adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Boeddha's: Verschillende voorstellingen van de boeddha

Een boeddha is een goddelijk persoon, die de staat van verlichting bereikt heeft. Hij heeft het aardse leven verlaten en is binnengetreden in het Nirvana. Oorspronkelijk was deze uiterste staat van onthechting slechts voorbehouden aan de historische boeddha, Siddharta Gautama 'Sakyamuni' (=wijze van de Sakya's).  

boeddha uit Tianlongshan

Gedurende de ontwikkeling van het boeddhisme van een filosofisch systeem naar volksreligie zijn er meerdere boeddha's bijgekomen. Hierbij wordt de Boeddha Sakyamuni beschouwd als de boeddha van het huidige tijdperk en de Boeddha Maitreya de toekomstige boeddha. Ook in het verleden zouden er vele boeddha's bestaan hebben.
Vaak afgebeeld zijn de vijf zgn. meditatieboeddha's, waaronder de Boeddha Amitabha en de Boeddha Vairocana.
Boeddha's werden steeds meer vereerd als goden. Dit was soms moeilijk te rijmen met de menselijke gedaante van de historische Boeddha Sakyamuni.Er zijn echter in de loop der tijden aan Sakyamuni eveneens goddelijke karaktertrekken toegekend. Zo zou hij zijn overleden moeder in de hemel bezocht hebben en (via een ladder!) weer naar de aarde teruggekeerd zijn.
Hierna volgt een korte beschrijvingen van de volgende boeddha's:
Sakayamuni
Maitreya
Amitabha
Yao
Vairocana

Boeddha S(h)akyamuni
Chinees: Fo
Sakyamuni was de historische boeddha. Hij werd geboren in Noord-India in het vorstendom der Sakya's. 'Sakyamuni' betekent 'Wijze van de Sakya's'. Zijn echte naam was Siddharta Gautama. Hij zou geleefd hebben van 563 tot 483 v. Chr. (Sommige bronnen hanteren andere data).
In China ziet men maar zelden afbeeldingen van Sakyamuni in 'moderne' tempels.
Meestal wordt hij staande afgebeeld. In dat geval houdt de Boeddha Sakyamuni zijn handen gewoonlijk op borsthoogte. In het totaal zijn er zeven verschillende handgebaren (zgn. Mudra's) mogelijk: Gebaar van geruststelling, onderricht, geven, aanraken van de aarde, meditatie, het in beweging zetten van het rad van de leer en tenslotte het gebaar van het Hoogste Inzicht.

Boeddha Sakyamuni
De afbeelding uit de zesde eeuw toont een bronzen vergulden beeldje (ca. 30 cm hoogte) van de Boeddha Sakyamuni in een typische pose. De gebaren symboliseren 'geven' (linkerhand) en 'geruststelling' (rechterhand).

Boeddha Maitreya
Chinees: Mile(fo), Japans: Miroku.
Maitreya is de toekomstige boeddha. Vaak wordt Maitreya niet tot de boeddha's gerekend, omdat hij immers nog niet verschenen is. Daarom wordt hij wel voorgesteld als bodhisattva of als een geheel op zichzelf staande godheid. In de Indiasche en vroeg-Chinese afbeeldingen werd hij nog conventioneel afgebeeld en soms moeilijk te onderscheiden van Sakyamuni of Amitabha. Maitreya is vaak te herkennen aan de zithouding met gekruiste benen. Een van zijn attributen is een flesje met levenselixer.
Later wordt hij in China als de dikbuikige 'lachende boeddha' afgebeeld. hoewel deze manier van afbeelden weinig met het oorspronkelijke boeddhisme te maken heeft, is de Maitreya hierdoor wel eenduidig herkenbaar geworden. In elke souvenirwinkel kan men hem aantreffen!

Maitreya; lachende boeddhaIn de rots uitgehouwen ongeveer 80 cm hoge 'lachende boeddha' (Maitreya) nabij de stad Hangzhou (provincie Zhejiang).

 

 

 

 

Boeddha Amitabha
Chinees: Amito(fo)
De Boeddha Amitabha is de heerser van het Westerse Paradijs (Sanskriet: "Sukhavati") en de belangrijkste godheid van de school van het 'Zuivere Land' (Qingtu). Hij is de geestelijke vader van de Bodhisattva Avalokiteshvara (Chinees Guanyin). Voor de aanhangers van de 'Zuivere Land' sekte is het vaak achterelkaar prevelen van een mantra met de naam van Amitabha en / of het aanschouwen van zijn beeldtenis voldoende om in het volgende leven het Westerse Paradijs te bereiken.
Volgens de Tibetaanse boeddhisten is de Panchen Lama de incarnatie van de Boeddha Amithaba. Amitabha wordt meestal afgebeeld in lotuszit met de handen in de meditatiehouding.

Boeddha amitabha in veelvoud (Longmen, Luoyang, Henan)
Groot aantal kleine afbeeldingen van de Boeddha Amitabha uit een van de nissen in het Longmen-grottencomplex nabij Luoyang, provincie Henan.

 

 

 

Boeddha Bhaisajyaguru, Meester van Genezing
Chinees: Yao(fo)
Bhaisajyaguru, hetgeen letterlijk "medicijn-boeddha" betekent, zou wonderen van genezing teweeg kunnen brengen en het leven van de gelovige verlengen. Hierom is hij vooral populair onder vele gewone gelovigen. Buiten genezing zou hij ook bescherming bieden tegen rampen.
Yaofo wordt meestal afgebeeld in lotuszit met een medicijnpotje in zijn handen. Er zijn weinig tempels speciaal aan hem gewijd. Meestal maakt hij deel uit van een groep andere boeddha's.

Yaofo (Genezende Boeddha, hout, 20e eeuw)
Houten beeldje van Bhaisajyaguru / Yaofo (recent).
(foto Geledraak.nl 2002)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boeddha Vairocana
Vairocana is de boeddha van het Centrum en belangrijkste godheid van het esoterische (tantrische) boeddhisme (in Japan de Shingon-sekte).
De Boeddha Vairocana wordt meestal mediterend in lotushouding afgebeeld. In tegenstelling tot de andere boeddha's, draagt Vairocana vaak sieraden.

boeddha Vairocana (Longmen, Luoyang, Henan)
Het indrukwekkende 17 m hoge beeld van de boeddha Vairocana. Tang-dynastie, Longmen grotten bij Luoyang.
(foto Geledraak.nl 2001)

lees verder over het boeddhismeLaatst gewijzigd op: 16-4-2013
 
Gerelateerde pagina's  
Bodhisattva's
Boeddhisme
Boeddhisme: leerlingen van boeddha
Boeddhistisch pantheon
Boeddhistische beschermgoden
Boeddhistische goden en demonen
Chinareis: Shanxi - Henan
Dunhuang boeddhistische holentempels
Longmen boeddhistische holentempels
Pagodes
Symbolen
Tianlongshan boeddhistische holentempel
Yungang boeddhistische holentempels
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Mignon 31-03-2010
Wij hebben een antieke staande houten Birmaanse Boedha gekocht en kunnen nergens de betekenis van de mudra vinden.
Birmaanse Boedha met rechterhand omhoog (vingers omhoog), handpalm naar binnen over de borst. Linkerhand houdt mantel vast met vingers wijzend naar de aarde. Wie weet hier de betekenis van?

Alvast bedankt voor een reactie

Mignon
christel 14-08-2009
Een lotusbloem in de hand betekent, zuiverheid,verlichting,barmhartigheid en mededogen

groetjes christel
L. Bol 14-07-2009
hallo,
mijn vrouw wil graag een boeddha voor in de tuin.
zij vraagt zich af of er ook boeddha afbeeldingen zijn die speciaal te maken hebben met water, tuin, natuur of iets dergelijks??
zijn hier ook afbeeldingen van??
Chantal 07-06-2009
Ik heb zojuist bij iemand per ongeluk zijn Boeddha beeldje uit de kast gestoten en gebroken...wat nu???!!! Het betreft een lachende boeddha. Brengt dit ongeluk en wat kan ik doen om dit op te heffen? Ik wil zoiezo uiteraard een nieuwe boeddha voor haar kopen. Zit er erg mee...Ik heb zelf ook een boeddha, kan ik beter deze aan haar geven?
miranda 09-12-2008
ik wilde graag de betekenis van 2 boedddha's weten,
een staande,dikke met beide handen omhoog,en een staande,dikke met een knapzak
mascha 21-04-2007
De lotusbloem staat voor zuiverheid, verlichting, barmhartigheid en mededogen.
Jolanda 13-02-2007
Hallo, ik heb een staande boeddha met opgestoken haren(knot) grote oren en een lotus bloem in zijn handen.
Ik heb op internet gezocht maar kon niets vinden, hopelijk eten jullie de betekenis hiervan.
M.v.g. Jolanda Geraerts, Valkenswaard
angelienne 07-09-2006
Wij hebben een boedha zitend in de houding van de medicijn boedha gezeten op een krans van lotus in plaats van medicijn bakje een lotusbloem met de elementen steen water vuur. Wat voor betekenis heeft deze boedha?

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

advertenties cultuur


Veel boeken uit eigen import

Het weer in Beijing