lekker sushi ook!

Probeer zeker een een theewinkel of theehuis te bezoeken. Koude thee met tapioka ballen (smaakloze gummi balletjes die door je rietje kunnen) is iets wat je zou moeten proberen. Sowieso is er een grote thee cultuur. In het noorden zie je veel plantages.

Gezondheid:
Haal de juiste inentingen en verder oppassen met wat je eet. Wij hebben niets laten staan, en zijn niet ziek geworden, ook geen diarree. De wc’s zijn vaak erg vies en heel eenvoudig. Zorg voor je eigen papier. Ongedierte hebben wel gezien (kakkerlakken), maar  slechts een enkele keer in een hele goedkope hotelkamer. Je zult ook regelmatig opkijken als er iemand naast je staat te boeren, rochelen of winden.

Gewoontes:
In alle (hotel)kamers staan slippers, altijd je schoenen uitdoen. Taiwanezen lijken en zijn verlegen, maar als je eens contact legt, dan willen ze alles van je weten en lachen ze veel. Ze zijn erg correct en laten geen emoties zien op straat. Jongeren worden snel westers en willen soms op straat even Engels oefenen met je.

Tips:

  • zorg voor goede regenkleding, want er valt regelmatig een bui in alle seizoenen.
  • koop een klein woordenboekje chinees
  • de Lonely Planet van Taiwan is méér dan handig
  • plaatsnamen worden vaak op verschillende manieren geschreven, goed kijken dus
  • bussen en treinen is soms even flink zoeken, heel goed kijken (want alle Chinese tekens lijken vaak op elkaar) en blijf geduldig doorvragen. Hun eerste beleefde antwoord is namelijk altijd “ja”, ook als het nee is.
Geschreven door: Sonja Broos. Wie vragen heeft kan haar een e-mail sturen.

Foto's (© Sonja Broos):

alles in het Chinees
alles in het Chinees ...
straatbeeld

straatbeeld


Bospad Alishan

strand Kenting
Strand bij Kenting

straatje
WinkelstraatjeLaatst gewijzigd op: 7-11-2007
 
Gerelateerde pagina's  
Reisgids: The Real Taiwan and the Dutch
Reistips: Taiwan
Snelle treinverbinding Taipei-Kaohsiung
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen


Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Kijk ook eens op:
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Het weer in Beijing