adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Cultuur & geschiedenis > Cultuur-hist. thema's 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nll (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Rubbings of wrijfafdrukken van teksten

De functie van wrijfafdrukken. 
Vanwege de communicatie tussen het centrale gezag op rijks- en provinciaal niveau en de bevolking werden keizerlijke boodschappen of officiële bekendmakingen van de kant van de Chinese autoriteiten soms in steen uitgebeiteld. Afdrukken hiervan in de vorm van plakkaten konden onder de geletterde bevolking worden verspreid. Niet alleen bekendmakingen van de autoriteiten maar ook filosofische of religieuze teksten werden op deze manier verspreid.

Rubbing van een oude tekst
Rubbing (lengte 56 cm); klik voor een vergroting

Vaak zijn de teksten uitgevoerd in perfect weergegeven schrijfstijlen (kalligrafie). Met name de esthetische kwaliteiten van de inscripties werden zeer gewaardeerd. Zij dienden dan ook als voorbeeld bij het zich eigen maken van de (schoon)schrijfkunst. Evenals schilderingen werden de teksten (vooral wanneer de kalligrafie geslaagd was) voorzien van de zegels van de autoriteiten die opdracht hadden gegeven de inscripties uit te voeren. Tegenwoordig bevinden zich nog vele van deze oude inscripties van steen in tempels en musea. Wrijfadrukken van deze teksten kan men nog wel eens aantreffen in souvenir- en curiosawinkels, museumwinkels of kunst- en antiekmarkten. Ze worden echter steeds zeldzamer, nu de stenen platen waarvan de afdrukken afkomstig zijn, steeds beter beschermd worden en vooral de antieke exemplaren niet meer beschikbaar zijn voor afdrukken.

Rubbing; teks: Zhengqi
Afbeelding hierboven: Wrijfafdruk, ca. 130 cm lang, van de slogan "Zheng qi" (gelezen van rechts naar links). Onbekende ouderdom. De tekst is geïnspireerd op de strijd tegen de Mongolen ten tijde van de Zuidelijke Song-dynastie. (Afdruk afkomstig uit de nabijheid van de stad Quanzhou, provincie Fujian)

De techniek
Op de stenen plaat wordt een nat stuk papier gelegd. De teksten of afbeeldingen op deze zeer vlakke plaat zijn in de diepte uitgehakt. Door hard op het vochtige papier te drukken, wordt het patroon waaronder zich de tekst bevindt, naar binnen geduwd. Hierna wordt op het oppervlak zwarte inkt aangebracht. De ingedrukte tekst en/of tekening blijft vrij van de inkt. Na opdrogen ontstaat een zwart bedrukt papier met witte tekst of tekening.

Voorbeeld van een wrijfadruk van een inscriptie uit de Ming-dynastie, Wanli-periode (1572-1620)

Rubbing uit de periode Wanli
Klik voor een vergroting.

Hierboven een voorbeeld van een afdruk van een steeninscritpie uit de Ming-dynastie (1368-1644). De inscriptie is gemaakt in opdracht van een lokale autoriteit uit de provincie Henan. Deze rubbing komt van de museumwinkel uit het provinciale museum van Shanxi in Taiyuan, provincie Shanxi en is gemaakt in de jaren 70 van de 20e eeuw. De lengte bedraagt ongeveer 90 cm. De tekst bestaat uit verschillende onderdelen. De tekst wordt van rechts naar links gelezen. Het rechterdeel met de cursieve grote karakters vormen een oproep aan de lokale (lagere) autoriteiten om goed samen te werken. Het linkerdeel  spreekt uit dat de tijden voorspoedig zijn en de oogsten uit het recente verleden goed. De vijfde kolom van links, met de iets grotere karakters, geeft de tijdsaanduiding weer: periode Wanli, 5e jaar (1577). De tekst vervolgt met een oproep aan studenten om goed te studeren.

Detail rubbing Wanli-periodeDe afbeelding links toont een detail van deze wrijfafdruk, genomen iets rechts uit het midden. Behalve een aantal karakters geschreven in cursief schrift, zijn zegelafdrukken van de opdrachtgevers te zien.

lees verder over het Chinese karakterschriftLaatst gewijzigd op: 30-10-2005
 
Gerelateerde pagina's  
Chinees leren links en adressen
Chinees op middelbare scholen
Chinese karakters, tekens, het Chinese schrift
Chinese taal en literatuur overzicht
Chinese taal: inleiding
Nederlands initiatief: Chinese taalschool in Beijing
Promotiecampagne Chinese taal in Singapore
Roep om terugkeer traditionele Chinese karakters
reageren op artikelreageren
Kijk ook eens op:
Bijzondere reizen 2013/2014
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
advertenties cultuur

 Tip! Wilt u CHINEES LEREN? Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl biedt doorlopend diverse cursussen aan, gegeven door professionele, ervaren docenten. Locatie: Haarlem-Zuid/Heemstede. Goed bereikbaar met trein.
Lees hier meer...

Het weer in Beijing