adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Fraaie natuur in park Jiuzhaigou

(2009) Aan de noordelijke grens van Sichuan met Gansu, op 330 kilometer ten noorden van Chengdu, ligt nationaal park en Unesco World Heritage site Jiuzhaigou, volgens veel Chinezen een van de mooiste gebieden van China. De naam Jiuzhaigou refereert aan de negen dorpen in de vallei. De dorpen werden oorspronkelijk bewoond door Tibetanen en Qiang-families. Een aantal van de dorpen is nog bewoond, de overige zijn alleen nog in gebruik als toeristische trekpleister. Nu het gebied beschermd is, is landbouw niet meer toegestaan. De bewoners zijn voor hun bestaan nu afhankelijk van toerisme en subsidies van de overheid. In het gebied, dat zo’n 240 km2 bestrijkt, leven verschillende bijzondere dieren, waaronder apen en panda’s.

Het meest bijzondere aan het park zijn de 118 meren, variërend van groot tot klein, met zeer helder, turkooize-kleurig water. Verder zijn er watervallen, weiden en bossen, omgeven door bergen met besneeuwde toppen (die alleen zichtbaar zijn bij helder weer). Er is een soort snelweg door het park aangelegd, waarover bezoekers met bussen worden vervoerd volgens een hop on-hop off systeem. Wie van deze bussen gebruik wil maken, moet bij de ingang een kaartje kopen  dat de hele dag in het hele park geldig is. De bussen stoppen bij de vele meren en andere bezienswaardigheden in het park. De bussen zijn een handige manier om veel van het park te zien. Ze doen echter wel afbreuk aan het natuurlijke gevoel.

Wie de bussen wil vermijden en veel wil wandelen, kan ervoor kiezen vanaf de ingang een pad aan de linkerkant te nemen, dat door het gebied voert. Vanwege de omvang van het park zie je daardoor veel minder van het park. Een combinatie is ook mogelijk. Op sommige stukken neem je de bus, en tussendoor maak je wandelingen, om even later weer op te stappen. Door het hele park zijn goede wandelpaden aangelegd.

Geschiedenis
Volgens de legende dwong een jaloerse duivel de godin Wunosemo om haar magische spiegel, een cadeau van haar minnaar de krijger God Dage, te laten vallen. Zij liet de spiegel vallen en door de verbrijzelde stukken zouden de 118 meren zijn ontstaan.

Praktische informatie
De entree voor het park bedraagt RMB 300. Een buskaart kost RMB 90 en is 1 dag geldig in het hele park.

Bereikbaarheid: vanaf Chengdu is het een busreis van 11 tot 13 uur (bussen vertrekken vanaf het Chadianzi busstation). Vanaf Songpan gaan dagelijks bussen naar het park, deze busrit duurt een kleine 2 uur. De laatste bus van Jiuzhaigou naar Songpan gaat al om 13.00 uur. Het makkelijkst is om een taxi terug naar Songpan te nemen. De chauffeurs vragen prijzen van rond de 400 RMB, maar je kunt deze prijs afdingen tot 200 RMB. Tussen oktober en april kan de weg naar Jiuzhaigou zijn afgesloten door hevige sneeuwval.

Het is ook mogelijk om van Chengdu naar Jiuzhaigou te vliegen (ongeveer 40 minuten). Veel hotels en guesthouses in Chengdu organiseren tours van een paar dagen naar Jiuzhaigou (vaak in combinatie met een bezoek aan het Guanglong Glacier park, op zo’n 50 kilometer van Jiuzhaigou). Vanuit Gansu is het park alleen via Songpan bereikbaar.

Slapen: vanaf Songpan is het park gemakkelijk als dagtrip te bezoeken. In Songpan zijn diverse hotels en guesthouses. Vlakbij de ingang van het park zijn tal van hotels en hostels, waaronder bijvoorbeeld het You U Hostel.

tekst en foto's ©Nienke Harmsen (juni 2009)
zie nog een beschrijving van Jiuzhaigou, van 2011, elders op geledraak.nl

Jiuzhaigou foto Nienke Harmsen
prachtige kleuren in Jiuzhaigou

Jouzhaigou foto Nienke Harmsen

Jiuzhaigou foto Nienke Harmsen
het kan druk zijn, speciaal tijdens nationale feestdagen

Meer foto's, zie ook het forum van Geledraak.nlLaatst gewijzigd op: 13-10-2011
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing