adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Reistips Shanghai (Sjanghai)

(Sponsored link:)
Hier kan uw sponsored link staan: 35 woorden tekst en link. Vraag naar de mogelijkheden en tarief

Inleiding: een 'waarschuwing'
'Shanghai is geen echte toeristen-stad', is een van de eerste opmerkingen van journalist Fons Tuinstra als hem wordt gevraagd tips over de stad te geven voor de Geledraak. Het is geen stad vol bezienswaardigheden, zoals wel bijvoorbeeld Beijing, waar je gerust een week of langer kunt verblijven. Shanghai is eerder het Rotterdam van Nederland: zonder top-attracties maar wel fascinerend als geheel en bovendien eveneens een stad aan het water.
Fons Tuinstra is freelance journalist en woonde  jaren in Shanghai. Hij trok daarheen omdat hij een land in Azië zocht 'waar het relatief goed ging', zoals hij schreef in een uitgebreid artikel over de veranderingen in Shanghai in de maandelijkse bijlage M van NRC Handelsblad.

Geen stad vol toeristische hoogtepunten dus. En bovendien zegt Fons: "Als je ernstig teleurgesteld wilt raken, bezoek dan de tempels van Shanghai. Zelfs de bekende Jing An tempel is geen echte aanrader". Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar: is er in die stad dan überhaupt wel iets te beleven?
Volgens Fons moet de bezoeker het vooral hebben van wandelen, verkennen, uitgaan en natuurlijk heerlijk eten.

Fietsen
(Sponsored link:)
Wil je Shanghai of Suzhou bekijken per fiets, wil je de bekende Waterstadjes bezoeken in de omgeving van Shanghai of heb je transport nodig? Stuur dan je email naar de Nederlandse Tour Organisator in Shanghai: Sandra Wierenga.

Fietsen door Shanghai is een leuke en actieve manier om Shanghai te leren kennen. In korte tijd zie je verbijsterende contrasten tussen oud en nieuw, arm en rijk, mooi en lelijk; moderne kantoorgebouwen schieten uit de grond pal naast oude wijken, een oude man zonder tanden schuifelt achter zijn handkar langs een splinternieuwe Porsche Cayenne langs, de straatkapper doet zijn werk of ligt te slapen in zijn kappersstoel wegens gebrek aan klanten.

In de straatjes van de oude wijken is levendigheid troef. Weer of geen weer, er is altijd handel op straat. In de zomer leven de Shanghainezen voornamelijk op straat; ze eten er, doen er de dagelijkse verzorging zoals haren wassen, er wordt geslapen en natuurlijk spelen ze mahjong en schaak.

Er wordt nog steeds veel gefietst in China en dus ook in Shanghai. Het is het traditionele transportmiddel en men neemt alles mee; huisraad, groenten, kippen enzovoort en men bouwt hele stellages om maar zoveel mogelijk in een keer mee te kunnen nemen. Ondanks de vaak chaotische verkeerssituatie en het vele getoeter is er weinig agressie en kun je je prima door de stad verplaatsen, mits je het rustig aan doet.

In het centrum van de stad liggen een groot aantal bezienswaardigheden bij elkaar; tempels, musea, wijkjes waar het traditionele leven nog zichtbaar is, oude marktjes, en natuurlijk de Bund met de wereldberoemde skyline van Shanghai. Met een goed slot is het geen probleem om de fiets even aan de kant te zetten voor een korte wandeling of een originele foto.

Wandelen door oud Shanghai
Shanghai is met zo'n 14 miljoen inwoners (of meer als je het gebied ruimer neemt)  de grootste stad van China, maar dit is niet altijd zo geweest. Eeuwenlang was Shanghai een bescheiden, doch welvarende stad aan de Huangpu-rivier. Die gunstige ligging zorgde uiteindelijk voor de grote expansie van de stad. Na de Eerste Opiumoorlog dwongen de westerse koloniale machten China in 1842 Shanghai open te stellen voor buitenlandse handelaren. Sinds die tijd woonden ruim honderd jaar lang ook vele buitenlanders in de stad. Dat is nog duidelijkst te zien aan de architectuur langs beroemde Bund (zie foto). In het Chinees heet hij net als veel straten in China Zhongshan Lu of ook wel Waitan. 'Bund' is een Anglo-Indisch woord, dat 'oever' betekent, hier dus de oever van de Huangpu rivier.

The Bund (Waitan)


Aan de Bund waren bekende handelshuizen en banken gevestigd zoals Jardine & Matheson, en de Hongkong & Shanghai Bank. Wie vanaf de Bund de winkelstraat Nanjing Lu in loopt, ziet rechts het Peace Hotel, het gebouw waar vroeger het joods-Britse handelshuis Sassoon in was gevestigd. Ook niet hotelgasten kunnen er gerust binnen lopen om de sfeer van weleer op te snuiven. 's Avonds speelt bovendien nog altijd een band die jazz nummers ten gehore brengt uit de tijd dat Shanghai nog bekend stond als het Parijs van het Oosten.

De Bund (linkeroever van de Huangpu-rivier).
In het gebied ten noorden van de juist genoemde Nanjing Lu is het volgens Fons prima wandelen. "Daar zijn oude straatjes te vinden. Nóg wel, want alles gaat uiteindelijk plat, om plaats te maken voor nieuwbouw. Armoede moet je zo langzamerhand gaan zoeken in Shanghai". Het oostelijke deel van Nanjing Lu, Nanjing Donglu, is geheel gemoderniseerd. Nanjing Lu is samen met de Huaihai Lu een van de hoofdaders van Shanghai. Langs deze straten hadden de verschillende koloniale machten destijds hun eigen wijken opgebouwd: de Engelsen, de Fransen, de Japanners en de Amerikanen. Door de aanwezigheid van de Huangpu rivier aan de oostzijde, konden deze wijken alleen in westelijke richting expanderen en werden de beide straten belangrijke oost-west verbindingen.

In het hart van de oude Franse wijk ligt het Garden Hotel, en dat is een prima punt om het gebied te verkennen, adviseert Fons. In het hotel was vroeger de Franse club gevestigd. Nu is het deel van de Okura-keten; ook koningin Beatrix heeft er gelogeerd.

Tuinen en parken
Het oudste gedeelte van Shanghai ligt nabij de Huangpu. Op de kaart is een ovale ring te zien: de oude (destijd) ommuurde Chinese stad, eigenlijk een vissersdorpje. Van dit alles is vrijwel niets meer over. In het gebied is niet veel bezienswaardig overgebleven, of het moet de Yu tuin (Yu Yuan) zijn, een tuin die in geen reisgids over Shanghai ontbreekt. Het is een klassieke Chinese tuin met vijvers, bruggen en doorkijkjes. Een 'must see?' Fons: "Misschien moet je er wel naar toe... Aan de andere kant: het is er erg toeristisch, druk, en het staat vol quasi houten gebouwen op betonnen pilaren". Mensen die een Chinese tuin willen zien doen er beter aan een dagje Suzhou in te plannen. Dat is goed te doen, bijvoorbeeld met de trein (ca. 1 uur reistijd). In het oude centrum zijn diverse klassieke tuinen te zien.

Shanghai telt maar weinig groen. Tot een paar jaar geleden was hét park van Shanghai het Volkspark. Een aardige plek om inwoners van Shanghai te zien sporten of ontspannen hun vrije dag te zien doorbrengen. 'Het park is nu vrijwel geheel verdwenen. Er zijn metrostations gebouwd en er staan nog maar een paar bomen. Eigenlijk is het Fuxing Park nog een van de weinige fraaie parken in de stad', aldus Fons. Fuxing Park ligt ten zuiden van de Huaihai Zhonglu. In de buurt, aan Xiangshan Lu 7, staat het huis van Sun Yatsen, de eerste president van de Chinese republiek. Hij woonde er met zijn vrouw in de jaren twintig en het is nog ingericht als destijds.

Nieuw Shanghai
Er is veel 'nieuw Shanghai'. Bijvoorbeeld de gehele oostzijde van de Huangpu-rivier, het district Pudong. Een aantal jaren geleden is dit gebied aangewezen als nieuwe economische 'motor' en die draait inmiddels op volle toeren. Sinds oktober 2002 komen internationale passagiers per vliegtuig ook aan in dit gebied, in Pudong International Airport

Industrie en kantoorkolossen staan centraal in Pudong. Een ideale plek dus voor architectuur-liefhebbers, hoewel lang niet alles even fraai is. De grootste concentratie wolkenkrabbers is te vinden in Lujiazui. Pudong is ondermeer te bereiken met een satelliet-treintje dat vanaf de Bund door een tunnel onder de Huangpu rivier 'schiet': "alsof je door het diepste van de aarde rijdt en vervolgens opduikt uit een baarmoeder", aldus Fons. "Heel bizar".

Skyline van Pudong

Zowel de televisietoren (op foto links) als de Jinmao wolkenkrabber (op foto rechts) bieden een fraai uitzicht op de stad. Fons raadt wel aan om goed op het weer te letten. Vaak is het te heiig en soms merk je dit pas als je eenmaal boven bent. Bovendien is een entreekaartje voor de tv-toren fiks geprijsd. Zeker zo aardig is het om 'op stand' een kopje koffie te gaan drinken in het Hyatt hotel, bovenin de Jinmao toren. (meer over hoogbouw in Shanghai, zie elders op Geledraak.nl).
Ook per boot is een aardig overzicht van de stad te verkrijgen. Er zijn talloze rondvaarten over de Huangpu, in duur varierend van een uur tot een halve dag. Tickets zijn verkrijgbaar bij de kiosken aan de Bund.

Volop nieuw gebouwd wordt er ook in het oude centrum. Nanjing Xi Lu bijvoorbeeld, de westelijke helft van de Nanjing Lu, staat inmiddels vol winkelcentra en kantoren. Het gedeelt tussen West (Zi) en Oost (Dong) wordt met miljarden yuan's gerenoveerd in de stijl van Amerikaanse straten als Michigan Avenue in Chicago, aldus Fons. "Michigan Avenue is een voorbeeld van een goed samengaan van winkel- en zakencentra. Aan Nanjing Lu probeert men nu ook deze twee functies samen te brengen. In de rest van de stad lijkt dat maar niet te lukken; het is daar veel meer een rommeltje: elk stadsdeel wil zo zijn eigen stukje van de welvaarts-koek wil meepikken maar dat gebeurt niet al te gestructureerd", aldus Fons.

Uitgaan en restaurants
Moderne uitgaansgelegenheden zijn er volop. De meest trendy van dit moment is het grote centrum Xintiandi, volgens de eigen slogan de plaats 'waar gisteren morgen ontmoet in het Shanghai van vandaag'. Dit centrum is twee jaar geleden ontwikkeld door de Shui On groep uit Hong Kong. Op 200 ha. zijn hier talloze eettenten te vinden, maar ook Franse clubs, dure boutiques en prachtige dakterrassen. Centra als deze worden aan de lopende band uit de grond gestampt, vertelt Fons, mede door de recente toevloed van Taiwanese en Japanse zakenlieden naar Shanghai.
Nog een goede uitgaansgelegenheid is de Hengshan Lu. Hier zijn ondermeer villa's van de vroegere familie Soong omgetoverd in bars, bijvoorbeeld een Britse bar. "Het is een gevarieerde buurt. Je kunt er uitstekend eten en er zijn broeierige discotheken voor de jongeren. Ook in het Regal Hotel, op nr. 516, is prima een avond door te brengen", aldus Fons.

Voor de beste uitgaans-tips, adressen van bars, restaurants en dergelijk raadt Fons aan een (gratis) exemplaar van het tijdschrift That's Shanghai of Shanghai Talkop te pikken bij een van de vele Starbucks-vestigingen. Starbucks is een Amerikaanse keten van koffieshops (in de letterlijke betekenis). "In Shanghai kun je niet meer om Starbucks heen. De shops zijn in no time een sociaal fenomeen geworden. Ze fungeren namelijk ook als populair meeting-point. En dat terwijl Chinezen nog altijd niet erg dol zijn op koffie".

De restaurants tot slot. Heeft Fons een favoriet? Eigenlijk niet speciaal, vertelt hij. Er zijn er naar schatting dertigduizend, en het barst van de goede restaurants. Shanghai biedt een uitstekende mix aan keukens: van Braziliaans tot Thais, Indiaas en Nepalees en natuurlijk de diverse Chinese. In tegenstelling tot hetgeen dikwijls in reisgidsen staat vermeld, is het eten in de hotels ook prima. In het Peace Hotel ('slapen is er duur en de prijs staat niet in verhouding tot de service') kun je zeker goed eten. Ook het restaurant M, aan de Bund, kan Fons aanraden, al is het duur. Ook voor restaurants raadt Fons aan That's Shanghai te raadplegen. De restaurants zijn er per keuken gerangschikt. De meeste restaurants hebben wel een Engelse menukaart.

--Eten op straat is ook een goede optie, zie hier een lijst 'Best streetfood in Shanghai' (2014)

Slecht weer-tips
Een 'absolute aanrader' is volgens Fons een bezoek aan het Shanghai Museum. Dit biedt een goed overzicht van de oude Chinese cultuur en geschiedenis. Het ligt aan het Volksplein en is duidelijk te herkennen aan de opmerkelijke vormgeving. De vijf verdiepingen staat de grote collectie overzichtelijk tentoongesteld. Bijzonder is met name de collectie oude bronzen voorwerpen. De website van het museum is fraai (mocht de site uit de lucht zijn, dan is dit (foto)verslag van een reizigster een alternatief).
Even ten oosten van de City Hall is een grote tentoonstellingshal, met een expositie rond het thema 'een visie op Shanghai'. Oud-Shanghai is uitgebeeld met foto's, en er staat ook een maquette die laat zien hoe de stad er in 2020 bij zal staan. Ook de World Expo die Shanghai in 2010 zal organiseren, is opgenomen.

Het weer in Shanghai/Pudong

Links en literatuur
Algemeen: 

Shanghai.startpagina.nl, startpagina vol links over Shanghai (onderhouden door Geledraak.nl).

En nog meer links over Shanghai op de shanghai.startkabel.nl

Tip! Sjanghai.com - site voor Nederlandse expats in China

Zie ook de webpagina's van Lonely Planet over Shanghai

Tips voor Shanghai buiten de gebaande paden, zie de website Virtualtourist <./p>

Europese architecten stichtten een intercultureel platform voor architecten in Shanghai, FAR, ze organiseren ook architectuur excursies op verzoek10 Things to do in Shanghai, volgens , Time.com

Shanghai portal voor expats, met deels Nederlandstalig forum: Shanghai.ixpat

Schanghai, Duitstalige tegenhanger van Ixpat Schanghai.com

De site van het Nederlands Consulaat Shanghai geeft behalve allerlei zakelijke informatie, ook uitgebreide praktische tips, ook over recreatie.

Voor meer feiten, vooral over de bezienswaardigheden van Shanghai, is de 'Reizen Naar China-site' aan te bevelen.

Nog meer achtergrondinformatie over Shanghai (geschiedenis, ligging) is te vinden elders op Geledraak

Alex Sievers was in Shanghai en hij maakte een er een schitterende serie foto´s, 600 stuks wel te verstaan - maar gerangschikt naar plaats.

Overzicht van gratis WiFi hotspots in Shanghai, op de site van Google maps.
 
Handig! Treinschema's: vanuit ShanghaiBoekwinkel Charterhouse, met vele Engelse titels. Op Shanghai Times Square/Huai Hai Rd. Charterhouse had al winkels in Hong Kong.

Wie westers brood ed. zoekt kan dat vinden bij de Nederlandse 'Bakker Bastiaan', adres Bastiaan Bakery & Konditorei, Lane 3338, Hongmei Lu, No.18 Hong Mei Pedestrian Street Shanghai, 200336, tel/fax: 64658022

Over oud Shanghai:
De Engelstalige Chinese krant Chinadaily, met een artikel over een door sloop bedreigd postkantoor in art-deco stijl


Over het behoud van oude gebouwen in Shanghai zie deze pdfDe Bund (foto van weblog uit China)

De website TheShanghaiNews brengt met name links naar nieuws over China uit westerse media. Bevat ook interessante China-links.

Over nieuw Shanghai:

Shanghai heeft ook outlet-shops voor dure merken, meldt ChinaDaily: Foxtown Shanghai Mart, 1F, 2299 Yan'an Xi Lu, Tel.: 6236-0308
Shanghai Outlet, 1475 Jinshajiang Lu, T: 5282-7066

Dé markt voor koopjesjagers was Xiangyang market, maar deze is in 2006 gesloten. Een gedeelte is verhuisd naar: Qi Pu Lu (kleding markt)

Tot slot: de door Fons Tuinstra opgezette website met (Engelstalig) zakelijk nieuws over China: China HeraldLaatst gewijzigd op: 5-5-2014
 
Gerelateerde pagina's  
Expo gunstig voor positie Shanghai in China
Nieuws: Viva over emigratie naar China
Shanghai
Shanghai meest vergrijsde stad
Shanghai: Huangpu district
Shanghai: Oud en Nieuw
Shanghai: People's Square
Shanghai: Pudong
The Bund in Shanghai krijgt facelift
Toeristische buslijnen Shanghai
Vernieuwde Bund weer open voor publiek
Wereldexpo 2010 in Shanghai
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Nieuwste inburgering Nederland voor Chinezen, volg de e-learning cursus benodigd voor de inburgering (MVV). De e-learning cursus is geheel up-to-date met het nieuwe inburgeringsexamen. Interesse? Ga naar dutchmvv.com

Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing