adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Cultuur & geschiedenis > Geschiedenis 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:

Anton Lustig 8 tot 22 oktober in NL beschikbaar voor presentatie. Expert taal Jingpo-volk in dorpen grensgebied China-Birma: drugs & aids, kinderen kansarm, vandaar oprichting
Prop Roots. antonlustigATgmail.com


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nll (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
De Drie Koninkrijken
(Sanguo; 220-265)

Na de val van de Han-dynastie (formeel in 220) brak een periode van verdeeldheid aan in China die tot de hereniging door de Sui-dynastie in 581 zou voortduren. Tijdens deze lange periode heersten vele rijken en dynastieën in voortdurende strijd over het Chinese cultuurgebied. Gedurende de eerste ongeveer vijftig jaar van de verdeeldheid was de macht in handen van de heersers van de zogenaamde 'Drie Koninkrijken': Het koninkrijk Wei met als hoofdstad Luoyang in het noorden en geregeerd door Cao Pi, Shu Han in het zuid-westen met als hoofdstad Chengdu (Sichuan), geregeerd door Liu Bei en ten slotte het rijk Wu in het zuiden met als hoofdstad Nanjing, geregeerd door Sun Quan.

kaartje Drie Koninkrijken


Het kaartje hierboven toont de grenzen van de drie Koninkrijken rond het midden van de 3e eeuw. (De zwarte lijnen op de achtergrond zijn de grenzen van het huidige China.)

In 263 wist Wei zijn rivaal Shu Han te veroveren. In 265 kwam er echter een andere dynastie aan de macht die de naam Wei in Jin-dynastie veranderde. Jin veroverde Wu in 280.

De geschiedenis van de nadagen van de Han-dynastie, het ontstaan van de 'Drie Koninkrijken' en vooral de strijd tussen deze staten is neergelegd in de beroemde historische roman Sanguozhi yanyi ("De roman van de Drie Rijken") uit de (vroege) Ming-dynastie. Het verhaal beschrijft de avonturen van Liu Bei de stichter van één van de Drie Koninkrijken (Shu Han) en zijn vrienden. Deze roman heeft ook tegenwoordig nog niets van zijn populariteit ingeboet, getuige de vele herdrukken, speciale publicaties, films, web-sites, enz.Liu BeiZhuge Liang


Links: Zhuge Liang (Chu-ko Liang), meesterstrateeg uit de roman. Rechts: Liu Bei.
Afbeeldingen uit:"The romance of the Three Kingdoms" een uitgave van: Directorate General of posts ROC. (ter gelegenheid van de uitgave van een serie postzegels over dit onderwerp)

Een andere held uit dit verhaal was de van oorsprong tofuverkoper, Guan Yü, die zich bij Liu Bei had aangesloten en als een onverschrokken en trouwe vechtjas al eeuwenlang een grote populariteit geniet. Hij wordt vaak als oorlogsgod vereerd in een tempel, of als huis- of deurgod. 

Guan Yu; Romanfiguur, oorlogsheld, en god van de oorlog

 

 

De romanfiguur Guan Yü, (ook gespeld als Kuan Yü) heeft een plaatsje vervorwen onder de taoïstische goden. In deze hoedanigheid staat hij ook bekend als Guan Ti of Wu Ti.
Hij wordt gewoonlijk met een kenmerkend rood hoofd afgebeeld.

Afbeelding van een houten beeldje van ongeveer 40 cm. hoogte;

(Foto Geledraak, 2006)Laatst gewijzigd op: 25-5-2010
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Dennis Zuidema 26-10-2008
wie heeft informatie over
de gewoontes van die tijd en
wat voor invloed geloof had op de periode van de 3 koninkrijken
Alvast bedankt Dennis
Guido 11-10-2006
Leuke site gele draak!

Trouwens, Cao Pi was niet de stichter van Wei als hegemonie, dat was zijn vader Cao Cao. Na Cao Cao's dood volgde Cao Pi zijn vader op als premier van Han en onttroonde de Han keizer om een nieuwe Dynastie te stichten (de Wei). Het grondgebied van Wei was echter door Cao Cao bij elkaar veroverd als mede de titel van "koning van Wei" (nog onder de Han) die samen met astrologische voortekenen en evaluaties van de laatste 40 jaren van Han Cao Pi's claim op het mandaat van de hemel zouden rechtvaardigen. Cao Pi kon zich daarna meer gaan bezig houden met het verslaan van zijn buren.
Jin was de dynastie de Sima-clan, een familie die al decennia in dienst was van Wei (en daarvoor Han) maar later in opstand kwam. De Cao-clan was altijd wantrouwend geweest over de Sima's, de sima-clan was een familie met veel talent en de vrees (niet geheel ongegrond) was dat ze deze talenten zouden aanwenden om zelf de macht te grijpen. Uiteindelijk ging elk rijkje ten onder aan corruptie.

De drie koninkrijken is een van de historische periodes (naast WO II) waar echt heel erg veel computerspellen op zijn gebaseerd. de Dynasty Warriors serie en hun spin-offs, een serie van 12 turn-based spellen (genaamd Romance of the three kingdoms), Kessen II, Battle of Red Cliffs... er zijn om en nabij 20 gametitels te verkrijgen (bijna allemaal voor playstation). Vrijwel alle namen uit Dynasty warriors kloppen met het boek. Kessen II laat enkele mannelijke helden weg om enkele vrouwelijke generaals er in te doen (emancipatie? feminisme?) :p
Erik 04-02-2006
Kijk op www.kongming.net, daar vindt je heel veel informatie over bijna alles wat je zou willen weten van deze tijd.
Geledraak (reactie op Wesley) 19-12-2005
Als het spel "Dynasty Warriors" gebaseerd is op het verhaal van de Drie Koninkrijken, dan berust het waarschijnlijk op de beroemde historische roman met die naam. De gebeurtenissen zijn waarschijnlijk niet echt gebeurd en de karakters niet historisch, maar wel fascinerend leesvoer. Jammer genoeg is er geen Nederlandse vertaling van dit dikke boek. Wel zijn er verschillende Engelse vertalingen en verkorte versies. Zeer de moeite waard. Zie ook de website: http://www.threekingdoms.com/

Voor zover wij weten is er geen of weinig 'echt' historisch materiaal uit deze periode. China verkeerde destijds in een soort 'donkere middeleeuwen'.
wesley zuidema 19-12-2005
Beste redactie

Ik zit met 2 vragen
1: Is het waar dat het spel "Dynasty Warriors" echt gebeurt is qua geschiedenis?

2: Zouden jullie mij meer informatie kunnen sturen over de geschiedenis(Wei, Wu en Shu Han) van China (vanaf het jaar 500 voor Christus tot ongeveer 500 na Christus)?

Alvast bedankt!!!!!

Kijk ook eens op:
Bijzondere reizen 2013/2014
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
advertenties cultuur

 Tip! Wilt u CHINEES LEREN? Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl biedt doorlopend diverse cursussen aan, gegeven door professionele, ervaren docenten. Locatie: Haarlem-Zuid/Heemstede. Goed bereikbaar met trein.
Lees hier meer...

Het weer in Beijing