adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Op deze pagina vertelt Albertine Bluming over haar reis eind 2002 door de provincie Guizhou. Albertine is naast professioneel reisbegeleidster (voor VNC Travel) ook in haar vrije tijd fervent China-reiziger.

Rijstvelden

Net als de omringende provincies in zuidwest China staat dit gebied bekend om zijn vele zogeheten minderheden en om de prachtige natuur. Guizhou is één groot karstgebergte, aldus Albertine. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Yunnan, is Guizhou nog grotendeels onontdekt gebied. Albertine reisde door zuidelijk Guizhou en ontmoette tal van bekende en minder bekende minderheden: Dong, Yao, Yi, Buyi en veel Miao, oa.: Grote Bloemen Miao, Lange- en Korte Rokken-Miao, de Grote Hoorn-Miao, Hoge Punthoeden-Miao, Biasha-Miao en de Lao-Han.
Waar zij niet aan toekwam is bijvoorbeeld noord-oost Guizhou, waar in het Fanjing-gebergte een reservaat is van 'gouden apen', apen donkerblonde langharige vacht, een lange staart en blauw-achtig gezicht. In grote lijnen kan worden gezegd dat zuidwest Guizhou wat ruiger is qua natuur, en zuidoost meer lieflijk, met rijstterrassen; het is er wel drukker met toeristen.

Een speciaal hoogtepunt uit de reis kan Albertine niet noemen: 'Ik ben gek op natuur, dus eigenlijk kwam ik de hele reis goed aan mijn trekken'.

Let wel: de praktische reisgegevens zijn van december 2002; deze kunnen snel veranderen. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.

Route
Vooraf een overzicht van de route die Albertine Bluming met een Ger Claessens (Vereniging Nederland - China) volgde in 32 dagen.

19 sept.- Vertrek van Amsterdam naar Hongkong (KLM)
20 sept.- Aank. HK N.B. KLM bezorgt soms de bagage van economy een dag later. Hou daar rekening mee.
21 sept.- Verblijf HK
22 sept.- Trein HK-Guangzhou-vliegtuig n. Guiyang
23 sept.- Bezoek aan CITS. Verblijf in Guiyang
24 sept.- 3 daagse CITS tour / sightseeing Guiyang
25 sept.- Buyi dorp, Tianxing (Stenen woud in het water) en Huanguoshu
26 sept.- Tianlong (Lao Han), Hongfeng meer en Machang Miao (Hoge punt hoeden), Guiyang, Einde tour
27 sept.- Per trein naar Liuzhi. Op zoek naar informatie over Grote Hoorn Miao
28 sept.- Dagtour per taxi naar Suojia (Suoga) Shengtai Bowuguan (Grote Hoorn Miao)
29 sept.- Per trein naar Liupanshui. Op zoek naar informatie over transport naar Weining
30 sept.- Per (China Post)bus naar Weining. Op zoek naar informatie over Yi en Miao; In de middag een boottochtje over Caohai (Weining)
01 okt.- Dagtocht per Beijing Cherokee (soort terreinwagen) naar Xueshan. Ontmoeting met Ms. Lu (Yi) en Mr. Wang (Miao). Voor de lunch naar een Yi nederzetting en na de lunch naar (Grote Bloemen) Miao
02 okt.- Met de (China Post)bus van Weining terug naar Liupanshui (3 uur).
03 okt.- Met de trein van Liupanshui naar Anshun (2 uur). Op zoek naar informatie over bus n. Xingyi
04 okt.- Met een kleine bus van Anshun naar Xingyi (6 uur). Op zoek naar informatie. Stadswandeling
05 okt.- Verblijf in Xingyi. Per taxi naar Minderhedenmuseum. Per taxi naar Wanfengling
06 okt.- Verblijf in Xingyi. Dagtocht per taxi naar Anshun en Maling gorge
07 okt.- Met een kleine bus van Xingyi naar Luodian, maar strandden in Wangmo. Overnachting
08 okt.- Met kleine bus van Wangmo naar Dushan. Op zoek naar informatie
09 okt.- Met kleine bus van Dushan naar Libo. Op zoek naar informatie. Tour met gids naar Daqikong
10 okt.- Dagtocht per taxi en gids naar Yao dorp en Xiaoqikong
11 okt.- Per busje van Libo naar Duyun en met luxe bus naar Kaili. Bij CITS 4 daagse tour geboekt
12 okt.- Grote VW Santana, chauffeur en engelssprekende gids
dag 1: Langde (Lange rokken Miao, zie foto rechtsboven), Datang (Korte rokken Miao), Leishan, Yongle; Overnachting Rongjiang
13 okt.- dag 2: Chejiang (Dong), Biasha (Miao), verschillende markten. Overnachting Congjiang
14 okt.- dag 3: Van Congjiang via Zhaoxing (Dong) naar Liping. Overnachting 15 okt.- dag 4: Van Liping via Rongjiang terug naar Kaili. Einde tour
16 okt.- Verblijf in Kaili
17 okt.- Per (super moderne) bus van Kaili naar Guiyang
18 okt.- Vertrek per vliegtuig van Guiyang naar Guangzhou, per trein naar HK.
19 okt.- Verblijf in HK
20 okt.- Vertrek HK naar A'dam (KLM). Aankomst Amsterdam

Guiyang
Reisgidsen van 10 jaar geleden vermeldden de stad Guiyang steevast als een stad die je maar zo snel mogelijk diende te verlaten. Het was er vies en troosteloos. Volgens Albertine, die de stad eerder al eens aandeed, is die situatie drastisch verbeterd. Het is een moderne stad en er is zeker een en ander te zien. De Hongfu tempel bijvoorbeeld, te bereiken via een bos vol rhesusaapjes, biedt op een heuvel fraai uitzicht over Guiyang.

Achter Jia Xiu Lou is een museum met kleding van minderheden en langs de rivier is er markt met Chinese kruiden en tabak. Dokters zijn aanwezig voor een snel consult. Ook is er een bloemen- en vogeltjesmarkt. In het centrum, bij het Trade Point hotel is een gezellige avondmarkt, en in het centrum is een 'foodmarket' met prima, schone, eetstalletjes.

Guiyang: 3-daagse tour
Vanuit Guiyang boekten Albertine en haar reisgenote Ger een driedaagse tour. Inbegrepen was een dag in Guiyang (zie boven), een dag naar de watervallen van Huangguoshu en op de terugweg naar Guiyang bezoek aan enkele dorpen.

De Huangguoshu watervallen behoren tot de bekendere toeristische attracties van Guizhou en liggen in een Buyi- en Miaogebied. De beste tijd om ze te zien is de zomer, wanneer het doorgaans flink regent. Maar ook in september, toen Albertine er was, is het geheel een indrukwekkend gezicht. Bijzonder bijvoorbeeld was het watergordijn achter een van de hoge watervallen.
Tussen Huangguoshu en knooppunt Anshun wonen Buyi (ook wel gespeld als Bouyei). De vrouwen, met name de oudere, dragen klederdracht (batik), maar de meeste mannen lopen in doorsnee Han-kledij rond.
Het dorp Tianlong wordt bewoond door Lao Han. Deze groep is zo'n vijfhonderd jaar geleden, in de Mingdynastie tijdens een periode van grote bevolkingstoename, naar deze nog relatief onbewoonde streken getrokken. Zoals de naam al zegt gaat het om Han-Chinezen (die de grootste bevolkingsgroep in China vormen), en ze spreken een oud Han-dialect. Het haar aan de kant van het voorhoofd is hoog weggeschoren zodat het lijkt dat zij een hoog voorhoofd hebben. Op een operagezelschap na, zijn er verder geen speciale bezienswaardigheden in het dorp. Albertine viel wel op dat de mannen hier voor de kinderen zorgen en het was er erg netjes, 'het schoonste dorp dat ik op de hele reis heb gezien'.
Daarna deden zij een dorp van de Yao aan. Opvallend was dat oudere en jonge mannen met kinderen op de rug of aan de hand liepen. Vrouwen waren aan het werk.

In Liuzhi brachten ze een bezoek aan een dorp van de Grote Hoorn Miao. Dit dorp is met geld uit Noorwegen tot project verklaard, met de bedoeling het dorp aantrekkelijk te maken voor toeristen. Het is een arm gebied, er groeit geen rijst, wel mais, het is er droog en in de letterlijke zin steen-rijk, aldus Albertine.

Longhorn Miao

Op verzoek (en tegen betaling van 10 RMB) willen dorpsbewoners hun klederdracht in vol ornaat tonen aan bezoekers. Met name de hoofdtooi is interessant. (zie foto) Rond grote houten hoorns achterop het hoofd wordt het meterslange haar (van enkele generaties moeders) van de vrouw gewikkeld, waardoor een bijzonder breed kapsel ontstaat en het net lijkt of de vrouwen zwarte hoorns dragen.
Dat dit wikkelen niet altijd zachtzinnig gebeurt begreep Albertine later toen zij vrouwen zag met het hoofd vol flinke kale plekken.

Weining-Wumeng-Xueshan: Yi, Grote Bloemen-Miao
Met de trein is Liupanshui te bereiken en vervolgens gaat een bus over een prima weg naar Weining. Dit ligt aan de voet van het Wumeng gebergte, dat grenst aan Yunnan en Sichuan. In dit gebied ligt een waterrijk gebied, Caohai (lett. 'gras-zee'), een wetland, en een paradijs voor vogelliefhebbers. Van november tot maart overwinteren ondermeer kraanvogels uit Siberie en Binnen-Mongolie hier. Ze verbleef in Weining, in het beste hotel van de stad, voor 200 RMB per kamer inclusief ontbijt, 'prima, alles spic en span'.
Vanuit Weining boekte Albertine een touren bezocht vanuit het voormalige mijnstadje Xueshan, dorpen met Yi en Grote Bloemen Miao. In het dorp van de Grote Bloemen Miao ging het er ongedwongen aan toe en de inwoners lieten spontaan hun klederdrachten zien.
De huizen van de Yi staan, in tegenstelling tot die van de Miao, over het algemeen op ruime afstand van elkaar. Wel wonen zij met drie generaties onder een dak. Een woning bestaat meestal uit drie delen: een middelste huis, voor de oudste generatie, en twee gebouwen eromheen: een voor de kinderen, en een voor opslag en stallen voor de dieren.

Xingyi-Wanfenglin-Maling watervallen
Van Weining reden Albertine en haar reisgenote via Anshun naar Xingyi. Ook hier was de weg goed, maar omdat het een lijndienst betrof kon niet worden gestopt om meer te genieten van het panorama. In Xingyi is een aardig minderhedenmuseum, gevestigd in een huis van een oude rijke familie aan de rand van de stad. Zowel interieur (kledingstukken, gebruiksvoorwerpen) als exterieur vond Albertine zeer de moeite waard.
Maling watervallen

Vanuit de stad maakte ze vervolgens een dagtocht naar Maling, een gebied met prachtige watervallen, (zie foto) die weer 'op een andere manier indrukwekkend zijn dan die van Huangguoshu'. Waar je ook kijkt, overal watervallen: hoog, laag, breed, smal; overal dondert en klettert het en alles is nat. Aangezien je op sommige punten onder de waterval door moet lopen, is een paraplu of waterponcho hier meer dan handig.
Ook in de omgeving is het Tienduizend Pieken-woud (Wangfenglin). Erin gaan is niet aan te bevelen, aldus Albertine. De pieken van een afstand bekijken is veel indrukwekkender, zeker vanaf de pas aangelegde panoramaweg vanwaar je vanuit de hoogte op het merkwaardige landschap van karstgebergte en rijstvelden neerkijkt.

Xingyi-Wangmo-Dushan-Libo (Daqikong, Xiaoqikong)
Het doel was Luodian, maar een lekke band van het busje zorgde voor oponthoud, zodat in Wangmo overnacht moest worden. De volgende dag een mooie tocht naar Dushan en de dag daarna de laatste etappe (slechte weg maar fraai landschap), naar Libo. Libo is het uitgangspunt voor een bezoek aan de natuurgebieden Daqikong en Xiaoqikong. Omdat Albertine en reisgenote het gebied graag wilden bekijken zonder te verdwalen, schakelden ze een reisbureautje in (bij het busstation) en boekten een 2-dagen tour. In geen van de gebieden kwamen zij een westerse toerist tegen en ook niet al te veel Chinese. Rustig en heel puur, dus. Xiaoqikong is waterrijk, (zie foto rechtsboven) je kunt er boottochten maken en raften. Daqikong is bosrijk en er loopt een rivier met veel stroomversnellingen doorheen.
Op weg naar Xiaoqikong werd een dorp bezocht waar Yao leven. Ook daar was ongedwongenheid troef, vooral toen Albertine's reisgenote de polaroidcamera tevoorschijn haalde en de direct-klaar-foto's liet rondgaan.

Kaili en omgeving

Vanuit Libo rijdt een bus naar Duyun, waar een directe overstap is op de bus naar Kaili. Deze plaats is uitgangspunt voor verkenning van Miao- en Dong- gebied. Omdat Albertine en reisgenote in tijdnood kwamen, besloten ze een efficiente, doch wat prijzige Cits-tour te boeken: een vierdaagse reis all in voor 2100 RMB per persoon. De gids, dhr. Wu was uitstekend, de chauffeur zeer bekwaam, de wegen daarentegen slecht en de hotels niet veel zaaks. Diverse Miao-dorpen werden bezocht.

Korte Rokken MiaoLange rokken Miao

Zo zijn er de Lange Rokken Miao (foto rechts), met hun opvallende, verzilverde hoofdtooien, maar ook de Korte Rokken Miao (foto links), die de korte rok achter soms tien lagen schortjes verbergen.
Chejiang is een van de Dong-dorpen hoewel er ook Miao wonen. In Miao-dorp Biasha lopen mannen blootsvoets en dragen hun lange haar in een knotje bovenop het hoofd. Ze dragen zelfgemaake dolken op de rug en een geweer (antieke voorlader) over de schouder. Dit privilege stamt nog uit de tijd dat Biasha Miao jagers waren.

Dong vrouw


Net als de Dong (foto) bewerken de Miao-vrouwen in Biasha lappen stof, geweven van hennep, katoen of ramie, op uiteenlopende manieren. Zo worden de stoffen geverfd met indigo, tot soepelheid geklopt met houten hamers, en tot glanzen gebracht door er eiwit, of bloed van een varken of waterbuffel op te smeren. Van deze stof worden broeken en jasjes gemaakt.

Zhao Xing Dong torens

Het bekendste Dong-centrum in Guizhou is het dorp Zhaoxing. Te toeristisch naar Albertine's smaak, maar toch zeker de moeite waard. Er staan fraaie houten torens (zie foto boven) en er liggen prachtige bruggen.

top

Praktische reisinformatie
September-oktober zijn prima maanden om te reizen in Guizhou. De zomers zijn nogal nat, wat als voordeel heeft dat de watervallen dan op hun mooist zijn. Albertine raadt aan een regenponcho, een paraplu, een windjack en fleecetrui mee te nemen; in Weining was het in oktober uitgesproken koud; Guiyang fris en de oostelijk Guizhou aangenaam weer.

Het grootste deel van de reis regelde Albertine vervoer en hotels zelf, twee keer boekte zij een meerdaagse tour via de Cits en twee keer tours via een lokaal bureau. Een indicatie: de hele reis (32 dagen) kostte ongeveer 2250 Euro (exclusief souveniers).

Ze verbleef in uiteenlopende hotels: van nul tot vier sterren. ('Het is wel heerlijk om op zo'n lange tocht af en toe een goede douche te kunnen nemen'). Alleen in het viersterren hotel in Guiyang, kreeg zij een westers ontbijt, al de overige serveerden Chinees ontbijt. Een 3 daagse tour voor twee personen via de Cits (met prive-auto/busje en een Engelssprekende gids) kost ca 1600 RMB p.p., all in. Een taxi huren kost rond de 250-400 RMB per dag (met chauffeur, zonder gids).

Over geld gesproken: geld wisselen is wat problematisch in Guizhou. In sommige grote steden zijn geldautomaten te vinden (tip Albertine: 'indien een automaat weigert, niet verder proberen, anders loop je het risico je pas kwijt te raken'). Geld wisselen en traveller's cheques inwisselen kan alleen bij filialen van de Bank of China en die zijn niet overal te vinden. In sommige gevallen is het mogelijk US dollars te wisselen bij andere banken. Het is dus zaak om in grote steden een wat grotere hoeveelheid geld te wisselen. Euro's en US dollars kunnen worden gewisseld; neem van traveller's cheques ook het aankoopbewijs mee. Let er wel op dat de banken tijdens nationale feestdagen (die tegenwoordig soms een week duren, zoals rond 1 oktober en 1 mei) soms langere tijd gesloten zijn.

Albertine wijst erop dat de prijzen die genoemd zijn in bijv. de gids Lonely Planet Southwest China reeds sterk verouderd zijn: 'Reken op het tweevoudige', zegt ze, 'maar onderhandelen, in bijv. hotels, is zeer aan te raden want dat lukt meestal wel'. Het tarief voor een taxirit binnen de stad in Guizhou ligt rond de 3 en 10 RMB per rit.

Transport vinden is over het algemeen geen probleem, het vinden van de juiste bus soms wél. De kwaliteit van de bussen varieert van slecht tot uiterst comfortabel, de trein is schoon. Tussen grote steden rijden diverse keren per dag grotere luxe lijnbussen, de wegen zijn over het algemeen goed. Minpuntje: er worden de gehele rit luidruchtige videobanden gedraaid. Tussen kleinere steden rijden altijd wel minibussen. Nog een tip van Albertine: probeer met de bus zo vroeg mogelijk 's ochtends te vertrekken, indien later op de dag nog een aansluiting moet worden gehaald (wat overigens niet altijd lukt). Dus niet de bus van negen, maar van zes uur...

Dit soort tijdstippen geeft al aan dat (individueel) reizen in China een vermoeiende zaak is. Albertine raadt dan ook aan op tijd rustdagen in te lassen, de reis in het algemeen goed voor te bereiden en een flinke dosis geduld mee te nemen.

Landkaarten zijn in Nederland moeilijk te krijgen. Bij boekhandel Mingya (Amsterdam) kon Albertine wel een provinciekaart en een wegenkaart Zuidwest China bestellen, maar voor wie geen Chinees leest zijn deze niet erg nuttig. In Guiyang zijn wel Engelstalige provinciekaarten te koop.

Tot slot: in Guizhou wordt (nog) op maar weinig plaatsen Engels gesproken, kennis van (reis)Chinees is dus een pré. Bij kantoren van Cits of andere reisbureau's kan men meestal wel terecht voor Engelstalige informatie. Daar tegenover staat dat de mensen over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam zijn.

top

Handige adressen:

  • Cits Guiyang, organiseert korte en lange tours, vanaf 8 deelnemers, ook wandeltochten: mw. Cherry Su (manager Engelstalige afdeling).  

  • CITS SouthEast Guizhou, te Kaili: 53, Yingpan Dong Lu, 556000 Kaili, Fax: 0855 - 822 25 06, en zie de website

Links en verder lezen

Lonely Planet South-West China Travel Guide, 2e ed. jan. 2002

Over de hoofdstad Guiyang: TravelChinaGuide.com

www.4panda.com heeft pagina's over o.a. de Yao, en de Miao.

Fraaie foto's van de Lao Han

Hans Rossel maakte een wereldreis en kwam ook in Guizhou terecht, enkele praktische tips staan op zijn pagina over China (zie passage 'Dong en Miao dorpen')

top

reacties:
(Lotte aug. '04) Guizhou: moeilijk als je geen Chinees spreekt, en Miaomeisjes in spijkerbroek - : " Guizhou is inderdaad erg mooi, maar als je geen Chinees spreekt, lijkt het me moeilijk om hier zonder gids o.i.d. je weg te vinden. Er wordt vrijwel geen Engels gesproken, alleen in de buurt van toeristische trekpleisters als de Huanguoshu waterval zijn er soms mensen die wat steenkolenengels kunnen.

Ik kan me wel wat voorstellen bij de opmerkingen die op deze pagina staan m.b.t. de schade van het toerisme voor de lokale bevolking van Guizhou en dan vooral de minderheden. De "Welkom in Miaodorp" reclameborden schieten als paddestoelem uit de grond en de Miaomeisjes staan bij de watervallen te wachten op mensen die voor geld met ze op de foto willen zetten. Ze hebben hun traditionele kleding over hun spijkerbroek aan.
Aan de ene kant zal het toerisme voor hun best extra inkomen betekenen, maar ik heb erg het idee dat de (Han)-overheid middels het stimuleren van het toerisme in dit gebied probeert zijn controle te vergroten. Ik vond dat er opvallend meer politie op straat was in dit gebied in vergelijking met de andere gebieden waar we geweest zijn. De bus moest ook vaak stoppen om stempeltjes te halen bij vage kantoortjes.
Maar het landschap is er prachtig en qua sfeer en "chineesheid" was het er prettig verblijven. Mensen vinden het erg leuk om even met je te praten nadat ze van de schrik bekomen zijn dat je hun taal spreekt en in de plaatselijke supermarkt kregen we een complete rondleiding, aangeboden door een stuk of zeven giechelige meisjes. De supermarkt had ongeveer vier gangpaden. Lotte

Wat als er opeens 12 Chinezen bij u in de achtertuin staan en foto's nemen? Zoals zoveel plaatsen in China heeft de toerisme business erg veel schade opgeleverd aan de minderheden die tot zo'n tien jaar terug nog een vredig bestaan hadden. De toeristen brengen geld in het laatje. In Guizhou en Yunnan wordt daar onder de verschillende dorpjes letterlijk om gevochten.

Wat u ziet hier is allemaal gepland en als u denk het beste van Guizhou te ondervonden te hebben dan heeft u het helaas mis. Woon hier al 10 jaar en ga regelmatig naar de stillere plekken in Guizhou en ik heb het toerisme al veel kapot zien maken. Denkt u alstublieft na met wie u reist en wat u doet daar.

(Rod, sep. '03) Het is niet leuk om constant gefotografeerd te worden door toeristen. Als u met een groep het dorp ingaat dan mag dat met niet meer dan 3 a 4 personen. De gastvrijheids normen zijn totaal anders en de CITS en andere travel agenten in China maken daar gretig gebruik van. Als u een huis binnenloopt dan moet een familie u opvangen, omdat dat zo hoort. Ook al hebben ze geen cent. Denkt u dat deze Chinese reisgids daarvoor een vergoeding geeft anders dan geld. Niet dus. Deze mensen worden verpest door het geld en er zijn taloze andere manieren om te helpen zoals een bijdrage aan de boeken of school fonds. Deze Chinese reisorganisaties geven daar niks om.

Ik kan hier wel een boek over schrijven, maar wat ik wil zeggen komt er op neer dat u als buitenlandse gast in China (neem aan dat u geen Chinees spreekt) enorme verantwoordelijkheid heeft als u reist naar deze gebieden. Het Chinese achterland is net open en kan zichzelf helaas niet beschermen.

Kijk maar hoe Yangshou, Lijiang of Dali verziekt zijn door buitenlands massatoerisme. Deze plaatsen zijn helaas overlopen door te commercieel georienteerde tour operators. Hoop dat als u naar China reist verstandig doet en met bedrijven zoals Minority Travel of Chinafaces reist. Rod

(Bernadette, juni '03)  Zuidoost Guizhou: Wij reisden in 2001 naar Guizhou, en waren erg onder de indruk. We reisden met z'n zevenen en lieten ons vanuit Kaili begeleiden door Mr Lee van CITS naar het Dong-gebied in het Zuid-Oosten. We bezochten onderweg vele dorpen, telkens van een andere bevolkings-groep en kregen er heel wat interessante verhalen over de levenswijze, de cultuur, de godsdienst.

Vanuit Congjiang vertrokken we voor een driedaagse voettocht, van dorp tot dorp, we sliepen onder trommeltorens, aten met de leiders van het dorp en kregen een heuse officiele ontvangst met mini-festival. We zagen de dagdagelijkse bezigheden, vooral het weven en verven van hun eigen stoffen, en de eenvoudige inrichting van de houten huizen.

Het was het hoogtepunt van onze reis, maar was wel aan de prijzige kant, gelukkig konden we algemene kosten onder zevenen delen en werd het slechts 40 Euro pp/pd. De begeleiding was vlekkeloos, Mr Lee een aangenaam mens en uitstekende gids. Over die ganse reis schreef ik een praktische reisverslag, het staat echter niet op Internet.
Dit jaar willen we terug naar Guizhou, oorspronkelijk om naar het Noord-Oosten te gaan, maar het reisverslag op de Gele Draak heeft de interesse voor het Zuid-Westen gewekt.

topLaatst gewijzigd op: 20-4-2014
 
Gerelateerde pagina's  
provincie Guizhou
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing