adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Chinese Kookworkshop New!
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:


Chinees leren koken? Volg een kookworkshop bij Shasha Liu. Kijk op de gastpagina elders op Geledraak.nl en probeer vast een recept uit.

Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nll (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Longmen boeddhistische holentempels
(Luoyang, Henan)

Ongeveer 13 km ten zuiden van Luoyang (provincie Henan) bevinden zich een van de grootste en belangrijkste overblijfselen van de boeddhistiche cultuur in China: de Longmen-grotten. (Longmen = "Drakenpoort") Over een lengte van ca. 1 km. zijn in de steile rotswand langs de Yi-rivier een groot aantal nissen en kamers uitgehouwen, voorzien van de prachtigste voorbeelden van boeddhistische beeldhouwkunst uit de Noordelijke Wei- en de Tang-dynastie. Het meest imposant is de 17 meter hoge Boeddha Vairocana met begeleiders in het centrale gedeelte van het complex (de zgn. 'Fengxiansi'), voltooid in het jaar 675 en recent gerestaureerd. Zie de foto hieronder.

Centrale beeldengroep Longmen

Gezicht op een gedeelte van de (centrale) groep met de grootste beelden van het Longmen-complex. Links het grootste beeld van de groep, de Boeddha Vairocana.
(foto Geledraak.nl 2001)

De bouw van het complex is begonnen tijdens de Noordelijke Wei-dynastie, nadat in 494 de hoofdstad van deze dynastie van Datong naar Luoyang verplaatst was. Eens moeten de circa 2000 grotten en nissen meer dan 97000 beelden en afbeeldingen hebben bevat. Onder de sponsors van deze reusachtige onderneming in steen waren onder andere keizer Gaozong (r. 649-683) en keizerin Wu Zetian uit de Tang-dynastie. Keizerin Wu was de enige vrouwelijke keizer die ooit officieel over het Chinese rijk geregeerd heeft (690 - 705). Sommigen beweren dat de reusachtige Boeddha Vairocana naar haar gelijkenis is gemaakt.
Ondanks plunderingen en de tand des tijds vormt het kleine deel dat is overgebleven een indrukwekkend overblijfsel van de boeddhistische cultuur in China. Het complex is opgenomen in de Wereld-erfgoedlijst van de UNESCO.
De Longmen holentempels (of grottentempels genoemd) behoren tot de grootste en mooiste onder dergelijke monumenten in China. Andere bekende boeddhistische holentempels en grotten-complexen zijn o.a. te vinden in de provincies Shanxi (Yungang-grotten, Tianlongshan-grotten) en Gansu (bij Dunhuang).

Longmen; impressie van een aantal grotten

Een indruk van de manier waarop de vele grotten en nissen van het Longmen-complex in de rotswand zijn uitgehouwen. Het betreft hier slechts een klein gedeelte van de gehele wand, die zich over ongeveer een kilometer uitstrekt.
(foto Geledraak.nl 2001)

lees verder over het boeddhisme in China Laatst gewijzigd op: 29-4-2010
 
Gerelateerde pagina's  
Bodhisattva's
Boeddha's
Boeddhisme
Boeddhisme: leerlingen van boeddha
Boeddhistisch pantheon
Boeddhistische beschermgoden
Boeddhistische goden en demonen
Chinareis: Shanxi - Henan
Dunhuang boeddhistische holentempels
Gongyi
Pagodes
provincie Henan
Symbolen
Tianlongshan boeddhistische holentempel
Yungang boeddhistische holentempels
reageren op artikelreageren
Kijk ook eens op:
Bijzondere reizen 2013/2014
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
advertenties cultuur

 Tip! Wilt u CHINEES LEREN? Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl biedt doorlopend diverse cursussen aan, gegeven door professionele, ervaren docenten. Locatie: Haarlem-Zuid/Heemstede. Goed bereikbaar met trein.
Lees hier meer...

Het weer in Beijing