adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Nieuws over China 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Informatie: werkstuk en spreekbeurt China

Voor informatie voor een werkstuk of spreekbeurt over China kun je het nodige vinden op Geledraak, bijvoorbeeld op de pagina werkstuklinks.

Informatie op papier, of fotomateriaal kan Geledraak je helaas niet sturen. Als je heel speciale vragen hebt kun je die uiteraard wel per e-mail stellen. Ajb geen algemene vragen als : 'waar kan ik informatie over China vinden?' .

Je kunt ook een vraag stellen op het Geledraak Forum, maar ook daar geldt:  ajb een duidelijke, niet te algemene vraag.

In Nederland zijn twee instanties die wél informatie kunnen toesturen:

De Vereniging Nederland-China (VNC)
Een verzoek van de VNC: schrijf een brief met daarin je duidelijke vraag (dus niet: 'stuurt u mij wat info over China', maar bijv.: 'graag info over de Grote Muur') en sluit vier postzegels van 44 eurocent in, voor de antwoordenvelop. Reken op een week voor je antwoord krijgt.
E-mailen kan ook; de mails worden op dinsdag afgehandeld.
Voor (basis)scholen die aandacht willen besteden aan China is een leskist te huur. Hierin zitten 73 voorwerpen, van boeken tot abacus (telraam) en van cassettebandjes tot posters, Chinese thee, acupunctuur benodigdheden en Chinese kleding.
Het adres: VNC, Van Limburg Stirumstraat 19, 2515 PA Den Haag. Tel. 070-4328796 Telefonisch is de VNC te bereiken van dinsdag tot en met donderdag van 11.00-16.00 uur.

Het Taipei Information Center, Van Stolkweg 23, 2585 JM Den Haag. O.a. informatie, tijdschriften, knipsels, brochures, toeristische info, dia's, videobanden en films over diverse onderwerpen. Deel van het materiaal kan ook worden uitgeleend. Het kantoor is op werkdagen tijdens kantooruren geopend. Tel. 070-338 8028. Of stuur een email.

Nog meer informatiebronnen, voor leerlingen en leraren:

 • Voor kinderen v.a. 4 jaar: website nihaokids.nl van sinologe Rhana Tersteeg. Uitleg over tonen, karakters en ook cultuur. met diverse spelletjes en liedjes.  

  Speciaal voor scholieren: NRC A4krant, geheel gewijd aan China, met vele onderwerpen! (jan.'06, pdf file)

  Algemene informatie en tips over het maken van een werkstuk.

  Boekje met informatie over China
  'China' is een uitgave van het Centrum voor Mondiaal Onderwijs (CMO), Postbus 9108. 6500 HK Nijmegen, tel. 024-361 3074. 27 pag. kost 4 euro. De inhoudsopgave is op de site van CMO te bekijken (zie Landen) en online bestellen is mogelijk. Tiananmen studentenopstand 1989 en andere thema's

  Het Sinologisch Instituut te Leiden: met de online te raadplegen catalogus van de bibliotheek (Gerangschikt naar onderwerp), en: China Tools - nog meer hulp en verwijzingen bij de studie van China.

  Het Instituut voor sociale geschiedenis IISG heeft een collectie over de studentenopstand van 1989. Krantenknipsels, audiovisueel materiaal enz. Ook andere Chinese onderwerpen, zoals Sneevliet. Kijk op de website. (type Tiananmen of 'China'  in de searchbox)
  Zie voor dit onderwerp ook de Engelstalige website Virtueel Museum voor 1989

  Chinese namen: is het meneer Jinping of meneer Xi?  

  Chinezen schrijven hun namen in een andere volgorde dan wij. Xi Jingping, bijvoorbeeld, is meneer Xi (en niet 'meneer Jinping'  zoals toch nog al te vaak is te lezen in westerse media - en dat staat toch wat slordig als je het over de Chinese president hebt.

  Verwarrend wordt het soms als Chinezen naar het westen verhuizen. Ze draaien dan (soms, niet altijd)! hun naam naar westers gebruik om en heten plotseling Rui Li in plaats van Li Rui. Dan moet je dus eigenlijk Chinees kennen om te weten welke de voor- en welke de achternaam is.
  Aardig weetje: In China zijn relatief weinig achternamen in omloop. Heel veel Chinezen heten Wang of Chen bijvoorbeeld, en Li is de meest voorkomende naam. 7,4 op de honderd Chinezen heet Li, op de voet gevolgd door 'Wang' en 'Zhang',  zo wees onderzoek uit. 

  top

  China, copyright Geledraak.nl • Laatst gewijzigd op: 9-2-2014
   
  Gerelateerde pagina's  
  Statistische informatie
  Werkstuk-links
  reageren op artikelreageren
  advertenties Ned.-China  Kijk hier Youtube filmpjes:
  Loading...


  Gastpagina's

  VNC Asia Travel - al 35 jaar
  Dé China specialist!
  Jouw Chinareis
  Stichting EuSino
  DimSum reizen
  China online reizen
  China Minority Travel
  WondersofYunnan
  Chinese Kookworkshop
  Massage in Eindhoven
  Chinees leren in Beijing  In de spotlights:


  Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

  Uw bedrijf in de spotlights?
  Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

  Het weer in Beijing