adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Steden- en streekinformatie
Beijing
Noordoost China
Shanghai
Hong Kong
Transsiberie Express
Tibet
Diverse gebieden

Overig praktisch:
Hostels
Vervoer
Studeren, stage en werken
Meer lezen (boekentips)
Wifi hotspots zoeken in Beijing, Shanghai, Kunming

Stedenplattegronden, landkaarten, reisgidsen en taalgidsjes zijn ook te koop in Geledraak WebShop Zaiton Tip!

Steden- en streekinfo:

Nederlandstalige beschrijvingen van diverse provincies, zie Reisinfochina.nl
Nog meer Nederlandstalig op Reizennaarchina.nl (van VNC Travel)
Engelstalige site van China Travel System, met informatie over 32 Chinese steden, zie aldaar.

Beijing:
Tips van expatriats over Beijing, 

Diverse Beijing-links, op de Beijing.startpagina.nl Tip!

De website xianzai.com, gebaseerd op het weekblad What's on in Beijing and Shanghai en begonnen als informatiedienst voor expatriates geeft nu diverse nieuwsbrieven uit over oa. Beijing en Shanghai. Na aanmelding volgt wekelijks een nieuwsbrief met daarin naast commerciele mededelingen ook informatie over restaurants, film en toneel, voorstellingen en andere uitvoeringen.

Alles over de befaamde hutongs en siheyuan, de pittoreske elementen die in Beijing zo worden bedreigd door nieuwbouwactiviteiten. 

Noordoost China:
Een relatief weinig bezocht gebied. Wilbert Litjens onderhoudt de informatieve harbin.startpagina.nl.

Shanghai:
Tips van expatriats over Shanghai, elders op Geledraak.

De startpagina Shanghai, met vele links. Tip!

Sjanghai.com is een communicatieplatform voor Nederlandstalige expatriates in China. de site heeft een uitgebreide banenmarkt, community, forummodule, chatroom, marktplaats, weerberichten, plattegronden, woordenboek, taalcursus en veel meer. Zie de website

Informatieve site over Shanghai: restaurants, avondvertier, toneel, bioscoop, kunst, sport, zakendoen, wat te doen met kinderen en meer.

Reisgids-uitgeverij Lonely Planet heeft veel informatie over Shanghai

De site van het Nederlands Consulaat Shanghai geeft behalve allerlei zakelijke informatie, ook uitgebreide praktische tips, ook over recreatie.(ga op de site naar consulaten generaal)

Hong Kong:
Zie voor tips van expatriats over Hong Kong ook elders op Geledraak.nl

Zeer uitvoerige site over uitgaansmogelijkheden, bars en restaurants in Hong Kong. HKClubbing.com bevat ook forums en recensies. Tip!

Een uitgebreide Nederlandstalige pagina over Hong Kong is te lezen op Landenweb. bevat ook veel links.

De website van de Hong Kong Tourist Association biedt een uitstekend overzicht van de bezienswaardigheden in en rond Hong Kong

Handige site: veelgestelde vragen over Hong Kong, van AsiaGuides

Een zeer bruikbare interactieve plattegrond van Hong Kong is online bij YMap.com te vinden. Ook mogelijkheid om op straat op naam van gebouw te zoeken.

Website van het vliegveld van Hong Kong, Chep Lap Kok

Fraaie webpagina van de Hong Kong Youth Hostel Association

Ook de site van de Reisgids-uitgeverij TimeOut heeft goede informatie over Hong Kong: hotels (geen buget), sightseeing, eten en drinken enz. met regelmatig tips.

Kort maar informatief reisverslag van Brenda van Lier, die in 2000 in Hong Kong verbleef. Ze ging de grens over naar Guangzhou en Yangshuo, maar ook naar Macao.

Transsib/Transmantsjoerije Expresss info
Veel Transsib-express links op de Startpagina Transsiberie-express.pagina.nl

Ook uit de bekende Startpagina-familie: de mongolie.startpagina.nl, onderhouden door Guido Verboom, in Mongolië.

Peter in Linda waren 2003/2004 op wereldreis en reisden per trein van Nederland naar China (en verder). Hun reisverslag heet 'Laidback.info'.

Een Engelstalig verslag van de reis (winter 2001) per Trans Siberie Express vanuit St. Petersburg is te lezen op de site van Patrick en Sabine.

Tibet
Een uitstekende pagina met toegelichte links staat op Travelmarker.nl

Diverse gebieden
(tip) Yangshuo is een klein dorp in Guangxi (nabij Guilin), maar bij veel China-reizigers bekend. Het is een typisch backpackersoord, een prima uitgangspunt voor fietstochten en wandelingen in het prachtige karstgebergte. Er is een gehele website, Yangers.com gewijd aan Yangshuo, in het Nederlands, Engels en deels ook Chinees. U vindt hier niet alleen informatie over toeristische mogelijkheden, ook de 'bekende persoonlijkheden' uit het dorp worden voorgesteld en er wordt melding gemaakt van Internationale School, bedoeld voor Chinezen die Engels willen leren.
Herbert Bloembergen begon even buiten Yangshuo zijn hotel, theehuis en restaurant Outside Inn.

Twee Nederlanders, Karst Draaisma en Paulien Leisink hebben een guesthouse vlakbij Yangshuo, kijk op Gigglingtree (te zien geweest bij de EO in 2009)

Website met informatie over Chengdu (Sichuan) : GoChengdoo.com

Veel Chinese volkeren leven in de provincie Yunnan. Een goed overzicht van de diverse festivals van de Dai, Miao, Bai en diverse andere is te vinden op de site van YunnanExplorer.

Website ,met informatie over Kunming (Yunnan) : GoKunming.com

De provincie Fujian (t.o. Taiwan) is nog relatief weinig bekend bij westerse reizigers. Xiamen (Amoy) en het tegenoverliggende Gulangyu hebben aardige oude westerse architectuur en liggen prachtig, aan de kust. Landinwaarts zijn ronde huizen te zien, zo groot als forten. Bill en Susan Brown wonen in Xiamen en maken een uitvoerige website over de stad en omgeving. Bill schreef ook enkele reisgidsen. Check verder hun website Amoymagic.com.

De Nederlander Evert heeft in de kuststad Wenzhou een bar geopend, iedereen is welkom in zijn Blue Shell Bar, zo laat hij Geledraak weten. Zie ook de website. Wenzhou overigens is de hometown van heel veel Chinezen die in Nederland werken.

In de stad Shantou (Guangdong) is in 2005 een museum geopend, gewijd aan de Culturele Revolutie (1966-1976). Tot ongemak van de Chinese autoriteiten. lees meer in Boston.com news.

Hostels
Informatie over jeugdherbergen in China, Hong Kong en Taiwan staat op de website van de site van de International Youth Hostels Federation (zoek onder Asia).

Goede site over hostels is Hostels.com, met beoordelingen door bezoekers. (in Beijing, Shanghai, Chengdu, Xi'an en enkele overige)

En een overzicht van hostels, op Totalhostels.com

Low budget-overnachtingsmogelijkheden, o.a bij Chinese gezinnen thuis, op de site van Homestay

Vervoer:
De site m-wisdom.com bevat plattegronden van maar liefst 276 Chinese steden. Wel geheel Chineestalig.

Tip! Misschien wel de beste site over treinen in China: vertrektijden, info en meer links. Zie de site Seat61.com

Vertrektijden van treinen vanuit diverse stations in China, op hotels-china.com (geen jaartal vermeld)

Typ begin- en eindstation in, en vind de juiste treinen

Vertrektijden treinen vanuit: Beijing, Shanghai, Hong Kong en Xi'an; Hanoi, Transsib (2004/2005); ook online treinkaartjes-reserveringen.

De belangrijkste treintrajecten in het kort, zie de Duitse site Lernidee (Kies: Bahnfahrplaene, China en Transsib (okt. 2002)), of probeer deze Italiaanse site (met tarieven)

Plattegronden metro's in Beijing, Shanghai, Tianjin, Hongkong en Taipei (Taiwan)

Goed overzicht van het treinverkeer in Taiwan. Met routeplanner en kaartje. Ook de metro van Taipei is online goed vertegenwoordigd.

Thijs woont in Shenzhen en heeft op zijn site Startinchina.com allerlei vervoersmogelijkheden van en naar Shenzhen opgesomd, dus ook bv handig voor de verbindingen met Hong Kong!.   

Studeren en werken

 • Het Nuffic (National Organization for International Cooperation in Higher Education) in Den Haag is de instantie in Nederland die gaat over beurzen en programma's in het buitenland. Er zijn mogelijkheden voor studie op Taiwan en in China, maar het aantal beurzen is beperkt. Rond september 2000 komt de nieuwe gids uit, waarin voor het eerst ook China is opgenomen. Het Nuffic beschikt tevens over een informatiecentrum. Zie de uitgebreide website van het Nuffic.
 • In China geeft het China Scholarship Council CSC informatie over de studiemogelijkheden in China. Ook directe links naar de instellingen. Zie de website. 
 • Yahoo geeft een overzicht van de universiteiten en hogescholen waar Chinees kan worden gestudeerd, in China en Taiwan.
 • Voor iets gevorderde studenten heeft Peking University diverse korte taalcursussen, zie verder de website
 • Zomerprogramma's
  De non-profit organisatie YFU International Exchange biedt jongerenprogramma's aan in China, 1 jaar of 6 weken. Zie verder de (Nederlandse) website.


Buiten Nederland is het gebruikelijker dan bij ons om na de middelbare school een jaar naar het buitenland te gaan. De Engelse term hiervoor is gap year. Hier enkele sites waar ook mogelijkheden voor werk in China/Hong Kong zijn opgenomen:

 • Een mooie en overzichtelijke site is die van Gap.org: Met deze Britse organisatie gaan al tien jaar vrijwilligers naar China (incl. Hong Kong) om Engelse les te geven, meest aan middelbare scholen; zo'n 120 per jaar. Is in 7 provincies actief. De site bevat verslagjes van vrijwilligers die in China zijn geweest.  
 • De Nieuwzeelandse organisatie Global Volunteer Network biedt vrijwilligerswerk aan in China, in Yantai, de provincie Shandong. Voor het geven van Engelse les dien je native speaker te zijn.
 • JOHO - bedt tal van mogelijkheden, oa vrijwilligerswerk, zie de uiotgebriede webite joho.nl
 • Nog een site voor leraren die Engelse les willen geven in China.
 • De site Gapyear noemt diverse mogelijkheden in China, Hongkong en Taiwan.
 • Vacatures voor docenten in diverse vakken staan keurig per plaats gerangschikt op de site Teach in China. Lesgeven op Taiwan? Kan ook: zie Teach in Taiwan. Meestal staan de voorwaarden en de salarissen erbij vermeld.

Meer lezen
Een aardig en handzaam boekje over China is Te Gast In: China, een uitgave van Informatie Verre Reizen v.o.f. te Nijmegen. Het boekje bevat een aantal pagina's praktische reistips: Informatie van A tot Z. Daarnaast is een negental buitengewoon aardige artikelen opgenomen over het huidige China. Deze zijn geschreven door deskundigen op China-gebied. Bevat ook adressen en praktische reisinformatie.

 • Het boekje Te Gast in China is te bestellen in webshop Zaiton (8,95 euro excl. verzendk.). Zie ook de de website Te Gast In.

  top • Laatst gewijzigd op: 23-11-2011
  reageren op artikelreageren
  Advertenties reizen

  Kijk hier Youtube filmpjes:
  Loading...


  Gastpagina's

  VNC Asia Travel - al 35 jaar
  Dé China specialist!
  Jouw Chinareis
  Stichting EuSino
  DimSum reizen
  China online reizen
  China Minority Travel
  WondersofYunnan
  Chinese Kookworkshop
  Massage in Eindhoven
  Chinees leren in Beijing  In de spotlights:


  Nieuwste inburgering Nederland voor Chinezen, volg de e-learning cursus benodigd voor de inburgering (MVV). De e-learning cursus is geheel up-to-date met het nieuwe inburgeringsexamen. Interesse? Ga naar dutchmvv.com

  Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

  Uw bedrijf in de spotlights?
  Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

  Het weer in Beijing