adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Hangzhou, de groene Chinese stad

Westmeer
Tempels
Thee
XiXi Wetlands
Winkelen
Lokale specialiteiten
Vervoer
Reizen naar Hangzhou
Links

Volgens Forbes Magazine is Hangzhou ‘de stad met het beste zakenklimaat in China’. Het is niet duidelijk of er ook lijstjes van ‘beste toeristische steden in China’ bestaan, maar wat Geledraak.nl betreft scoort de stad in zo’n verkiezing hoog. Voor een Chinese stad is Hangzhou bijzonder groen, er is het nodige te zien en is ook nog eens goed bereikbaar. Met de trein naar Shanghai is het bijvoorbeeld maar een uur en twintig minuten, en binnenkort nog maar een half uur. Sinds mei 2010 is de stad waarover Marco Polo al in de 13e eeuw schreef, met een directe vlucht vanaf Amsterdam verbonden. Op die manier is de stad gemakkelijk in een Chinareis in te plannen.


Westmeer, Westlake"
Het Westmeer (Xi Hu)

De grote aantrekkingskracht van Hangzhou bij uitstek is het Westmeer (Xi Hu), dat middenin de stad ligt, uitgestrekt en romantisch en omgeven door liefelijke groene heuvels, meest theeplantages. Het geeft de toch behoorlijk drukke stad een omlijsting van rust. Waar je ook bent in het centrum, het zicht wordt bepaald door (althans in voorjaar en zomer) groen. Tel daar bij op de talrijke boeddhistische kloosters en tempels en het plaatje van een stad voor rustzoekers is compleet.
’Al het groen hier herinnert ons er voortdurend aan dat we het rustig aan moeten doen’, aldus meneer Huang, inwoner van Hangzhou. Hij is een druk bezet zakenman die een aantal jaren geleden in de stad neerstreek en er nu ‘voor geen goud meer weg wil’.

Hangzhou is historisch altijd een belangrijke plaats geweest en is al eeuwenlang geliefd bij de Chinezen. Tal van dichters (ook veel vrouwen) en literaten zochten de plek op. Het was ook relatief gemakkelijk bereikbaar. Sinds de 7e eeuw was de stad door het Keizerskanaal (in het Engels Grand Canal genoemd) met Beijing verbonden. In 1275, tijdens de zuidelijke Song dynastie, was Hangzhou de grootste en rijkste stad van de wereld. Er woonden destijds een miljoen mensen.

Marco Polo, die tussen 1276 en 1292 in Hangzhou verbleef, keek zijn ogen uit. ‘Aan elk van de twaalf stadspoorten liggen voorsteden die groter zijn dan Venetie of Genua’. De bebouwing was zo dicht dat er al in woonlagen moest worden gebouwd, een noviteit.

Ter vergelijk: nu telt de stad circa 6 miljoen mensen en hoort daarmee niet eens tot de top tien van grootste steden in China.

Genoeg geschiedenis, naar het heden: wat is er te doen in Hangzhou?

Westmeer
Rond en op het meer is voldoende te beleven. Er zijn wandelpromenades, bijvoorbeeld aan de noordoostkant en dwars door het meer lopen ook paden. Op diverse plaatsen is het mogelijk een roeibootje te huren of je te laten varen. Aan de noordkant bij de Baochu pagode is het mogelijk door de heuvels te lopen. Onderweg zijn er kleine bezienswaardigheden zoals een pagode of een tempeltje staan bordjes, al is niet altijd duidelijk waarheen, en het is er opvallend rustig.

Aan de zuidkant van het meer staat de Leifeng pagode. Deze was in de 10e eeuw gebouwd – en in 1924 ingestort. Teveel mensen hadden stenen getrokken uit de pagode, menend dat die geluk zouden brengen. De pagode die er nu staat is een herbouw uit 2002, maar op de benedenverdieping zijn nog de oorspronkelijke fundamenten te zien. Vanaf de top (bereikbaar met roltrappen en liften) is er prachtig uitzicht op het Westmeer. In de zomer is hij ook in de avonduren open. Ook bij regen is het uitzicht naar verluidt mooi: met mist als op een Chinees schilderij.
Uitzicht vanaf de Lei Feng pagode
Uitzicht vanaf de Lei Feng pagode in de avond

Tempels
Hangzhou is een uitgesproken boeddhistische stad. Al eeuwenoud is hier de verering van de godin Guanyin en nog altijd zijn er pelgrims uit andere delen van China te zien. De bekendste tempel en ook een van de grootste in China is Lingyin. Tempel en omgeving zijn de laatste jaren flink opgeknapt en het is er aangenaam ronddwalen. Eerst worden bezoekers geleid langs rotswanden van kalksteen waarin de prachtigste boeddhistische beelden daterend uit de 10e tot 14e eeuw zijn uitgehouwen.
boeddhistische beelden bij Lingyin
Prachtige oude beelden in de rotsen uitgehouwen

Dan moet de bezoeker opnieuw een kaartje kopen, ditmaal voor de tempelgebouwen van Lingyin. De tempel wordt gezien als de belangrijkste van het Zen-boeddhisme en wordt gekenmerkt door tal van Boeddhabeelden van groot formaat. Overal wordt volop wierook gebrand.
Wierook branden bij Lingyin tempel
Lingun tempel
In Lingyin tempel

Wie nog niet is uitgekeken kan nog verder lopen; overal zijn kleine tempels te zien.
Uitzicht vanuit tempel boven Lingyin
Uitzicht vanaf tempeltje boven Lingyin

Bij de uitgang van de Lingyin tempel wordt een eenvoudig maal geserveerd: een vegetarische (want boeddhistische) bamisoep.

Niet ver van Lingyin zijn nog meer boeddhistische tempels te zien. Bijvoorbeeld de Tianzhu tempels. Meer voor de lokale bevolking, en veel minder bezocht door toeristen. Hier gaan mensen heen die bidden om een lang leven. De stichter van de tempel zou 1072 jaar oud zijn geworden. De officiële naam van het complex is San Tianzhu si.

Thee
Hangzhou is bekend, beter gezegd: beroemd, om de bijzondere theesoort, de Longjin thee (drakenbron thee). Wie ook maar even buiten de bebouwing terecht komt kan niet om de theeplantages heen. Geproefd en gekocht kan worden in het Longjin theedorp ligt ten zuidwesten van Hangzhou (bussen Y3 en 27) en op weg erheen is ook het Theemuseum gevestigd. Vanuit Lingyin tempel gaat een busje naar het theedorp Meijiawu. In de directe omgeving kan ook worden gewandeld.
Let wel: thee is in Westerse ogen stevig aan de prijs. De betere thee is immers voor Chinezen als bij ons een betere fles wijn.
Theeplantageds nabij Meijiawu
Theeplantages bij Meijiawu

XiXi Wetlands
Wie na het Westmeer en omgeving nog niet voldoende water en groen heeft gezien kan een bezoek brengen aan de XiXi Wetlands, een soort Chinese Bieschbos. Het ligt ana de noordwest kant van Hangzhou. Een kaartje kost ca 9 euro en daarmee brengt een rondvaartbootje u door de kreken, met stops op een aantal eilandjes. Onderweg zijn diverse vogels van bijzondere pluimage te zien.
XiXi wetlands
XiXi wetlands

Op de eilandjes zijn aardige kleine bezienswaardigheden als een openluchtmuseum of een winkelstraatje met traditionele snacks, voorwerpen van riet, lokale wijn, (uiteraard) thee en meer. Bij de Wetlands is ook een museum, van veraf herkenbaar als vliegende schotel.  (XiXi website)
Wie de rust echt opzoekt in Hangzhou kan ervoor kiezen hier ook een hotel te boeken. Er is een uiterst luxe vestiging van de Banyan Tree keten, geopend in 2010, en een plaatje om te zien. De kamers zijn verwerkt in huizen in de traditionele stijl van de omgeving. Banyan Tree opent de komende tijd nog eens 12 vestigingen verspreid over China.
Banyan Tree hotels Hangzhou
De prachtige setting van het Banyan Tree hotel Hangzhou

Voor beduidend minder geld, maar zeker ook prima, kan worden overnacht in het eveneens nieuwe Brook Hotel. Meer hotels zijn er in aanbouw. De gasten daar zijn meest rustzoekers uit Shanghai en omgeving. Vooral de weekeinden zijn volgeboekt.
Brook Hotel Hangzhou|
Brook Hotel bij de Wetlands

Musea
Nederland staat bekend om de grote museumdichtheid, maar Hangzhou kan er ook wat van. De belangrijkste en breedste is het provinciaal museum, ofwel Zhejiang Museum. Het ligt op een kunstmatig eilandje aan de noordwest kant van het Westmeer. Het nationaal Zijdemuseum ligt iets ten zuiden van het Westmeer, en is het grootste museum over zijde ter wereld. Het laat in acht zalen het hele proces van zijde maken zien: van zijderups tot het verven. Toegang is gratis.

Het Geschiedenis van Hangzhou-museum aan de westelijke kant van het meer valt tegen. Een nieuw gebouw weliswaar, maar onoverzichtelijk en met minimale inhoud, hetgeen wat vreemd is voor een stad met meer dan 2000 jaar geschiedenis. Een gemiste kans. Toegang is gratis, dat wel. Het grenst aan de winkelstraat Hefangjie (zie onder).

Winkelen
Hangzhou heeft niet echt een centrum, er zijn dus verspreide winkelstraten. Luxe zaken vindt men aan de noordkant van het Westmeer, op Beishan Lu.
Zijde wordt verkocht in Silk street, bij Xinhua Lu (ten noordwesten van het meer). Hier is een groot overdekt en wat ouderwets aandoend warenhuis vol kleine zijdewinkels te vinden. Om de hoek is een speciale zijdestraat ingericht met nog meer kleine winkeltjes. Er wordt overwegend kant en klare kleding verkocht en het gaat vaak om overschotten uit de fabrieken. Rollen zijde heeft Geledraak er niet gevonden (tips welkom).
Hefang Jie
Hefangjie

Hefangjie is een neo-oude voetgangersstraat met traditionele winkeltjes. Er is veel thee te koop en er zijn theehuisjes, aardig om doorheen te lopen. De straat komt uit op Zhongshan Road. Deze noord-zuid lopende straat was ten tijde van de Zuidelijke Songdynastie (1127-1276), de Keizerlijke Weg. Om dat beeld te laten herleven is wel wat verbeelding nodig. Veel ouds is in China helaas verloren gegaan. Meestal omdat gebouwen van hout waren, soms vanwege afbraak of verwoesting.

Lokale specialiteiten
Gesmoord Dongpo varkensvlees
Westmeer vis in zoetzure saus
Garnalen, zachtgebakken met Longjing theebladeren.

Vervoer
Voor Hangzhou geldt: je moet er om van a naar b te komen altijd om het meer heen. Taxi’s zijn in de stad eenvoudig aan te houden (behalve in spits) en niet duur. Voor omgerekend 2 tot 3 euro kom je een heel eind (let op dat ze de meter gebruiken). Houd er rekening mee dat taxichauffeurs altijd noordelijk om het meer willen rijden, vrijwel nooit zuidelijk. Neem als het even kan Chineestalige adressen mee of een tweetalige kaart. Engels wordt vrijwel niet gesproken of verstaan.
Sinds 2011 investeert de stad flink in electrische taxi's. Te herkennen aan de felgele kleur.
Verder is er een uitgebreid bussen netwerk. De Y nummers gaan meest naar toeristische bestemmingen.

Rode fiets
In Hangzhou wordt opvallend veel gefietst. Sinds 2007 geldt een soort OV fietsenplan waar Nederland nog iets van kan leren. Met een chipkaart kan een ieder op diverse plekken in de stad een rode leenfiets oppikken en op elk ander officieel punt weer inleveren. Het gaat meestal om busstations en toeristische plekken.
Het Hangzhou Fietsenplan
Het rode fietsenplan van Hangzhou. Houd de chipkaart tegen de paal (rechts) en fietsen maar

Het eerste uur is gratis, daarna moet 1 yuan per uur worden betaald (ca 12 eurocent). De kaart is verkrijgbaar bij busstations en er zijn over de gehele stad ook kleinere kantoren die de kaarten verstrekken (vraag ernaar in uw hotel). De kaart kost 25 yuan en de borgsom is 200 yuan (ca 22 euro). Er zijn naar schatting 30.000 fietsen in omloop en dagelijks rijden vrachtwagentjes af en aan om te checken of reparaties nodig zijn. Het plan wordt gesponsored door een medisch bedrijf. Noot voor de Nederlandse fietser: de zadels staan op Chinese stand: LAAG!

Boottochtje over Keizerskanaal
Beginpunt is Wulin Gate/West Lake Culture Plaza en eindigt bij Gongchen Bridge, with one stop at Xingyifang Grand Canal Culture Plaza. Het tochtje duurt een half uur en vertrek is elk half uur tussen 7.00 en 18.00 uur.
Het is ook mogelijk een avond-rondvaart te maken, eveneens vanaf de Wulin Gate, vertrek stipt om 19.30 u. en duurt anderhalf uur (keert terug op aanvangsplek). 

Hangzhou-Suzhou per boot
Het is mogelijk een nachtboot naar Suzhou over het Keizerskanaal te nemen. Ze vertrekken uit beide steden om 17.30 u. en komen aan om zeven uur in de ochtend. Vertrek in Hangzhou van de Wulinmen werf.

Trein
Hangzhou heeft verbindingen met diverse andere steden. Wellicht de belangrijkste: Shanghai, 170 km verderop. De snelste verbinding duurt 1 uur en twintig minuten en komt aan op Shanghai Zuid. Op 1 oktober 2010 komt naar verwachting een snellere verbinding gereed en dan duurt het ritje slechts 35 minuten. (via de meeste hotels is het tegen een kleine vergoeding mogelijk treinkaartjes te boeken. Dit spaart veel tijd). 

Metro
Misschien nog wel belangrijker dan de trein is de metro. Het verkeer in de miljoenenstad is loopt regelmatig vast en met smart wordt gewacht op de komst van de metro. De eerste lijn opent gedeeltelijk in het najaar van 2010 en is geheel open eind 2012. Meer lijnen zijn in de planning.

Rechtstreeks vliegen naar Hangzhou met KLMReizen naar Hangzhou:
Sinds mei 2010 onderhoudt KLM een directe vlucht naar Hangzhou vanuit Schiphol. Er wordt drie keer per week gevlogen.

LINKS:
Overzicht buslijnen
Meer tips op virtualtourist.com 
Plattegrond van Hangzhou, in webshop Zaiton.nlLaatst gewijzigd op: 30-1-2014
 
Gerelateerde pagina's  
Directe vluchten KLM naar Hangzhou v.a. 8 mei 2010
Snelle trein Hangzhou-Shanghai van start
Westmeer Hangzhou op Unesco Werelderfgoedlijst
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing