adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Cultuur & geschiedenis > Cultuur-hist. thema's 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

De Grote Chinese Muur

China's beroemdste bouwwerk is ongetwijfeld de Grote Muur. De muur strekt zich uit van de zee, bij Shanhaiguan in de oostelijke provincie Hebei, tot aan Jiayuguan in Gobiwoestijn, in de westelijke provincie Gansu. Net als Rome is de Muur niet op één dag gebouwd. De oudste delen van de muur dateren van de 7e eeuw v.Chr. uit de periode die bekend staat als de 'Lente en Herfst Periode'. De laatste hand aan de muur werd gelegd rond 1500, ten tijde van de Ming-dynastie (1368-1644).

Grote Muur bij Simatai

De Grote Muur bij Simatai ten noord-oosten van Beijing. Goed voor een urenlange wandeling over gerestaureerde en niet-gerestaureede delen.
Foto Geledraak.nl,  januari 2005.

Enkele feiten
Hoe lang de Muur is, is niet precies vast te stellen. In China staat hij bekend als de 'Muur van 10.000 Li'. 1 Li is 500 meter; 5000 kilometer lengte dus. De Muur is echter niet overal een aaneengesloten bouwwerk. Overal in noord-China zijn fragmenten in het landschap te vinden. In 2009 is aangetoond dat de Muur inderdaagd met name in het noordoosten veel langer is dan gedacht. De lengte wordt nu voorlopig vastgesteld op 8500 km.
De Muur werd gebouwd om de diverse Chinese staten te beschermen tegen invallen van nomadische ruitervolkeren uit het noorden. De Xiongnu, buiten China (en in de Disneyfilm Mulan) beter bekend als de Hunnen, vormden een bedreiging voor de Chinese staten sinds de 3e eeuw voor Chr. Het was China's Eerste Keizer, Qin Shi Huangdi, die rond 221 v.Chr. opdracht gaf de diverse gedeelten Muur met elkaar te verbinden om zijn nieuw gevormde rijk beter te kunnen beschermen. Er werd tien jaar aan de Muur gewerkt. Honderdduizenden jonge mannen werden gedwongen aan de constructie mee te werken. Sommigen schattingen zeggen dat wel 1 miljoen mannen zijn gestorven. Honderd jaar later, tijdens de Han-dynastie, waren de Hunnen nog altijd niet verslagen. Keizer Wu Di liet de Muur rond dan ook opnieuw uitbouwen, richting westen. Nu was de Muur zo'n 2000 li, ofwel 1000 kilometer lang. Tijdens de volgende dynstieën werd de Muur telkens herbouwd en gerepareerd, want aldie tijd bedreigden 'barbaren' de noordelijke grenzen van het rijk.

Kaartje historische ligging van de Grote Muur

Verloop van de Muur: de rode lijn geeft de ligging van de Muur aan tijdens de Qin-dynastie. De paarse lijnen de ligging van muren, die tijdens de Ming-dynastie zijn gebouwd. Onderzoek heeft in 2009 uitgewezen dat de Muur in werkelijkheid nog langer is; er zijn nieuwe secties ontdekt in het noordoosten, richting Korea)

Tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) vonden de laatste grote uitbreidingen plaats. Bovendien werd de Muur niet meer opgetrokken uit gestampte aarde, maar uit bakstenen. Op vaste afstanden in de Muur werden wachttorens gebouwd, meer dan 1300 stuks in totaal. Even buiten de Muur werden tevens vuurbaken-torens geplaatst. Soldaten die hier de wacht hielden zagen een vijand het eerst. Afhankelijk van de omvang van het vijandelijk leger werden vuren gestookt: één vuur voor honderd soldaten, twee vuren voor meer dan 500, drie vuren voor meer dan duizend, vier vuren voor meer dan 5000 en vijf vuren voor meer dan 10.000 vijandelijke manschappen. Na de uitvinding van het buskruit werden ook kanonschoten ter waarschuwing afgevuurd.
De gemiddelde afmetingen van de Muur zijn: een hoogte van 7-8 meter, een dikte van 6,5 meter aan de basis en meer dan 5 meter bovenop.

De Muur voor toeristen
De grote poorten aan de oost- en westzijde die gelden als officieel begin- en eindpunt, dateren beide uit de Ming-dynastie en zijn belangrijke bezienswaardigheden. De Muur is op diverse plaatsen gerestaureerd. De meeste toeristen bezoeken de Muur vanuit Beijing.
Vanuit Beijing zijn op ten minste vier plaatsen (merendeels) gerestaureerde stukken Muur te bezichtigen.

Overzichtskaartje Muur bij Beijing

De meeste touristen gaan naar Badaling, 65 km. ten noordwesten van Beijing. Dit deel van de Grote Muur is in 1957 gerestaureerd. Tien tegen één dat regeringsleiders op bezoek in China op dit gedeelte worden gefotografeerd. De sectie bij Badaling stamt uit de 14e eeuw, dus uit de Ming-dynastie; deze bevat ook wachttorens.
Sinds 1988 is ook het gedeelte bij Mutianyu te bezichtigen, op 70 km. ten noordoosten van de hoofdstad. Dit gedeelte stamt uit de 6e eeuw en is ten tijde van de Ming gerestaureerd. Het is hier rustiger dan bij Badaling en er is een kabelbaan aanwezig.
Diana meldt dat bij Badaling ook een hellingbaan voor rolstoelen aanwezig is, aan de andere kant van de muur waar de kabelbaan is, taxichauffeurs weten dit vaak niet te vinden!  (mei '08).

Het gedeelte bij Simatai is sinds 1989 opengesteld voor publiek (op 130 km ten noordoosten van Beijing). Ook dit is een gedeelte uit de 6e eeuw, met versterkingen uit 1368 en 1567. Hier zijn ook dubbele muren te zien, gebouwd om de vijand te misleiden. Wie goed kijkt vindt stenen met inscripties van bouwarbeiders. Simatai is steiler en ruiger dan de eerder genoemde gedeelten, maar heeft ook een kabelbaan.
Jinshanling bevat delen muur uit de 6e en 16e eeuw, maar is in de minst gerestaureerde staat van de vier. Bovendien ligt dit prachtig in het landschap. Jinshanling ligt op 150 km afstand van Beijing.

Over reizen naar de Muur in de buurt van Beijing is een speciale Geledraak-pagina gewijd.

Behalve bij Beijing is de muur op vele andere plaatsen te bezoeken, zoals in het noorden van de provincie Shanxi, bij Datong aan aan het westelijke eindpunt van de muur (Jiayuguan) in de provincie Gansu.

Voor praktische informatie over de Muur, zie het uitgebreide Great Wall Forum

Mythe?
Tot slot nog een belangrijke opmerking over de Grote Muur: helaas te pas en te onpas duikt de mythe op dat de Grote Muur het enige door mensen vervaardigde bouwwerk is, dat is te zien is vanuit de ruimte dan wel vanaf de maan. Dit is absoluut onjuist. De Muur is dan wel lang, maar lang niet breed genoeg om zichtbaar te zijn.

Grote Muur bij Simatai


Evenals de foto bovenaan deze pagina, een panoramische blik op de Grote Muur bij Simatai. (Foto Geledraak.nl 2005)Laatst gewijzigd op: 1-4-2014
 
Gerelateerde pagina's  
Baksteenovens uit Ming dynastie gevonden
Beijing: foto's maart 2006
Beijing: foto's maart 2007
Chinese Muur Hyves van start
Grote Muur bij Beijing
Meer Muur voor toeristen bij Beijing
Muur langer dan gedacht
Reistips: Beijing (Peking)
Verboden Stad
Werkstuk-links
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
marije 09-02-2014
anoniem 3, weet ik veel hoe ze die foto bewerkt hebben, maar een groot gebouw zie je ook nii en denk je nou echt dat je die smalle muur wel kan zien en een 20X zo breed gebouw niet?
p.s. geloof niet alles wat je zomaar leest maar gebruik eerst ff je eigen hersens
julia borgers 15-01-2014
IK SNAP HET NIET MEER!
HOELANG IS DIE MUUR NOU OVERAL ZEGGEN ZE IETS ANDERS!
Paarse draak 08-01-2014
Schattepatatjes allemaal,

De muur is zichtbaar vanuit de ruimte, dat staat er toch? Wikipedia kan het ook wel eens fout hebben @Bianca. @IKSNAPHETNIETMEER Bianca heeft inderdaad gelijk, de eerste keizer hoort niet bij een dynastie. De muur is niet zichtbaar vanaf de maan, zoals hier al staat. En het is hier niet "dom" maar jij denkt dat je gelijk hebt, dat is wat netter.

Een moderator De paarse draak
Bianca 03-01-2014
Las net op Wikipedia, muur is helemaal niet te zien in de ruimte. Boek erbij gepakt, ja zichtbaar.
@Ik snap het niet meer.
De eerste keizer hoorde volgens mij niet bij een dynastie.
Heey 03-10-2013
Haha geweldig al dat gedoe over die muur, hij is echt niet te zien hoor vanuit de ruimte.
Dan zou je de afsluitdijk ook kunnen zien enne die is breder dan de beroemde muur.
lol 01-04-2013
ik heb op verschillende site's gekeken maar de Chinese muur is NIET uit de ruimte te zien!!!!!!!!!1
hoi 19-11-2011
interessante website
iemand 12-05-2011
jullie zijn echt dom bezig je weet toch wel dat dit niet kan!!
wim 08-05-2011
als je even op google maps kijkt,en even in en uit zoomt. bij de chinese muur is het al snel duidelijk dat die muur vanuit de ruimte niet te zien is! zeg maar vanaf 30km hoogte.
Ikuuuuh 05-05-2011
Dit is ECHT NIET uit de ruimte genomen. Hoe komen jullie erop? Dit is toch overduidelijk te zien!
Anoniem 3 29-07-2010
Het gaat niet om de foto eronder, je moet even klikken op DEZE SITE. Deze verwijst naar een website die wel een foto uit de ruimte laat zien.
anoniem 2 19-05-2010
De foto is van de zijkant te zien, hij kan dus niet vanuit de ruimte gemaakt zijn, dat is van boven.
IkSnapHetNietMeer 15-05-2010
Ik snap het even niet meer. Op een website staat dat de EERSTE keizer van China (Qin Shi Huangdi) de eerste stukjes van de muur ging bouwen van klei. Volkeren uit het Noorden vielen China aan. Toen hadden ze vier keuzes. Die hebben ze uitgevoerd in verschillende dynastieën. Maar in de EERSTE dynastie waren er al stukjes gebouwd?! Toen wisten ze nog niet welke optie ze gingen doen!?
DZOH 07-05-2010
de muur is ong. 6 meter breed. dat is een snelweg ook en ik denk niet dat je die in de ruimte kunt zien, dus de Chinese muur ook niet
gfsgfs 18-03-2010
ik denk ook dat anoniem gelijk heeft
Martijn 19-06-2009
De website waar Stijn naar linkt, meldt zelf dat op de foto niet de Chinese Muur te zien is, maar een rivier: "Editor's Note: This image, it turns out, is not what we first reported. The European Space Agency said May 19 that what they first declared to be the Great Wall is, instead, a river."
Dennis 18-06-2009
Als je iets vanuit de ruimte wil zien, moet je dat dan niet zonder telescoop doen? Want als je er een gebruikt die 6.000.000 x vergroot, dan kan ik de Chinese Muur ook wel zien vanuit de ruimte.
Roos 20-05-2009
Ik denk inderdaad dat Anoniem gelijk heeft. Het is ondenkbaar dat die machtige, maar in verhouding kleine, grote muur vanuit de ruimte zichtbaar is. Want zo groot is dat ding nou ook niet ;)
Ano0niEMpJe 06-11-2008
kweenie de astronauten zeiden wel vaak dat je de Chinese muur kon zien uit de ruimte!!
Maar ja niemand weet het meer zeker door die twijfelachtige methodes van de wetenschap!
Anoniem 11-02-2007
Stijn, die foto is niet vanuit de ruimte volgens mij.
De chinese muur is alleen te zien met een sterke telescoop

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

advertenties cultuur

 Tip! Wilt u CHINEES LEREN? Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl biedt doorlopend diverse cursussen aan, gegeven door professionele, ervaren docenten. Locatie: Haarlem-Zuid/Heemstede. Goed bereikbaar met trein.
Lees hier meer...

Het weer in Beijing