adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Reistips: Beijing (Peking)

Michael Büsgen, Suzan Brans-Brabant en de Amerikaanse radiojournalist Odilon Cozin, die langere tijd in Beijing woonden , vertellen  welke plekken in Beijing favoriet zijn geworden. Met dank aan Rob Smeets voor extra info en foto's.

(Sponsored link:)
Hier kan uw tekst staan (35 woorden met link), vraag naar de voorwaarden

De Grote Muur
Een bezoek aan Beijing is niet compleet zonder bezoek aan de Muur. De meeste toeristen gaan hiervoor naar de plaats Badaling, omdat dit het minst ver van Beijing ligt. Zoals de meeste reisgidsen inmiddels al melden, is dit niet de aardigste plaats meer: erg druk en erg toeristisch. Als je toch perse naar Badaling wilt gaan, zo is het oordeel van Michael, ga dan naar het treinstation van Badaling en beklim de muur direct vanaf daar. Het is een steil gedeelte en niet gerestaureerd. Geniet van de relatieve rust en van het uitzicht op de groepen toeristen die in de verte, via de hoofdtoegang de Muur bevolken.

Het is mogelijk vanaf daar naar het 10 km verderop gelegen Shuiguan te lopen. Een wandeling met een aardig doel inmiddels: in ontwikkeling in Shuiguan is een groots modern architectuurproject. Een projectonwikkelaars-echtpaar laat hier een huizencomplex bouwen, ontworpen door jonge top-architecten uit heel Azie. Een prestigieus project met clubhuis en zwembad voor de nieuwe rijken, dat al veel publiciteit heeft verworven.

Een rustig gedeelte Muur is te vinden bij Huanghuacheng, op plm 60 km. van Beijing. Is niet gerestaureerd en zelfs op zondag rustig. Te bereiken via de Ming Tombes, of met minibus vanaf het Dongzhimen interlokale busstation in Beijing richting Huairou en vanaf daar een minibus naar Huanghuacheng. De Lonely Planet gids voor Beijing beschrijft Huanghuacheng uitgebreid. (zie voor foto's van de Muur bij Huanghuacheng de site TravelChinaGuide. )

De Muur bij Simatai

Voor echte wandelaars raadt Michael Jinshanling aan. Vanaf daar is het mogelijk naar Simatai (zie foto) te lopen, in twee tot drie uur. In Simatai is een eenvoudig hostel of u kunt overnachten in een Mongoolse yurt (tent). Een alternatief is het kleine courtyard hotel direct bij de ingang van de Muur. 'Iets minder gekunsteld dan de yurts', aldus Suzan.

Jinshanling is te bereiken vanaf het busstation Dongzhimen. Van Beijing naar Simatai is het plm 1,5 uur rijden. Ook Simatai is niet al te toeristisch.

Mutianyu is reeds ontdekt door de toeristen, maar Michael beveelt aan in het hostel te overnachten vanwege de fraaie zonsop- en ondergang. Te bereiken met de bus van Dongzhimen naar Huairou en vanaf daar de bus naar Mutianyu.
Tip! Kijk voor meer Muur bij Beijing elders op Geledraak.nl

Ondergrondse stad (NB lijkt nu geheel gesloten)
De Ondergrondse Stad (Dixiacheng) is iets voor de liefhebbers van ofwel Maoistische geschiedenis of suspense. Journalist Odilon is beide, maar hij benadrukt dat het vooral om de 'fun' gaat. Het betreft een ondergronds stelsel van tunnels en ruimtes, dat is aangelegd eind jaren zestig uit angst voor een aanval van de Sovjet-Unie.

Er zou door 400.000 mensen aan zijn gewerkt, onder leiding van het leger en het moest onderdak bieden aan een miljoen mensen. Destiijds was het compleet ingericht, met slaapplaatsen, keukens, een bioscoop, een ziekenhuis en meer. Hiervan is niet veel meer te zien, maar het is volgens Odilon absoluut de moeite waard. 'Breng vooral een zaklamp mee en vraag de gids of hij je ook in zijgangetjes brengt'.

De ondergrondse stad bevindt zich ten oosten van de Qianmen poort in hartje Beijing. lees hier een verslag van een bezoek, met foto's en tips hoe er te komen. NB! Een bezoeker van Geledraak meldt in augustus 2010 dat de ondergroindse stad is gesloten voor bezoekers. Wikipedia noemt een bron die stelt dat de stad sinds 2008 in renovatie is. Afwachten dus, of die ooit weer open gaat.

Hou Hai - wandelen en fietsen in Hutong-buurt
De hutongs, de oude straatjes (zie foto rechts) met woningen en winkeltjes waren vroeger het kenmerk van Beijing. Nu verdwijnen ze in rap tempo om plaats te maken voor brede straten en flatgebouwen. Rond Hou Hai, even ten noorden van Beihai park, zijn er nog de nodige te zien. Maar ook hier staat op vele muren reeds het karakter Chai geschreven ('slopen', zie foto onder), dus wees er snel bij.

Danwei.tv uit Beijing heeft een videoreportage gemaakt vanuit de hutong wijk bij Qianmen, met interview met Mike Meyer, die bezig is aan een boek over de hutongs:Bron/Copyright: Danwei.tv

Chai: Afbreken! foto © geledraak.nl


Er zijn riksjatours door de hutongs, maar zelf rondfietsen of -wandelen is goed te doen. Er is een fietsenverhuur bij Hou hai (te zien vanaf het bruggetje tussen Qianhai en Houhai), maar ook hotels, bijvoorbeeld New Beiwei (ten westen van het Tian Tan park) verhuren fietsen. (Tip van expat Ward: ' kopen van een fiets is ook een optie: 'kost ca. 20 Euro, goedkoper dan een week fietshuur')

Hutong straatje Foto  Rob Smeets

Typisch hutong-straatje (foto © Rob Smeets)
"De oude wijken van Beijing zijn oneindig veel aangenamer dan de vormeloze reuzengebouwen, die alle menselijkheid doen verschrompelen. Hier voel je dat je kunt ademen, praten", dichter Ramsey Nasr in Vrij Nederland sept. 2011

Achter de muren van de hutongs verbergen zich nog woningen die gebouwd zijn rond een binnenplaats, de siheyuan. Net als het stratenplan van Beijing zijn ook de huizen noord-zuid gericht. Vooroudertabletten en altaren stonden traditioneel bij de ingang. Een zo'n siheyuan is gerestaureerd en ingericht als cafe. Het is te vinden aan de westkant van Qian Hai (de zuidpunt van Hou Hai-meer), vandaar de naam The West Bank. Vroeger heette dit het Blue Lotus Cafe. Een uithangbord ontbreekt, maar het cafe is te herkennen aan een terrasje achter bamboestruiken. Er is een lounge en je kunt er kranten lezen. 'Een cafe waar ik mijn moeder mee naar toe zou nemen', aldus Michael. The West Bank is geopend vanaf 12.00 uur.

Bij het bruggetje tussen Hou Hai en Qian Hai is tevens een moslimrestaurant, genaamd Kaorouji. Het tweede restaurant rechts van Kaorouji is het pas geopende Vietnamese restaurant Nuage. Suzan: 'Aardig ingericht en met aan de ene kant een prachtig uitzicht over het meer, en aan de andere kant uitzicht op de trommel- en klokketoren'. Aan de oostoever van Qianhai is, tevens nieuw en uitstekend, een Hakka restaurant. Het ligt ca 100 meter vanaf de noordingang van het Beihaipark en telt twee verdiepingen.

Logeren in een hofjes-hotel is ook mogelijk in Beijing. Een is Lu Song Yuan Hotel, 22 Banchang Lane, Kuanjie, Dongcheng district, reserveren is verplicht. (zie de website Asia-hotels voor wat foto's en ervaringen van gasten). Een volgens Michael nog origineler hotel is het uit de Qing-dynastie stammende Haoyuan Guest House, 53 Shi Jia Hutong, Deng Shi Kou, gerund door de Chinese Vrouwenfederatie.
Tip van Lotte, die in juni '04 in het Haoyuan logeerde: "Een erg prettig hotel en dat vonden er meer: het is vrijwel continu vol. Redelijk ver van tevoren boeken dus, als je hier wil verblijven. Als je via internet boekt Chinadiscounthotels, (geloof ik) krijg je ook nog korting. Ze verhuren er ook fietsen, voor dames langer dan 1.50 m. is het wellicht een idee om om een herenfiets te vragen, want de damesfietsen zijn formaatje kabouter."

Restaurants
Wie buitenlanders die langere tijd in China wonen vraagt naar hun favoriete restaurants, krijgt onvermijdelijk adressen van niet-Chinese restaurants te horen. Bij deze: Italiaans, en niet te duur, is te verkrijgen bij Metro Cafe, nabij het Swiss Hotel/Arbeidersstadion, Chaoyang district, 6 Gong Ti Xi Lu, aan de 2e ringweg.
Thais kan worden gegeten bij Serve the People, Chaoyang district, een oostelijke zijstraat van Sanlitun Lu.

Belgisch restaurant Morel, foto R.Smeets

Rob Smeets tipte Geledraak over Belgisch restaurant Morel. Prima sfeer, goede bediening, best gezellig en de Brusselse Pepersteak met frieten en mayonaise zijn inderdaad heerlijk (als je eens iets ander wilt!). Het ligt vijftien minuten lopen oostelijk van Kempinski en Lufthansa Center, aan de linkerzijde van de weg (zie foto) Er is ook een vestiging in Dongcheng district, 1e verdieping, Red Bld, Xinzhong Street (tegenover de noordingang van het Workers' Gymnasium).

Overigens: voor Peking-eend is Qianmen Quanjude Roast Duck restaurant een goed adres. Een van de oudste restaurants van Beijing, druk en beetje toeristisch maar toch. 32 Qianmen Dajie (ten zuiden van de Qianmenpoort). Reserveren sterk aan te raden: tel. 65112418/67011379.

Westers voedsel inkopen doet Michael graag in het German Food Center, achter het Great Wall Sheraton Hotel, Chaoyang district. Brood, salami, worst en mosterd, goed voor de Duitse maag. Meer delicatessen (kaas!) bij April Gourmet, 1 Xingfu Sancun North Street, bij Sanlitun, Chaoyang district. Voor cafes moet je volgens Michael zijn in Sanlitun Lu, bij Beijingers bekend als Jiuba Jie (Bar-straat), Chaoyang district (Lees ook de reactie hieronder)

Ook nabij het Ritan park zijn aardige, Chinese, restaurants. Ga hiervoor naar de oost-, zuid- en noordkant.

Voor restaurants in het gebied Hou Hai, zie hierboven

Het gebied rond de straat Gujie was altijd geliefd. Lonely Planet lezers opgelet: Suzan meldt dat Gujie inmiddels met de grond is gelijk gemaakt. Wat de huidige bouwput oplevert, is nog niet bekend. (Lees ook de reactie van Barbara, hieronder)

Winkelen
Een miljoenenstad als Beijing heeft uiteraard talloze interessante winkelgebieden. Voor zijde inkopen kan men terecht in het bekende zijde-straatje achter de Friendship Store en in de Xiushuimarkt aan de Jianguomen Wai Dajie. De Lonely Planet reisgids Beijing noemt tevens de winkel Ruifuxiang, Dazhalan (Qianmen). Wie traditionele Chinese kledij zoals de qipao wil laten maken kan terecht bij Moo Jen Liao, o.a. in Lufthansa Center, of Xin Dong'an Plaza (in de belangrijkste winkelstraat Wangfujing) (Voor meer adressen, zie de Lonely Planet).

Een gezellige winkelbuurt is tegenwoordig ook het Houhaigebied. Kleine winkels met arts and crafts en kleine restaurants. Vraag naar Nan Luo Gu Xiang.  

Panjiayuan

Vlooienmarkten zijn er ook: de bekendste, Panjiayuan (zie foto boven), wordt gehouden op zaterdag en zondag (tot ca 16.00 uur), in zuid-oost Beijing nabij de derde ringweg. Of kijk op de Hongqiao markt, dagelijks geopend, aan de oostelijke ingang van het park van de Tempel van de Hemel (Tiantan). Michael gaat graag naar de 'Russische Markt',  een overdekte markt waar groothandelsspullen worden verkocht, met name kleding en wandelschoenen, maar tegenwoordig ook vis en bloemen. Een markt door Chinezen, voor Russen. De markt heet Yabaolu Market en is te vinden aan de Chaoyangmen Wai Dajie ten noorden van Ritan Park (NB voorheen gevestigd ten westen van Ritan Park).

De Qianmen-buurt, Dazhalan, en Liulichang staat bekend om zijn antiek. Michael: 'de sfeer is er belangrijker dan de spullen die worden verkocht. Veel junk'. Wèl aardig vindt hij de oudste apotheek van Beijing, Tongrentang.

Diversen
Een aardig museum is volgens Michael het museum voor de architectuur. 'Vooral interessant omdat de oude architectuur zo snel aan het verdwijnen is'.

Tot slot een hot tip: zwemmen in thermaal water in het Yuanyuan Wenquan Hotel, ten noordwesten van het Tuanjie Hu park (aan Tuanjiehu Lu). 'Er wordt gezegd dat het water uit 1200 meter diepte is, maar of dit waar is of niet, het is er fantastisch. Vooral 's avonds na twaalven, dan ben je er helemaal alleen'.

Links en literatuur 

plattegrond Beijing, tweetalig

koop de (tweetalige) Beijing plattegrond:

in webshop Zaiton


Diverse Beijinglinks op Startkabel.nl

Meer informatie op Beijing.jouwweb.nl

Tip: Veel informatie is te halen uit de Expat-site voor Beijing: Beijing.asiaxpat.com, zie vooral de vraag- en antwoordrubriek 'Ask an expat'.

Aardige Beijing-portalsite is Beijingtrip.com.

Tip: Op deze uitgebreide site: drben.net over Beijing is vrijwel elk toeristisch punt terug te vinden. Gemaakt door 'Dr. Ben'(Nijhoff).

Met welke vervoermiddelen kom je in/uit Beijing? Zie de antwoorden op de site van Fodor's
Tip! een handig en zeer uitgebreid overzicht (2008) over alle vervoersmogelijkheden vanuit Beijing Airport

Tip! Inge Jansen, auteur van oa de reisgids Beijing (Dominicus) organiseert rondleidingen door Beijing.

Wandelaars opgelet: Beijing Hikers organiseert zeer geregeld wandeltochten in de omgeving van Beijing. Busvervoer is inbegrepen, reserveren noodzakelijk. Zie verder de website.
Twee Nederlanders beschrijven de wandelingen die ze maken buiten Beijing, op hun website.

Touroperator Monkeyshrine heeft informatie over Beijing, voor bezienswaardigheden, uitgaan, winkelen en eten en cafe's disco's en trips naar de Grote Muur

Goed overzicht van de diverse winkelgebieden en (straat)markten in Beijing, met korte beschrijving op de site van Frommer's (uitgeverij van reisgidsen)

De Engelstalige krant China Daily heeft een webpagina over Beijing: tentoonstellingen, restaurants, informatie over feestdagen enz.

Hutongs
Alles over hutongs en siheyuan

Het creatieve webbedrijf Danwei.org heeft een videobijdrage gemaakt over hutongs. Een interview met Mike Meyer, die er woont (ten westen van Qianmen) en er een boek over schrijft. Hij wil met name laten zien hoe het er is, en ook 'maar niet teveel' over hoe het was. 'Beijing is turning into a lonely city', aldus Meyer, doelend op het snel verdwijnen van de buurten. Kijk het hele interview!  

Grote Muur
Meer over de Muur (geschiedenis etc.) is te lezen elders op geledraak.nl

Ca 100 km buiten Beijing is de Honderbloemenberg (Baihuashan), een prima wandelgebied, en ook aan te raden voor vogelkijkers, schrijft Steve Bale op zijn website.

Veel nieuws (online media en radio) plus Beijing links op Beijing FM.

Alles over openbaar vervoer in Beijing, incl airport express Travelchinaguide.com

Modern Beijing verrijst o.a. in de vorm van het prestigieuze National Theater, ofwel de Dome. Bekijk foto's op drben.net.

Wie contact zoekt met Chinezen kan elke vrijdagavond terecht op het terrein van de Renmin University. Daar is de grootste English Speaking Corner van China: tientallen Chinese studenten komen erheen om hun Engels te oefenen. (de universiteit ligt tussen de 3e en 4e Ringweg, in het noordwesten)

Reactie/aanvullingen van Barbara, jan. 2004:

Gujie etc. - : - " In tegenstelling tot in het artikel hierboven staat, is Gujie (Ghost street), ik geloof dat het in werkelijkheid Dongzhimen Nandajie is, nog steeds dé plek om te gaan eten. Een lange rij van restaurants. Sommige wat minder, anderen zeer goed. Het gaat daar tot diep in de nacht door. Sommige restaurants claimen 24 uur per dag open te zijn.
Wat wij heel leuk vonden in Beijing was het Laoshi theehuis, vlak bij Tiananmen plein. Een avondprogramma in oude stijl en je kunt er heerlijke thee drinken en allerlei lokale hapjes uitproberen".

Reactie/aanvullingen van Ward:

Sanlitun - : - "Er zijn twee Sanlitun Lu's zijn: Sanlitun Bei Lu en Sanlitun Nan Lu (resp. noord- en zuid straat). De noordstraat is bekend als bar-straat, de zuidstraat is de uitgaansplek bij uitstek voor buitenlanders (expats). Er is een Belgisch bier cafe, een Nieuwzeelandse Bar, een Irish Pub .... In de noordstraat komen 's avonds heel weinig buitenlanders.
Nadeel van Sanlitun zuid is dat je altijd dezelfde mensen tegenkomt. Soms is het leuk die mensen te zien, soms heb je er gewoon geen zin in. De gemeenschap daar is te klein. In Houhai daarentegen komen altijd andere mensen, wat soms heel leuk en interessant is. Houhai is een prachtig stukje Beijing (het prachtigste??). Hier heb je een paar heel relaxte barretjes met waar het 's avonds heerlijk zitten is bij het meer.

Rust zoeken - : 's Zomers voor expats ook heerlijk: flesje wijn kopen, eventueel jointje rollen, picknick pakken en naar het Zomerpaleis om een paar uurtjes op het meer te dobberen in een bootje. Heerlijke manier om even de drukte van de stad en de stress van het werk te vergeten.
Of een uitstapje naar de kustplaats Beidaihe. In ca twee uur zit je aan het strand. En: er is buitengewoon lekker en betaalbaar seafood te verkrijgen.

Nog wat restaurants -: Metro is al vermeld: heerlijke pasta, supergoeie bediening. Als je niet echt zo'n fan van pasta bent is het wel een stuk minder. De fijnste Italiaanse keuken in Beijing kun je volgens mij in Mediterraneo vinden (Sanlitun bar street). Ook Annie's is een van de all-time favorites (Chaoyang, East Park (Dong Yuan), bij westelijke ingang.
Best pizza in town: Hidden Tree. Dit Belgisch(!) café heeft een hout-oven voor pizza's op het terras staan en de pizza doet echt niet onder voor die in Italie. Ook een grote selectie Belgische bieren, ook al zijn ze eigenlijk niet te betalen.(Chimay, Maredsous, Leffe, De Koninck van het vat, Framboise, Kwak.....). (South Sanlitun Nan Lu, naast 'Durty Nellie's).
Nog meer Belgie: Morel's (Belgisch restaurant, van Renaat Morel) is echt...Belgisch. Goeie steak-friet, paling in het groen, konijn met pruimen, waterzooi... Geruite tafelkleedjes en Jaqcues Brel op de achtergrond. Belgischer kan het gewoon niet. (verkozen door Cityweekend - expat-blaadje - als een van de 4 beste westerse restaurants in Beijing). (is hierboven ook al aangeprezen) ;
en een Thais-Indisch restaurant dat ik eerder zou aanraden dan Serve the People: The Lemongrass (North Workers Stadium Road).

Voor de snelle snack: op elke straathoek sateh, noodles of dumplings. Westerse snacks: de beste sandwich-shop in mijn ogen is Sammie's (5 vestigingen, allemaal vrij centraal gelegen).
Tot slot een Chinees restaurant: The Red Rose/Golden Cow (red rose in de zomer, golden cow in de winter). Lekkere hotpot (winter), heerlijk gebakken lamsbeen, sateh, ... Niet te duur, goeie ligging (recht tegenover het Workers Stadium in Chaoyang) en een Engelstalige menu-kaart.

Disco's - : helaas: Beijing's beste disco, Vogue / 66 is niet meer. Moest plaats maken voor kantoren. Ook leuk: The Den (onder City Hotel, North Workers Stadium Rd./Gongren Ti Bei Lu), en daar ongeveer tegenover: Club Orange. Danscafe's zijn er in Sanlitun Bei Lu (Bar street) zoals: Boys and Girls, Club 44,...".

Restaurant tip -  van Hugo (nov.'05): 'Een van mijn beste eetervaringen was het Hakka-restaurant in Beijing: foodinchina.nl (Hugo's eigen website) Er stonden nog zo veel geweldige gerechten op het menu!.'

topLaatst gewijzigd op: 20-4-2014
 
Gerelateerde pagina's  
Beijing: foto's maart 2006
Beijing: foto's maart 2007
Grote Muur
Grote Muur bij Beijing
Reistips: Beijing, Hoofdstedelijk Museum
Stadions als toeristische attractie
Verboden Stad
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Xinan Zhu 16-09-2009
Dazhalan is er niet meer, er is nu helaas een "nieuwe" Qianmen street voor in de plaats gekomen met een nagebouwde tram baan...

Verder discotheken: Mix en Vicks beide te vinden bij Arbeidersstadion noord poort
R. Rebel 14-05-2008
(mei 2008) de Hidden Tree ligt net buiten het gebied van het grote winkelcentrum welke in aanbouw is, dus is er nog wel. Ben engineer en betrokken bij de bouw van het winkelcentrum in Sanlitun.
Dennis & Maaike 12-03-2006
(maart 2006) Sanlitun Nan Lu (zuid) blijkt inmiddels compleet tegen de vlakte gegooid te zijn. Dus o.a. geen Hidden Tree meer ....

Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing