adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Reistips: Rugzakreis Yunnan-Sichuan

Op deze pagina vertelt fervent China-reiziger Frans Wiegmans (zie foto links) over zijn reis door Yunnan en Sichuan. Deze streek staat bekend om zijn vele zogeheten minderheden, waaronder Tibetaanse, en om de prachtige natuur. Traditioneel een geliefde streek voor rugzaktoeristen, maar inmiddels hebben de groepsreizen het gebied ook ontdekt. Frans probeerde de groepen telkens een stapje voor te blijven en zo kwam hij in nog nauwelijks bereisd gebied. Een reis van Kunming naar Chengdu, buiten de gebaande paden.

Let wel: de praktische reisgegevens zijn van juli '01; deze kunnen snel veranderen. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.

Routekaartje Yunnan en Sichuan
Kunming-Dali en Lijiang
Lijiang-Kloof van de Tijgersprong

Tijgersprong-Zhongdian-Xiangcheng-Litang
Litang-Kangding-Ya'an-Chengdu
Links en verder lezen
Reactie op dit artikel: Aanvullingen Dali, Lijiang en Lugu meer (Theo, mei 2002)

Kunming-Dali en Lijiang
Kunming is prima bereikbaar per trein, bus of vliegtuig. Deze hoofdstad van de provincie Yunnan is sterk aan het moderniseren. Grootste attractie is het Stenen Woud (Shilin), een gebied met grillig gevormde karstpieken. Hier leven de Sani. Frans reisde per nachttrein naar Dali (bestemming: Xiaguan en dan met de bus 15 km. verder naar Dali). Ook de treinreis was een moderne, on-Hollandse belevenis: de trein was volgeboekt, maar geen nood: voor de wachtenden werd onmiddellijk een extra trein ingezet.

In Dali raadt Frans af om de boottocht over het Erhai meer met aansluitende bustocht naar het Butterfly Park te maken. Deze duurt een halve dag en eigenlijk is er niks te zien. Je ziet wel diverse Bai, maar die zijn erg opdringerig in het aan de man brengen van souvenirs, is Frans' commentaar. Beter is het, om een fiets te huren en langs de dorpen aan het meer te rijden. Ook aardig is een bezoek aan de beroemde drie pagodes (entree 30 yuan).

Met de airco bus gaat het verder over een goede weg in ca 4 uur naar Lijiang. Lijiang is een van de Chinese steden die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan vermeld en dat heeft een grote aantrekkingskracht op Chinese toeristen. Ook veel westerlingen kennen de stad inmiddels, dankzij de bekroonde documentaire serie Beyond the Clouds die al diverse keren op televisie te zien is geweest. Ondanks de drukte vindt Frans Lijiang een mooie stad, met name het centrum.
De in het noorden gelegen Black Dragon Pool kan hij aanraden (voor zeven uur 's ochtends gratis toegang), vanwege de prachtige blik op de besneeuwde bergen. Fraai ook vindt Frans het tochtje met de kabelbaan (naar men zegt de langste ter wereld) naar de top de Jaden Draak (Yu Long). Deze eindigt bij een gletscher, op ongeveer 4500 meter hoogte. Voor enkele Koreanen reden om zuurstofflessen mee te nemen, wat volgens Frans voor gezonde mensen niet echt noodzakelijk is gezien het korte verblijf op de top.

 Absolute aanrader van Frans is een bezoek aan een concert door oude mannen van de Naxi-minderheid. De groep is in heel China bekend. Het concert duurt anderhalf uur en als de muziek gaat vervelen zijn er nog altijd de orkestleden als persoon die blijven boeien: oude heren met dunne witte baarden, af en toe in slaap sukkelend.

Voor meer informatie en foto's van Lijiang, zie ook elders op GeleDraak.

Tijgersprongkloof


Lijiang - Kloof van de Tijgersprong (wandeltocht)
De Kloof van de Tijgersprong is een typisch voorbeeld van een gebied in opkomst in Yunnan. De bereikbaarheid is dan ook sterk verbeterd. De Kloof is zo smal dat naar men zegt een tijger met een grote sprong aan de overkant kan komen. Frans nam de minibus van Lijiang naar Daju. Daar aangekomen wordt eerst wat gegeten in het restaurant (menukaart in het Engels aanwezig) en tegen bijbetaling brengt het busje je in 10 minuten verder naar de veerpont (zie foto) over de Yangzi rivier.
Vanaf daar kan een wandeltocht worden ondernomen (plattegronden zijn in de diverse guesthouses gratis verkrijgbaar). Tip van Frans: neem vooral voldoende water mee! Ieder kan in eigen tempo lopen, want onderkomens onderweg zijn voldoende aanwezig. Onderweg wordt entreegeld geheven.
Vanaf de overkant is het eerst weer steil omhoog klimmen, maar eenmaal aangekomen is de wandelroute verder vrij vlak. Frans liep eerst naar Tina's Guesthouse, en na het inchecken was nog voldoende tijd over om weer naar de oever af te zakken en de prachtige stroomversnellingen van de Yangzi te bewonderen.

De volgende dag besloot Frans de rest van de route in een keer af te leggen. Dit betekende eerst een flinke klim en vervolgens een wandeling van 9 uur (opm. de weg kan gevaarlijk zijn na regen). Onderweg zijn overigens voldoende overnachtingsmogelijkheden, zoals in het Halfway Guesthouse. Hij koos de bovenroute: 'iets zwaarder, maar volgens mij wel de mooiste'. Aan het eind, in Qiaotou, ook weer: voldoende hotels en restaurants. Vanaf het eindpunt kan de bus terug worden genomen naar Lijiang (veel wandelaars laten hun bagage achter in Lijiang en keren dus weer terug naar die plaats). Frans koos echter voor voortzetting van de reis richting Zhongdian. De bus erheen vertrekt 's avonds niet meer.

Zongdian

Tijgersprong-Zhongdian-Xiangcheng-Litang
Ook de weg naar Zhongdian (foto boven) is sterk verbeterd. Overigens hoorde Frans dat er ook een wandelroute is van de Tijgersprongkloof naar Zhongdian, maar hij verkoos uit tijdgebrek de bus (duur van de rit ca 5 uur). Hij overnachtte in Zhongdian in het Tibet Hotel. Een veelzeggende naam, want het gebied is doordrenkt van Tibetaanse cultuur. Zeker de moeite waard vond Frans een bezoek aan het klooster Songzanlin, op 1 uur loopafstand van Zhongdian; er rijdt ook een lijnbusje heen. Op tien kilometer van Zhongdian ligt het meer Napa Hai, waar met enig geluk de zwarthals kraanvogel kan worden waargenomen.

Deqen


Vanuit Zhongdian is het mogelijk te reizen naar Deqen (ca 170 km.) . Dit gebied is pas recent geopend voor westerse toeristen. Deqen staat in China bekend als Shangri-la. Nu zijn er meer gebieden die claimen dat het echte Shangri-la daar te vinden is, zoals Ladakh. Maar de provinciale autoriteiten hebben na 'negen maanden onderzoek' vastgesteld dat dit DE plek moet zijn. Shangri-la, een verborgen paradijs, was in de jaren veertig een hype. De naam is afkomstig uit de roman Lost Horizon van James Hilton en gaat over westerse piloten die een noodlanding maakten in Tibetaans gebied. Hoe dan ook, de natuur rond Deqen is schitterend (zie foto boven).

Het natuurpark wordt gedomineerd door drie besneeuwde toppen, Meili, Baimang en Haba. Veel busverkeer is er niet, dus reizigers dienen daar rekening mee te houden in de planning. Maar wie weet wordt ook dit gebied in de nabije toekomst beter ontsloten.
Vanuit Zhongdian reisde Frans in een dag verder naar Xiangcheng. In het hoogseizoen moeten kaartjes twee dagen van te voren worden gekocht. Een prachtige route, maar je moet wel van busritten houden, is Frans' oordeel. Het is een gewone lijndienst, dus onderweg wordt nauwelijks gestopt. Bij aankomst in Xiangcheng werd Frans overnachting aangeboden bij mensen thuis. Zo sliep hij in een soort Bed and Breakfast onderkomen, prachtig gedecoreerd met houtsnijwerk en schilderingen en dat voor 10 yuan per nacht. Het B&B adres ligt tegen een helling, op ca 3 minuten loopafstand van het busstation. De gastheren verzorgden tevens het kaartje voor de vervolgreis. Ook in Xiangcheng staat een bezienswaardig klooster (in juli '01 volop in de restauratie).

 

Wat Frans betreft was de route Xiangcheng-Litang de mooiste van zijn reis (zie foto boven). Ook het plaatsje Litang zelf is aardig. Overnachten kan in een hotel uit de Lonely Planet reisgids, of in het goedkopere hotel dat Frans na enige moeite vond: vanaf het busstation richting hoofdstraat lopen, dan rechts en bij de 'vork' de bovenste straat nemen; het guesthouse staat aan het begin van deze straat. Grote kans overigens dat ook hier reizigers al worden opgewacht. Frans noteerde hier de laagste prijs die hij ooit betaalde: 5 yuan. Het comfort was navenant: Spartaans. Frans: 'Het eco-toilet is buiten: rondscharrelende varkens ruimen de uitwerpselen direct op'.

Litang-Kangding-Ya'an-Chengdu
Na Litang dient de welvaart zich al weer aan: de weg Litang-Kangdeng is geasfalteerd. Vanuit Kangding zijn volop tochten de natuur in te mnaken, meldt Frans. Zelf kwam hij er uit tijdgebrek niet aan toe, maar hij verwijst voor details naar de Lonely Planet reisgids.
Frans reisde van Kangding direct door naar Chengdu, de hoofdstad van Sichuan. Het is mogelijk onderweg in Ya'an uit te stappen en een bezoek te brengen aan Emeishan en Leshan. Leshan is een levendige marktplaats, met als grootste trekpleister de grote zittende Boeddha (Dafo). Dit 70 meter hogel beeld is uitgesneden uit een rots en kijkt uit over het water.
De heilige berg Emei is een van de beroemdste bergen in China. Erg hoog is de berg niet (ruim 3000 meter), maar het zijn vooral de ruige aanblik en het schitterende uitzicht die de berg zo aantrekkelijk maken.
Frans' reis eindigde in Chengdu, dat langzaam maar zeker uitgroeit tot een moderne metropool. Toch heeft het oude stadscentrum nog aardige, gezelige plekken; de theehuizen, onder andere in het Volkspark (Renmin Gongyuan) zijn nog altijd een grote trekpleister. Vanuit Chengdu zijn tallozen manieren om verder te reizen, o.a. met de trein terug naar Kunming.

top

Links en verder lezen
De website Yunnan Travel Host met informatie over Yunnan.
Website over  Deqen', over Tijgersprongkloof en een artikel over de bedreiging van de kloof.

Mike Dell heeft een verslag geschreven over zijn Yunnan-reis in juni 2002, met Erwin en Mei (die er hun trouwfeest vierden). Erg aardige pagina met niet alleen informatie over het trouwfeest, maar ook een reisverslag over het vervolg: Kunming, Huize, Qujin, Dali, Lijiang, Baishe, Tiger Leaping Gorge (wandeltocht) en Zhongdian. Fraaie foto's en bevat ook gegevens over de hoogte en afstanden dankzij de meegebrachte GPS. Ook is er een videofilmpje van ruim drie minuten (28 Kb) over de Tiger Leaping Gorge.

Lees ook het uitvoerige en goedgeschreven reisverslag van John en Nicolette. Zij maakten in 1999 een lange reis door oa. het hierboven beschreven gebied. Route: Kunming-Menglian (Birmese grens)-Jianshui-Gejiu-Jinghong-Menghun-Menglian-Xiaguan, Dali, Lijiang-Zhongdian-Xiangcheng-Litang-Kangding-Chengdu.
Zie ook de pagina over Yunnan (Kunming, Lijiang en Dali) elders op GeleDraak.nl

Het stadje Shaxi is na grondige restauratie in november 2004 een bijzondere bestemming in Yunnan. 1000 Jaar geleden was het stadje, ten noorwesten van Dali, een belangrijke stop op een handelsroute. Met Amerikaans en Zwitsers geld zijn veel authentieke elementen opgeknapt, zoals hotels, winkels en tempels.

top

(Sponsored link:)
Linden Centre hotel in gerenoveerd honderden jaar oud Chinees patiohuis in omgeving Dali, sinds 2008 gerund door het Amerikaanse echtpaar Brian en Jeanee Linden.
Meer informatie en boeking op de  Gastpagina elders op Geledraak.nl

Reageren/reacties op dit artikel
Reactie van Theo, mei 2002:
DALI: Ook de moeite waard: de stoeltjeslift vlakbij de Pagodes. Tijdens de tocht omhoog heb je een mooi zicht op de berghellingen, waar van oudsher de begraafplaatsen van de omgeving zijn en die tot zeer grote hoogte doorgaan, hoe meer geld je had, hoe hoger op de berg je werd begraven. De drie Pagodes zijn mooi te zien vanuit diverse punten, er is er overigens ook nog een aan de andere kant.

Dan even weg van het "buitenlanders straatje", neem paard en wagen en ga via de buitenwijk (binnendoor) even een kijkje nemen bij de familie bedrijfjes die het specifieke marmer en graniet bewerken op de ouderwetse manier. Evenals de houtbewerking, 90 procent van de bewerkte panelen en deuren gebeurt machinaal, maar in de buitenwijk zie je nog hoe ze met de hand vervaardigd worden.

En vervolgens naar het meer. Ook daar een kleine gemeenschap, nog erg traditioneel, je kunt er overigens bijzonder goed vis eten. Bij het meer aangekomen, kun je met een boot naar twee eilandjes die bijna aan de overkant van het meer liggen.

LIJIANG: In het park de theeproeverij niet vergeten en een paar geperste "bollen" thee kopen, erg lekker, zij het met een iets bittere nasmaak. En suiker hoort er niet in!

Verder miste ik de toeristische attractie nr. 1, de oude en geheel gerestaureerde binnenstad, leuk slenteren door allerhande smalle straatjes met winkeltjes, terrasjes en vooral veel beekjes, dus lekker buiten eten in een ontspannen sfeertje. En voor wie daarop uit is : de beste "pizza-bakker" in China is een Naxi en heeft daar een restaurantje tenminste volgens het uithangbord.

Van daar uit: mag je wat mij betreft niet missen, Lugu Lake Een schitterende busreis, een sprookjesachtige omgeving en slechts zo nu en dan een paar backpackers, plus uiteraard de nodige Chinese toeristen. Matriarchale levenswijze, klein dorpje, alles van boomstammen gemaakt. 's Avonds aangekomen en overnacht voor naar ik meen, 5 yuan. 's Morgens wassen aan de kraan, buiten, warmwatervoorziening was er ook, een vat met aftapkraan en een houtvuurtje eronder. Ook hier kun je met een bootje naar diverse eilandjes. Geniet ervan zolang het nog kan, binnen 10 jaar is dit een van de meest toeristische plaatsjes".

top

de gevolgde route
topLaatst gewijzigd op: 17-4-2013
 
Gerelateerde pagina's  
Chinareis Yunnan: Kunming, Dali
Waterfestival Yunnan moet kraan dichtdraaien
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing