adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Cultuur & geschiedenis > Cultuur-hist. thema's 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

De Verboden stad in Beijing

De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De Ming-dynastie duurde van 1368-1644, de Qing van 1644 tot 1911. De stad werd gebouwd en voltooid onder de Yongle-keizer, in 1422. Deze keizer maakte van Beijing weer de hoofdstad. Onder de Mongoolse Yuan-dynastie (1279-1368) was Beijing voor het eerst de Chinese hoofdstad geweest, onder de naam Dadu. Na de val van de Yuan-dynastie lag Beijing in puin. De Yongle keizer pakte de wederopbouw groots aan. Hij liet verschillende paleizen bouwen en zo verrees de Purperen Verboden Stad, zoals de volledige Chinese naam luidt. De kleur purper wordt vaak in verband gebracht met de keizer. In de volksmond wordt het paleiscomplex nu aangeduid als Gugong (keizerlijk Paleis). De meeste gebouwen die nu te zien zijn dateren uit de 18e eeuw.

Verboden Stad Peking
De Verboden Stad in Peking (Foto Geledraak.nl 2004)

Het complex meet 750 bij 960 meter. Om de stad heen ligt een brede, diepe gracht en bovendien staat er een muur om heen van tien meter hoog. In elke muur bevindt zich een poort. Hedendaagse bezoekers komen door de zuidelijke poort binnen, vanaf het Tiananmen-plein. Vanaf deze poort las vroeger de keizer de nieuwe kalender voor en inspecteerde hij de troepen. De belangrijkste gebouwen en zalen staan langs de zuid-noordas. Wie Bertolucci's film The Last Emperor heeft gezien kent ze. Grootse gebouwen met er tussenin even grootse pleinen. Ze waren dan ook aangelegd om bezoekers te imponeren. Opvallend is de symmetrie en de harmonie in bouwstijl en aanleg. Ook vroegere keizerlijke steden moeten er zo hebben uitgezien, zoals de stad Chang'an, de hoofdstad tijdens de Tang-dynastie. In het zuidelijke gedeelte werden keizerlijke ceremonien uitgevoerd en ook paleisexamens afgenomen.

Verboden Stad Peking
Verboden Stad Beijing (Foto Geledraak.nl 2004)


De keizer en zijn enorme hofhouding woonde in het noordelijke gedeelte. Zo waren er de concubines, de paleiswachten en de eunuchen. De eunuchen waren gecastreerde paleisbedienden. Al met al woonden er enkele duizenden mensen in de Verboden Stad. Om de stad heen lag de Keizerlijke Stad. Ook deze was verboden gebied voor buitenstaanders. In de Keizerlijke Stad bevonden zich onder meer de bakkerij, het naaiatelier, de wapenzaal, de stallen en een drukkerij. Op die manier was de keizer en zijn gevolg geheel zelfvoorzienend.
Het leven in de Verboden Stad was benauwend. Het was niet alleen voor buitenstanders verboden zich in de stad te begeven, ook de keizer en zijn gevolg kwamen de stad vrijwel niet uit. Wie concubine werd of eunuch, werd dat op zeer jonge leeftijd. Maar weinigen bereikten een interessante positie aan het hof. Zij moesten hun verdere leven echter wel binnen die vier muren slijten. De keizers van de Qing-dynastie vonden wel een manier om aan de monotonie te ontkomen. Zij lieten buiten Beijing paleizen bouwen waar zij zich in de zomermaanden konden terugtrekken. Het Zomerpaleis, tien kilometer ten noorden van Beijing bijvoorbeeld, of de jachtverblijven in Chengde (Jehol).

Verboden Stad Peking
Verboden Stad te Beijing (Foto Geledraak.nl 2004)

Momenteel is de Verboden Stad een van China's grootste toeristische attracties. Het is de imposante buiten-architectuur die de toerist vooral aantrekt en een urenlang bezoek al de moeite waard maakt. De gebouwen zijn op een enkeling na slechts van de buitenkant te bewonderen, waarbij men vaak door een deuropening naar binnen kan gluren. Het interieur is over het algemeen maar spaarzaam gemeubileerd. Het complex bevat ook een bescheiden historisch museum en voldoende gelegenheid om te eten en te drinken.Laatst gewijzigd op: 18-11-2012
 
Gerelateerde pagina's  
Agenda: tentoonstelling keizerlijke kunst, Londen
Beijing: foto's maart 2006
Beijing: foto's maart 2007
Beperking aantal bezoekers aan Verboden Stad
Grote Muur
Grote Muur bij Beijing
Reistips: Beijing (Peking)
reageren op artikelreageren
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

advertenties cultuur

 Tip! Wilt u CHINEES LEREN? Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl biedt doorlopend diverse cursussen aan, gegeven door professionele, ervaren docenten. Locatie: Haarlem-Zuid/Heemstede. Goed bereikbaar met trein.
Lees hier meer...

Het weer in Beijing