adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Mei 2008, Door: Elise Krentzel, reisjournalist.
(lees hier originele artikel in het Engels)

Enkele foto'sMijn bezoek aan de provincie Guangxi was een aangename verrassing, in zuidwest China. Guangxi, kortweg ook ‘Gui’ geheten, grenst aan de provincies Yunnan, Guizhou, Hunan en Guangdong. Bovendien grenst het aan Vietnam, langs de kust van de Golf van Tonkin.

Guangxi is als toeristisch gebied nog weinig ontwikkeld, hoewel Chinese, Vietnamese en andere Aziatische reizigers er al meer dan 1200 jaar komen. Het gebied heeft een prachtige natuur, speciaal door de karstgebergtes, die vreemde, ietwat wonderlijke pieken die meestal gehuld zijn in mistflarden. Dit subtropische paradijs telt tal van rivieren, grotten, warmwaterbronnen en er is volop gelegenheid te sporten of om van culinaire regionale specialiteiten te genieten van de inheemse bevolkingsgroepen zoals de Zhuang, Miao, Dong en Yao.

De ontmoetingen met de etnische bevolkingsgroepen waren absolute hoogtepunten in mijn reis. Ik heb genoten van hun traditionele zang en dans en hun ambachtelijke handwerk. Raften op een rivier, de bezoeken aan de watervallen en een cultureel park waren eveneens schitterende ervaringen.

Voorbereiding
Een aantal handige zaken om mee te nemen: wc papier en/of vochtige doekjes, aangezien vrijwel alle (hurk) toiletten geen papier hebben. Daarnaast is het raadzaam pijnstillers en middel tegen diarree mee te nemen. De regio leent zich uitstekend voor wandelingen, fietstochten en klimmen. Goede wandelschoenen zijn onmisbaar, evenals slippers voor in de hotelkamer. Verder: een lichtgewicht regenjas en anti-muggenolie, wanneer u in het regenseizoen reist (april-september). Op Schiphol heb ik me laten inenten tegen tetanus, hepatitis en kreeg malariapillen. Het is raadzaam bij de GGD advies te vragen.

Vervoer ter plekke
Wij (een groep journalisten uit diverse landen) reisden per touringcar, en dat is een prima optie. De chauffeur was uitstekend en we werden telkens volop voorzien van flesjes drinkwater. Taxi’s zijn ook een goede mogelijkheid: goedkoop (prijs vanaf 7 yuan (0,70 euro) voor de eerste 2 km tussen 6.00 en 23.00 uur, en vervolgens 1.60 yuan per km. ) Vergeet niet de naam van de bestemming in Chinese karakters mee te nemen!

Entreeprijzen
Het hangt er sterk van af welk arrangement u boekt. Prijzen die ik hieronder noem, kunnen altijd gewijzigd zijn.

Onze 10-daagse reis:

Het is handig van te voren een goed reisplan te maken, en wie de grootst mogelijke zekerheid zoekt, doet er goed aan een gids en tolk te boeken.

Aankomst in Guilin – het Guilin Shanhu Hotel (3*), in het centrum van de stad.
Het goede nieuws van dit budget hotel is dat het een uitstekend ontbijtbuffet heeft, met diverse dumplings en pap, Chinese broodjes en dim sum. De kamers zijn minder: smoezelig en donker en de handdoeken hebben hun beste tijd gehad. Internet is niet altijd in bedrijf en het personeel spreekt nauwelijks Engels. Prijzen zijn tussen de 400 en 560 rmb per kamer. Email hotel: glshanhu [at]21cn.com of tel. +86-773 2890113. Pas op voor de hotelbedden in China overigens. Het zijn net houten planken, ook de matrassen. Ik maakte het bed vaak wat achter door een extra matras te maken van een deken van een ander bed.

Een volgende keer zou ik kiezen voor het budget hostel Backstreet Youth Hostel aangezien dit schoon is het personeel Engels spreekt, hotel kortom in de categorie eenvoudig maar goed. Bed op slaapzaal kost 35 rmb, 100 rmb voor een tweepersoonskamer, guilinhostel [at] hotmail.com, blog://guilinhostel.spaces.live.com.

De meeste plaatselijke hotels zijn (behalve de Sheratons en de Hiltons uiteraard) in een vergelijkbare prijsklasse, op zijn minst vijftien 3 sterren hotels.

Ik heb heerlijk rondgewandeld in de stad, avondmarkten bezocht en ik zag de kunstnijverheid en de prachtige sjaals van de bevolkingsgroep de Zhuang. Ik proefde haagdoorn, een rond stuk fruit met de kleur van kiwi van buiten, en een geelachtige structuur als van een lychee van binnen. Heerlijk! Net om de hoek van mijn hotel was een aardig (kunstmatig) waterval spektakel te zien. Honderden mensen kwamen dit ’s avonds van dichtbij aanschouwen. Een waterval show van een kwartier.

Guilin heeft nogal wat culinaire hoogtepunten, zoals gesmoorde schildpad, gecaramelliseerde kastanje, geroerbakte rivier slak, de lokale osmanthus vis en drakenorgen (een gedroogd fruit, zials rozijn, maar nogal bitter van smaak)

Dag1: Cruise op de Li rivier, het dorp Yangshao en de show ‘Impressies van Jiu Sanjie
De cruise die ik deed vond plaats in een nogal wrakkige boot met doorzichtige bodem. De omgeving is prachtig: kalkstenen karstgebergten overal waar je keek. Niet verwonderlijk dat kunstenaars zich hier duizenden jaren hebben laten inspireren en de vermaarde heuveltoppen, het wiegende riet en buigend bamboe en de schattige witte eendjes op de rivieroevers hebben vastgelegd in hun werk. Het is alsof je kijkt naar een prachtige Chinees rolschilderij, op bezoek in de uitzichten van schilders en dichters. De hele cruise duurt ongeveer vier uur. Er zijn twee soorten tour-boten, een voor buitenlanders een voor Chinezen. Totaal zijn er 180 boten, zie o.a www.liriver.org en www.niceview.cn De lunch werd aan boord geserveerd, tegen dit prachtige decor van vissers met aalscholvers en grazende waterbuffels.

Yangshuo
Bij het haventje van Yangshuo passeerden we de Groene Lotus Top een van de bekendste pieken in het gebied. Yangshuo is bekend om zijn rugzaktoerisme en het is dan ook een prima uitgangspunt voor wandel- en fietstochten. Yangshuo ligt op ongeveer 65 kilometer van Guilin. Ik verbleef in het heerlijke viersterren hotel Yangshuo Chinatown Hotel (www.trihotel.com, tangrenjiehotel [at] sina.com) , aan Guanlian straat nummer 8, vlakbij de Li rivier en omgeven met kleine restaurantjes. We liepen de straat op om de veelgeprezen ‘biervis’ te proberen, eeen zeewolf achtige vis, bereid in bier en in een heerlijke hoisin saus met sjalotjes. We aten op het terras, waar een dame op een vreselijk valse electrische gitaar deuntjes speelde, wat in feite alleen maar sfeer verhogend was.

‘Impressions of Liu Sanjie is een musical geregisseerd door filmregisseur ZhangYimou, die het meest bekend is om zijn Rais the Red Lantern. Het is een prachtige voorstelling, met met meer dan zeshonderd acteurs, en het schitterende karstlandschap als decor. na afloop zijn we in de West Street nog wat gaan drinken; er is een uitstekende avondmarkt met artikelen als brocade van de Zhuang, sieraden van de Miao en kleding van diverse bevolkingsgroepen.

Onderweg terug kon ik de weg naar het hotel niet meer vinden! Ik was slechts op een kilometer van huis bleek later, maar gelukkig kon ik achterop een brommer taxi die me netjes afleverde.

Dag 2: Guilin; HOMA Art Hotel, Olifantslurf Heuvel, Brocade Heuvel, Zilver Grot, avondcruise
Onderweg terug met de bus van Yangshuo naar Guilin stapten we uit bij een apart hotel: het HOMA Art Hotel (HOMA staat for HOtel of Modern Art) . Hier zijn meer dan 200 kunstwerken tentoongesteld van 100 kunstenaars, en dat in een voormalig moerasgebied. Fraai, maar niet voor reizigers met smalle beurs, helaas.(www.yuzile.com)

Van daaruit reden we verder naar de Zilver Grot, waar ons een heerlijke lucht van geroosterde kastanjes tegemoet dreef. Ook heerlijk hier: osmanthus fruit. Bij de grot kun je op de foto met een van de Yao of Zhuang, wel tegen betaling. Ikzelf houd er niet van in dergelijke situaties te onderhandelen aangezien het voor deze mensen de enige manier is om geld te verdienen.

De gids die ons door de Zilver Grot loodste schreeuwde tot ons via een grote toeter. Terwijl ze wees naar de stalagmieten. die wat erg uitbundig in Disneyland kleuren waren belicht, bulderde ze: ‘Deze hier lijkt op een draak, vind u niet?’ Enkelen uit de groep konden het niet laten : ‘nee het is meer een pauw, of : een ezel, of nee: ik zie een teddybeer’. De zichtbaar verontwaardigde gids wees ons terecht: ‘als je geen verbeelding hebt, doe dan alsof je een draak ziet, en dan zie je de draak vanzelf’. Met andere woorden: gebruik je fantasie hier maar niet, volg gewoon het draaiboek en zeg niets meer...

Olifantslurf heuvel kan het best bekeken worden door er of op te klimmen of vanaf een bamboevlot vanaf de rivier. De cirkel in de rots geeft de indruk dat een olifant drinkt door zijn slurf. In de grotten binnenin zijn 800 jaar oude inscripties te zien. Brocade Heuvel liet ik even aan mij voorbijgaan, aangezien ik de Olifantslurf heuvel- klim nog te zeer in de benen had.

Vervolgens lunch in het Xinhua Ting restaurant. Vergeleken met westerse standaard allerminst een hygienisch restaurant. Maar het eten was uitstekend. We kregen lokale Jasmijn vis in zoetzure saus, BBQ eend, courgette en varkensvlees en taro met bamboescheuten, prima.

De avondcruise is een wat vreemsoortige ervaring, maar zeker intrigerend (kosten van een cruise zijn 280 rmb p.p.). Het kan zijn dat, als je nooit vissen met aalscholvers hebt gezien, je wenste dat je niet mee was gegaan, zeker als je vegetarier bent. Het is een beetje vergelijkbaar met hoe de Fransen hun ganzen vetmesten voor de paté-productie. De nekken van de aalscholvers worden dichtgebonden tot het punt dat ze net niet stikken. Vervolgens vangen de aalscholvers een vis en leveren die ‘netjes’ af op de boot. Dit alles wel in een feeëriek verlichte omgeving.

Ondertussen passeerden we een nep Arc de Triomphe en een nep George Washington Bridge, alles verlicht in met kleurige rock and roll theaterlampen. Vanaf de rivier zagen we de indrukwekkende pagodes van Guilin en hoorden we musici Chinese luit spelen. Aan boord was iemand bezig op een Chinees instrument de slechtste muziek van elk land te vertolken, VS: Jingle bells, Duistland: Edelweiss, UK: London Bridge en meer. Jingle Bells was toch mijn favoriet.

Dag 3: Longsheng rijstterrassen, PingAn; Jin Keng (Yao) dorp; overnachting in Grand Hotel Long Sheng
Het absolute hoogtepunt in deze reis: een bezoek aan de Longsheng rijstterrassen, ook wel bekend als de ‘Draken Tanden’, 87 km van Guilin. Het was helaas mistig en het motregende. Beter is dit gebied in het droge seizoen te bezoeken, dan is het uitzicht fenomenaal. Van bovenaf is er prachtig zicht op de terrassen die onder water staan. In een yao dorp dronken we versgemalen koffie van eigen bodem. Een Yao vrouw vermaalde sojabonen in een vijzel en maakte er verse sojamelk van. Een klim de heuvel op kost ruim een half uur.
daarna per minibus naar het Yao-dorp Ping An (17 km.) en aten lunch in het Ping An Guesthouse (pinganhotel [ at] hotmail.com) waar duidelijk een Nederlander actief was, te zien aan een borsje in het restaurant: pindakaas en bitterballen. De beste lunch tot zover!

Na nog een uurtje met de bus arriveerden we in het Yao-dorp Jin Keng. Hier wonen de mensen in grote houten huizen, met de hele familie. De mensen hebben het arm, en ze kunnen moeilijk rond komen van de landbouw. Een Yao vrouw verkocht sieraden en brocaat en ik kocht stof van haar. De vrouw gaf me een goed gevoel, ik wilde niet met haar gaan onderhandelen over de prijs. Ik gaf haar de 100 rmb voor de stof en ze barstte in huilen uit. Ze vertelde haar verhaal: ‘We hebben twee kinderen en met dit geld kunnen we voor 2 tot 3 maanden voedsel inslaan. De landbouw levert niet genoeg op en de regering komt ons nauwelijks tegemoet. Daarom verkopen we deze kunstnijverheid, maar kunnen dat alleen doen als er toeristen komen’.

We overnachtten in het Long Sheng Hotel (240-540 rmb voor een 2 persoonskamer). De muren vertoonden sporen van wateroverlast en er waren tal van afvoerproblemen, kortom een wat akelig geheel. Er waren wel condooms te koop, just in case.

Dag 4: Sanjiang Wind en Regenbrug, Miaodorp; optredens van de Dong
De Wind en Regenbrug (Fengyu) in Chenyang is zeer indrukwekkend. Vijf pagodes als torens vormen de brug die leidt naar het Dong dorp. We werden verwelkomd met bamboefluitspel en dans van de Dong, en plaatselijke grootmoedertjes verkochten borduurwerk.

De omgeving leent zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten. In Yang’s Guesthouse in het dorp stuitten we op een bordje met opschrift ‘Leiden’. Eigenaar meneer Yang vertelde dat de Nederlanders hier de voornaamste toeristengroep zijn, aangezien zij het meest in zijn voor ‘natuurlijke reizen’. (yangsguesthouse [at]hotmail.com) Heerlijke koffie latte hier overigens!

’s Avonds wachtte ons een geweldig diner. In een andere Dong omgeving werd de Maaltijd voor 100 gezinnen geserveerd. Tafels dus voor 100 personen stonden vol gerechten en het was de bedoeling er langs te lopen en te eten en te drinken met de mensen die daar zaten. Niemand dus die nog nuchter kon blijven. Ondertussen zongen de Dong volksliedjes en wij werden geacht iets terug te zingen. Ik dacht direct aan de avondcruise in Guilin, en zette samen met een reisgenote de JingleBells in. Luid gejuich en applaus was ons deel!

Maar het beste van de dag was toch wel ons onderkomen voor de nacht: het Dong Village Hotel. Simpel, zeer simpel, maar al wat je ’s nachts hoorde was geritsel van bamboebosjes en riet in de wind. Dong Village Hotel (0772) 8582421, dvhc [at] yahoo.com.cn

Dag 5: Miao dorp, Chang Liai paardengevechten, Liuzhou stadscentrum
Het was een busrit van 4 uur naar Lanpou in Rongshui. Hier staken we de Bei rivier over per vlot, om in Miaodorp Goutan te komen. Hier vielen we met de neus in de boter: een festival om de voorjaarsoogst te vieren. We werden welkom geheten met “Ya Oooh” gezang. We kregen een maaltijd in de open lucht aangeboden en werden deel van een merkwaardig ritueel: de vrouwen in het gezelschap moesten op kussens zitten, en de Miao jongens probeerden ons dan van de kussens af te duwen, liefst hard op de grond. Het paardengevecht heb ik aan me laten voorbijgaan. Hoewel is weet dat het op een lijn staat met hanen- en stierengevechten en heel gewoon is in diverse culturen kon ik het niet opbrengen te gaan kijken naar paarden die elkaar schoppen.

Daarna bereikten we na een busrit van circa 3 uur de stad Liuzhou: een afschuwelijke industriestad vol vieze dampen en grijs stof. Liuzhou ligt halverwege Guilin en Nanning. We verbleven in een modern hotel in het centrum, Liuzhou Grand Hotel aan Longcheng Road nr.2 (met wifi) www.lzgm.com. In de avond liepen we rond in de winkelstraten, avondmarkten en stalletjes met etenswaren en raakten geleidelijk onze eerste negatieve indrukken kwijt. Eten is prima in Liuzhou, net specialiteiten als noedels met slak, in allerlei smaken ingelegde bamboe.

Dag 6: Stenen tuin van Liuzhou; Guangxi Xinhua Hotel
Steen is een van de handelsmerken van Liuzhou en de stad herbergt dan ook de grootste ‘Steentuin’ van China. In de tuin zijn stenen van allerlei vormen en afmetingen te bewonderen; ze worden in heel China gebruikt in parken maar ook bij huizen - vaak ook als geluksbrengers. Vervolgens reden we door naar de Detian watervallen aan de Vietnamese grens, een busrit van 6 uur met weinig stops.

Dag 7: Detian watervallen, Tongling Kloof
De Detian watervallen zijn gelegen bij het grensdorp Daxin, een grensoverschrijdende waterval dus, net als de Niagara watervallen. De hoogte is ca 200 meter. Veel Chinezen en Vietnamese stellen komen hier om te trouwen. Op een bamboevlot lieten we ons naar het centrum van de watervallen varen, een aardig tochtje van drie kwartier. Er is een hotel hier: het detian Falls Tourism Hotel, nekle kamers hebben uitzicht op de waterval.

Daarna per bus naar de Tongling Kloof (www.tonglinggu.com) aldaar een hele wandeling en klim, maar met een prachtige Jurassic achtige natuur . vervolgens verder de Gulongshan Canyon in, per vlot, een prachtige ongeveer 2 uur durende ervaring http://www.jxgls.com/

Dag 8: Guangxi Medicinal Botanical Garden
De 4-5- uur durende bustocht naar Nanning is tamelijk vermoeiend, maar het beozke aan de medicinale botanisch tuin loont zich. Het gaat met name om planten die worden gekweekt door Zhuang en de Yao bevolkingsgroepen. Meer dan 5000 soorten hebben medicinale werking. Onze lunch was in stijl: geheel biologisch, en bereid met planten uit de tuin.

Het hotel in Nanning, het Transcentury Hotel, Minzu Ave. 11, was veruit het beste uit de gehele tour. Het afscheidsbanket was geweldig: allerlei vis en seafood, groentes en allerlei vleesgerechten (kamerprijs va. 968 rmb, email century [ at] nn.gx.cninfo.net)

Ook op deze Gastpagina op Geledraak vindt u informatie over reizen in en rond Yangshuo in Guangxi

Photos (Copyright E.Krentzel)
Detian waterfall
Detian Waterfall
Dong bridge
Dong Bridge

Dutch snacks
Dutch snacks
HOMA Hotel
HOMA Art Hotel (photo © HOMA) 
Longsheng rice terrace
Longsheng ricefields

performance
Performance
small child
Laatst gewijzigd op: 20-4-2014
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing