adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Hong Kong 'City of Life'

Slogans van VVV's zijn meestal niet de meest originele en overtuigende, maar de omschrijving van Hong Kong als 'City of Life' benadert de werkelijkheid zeer dicht. Waar je ook bent, en op welk tijdstip ook, het is er altijd druk en levendig. Hong Kong is ook een stad waar je je veilig en vertrouwd voelt. Engels wordt vrijwel overal gesproken en het serviceniveau is hoog. Op diverse plaatsen is gratis Wifi beschikbaar. Merkartikelen zijn volop te koop tegen aantrekkelijk lage prijzen, eetgelegenheden zijn er op elke straathoek.

(Sponsored link:)
Hong Kong is meer dan wolkenkrabbers. Nederlandse gids leidt je langs het beste wat deze geweldige stad te bieden heeft. Of ga mee op avontuur in de buitengebieden: ruige bergen, mooie natuur en unieke rotsformaties. www.hikingtours.hk

Skyline
Skyline: gezicht op Hong Kong eiland, vanaf Kowloon

Een uitstekende stad kortom voor een stedentrip. Geen enkel minpuntje? Toch wel: de luchtkwaliteit is niet best. Er is teveel gemotoriseerd verkeer in de smalle straten met de vele hoge gebouwen, en gecombineerd met de hoge luchtvochtigheid kan dat bedompt en benauwd aanvoelen. Beste reistijd wat dat betreft is dan ook oktober tot april, met januari als koudste maand (kijk verder op deze handige site). 
In tegenstelling tot de prijzen van winkelen en eten, zijn de hotelprijzen relatief duur.  Erg goedkoop zijn alleen de hostels, bijvoorbeeld in Chungking Mansions aan Nathan Road, dat tientallen jaren een slechte reputatie had vanwege de onveiligheid. Het complex is onlangs grondig gerenoveerd. 

Hong Kong is grofweg in te delen in vier gebieden: Hong Kong eiland, Kowloon, New Territories en de diverse eilanden. Verblijf in een hotel zal meestal op Hong Kong eiland of in Kowloon zijn. In principe maakt het niet uit in welke van de twee gebieden het hotel staat. Openbaar vervoer in Hong Kong is zo goed en goedkoop dat alle bestemmingen prima bereikbaar zijn.  Ook taxi's zijn betaalbaar - voor een paar euro kom je een heel eind.
Da handige airport expresstrein brengt je voor ca 10 euro in 20-23 minuten bij ofwel station Kowloon, of Hong Kong vanwaar het eenvoudig verder reizen is per metro of taxi. Op de genoemde stations is het overigens ook mogelijk op de dag van vertrek vliegtuigbagage in te checken.Ook bussen vanaf het vliegveld zijn een goede optie, goedkoper en soms sneller.

Must have's

Op de luchthaven: neem een gratis plattegrond van Hong Kong mee. Erg handig, vrijwel alle straten van Hong Kong en Kowloon staan erop, plus een metroplattegrond.

Een aanrader: de Octopus Card. Een OV kaart die sinds 1997 door het publiek innig wordt omarmd. Je kunt er niet alleen mee reizen, maar ook in diverse winkels mee betalen, bv de 7Eleven, sommige Starbucks etc. Met deze kaart kunt u in vrijwel alle vormen van openbaar vervoer reizen.
Er zijn twee vormen: een kaart die geldig is voor een enkele reis met de airport express plus drie dagen onbeperkt reizen in HK (alleen geldig in MTR). Of een kaart zonder airport express. In alle gevallen betaal je ca 50 HKdollar borg (midner dan 5 euro/ 2014) en 100 HKdollar reistegoed. Op vrijwel alle metro (MTR) stations kan de kaart in een automaat worden bijgeladen met papiergeld, of aan het loket (geen rijen!). Kwestie van seconden. Nog sneller misschien is opladen in een 7Eleven of OK markt.
In- en uitchecken met de Octopus Card spreekt voor zich. Na de reis kan de card worden ingeleverd en ontvang je de borg terug.

Een bezoekje aan een van VVV kantoren is aan te raden. Naast de Star Ferry op Kowloon bijvoorbeeld is een klein kantoor met uiterst behulpzaam personeel. Hier zijn folders te krijgen en u hoort hier het laatste nieuws over festivals enz.

Must see's

Star Ferry
Een bezoek aan Hong Kong is niet compleet zonder een overtochtje op een van de veerboten van de Star Ferry. De dienst is al meer dan honderd jaar in bedrijf en is een van de iconen van de stad. Zelfs de komst van meer moderne vervoermiddelen als de metro maakte de veerboten niet minder populair. Sinds kort is de terminal aan de Central zijde gemoderniseerd - zonder afbreuk te doen, gelukkig!,  aan de ouderwetse sfeer. De Star Ferry ademt zo ongeveer de sfeer uit het Gouden Boekje over Christoffel en de Columbus. De belangrijkste route is die van Central op HK eiland naar Tsim Sha Tsui op Kowloon. Dezelfde type boten varen ook naar Wan Chai. Voor omgerekend 25 cent zit je al op het bovenste dek (mooiste zicht).
Star Ferry
De Star Ferry veerboten

's avonds is aan de Kowloonzijde van de Star Ferry  om 20.00 uur een laserlichtshow te zien. Iets verderop is ook de 'Avenue of stars', met hand afdrukken van beroemde Hongkongse filmsterren.

Victoria Peak
Het klassieke uitzicht op de wolkenkrabbers van Hong Kong. Ga naar de top op de eveneens klassieke manier: de Peak Tram. Dit trammetje is sinds 1888 in bedrijf en was oorspronkelijk bedoeld om gasten naar het Peak Hotel te brengen. (Voor de liefhebbers: er is een hele website aan de tram gewijd) . Koop een kaartje inclusief bezoek aan het Sky Terrace. Zo romantisch als vroeger (30 jaar geleden was er alleen een klein restaurant met terrasje) is het niet meer, maar het uitzicht is wel uitgebreider dan ooit. Nog steeds wordt gebouwd in Hong Kong. Kies indien mogelijk een heldere dag. 
Uitzicht vanaf Victoria Peak
Uitzicht vanaf Victoria Peak

Voor de terugweg zijn diverse opties: opnieuw met de kabeltram, of lopend, via de Old Peakroad die een verrassend groen Hong Kong laat zien. Beneden is ook een kleine dierentuin met apensoorten en vogels. Niet erg indrukwekkend maar  toch even wat groen voor je je weer in het stadsgewoel stort.
Vanaf de Peak is het mogelijk per bus naar Central te gaan. of u neemt een taxi naar een andere bestemming, op het zuiden van Hong Kong eiland. Laat u bijvoorbeeld afzetten inAberdeen, bij het Jumbo Floating Restaurant. Een klein bootje vaart u er gratis heen. U kunt er dimsummen of andere Chinese gerechten proberen. (taxi kost ca 9 euro).  
Vanaf Aberdeen rijden diverse bussen bijvoorbeeld naar Deep Water Bay (strand) of Stanley. Stanley ligt aan een aardige baai met kleine winkeltjes (overdekt).   Een promenade voert je naar Murray House, in 1846 gebouwd als  onderkomen voor Britse officieren. Daar was tot voor kort  het scheepvaartmuseum (is nu gevestigd bij Central Pier 8, naast de Star Ferry pier). Tegenover het Murray House staat sinds 2006 een fraai piergebouw: Blake Pier. Een gietijzeren constructie uit de 19e eeuw die voorheen op een heel andere plek in de kroonkolonie stond. Na wat omzwervingen is de pier bij Murray House beland. Een uitstekende plek voor dit stukje koloniaal erfgoed.
Blake Pier
Blake Pier

Ngong Ping kabelbaan en Grote Boeddha
Nog een mooi weer bestemming: een ritje met de kabelbaan op Lantau eiland naar de Grote Boeddha. De tocht duurt ruim twintig minuten, beginnend bij Tung Chung (MTR station). Vanuit de gondels voor 10 personen is er eerst een fraai uitzicht op Hong Kong in de verte, en op het vliegveld, er praktisch naast. Dan maakt de kabelbaan, die sinds november 2006 in bedrijf is, een hoek en komt de grote Boeddha in zicht.  
kabelbaan
Ngong Ping kabelbaan

Het eindstation van de baan is in Ngong Ping, waar een dorpje in Zuidchinese stijl is nagebouwd. Vandaaruit is het vijf minuten lopen naar de grote Boeddha, officieel Tian Tan Buddha geheten. Het is een bronzen beeld van  34 meter hoogte, een zittende Boeddha op een lotusbloem.
Big Buddha
Big Buddha


Aangrenzend is het boeddhistische Polin klooster waar ook vegetarisch gegeten kan worden.
Een aardige terugweg is via Mui Wo (per bus), ofwel Silvermine Bay. Vandaaruit gaan ongeveer elk uur veerboten terug naar Central (Hong Kong Eiland), zie het vaarschema.

Eten en drinken
Hong Kong is een groot culinair paradijs en het goede nieuws is ook nog: voor elk budget. Voor een paar HKdollar eet je op straat al heerlijke snacks of een kom noodles. Een geliefde lokale specialiteit is de Char Siu, geroosterd vlees ook wel bekend als barbecue pork of onder de verzamelnaam Siu Mei. De etablissementen zijn makkelijk te herkennen aan de geroosterde dieren die aan haken in de etalage hangen.
Restaurants zijn er in alle prijsklassen. Populair zijn de Japanse eethuizen.
Japans buffet
Japans buffet

Je kunt daar terecht voor sushi naar keuze of een buffet met onbeperkt eten voor een euro of 15. Nagerechten zijn ook te vinden in speciale restaurantjes. Veel zijn gespecialiseerd in vers fruit. Mangosappen, puddinkjes etc.
Kijk voor restauranttips op de Nederlandstalige site van Discoverhongkong, of op Eatdrinkhongkong.com, of de populaire site openrice.com. Of stel een vraag op het forum van Geledraak.nl voor tips van de experts daar.

Inkopen
Winkels zijn er in overvloed in Hong Kong. In metrostations zijn vaak complete winkelcentra te vinden.
winkelstraten
Straatbeeld in Kowloon

Enkele opvallende winkelgebieden:
* Ocean Centre, tegenover de Star Ferry terminal op Tsim Sha Tsui, met enkele honderden winkels waar het vooral op hete zomerse dagen heerlijk koel winkelen is.
* Verderop, bij Mong Kok MTR Langham Place, een hoog kantoor- en winkelgebouw op Kowloon. De architectuur binnen is opvallend, beslist geen dertien-in-een-dozijn shopping mall. Tip: ga naar de hoogste verdieping en loop dan spiraalsgewijze naar beneden, langs de diverse kleine winkeltjes en restaurants
Langham
Langham Place

* Het hoogste gebouw is ICC: 420m, 118 verdiepingen hoog met "Sky100" uitzichtpunt, zie de website sky100.com.hk voor bezoekinformatie
* op en rond Nathan Road: fotozaken en tot voor kort tal van electronicazaken, die zijn de laatste jaren vervangen door met name juwelierszaken.
* (Sport)schoenen: volop te koop in Fa Yuen street, metro Mong Kok.
* Koopjes/prullaria: Ladies' Market, elke middag en avond buiten op straat. Hoofdzakelijk nep merkartikelen. Goedkoop, maar afdingen is alsnog een 'must'!
* op Hong Kong eiland: op Hollywood Road in de buurt van de Man Mo tempel: diverse Chinese antiekzaken

Bruce Lee
Wie kungfu zegt, zegt Bruce Lee. Hong Kong eert deze filmster met een expositie in het Heritage Museum, die maar liefst vijf jaar duurt, tot 20 juli 2018. De expositie is getiteld 'Bruce Lee: Kung Fu. Art. Life'. Met ruim 600 voorwerpen, waaronder zijn befaamde gele outfit, foto’s, posters, filmbeelden, nagebootste film sets en persoonlijke aantekeningen, is dit de grootste expositie ooit. Bruce Lee overleed in 1973 op 32-jarige leeftijd als gevolg van vochtophoping in zijn hersenen. Onderdeel van de tentoonstelling is tevens een 75-minuten durende documentaire over Bruce Lee met Engelse ondertiteling. Zie de website heritagemuseum.gov.hk

Handige websites, apps
Hongkong airport
Het weerbericht; Het weer per dag in afgelopen jaar
TravApp Hongkong, voor iPhone
Festivals 2014 (zie onder voor enkele foto's van het Tin Hau festival, 2010)
Star Ferry vaarschema
href="javascript:TM_OpenWindow('http://nl.hollandinhongkong.org/','popup','fullscreen=no,toolbar=yes,location=yes,status=yes,menubar=yes,scrollbars=yes,resizable=yes,channelmode=no,directories=no',0,0,'center','','',0,'',0,0,0,'');">Nederland consulaat in Hong Kong
Een ouder artikel over Hong Kong staat nog elders op Geledraak.nl
Stel uw vragen over Hong Kong op het forum van Geledraak.nl

Tin Hau festival
(in 2014 op 22 april)
Tin Hau (op vasteland van China ook bekend als Mazu) is beschermvrouwe van vissers en andere zeevarenden.Haar geboortedag wordt jaarlijks gevierd. In Hong Kong o.a. in de New Territories, in Yuen Long. Een grote processie van draken en leeuwendansers trekt door de straten, maakt een tussenstop in het plaatselijke atletiekstadion (zie foto) om uiteindelijk te eindigen bij de Tin Hau tempel, waar het een  drukte van belang is. Allerlei offers worden aan de godin gebracht, van een gebraden varken tot fruit.

kleurrijke drakendansers in het stadion van Yuen Long
Tin Hau tempel
offers voor Tin Hau (haar beeld staat achterin)Laatst gewijzigd op: 20-4-2014
 
Gerelateerde pagina's  
Hong Kong Gastland op Vakantiebeurs 2013
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Nieuwste inburgering Nederland voor Chinezen, volg de e-learning cursus benodigd voor de inburgering (MVV). De e-learning cursus is geheel up-to-date met het nieuwe inburgeringsexamen. Interesse? Ga naar dutchmvv.com

Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing