adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Reistips: Taiwan

Het 'produkt Taiwan' is als vakantiebestemming niet gemakkelijk te verkopen. Niet aan de doorsnee toerist althans. Het eiland is relatief onbekend en ligt tamelijk ver weg van Nederland. Aan dat laatste valt weinig te veranderen, maar aan de eerste factor, de onbekendheid wél. De regering van Taiwan is al enige tijd doende het eiland als toeristische bestemming onder de aandacht te brengen.De boodschap: Taiwan is een compact, goed bereisbaar land, met een vriendelijke bevolking, een interessante, Chinese, maar ook inheemse cultuur, en tot slot prachtig natuurschoon en subtropisch zandstrand. Het centrale thema: kwaliteit en comfort.

Wat er te zien is en te doen
Praktische reisinformatie
Links en verder lezen
Fietstocht van Bert Sitters
Meer reizigers ervaringen


Chinese cultuur in miniatuur
Dit alles geeft al aan dat Taiwan een modern land is en dus in vele opzichten (behalve het culturele) eerder te vergelijken is met Japan, dan met het vasteland China. Wie eerder al heeft gereisd in China is altijd geneigd Taiwan hiermee te vergelijken. En altijd blijkt dat dit een vergissing is: hoewel China hard op weg is een inhaalslag te maken en aansluiting te zoeken met de rest van de wereld, is het grotendeels nog een ontwikkelingsland. Taiwan is dat stadium al lang voorbij. Mede door het jarenlang leunen op de Verenigde Staten voor diverse vormen van hulp heeft Taiwan een moderne samenleving, volgens sommigen zelfs echt 'veramerikaniseerd'. (voor een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van Taiwan, zie elders op Geledraak.nl

Chiang Kai Shek Memorial foto geledraak.nl
Chiang Kai-shek memorial, Taipei/ foto © Geledraak.nl

Goed bereisbaar
Taiwan heeft een goede infrastructuur. Bovendien is het eiland niet groot: ongeveer 380 kilometer van noord naar zuid en 150 km. van west naar oost. Alleen het centrale gedeelte is wegens een hooggebergte transport iets moeilijker. Rondom het eiland is echter een goed stelsel van wegen en spoorwegen. Bovendien zijn er vele binnenlandse vluchtverbindingen. Soms is een langeafstandsbus een goed alternatief.
Reisjournalist en Taiwan kenner Marc Peters, die in Den Haag een inleiding hield over Taiwan: 'Door zijn compactheid is Taiwan prima bereisbaar. Het is ook goed geschikt voor bijvoorbeeld zakenlieden die een aantal dagen vakantie aan hun zakenreis willen vastplakken'.

Veelzijdigheid
In al zijn compactheid heeft Taiwan ook nog eens veel te bieden: natuur, cultuur en strand, het is er allemaal. Marc Peters: 'Een echt strandvakantieland kun je Taiwan eigenlijk niet noemen. Daarvoor zijn er te weinig stranden. Maar in het zuiden zijn zeker stranden (foto onder) met een Mediterrane uitstraling, inclusief huurmogelijkheden van brommertjes en surfplanken'. Fraaie zuidelijk stranden zijn ondermeer te vinden in Kenting, waar het hele jaar door kan worden gezwommen. In noord-Taiwan, op 60 km van de hoofdstad Taipei, zijn ook twee stranden, Fulung en Yenliao, die worden aanbevolen. Overigens zijn nogal wat kustgebieden militair terrein verklaard en dus afgesloten voor publiek.

zandstranden in zuid-Taiwan


Natuur
De must see van Taiwan is de Taroko Gorge, een 20 kilometer lange kloof met woeste rivier en rotsen met een hoogte tot 1000 meter. Daarnaast zijn op taiwan diverse warmwaterbronnen te vinden. Het hete water wordt met pijpleidingen oevral naar toegebracht, tot op de 14e etage van kantoren. Ze zijn te vinden aan de oostkust, nabij en ten zuiden van Taroko, maar ook in de buurt van Taipei, zoals in Yangmingshan en Hsin Peitou.
Centraal door Taiwan loopt een gebergte met een sfeer die eerder met de Himalaya is te vergelijken dan die van de Zwitserse Alpen, aldus Marc Peters. De hoogste top, Yushan, is 4000 meter. Volgens de gidsen is het er prima wandelen/klimmen. De gemakkelijkste opgang is de westelijke piek. Een eenvoudiger alternatief voor Yushan is de Alishan (2200 m.), en bekend om zijn fraaie zonsopgangen.

Outdoor sport
Behalve voor wandelaars/klimmers  heeft Taiwan nog meer in petto: met vlotten over de Hsiukuluan rivier (raften), tussen de steden Hualien en Taitung aan de oostkust, waar ook dagtrips zijn te boeken.
rafting
Scuba duiken, snorkelen, windsurfen en natuurlijk zwemmen, kan ondermeer aan de stranden van Kenting National Park, in het zuiden.

Cultuur
De geschiedenis van Taiwan is niet zo heel oud, dus een walhalla van cultuur is het zeker niet. Toch zijn de vele boeddhistische en taoistische tempels op het eiland vaak zeer de moeite waard. Hier zijn meer tradities bewaard gebleven dan op het vasteland, waar omwentelingen zoals de culturele revolutie (1966-76) veel schade hebben toegebracht aan de gebouwen maar ook aan het geloofsleven zelf.
Wie weinig tijd heeft maar toch een flinke dosis cultuur wil opsnuiven, kan bijvoorbeeld in de stad Tainan (westkust) zijn hart ophalen. In het centrum staat hier naast elkaar een fraaie Matsu tempel (gewijd aan de godin Matsu, beschermheilige van vissers en andere zeelui) en een sfeervolle tempel gewijd aan de god van de oorlog.

Praktisch tegenover de tempels zijn wat overblijfselen te zien van Fort Providentia (lokaal bekend als Chihkan Lou) en een paar kilometer verderop Fort Zeelandia (Anping). Wie meer wil weten over deze oude Hollandse VOC forten leze het artikel op Geledraak over VOC op Taiwan.
Een van de schatten in het National Palace Museum: Chinese kool uit jade
Een must see voor liefhebbers van oude Chinese kunst is het National Palace Museum in Taipei. De collectie heeft een interessante historie. Al meer dan duizend jaar verzamelden Chinese keizers Chinese kunst, en sinds zo'n 700 jaar werd de collectie bewaard in de Verboden Stad, het paleis van de keizer in Beijing. In de vorige eeuw probeerden de Nationalisten de voorwerpen uit handen de houden van eerst de binnenvallende Japanners en later van de communisten. Toen de laatsten de burgeroorlog wonnen, werd de collectie in haast verscheept naar de haven Keelung op Taiwan. Pas in 1965 werd de kostbare collectie ondergebracht in het huidige National Palace Museum.

Totaal zijn er 720.000 voorwerpen aanwezig, waarvan meestal zo'n 15000 worden tentoongesteld. Het gaat om oude bronzen voorwerpen, keramiek, schilderijen, kalligrafie en veel meer. Het museum heeft ook een uitgebreide souvenirshop. Het is dagelijks open van 9 tot 5 uur. (zie ook de website van het National Palace Museum)


Uitgaan
Taipei en meer steden op Taiwan zijn in heel Azië bekend om zijn levendige nightmarkets. Zo is er de Food Circle in Noordwest Taipei waar je aan stalletjes dagelijks tot drie uur 's nachts terecht kunt voor kleine hapjes. Marc: "Het eten op straat is veilig. Breng wel je eigen flesje mineraalwater mee". Het uitgaansleven in Taipei is uitstekend, zegt Marc. "Je kunt er heavy stappen hoor. Bovendien is de sfeer uiterst ontspannen. Ik heb er nog geen agressie ontdekt".

Winkelen
In Taiwan wordt veel gelezen en het aantal boekwinkels is navenant. In februari '04 opende de keten Page One in Taipei de grootste boekwinkel van het eiland. Volgens de Straits Times is het aandeel Engelstalige boeken - op het totaal aanbod van 350.000 - er ongekend groot. De Page One is gevestigd in het grootste gebouw van Taiwan, 'Taipei 101'.

Praktisch
Of het nu overdag of avond is, Taiwan wordt algemeen gezien als een veilig land om te reizen.

  • Mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam. 
  • Beste reistijd is de korte herfstperiode: oktober-november, hoewel in oktober nog tyfoons kunnen optreden. De zomers zijn erg warm en vochtig. Taiwan heeft een subtropisch klimaat. De winter is relatief kort en kan kil zijn.
  • Het is in Taiwan 7 uur later dan in Nederland/Belgie.
  • Het voltage is 110.
  • De nationale munt is de New Taiwan Dollar (NT$), voor een omrekentabel zie elders op Geledraak. Er zijn dagelijks vluchten naar Taipei- de luchtvaartmaatschappijen zijn te vinden op Geledraak 
  • Aanbieder van startpakketten voor reizen in Taiwan in Nederland is: VNC Asia Travel
  • Gratis Wifi: sinds december 2013 kunnen toeristen in Taiwan gebruik maken van gratis iWifi, tot 30 dagen (met verlenginsgmogelijkheid tot 90 dagen). Er zijn al meer dan 5000 hotspots. Aanmelden kan online.


Links
Toeristische informatie: www.nunaartaiwan.nl. www.reizennaartaiwan.nl, www.taipei.nl

Tips en info door bezoekers van Taiwan, op VirtualTourist.com (Tip!)

Taiwan toerisme bureau (Engels)

Lonely Planet: Taiwan

Forumosa, een site vol Taiwan forums, o.a. over reizen Tip!

Tip! Een bijzonder reisverslag van Ieke Vierdag: deze 'koloniaal historicus' reisde door Taiwan op zoek naar sporen van Hollanders , maar ook oorspronkelijke bewoners van Taiwan. Met zeer fraaie zwart wit beelden. Zie de pagina's Formosa Verloren.

Reisverslag Een Rondje Taiwan door freelance journaliste Willy van Rooijen (dec. '11)

Mooie foto's uit Taiwan van Frank Broekhuizen (2012)

Mooie foto's van Taiwan, door fotograaf Herman Wouters (dec. 2010, zie Portfolio - travels)

Reisgids van Menno GoedhartReisgids 'The Real Taiwan and the Dutch',  met speciale aandacht voor de VOC tijd en het Taiwanese platteland.
Geschreven door Menno Goedhart, voorheen hoogste vertegenwoordiger van Nederland in Taiwan. Uitgave 2010. Er is ook en Chineestalige versie te koop.
Deze gids is te koop in webshop Zaiton.nl, en zie de recensie elders op Geledraak.nl 

Reisverslag Taiwan (1999) van Roland en Marjolein: oa. Taroko Gorge, Hualien, Taipei, met foto's

Zeer uitgebreid reisverslag van Luc Vereecken (1999)

Spoorboekje en prijzen Taiwan

Metro Taipei

De Taiwan Today

Vliegen naar Taiwan:

China Airlines
A'dam-Taipei v.v. Zie de website: vluchtschema China-airlines.

EVA Air
A'dam-Taipei v.v.. Zie de website: op datum doorzoekbaar vluchtschema EVA Air.. Tel. 020-5759162

KLM - Taipei

De bekende uitgever van reisgidsen Lonely Planet heeft ook een deel over Taiwan. Ed. 2004, 368 pag., isbn 174059360X

Het Taiwanese Bureau voor Toerisme geeft een gidsje uit getiteld Taiwan for Backpackers; Budget Travel Guide. Geeft de belangrijkste informatie per stad/gebied plus prijzen van vervoer en accomodatie. 96 pag.

In 2004 verscheen de Nederlandstalige toeristische brochure: Taiwan, een rondreis door Ilha Formosa., ca 50 pag.
Inlichtingen over toerisme en voor foldermateriaal: Taipei Representative Office, Van Stolkweg 23, Den Haag, tel. 070-346 9438.

Tekstadvertentie

Goed voorbereid op reis naar Taiwan?
Kijk in Geledraak China webshop Zaiton.nl voor: tweetalige plattegronden, landkaart, taalgidsjes en meer.

Tips van reizigers


Fietstocht door 'superveilig Taiwan'
, door reisjournalist Bert Sitters (okt. '04)
(tekst: Geledraak.nl) Reisjournalist Bert Sitters maakte afgelopen voorjaar een fietstocht van ca 1500 kilometer over het eiland Taiwan. Dat is prima te doen, zo vertelde hij op een bijeenkomst in oktober, voor journalisten en touroperators. Fietspaden zijn er weliswaar vrijwel niet, maar als je goed op de kaart kijkt zijn er genoeg rustige wegen te vinden.

Hotels vinden was onderweg nooit een probleem, de prijzen zijn vanaf 10 euro per nacht. Nog een voordeel van fietsen op Taiwan: "Taiwan is een superveilig land; ik werd dan ook vreemd aangekeken als ik mijn fiets op slot zette". Fietsenmakers zijn er ook voldoende en de service is uitstekend: "Taiwan heeft nog een echte reparatiecultuur", aldus Sitters.
Geen minpuntjes? Toch wel: opschriften onderweg zijn alle in Chinese karakters, maar, zo zegt Sitters, als je problemen hebt duikt er altijd wel iemand op die op wil treden als tolk; in het algemeen zijn Taiwanezen erg behulpzaam. Het weer zat hem overigens niet mee. April/mei geeft nogal wat regen. Oktober is volgens Sitters een geschiktere maand.

En wat is er zoal te zien onderweg? Veel prachtige natuur met in centraal Taiwan bergen tot 4000 meter en in het zuiden schitterende zandstranden. Cultuur is er ook voldoende: "Tempels hoef je niet op te zoeken in Taiwan, die komen vanzelf op je af".
Gepubliceerd over de fietstocht heeft hij nog niet, maar dat gaat mogelijk nog gebeuren.


'Uitstekend vakantieland' (april '04)

Ik ga nu voor de vijfde keer naar Taiwan, in minder dan 3 jaar. Groot deel van Taiwan inmiddels bezocht. Daarbij combineer ik het zakelijke van mijn bezoeken met prive (vakantie).

Relatief veel voorzieningen voor een onbekend vakantie-land als Taiwan, met grandiose mensen, en overal uiterst veilig. En..... zeer betaalbaar, aanmerkelijk lagere kosten voor levens-onderhoud dan in Nederland.
De weg vinden tijdens zelf auto rijden....dat is uiterst moeilijk. Alle Chinese tekens zijn voor mij hetzelfde, en die zijn op straten in overweldigende hoeveelheden.

Met openbaar vervoer reizen is het taal probleem sterk gereduceerd - Engelse aanduidingen en informatie zie en hoor je erg veel. Daarnaast is er een cultuur dat men tracht je te begrijpen en vooruit te denken. Ze kopen geen kaartje voor je, maar leggen uit hoe en wat je moet doen, en helpen je daarbij in het proces, niet met de handeling. Voor mij is laatste een unieke ervaring en ik reis maandelijks....

.....goede hotels in Taipei zijn goedkoop!
Mijn favoriete hotel is Fullerton ****, € 70 per dag Je kan zonder kosten bijboeken, maar ook annuleren!!
Waarom is de hotelprijs, die je hier boekt, vaak € 60 hoger per dag, dan in Taiwan zelf? Kortom - boek een minimum aan hoteldagen via de operator/travel agent en boek de rest zelf en rechtstreeks.
Jaap Stoof"

Reis naar Taiwan met kinderen (dec. '03)

"Wij, 2 ouders en 3 kinderen (1,6, 7 jaar) zijn in 1999 op de bonnefooi 3 weken naar Taiwan geweest: De vlucht gedaan met EVA airlines en geboekt als goedkoop retour Bangkok via Taipeh!! De clou: in Taipeh uitstappen en na 3 weken pas weer instappen (let op het visum)!! De Taiwanezen wezen ons vriendelijk en netjes op de restant vlucht, maar die hadden wij natuurlijk niet nodig: wat een commotie vooraf in Nederland: dat kon toch zomaar niet: Bangkok was het doel!! Natuurlijk snapten wij dat ook wel maar hoe kun je nou naar BKK vliegen voor minder geld dan het kortere traject naar Taipeh? Dat komt er van als je in de luchtvaart afspraken maakt, diverse trajecten kunstmatig hooghoudt en er een oerwoud van prijzen op nahoudt.

Taiwan vonden wij zeer de moeite waard, zelfstandig rondgereden in een huurbusje van noord naar zuid en terug (Taiwan is net zo groot als Nederland). In Taipeh was het YMCA een prima onderkomen, en de diverse andere hotels (Taroko-kloof, Sun Moon Lake, Hengchung) waren met wat handen en voetenwerk ook te regelen; de prijzen vielen mee zeker als je niet te veel eisen stelde, de 2 a 3 sterrenhotels zijn in de diverse steden te kust en te keur voorhanden.

Engels wordt er nauwelijks gesproken (niet kunnen of durven) borden zijn vrijwel allemaal in het Chinees en made in Taiwan zie je alleen in Nederland want alle voor ons bekende massa produkten kom je er niet tegen; zelfs het speelgoed was er minimaal; voor de kinderen was dat jammer want het grootste warenhuis in Taipeh had een speelgoed afdeling die kleiner was dan de kleinste Blokker bij ons in de buurt. De Taiwandollar is gekoppeld aan de US dollar en is nu weer "goedkoop".

Een vakantie (met een niet al te dure vlucht) kan uiteindelijk goedkoper zijn dan 3 weken met het gezin naar bijv. Griekenland. Hoewel we toch al veel gezien en meegemaakt hadden was het een bijzondere ervaring, jammer dat men voor wat betreft een reis naar China eerst aan vasteland China denkt en dan pas aan Taiwan. Gezien onze voorbereidingen voor de Transmongolie-express in 2004 denken wij er over om na een bezoek aan Peking ook nog een aantal dagen in Taipeh e.o. te gaan rondstruinen."Laatst gewijzigd op: 20-4-2014
 
Gerelateerde pagina's  
Chen Shui-bian voor de rechter
EU schaft visumplicht af voor reizigers uit Taiwan
Fietstoerisme Taiwan in de lift
Geschiedenis Nederland-China
Geschiedenis van Taiwan
Gratis Wifi voor internationale toeristen in Taiwan
Kaalhoofdige Taiwanezen weer welkom in Xiamen
Oprichter Giant (76) voltooit fietstour door Nederland
Plannen voor ballonvaart Taiwan-China
President Ma: raketten gericht op Taiwan mogelijk weg
Reisgids: The Real Taiwan and the Dutch
Reistips: Taipei
Reistips: Taiwan (rugzakreis 2007)
Snelle treinverbinding Taipei-Kaohsiung
Taiwan deel van China?
Taiwan: een nieuwe start; open brief
Taiwanese boer wil communistisch president worden
Taiwanese supporters met Burmese vlag
Verzwegen oorlogsmisdaden
VN wil opnieuw niet praten over toelating Taiwan
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Atreyu 29-09-2012
Dit is een mooi artikel dat ik met veel interesse heb gelezen. Zeer bruikbaar voor mijn nabije reis naar Taiwan. Ik heb een opmerking en dat is dat het woord "niet" iets te veel gebruikt wordt en daarom kreeg ik een beetje een negatief gevoel. Groet.
Ashley van Mechelen 04-05-2012
heey, ik ben ook al 3x in Taiwan geweest, ik ben in Taipei, Kaohsiung,Taitung,Kenting en in Tainan geweest, het is een geweldig land!! hele erge leuke dingen om te zien en naar toe te gaan en vooral hele aardige mensen! groetjes Ashley

Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing