adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Gezondheid op reis: vaccinaties, malaria etc.

Wie gezond is en dat zo wil houden, ook op reis naar China, volgt het advies van het reisbureau en neemt ruim voor vertrek contact op met huisarts, GGD, of belt eerst naar de infolijnen van het Rotterdamse Havenziekenhuis of het Amsterdamse AMC. De adviezen die daar worden gegeven zijn echter allerminst eensluidend. Ook de prijzen van de vaccinaties blijken nogal te verschillen. Een rondgang op internet maakt de zaak nog complexer en, voor menig nuchtere Hollander, angstaanjagender! Lonely Planet bijvoorbeeld stelt dat hypochondristen 'should have a wow of time' in China. Aan u de keus of dit humor is of niet.
Geledraak.nl zet een en ander voor u op een rij.


Adviezen

Onafhankelijk van de duur van het verblijf en van de verblijfsplaats wordt algemeen aangeraden:

  • DTP - vaccinatie. (Difterie, Tetanus en Polio). Deze heeft een geldigheidsduur van 10 jaar (was eerst 15 jaar, maar richtlijn maart 2004 zegt nu 10 jaar), mits ooit volledig gevaccineerd.

  • Hepatitis A - vaccinatie. Gekozen kan worden voor een bescherming voor 6 of 12 weken. Wie vaker naar China gaat kan kiezen voor een serie vaccinaties, voor een bescherming van 10 jaar. De vaccinatie kan nog tot op de dag van vertrek worden gehaald.

  • Buiktyfus - vaccinatie. Het Havenziekenhuis adviseert deze inenting wanneer u langer dan 2 weken in China verblijft (geldt niet voor Hongkong). Geldigheidsduur is drie jaar.

Tekstadvertentie

Goed voorbereid op reis naar China?
Kijk in Geledraak China webshop Zaiton.nl voor: tweetalige plattegronden, taalgidsjes, reisgidsen en meer.
Yilu ping'an - ofwel 'goede reis'!

Malaria: is een probleem apart. Het havenziekenhuis is het meest gedetailleerd in zijn advies per infolijn. AMC, Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering LCR (de GGD's maken gebruik van de protocollen van het LCR) wijzen er in infolijnen op dat malaria het gehele jaar door risico's oplevert in de provincie Yunnan en op het eiland Hainan.

Het havenziekenhuis nuanceert dit. Dit stelt: geen risico in de centra van de grote Chinese steden en bij verblijf van korter dan 3 nachten in een malariagebied. Substantiele risico's zijn er volgens dit ziekenhuis alleen in Yunnan en op Hainan bij een verblijf vanaf twee nachten tot maximaal 1 week. In die gevallen wordt aangeraden: dagelijks slikken van Paludrine en wekelijks Chloroquine. Blijft u langer dan 1 week in deze gebieden dan dient u wekelijks Lariam (Mefloquine) te slikken. U dient met deze malariamiddelen te beginnen voor vertrek (bij Lariam kunt u dan eveneens testen of er geen akelige bijwerkingen optreden - zie de links hieronder) en het slikken voort te zetten tot 4 weken na thuiskomst.

Op internet geeft het Amerikaanse Center for Disease Control CDC het advies malariapillen te nemen in gebieden beneden de 1500 m. Yunnan valt daar dus zeker onder. Hier worden jaarlijks zo'n 35000 gevallen van malaria geconstateerd, in 46 gevallen met dodelijke afloop.

Het LCR komt met een nieuw advies voor reizigers naar Yunnan en Hainan. Voor een verblijf van maximaal een week is een nieuw middel, Malarone, eerste keuze. Bij langer verblijf wordt nog steeds Lariam aanbevolen. Het middel Malarone heeft als voordeel dat het kortere tijd kan worden geslikt dan Lariam. Bovendien heeft het minder bijwerkingen. Nadeel: Malarone is duurder. Ga naar de GGD bij u in de buurt voor een persoonlijk advies.

Het Havenziekenhuis geeft nog meer adviezen:

Meningitis-vaccinatie wordt aangeraden aan diegenen die lang in China verblijven en in nauw contact staan met de lokale bevolking.

Rabies (hondsdolheid) - vaccinatie wordt aanbevolen bij verblijf onder primitieve omstandigheden.

Japanse encephalitis - vaccinatie wordt aangeraden wanneer men in de regentijd op het platteland verblijft.

Voorts wordt er op gewezen dat dengue (knokkelkoorts) periodiek uitbreekt en het wordt sterk afgeraden te zwemmen, behalve in zee of gechloreerde zwembaden, vanwege kans op worminfectie (bilharziasis).

Algemene richtlijnen:

  • geen kraanwater drinken, alleen gekookt water.
  • alleen goed doorbakken of gekookt voedsel eten.
  • voor Tibet-gangers: geen ongekookte yak-melk drinken
  • Algemeen wordt aangeraden 6 weken (voor mensen geboren na 1945) of 8 weken (geboren voor 1945) voor vertrek een afspraak te maken met een vaccinatiecentrum.

Prijzen
De prijzen van consulten en vaccinaties lopen nogal uiteen per GGD of andere instelling. Het loont zich dus om even rond te bellen bij u in de buurt. Informeert u ook bij het ziekenfonds of uw ziektenkostenverzekeraar of vaccinaties wellicht worden vergoed.

Wie bijvoorbeeld alleen voor een kort verblijf in Beijing is en indien DTP en Tyfus nog geldig zijn, kan volstaan met een Hepatitis A injectie. De huisarts op de hoek is voor de meesten het meest effectieve adres (u kunt zich nog op de dag van vertrek laten inenten), maar niet altijd het goedkoopst.

Telefoonnummers en links
Telefoonnummers
Landelijke Vaccinatielijn Reizigers: tel. 0900-9584 (0,45 ct p.min.) (zie ook de bijbehorende website (LCR)
Havenziekenhuis Rotterdam (Travel Clinic).
AMC Amsterdam Heeft een Tropencentrum
GGD algemeen: alle adressen en links op de website

Links
Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering
Havenziekenhuis Rotterdam/China
TravelDoctor: reizigers vaccinatie en advies
www.malaria.org (Eng.)
www.malariasite.com (Eng.), site van arts, met oa. bijwerkingen op een rij ('complications')
diverse anti- malaria-middelen(NL)
het traditionele Chinese medicijn tegen malaria (Qinghaosu), of wel Artimisinin (zie Wikipedia, en dit artikel op de BBC website)

Voedsel:
Ervarings-tip van A.Doorduijn

"Heb min of meer plichtmatig in een restaurant moeten eten, waarvan de tafels maar een 20-25 procent bezet waren, iets dat heel ongewoon is. Hier in Wenzhou is de bezettingsgraad zonder uitzondering 80-90 procent. Ik had gewaarschuwd moeten zijn, maar weet nu zeker dat ik voedsel van gisteren of misschien wel eergisteren zat te eten.
Bij het weggaan viel mij trouwens op dat in de ruimte waarvandaan het uitserveren plaatsvindt, er ongekoelde tafels vol met kant en klaar voedsel stonden. Na bijna 5 maanden China toch getroffen door de bekende reizigersziekte, de diarree. Had ik toch niet voor niets de Loperamide meegenomen. Veel drinken was het bijliggend advies wat ik dus ook heb gedaan, ik was erg slapjes en heb tot nu eigenlijk op bed gelegen.

Maar we zijn er nog niet, de Loperamide blijkt niet zo werkzaam terwijl het toch de beste stopper is. Even wat huishuidelijks: ik zorg altijd voor de ijsblokjes in de diepvriezer, vul de bakjes uit de bekende waterhouder met de grote blauwe fles en leeg ze als ze bevroren zijn en dat doe ik nu al een maand of drie. Uitgezonderd de laatste paar dagen - toen heeft mijn vrouw het overgenomen, weliswaar met een kleine wijziging in de procedure: gekookt water of bevroren water is zo n beetje hetzelfde voor Chinese begrippen, dus de bakjes werden netjes onder de kraan gevuld, waarom zo moeilijk!? Zo kwam ik dus aan een verlengde diarree.
IJsbakjes dus altijd met gekookt water of water uit een fles vullen!"

NB. Geledraak.nl kan niet instaan voor de juistheid van de gegevens op deze pagina; check altijd bij de betreffende instantie. Bovendien wordt u aangeraden in alle gevallen niet zelf te experimenteren maar contact op te nemen met bijv. de GGD in uw buurt voor een persoonlijk advies. Alle medicatie is nl. sterk persoonsgebonden (bijv. afhankelijk van lichaamsgewicht, evt. ziektegeschiedenis, leeftijd, zwangerschap ed.)Laatst gewijzigd op: 12-3-2015
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Michiel 21-09-2008
China heeft het beste medicijn tegen malaria ter wereld ontwikkeld. Dat het niet in het westen verkocht wordt is jammer. De plant groeit waar ik woon gewoon in het wild als onkruid. Het is vrij zeker dat het middel slechts om politieke redenen niet verkrijgbaar is in het westen. (email mij als je meer weet!) michielwurfbain[at]yahoo.co.uk
Frans van 't Hof 14-05-2006
Wat ik mis op u zeer volledige website is dat wij zeer vriendelijk, snel (met 4 min. stonden wij weer buiten met paspoort en alle inentingen) zijn geholpen bij KLM Healtcenter hier in Hilversum maar met vestigingen op Schiphol en volgens mij ook in Den Haag. Tevens waren de prijzen volgens ons niet duurder dan bij de GGD.


m.v. Gr.
Frans van 't Hof

Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Nieuwste inburgering Nederland voor Chinezen, volg de e-learning cursus benodigd voor de inburgering (MVV). De e-learning cursus is geheel up-to-date met het nieuwe inburgeringsexamen. Interesse? Ga naar dutchmvv.com

Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing