adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Cultuur & geschiedenis > Geografie 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Provincie Henan

Algemeen: De provincie Henan heeft een oppervlakte van 4-maal Nederland en telt ongeveer 94 miljoen inwoners (2000), waarmee het de meest bevolkingsrijke provincie van China is.Henan in China

 

 

 

 

 

 

 

Henan is gelegen in het hart van het historische China. Vooral het gebied nabij de Gele Rivier is bezaaid met historische monumenten. De naam 'Henan' betekent "ten zuiden van de Rivier".

Klik hier voor een overzichtskaartje van de provincie Henan.

Ook aan Henan is de golf van moderniseringen en economische groei niet voorbij gegaan. Toch is juist in deze provincie het contrast tussen het platteland, waar de boeren met een laag inkomen moeten zien rond te komen en het moderne China, scherp.
Henan is relatief droog maar heeft met name in het najaar een prettig (reis)klimaat.
De infrastructuur sterk ontwikkeld met moderne doorgaande snelwegen en een belangrijk spoorwegennetwerk.
Het toerisme is op vele plaatsen goed ontwikkeld. Het kan erg druk zijn bij bekendste toeristische plaatsen.

Klik hier voor een overzicht van Centraal-Henan.

De hoofdstad van Henan is Zhengzhou. Zhengzhou ligt ongeveer 750 km ten zuiden van Peking en heeft een vliegveld (ten zuiden van de stad) met frequente verbindingen met Beijing en andere Chinese steden. De stad is echter vooral een knooppunt van spoorwegen. De comfortabele slaaptreinverbinding met Peking duurt ongeveer 10 uur. De stad is ook voor westerse begrippen modern en een goed uitgangspunt voor reizen in de provincie.

Luoyang is hoofdstad geweest van maar liefst 13 dynastiën. Jammer genoeg is van deze oude glorie maar weinig over. De paleizen, tempels en rijke woonhuizen waren van hout en hebben de roerige tijden uit het verleden niet overleefd. De economische groei in het moderne  China heeft ook Luoyang bereikt. Ondanks de sanering van oude zware industrie heeft ook deze stad  kennisgemaakt met de ongekende bouwwoede, die de stad een modern aanzien heeft gegeven. Desondanks is Luoyang een aantrekkelijke en gastvrije stad. Het handelsmerk van de stad zijn de alomtegenwoordige chrysanten.

Kaifeng was eens de schitterende hoofdstad van de (Noordelijke) Song-dynastie. Het symmetrische stratenplan is hier en daar nog zichtbaar, maar van de monumenten van weleer is helaas weinig over. Dat geldt ook voor sporen van de ooit relatief grote joodse gemeenschap in deze stad. De omtrekken en enige muurresten van de voormalige hoofdstad van de Noordelijke-Song-dynastie zijn nog goed te herkennen en getuigen van de grote afmetingen van deze eens zo schitterende stad. Fan-pagode, KaifengVan de oude gebouwen is niets meer over, behalve twee bijzondere pagodes: de Fan-pagode en de Tieta (de zgn. "ijzeren pagode De stad heeft een gezellig centrum. Het historische museum is daarentegen nauwelijks de moeite waard, hetgeen wat teleurstellend is voor een stad met zo'n groot verleden.

 

Geschiedenis van Henan
Henan staat bekend als de geboorteplaats van de Chinese beschaving. Langs de oevers van de Gele Rivier (Huang He), die voor een deel door Henan stroomt hebben zich de vroegste Chinese culturen gevestigd. Hierdoor herbergt Henan tegenwoordig een groot aantal van de belangrijkste vindplaatsen uit de steentijd (Neolithicum), de Xia, Shang- en Zhou-dynastieën.
In het noorden, bij Anyang zijn massa's van primitieve schrifttekens voorziene zogenaamde 'orakelbeenderen' uit de Shang-dynastie gevonden. De Oostelijke Zhou-dynastie (770-221 v. Chr.) was de eerste dynastie, die Luoyang tot hoofdstad verkoos. Luoyang was tijdens de (Oostelijke) Han-dynastie en tijdens de latere phase van de Noordelijke Wei-dynastie (200-265) eveneens de hoofdstad van het keizerrijk. Dit bleef zo gedurende de Jin (265-420) en Sui (581-618) dynastieën. Tijdens de Tang-dynastie was Luoyang de tweede hoofdstad van het keizerrijk.

Kaifeng was de hoofdstad van de Noordelijke-Song-dynastie (960-1127). De indrukwekkende, maar weinig bezochte, keizerlijke graven ten oosten van Luoyang getuigen van de glorie van deze dynastie.
In de moderne geschiedenis bleef de provincie in het hart van het Chinese rijk altijd een prominente rol spelen.
Voor een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van Henan, zie de (Engelstalige) publicatie op de web-site van de Uni Duisburg. Deze publikatie van Thomas Heberer en Sabine Jakobi is in de aanloop wat taai, maar verandert al lezende in een fascinerend verhaal over, vooral, de moderne geschiedenis van de provincie.

Een kleine greep uit de belangrijkste bezienswaardigheden (van noord naar zuid):

Anyang ligt in het uiterste noorden van de provincie. Schild van schildpad met primitieve karakters uit Anyang (Shang-dynastie)Het is de vindplaats van duizenden 'orakelbeenderen' (soms 'drakenbeenderen' genoemd), meestal schouderbladen van runderen of schildpaddenpantsers bekrast met primitieve Chinese karakters uit de tijd (11e eeuw v. Chr.) dat deze stad, destijds 'Yin' genaamd, de laatste hoofdstad van de Shang-dynastie was. Buiten de stad zijn de opgravingen van het oude Yin en graven uit de Shang-tijd te zien. Het bescheiden "Museum of the Yin ruins" is hieraan gewijd. Zie de (eveneens bescheiden) web-site van dit museum.

Luoyang: Van de antieke grootheid van deze stad, die hoofdstad was van vele dynastieën, is niet veel meer te bekennen. Momenteel is Luoyang een vriendelijke niet al te grote provinciestad met de in China bekende romantisch-rommelige binnenstad en ruim geplande buitenwijken. Pioenen zijn het handelsmerk van de stad, veelvuldig geschilderd op talloze scrolls die overal voor niet al teveel geld te koop zijn.
Luoyang bezit een (bescheiden) historisch museum, "Luoyang Museum of China". Het museum voor antieke graven (The Luoyang Museum of Ancient Tombs), iets ten noorden van stad gelegen - en goed bereikbaar met een stadsbus - is zeker de moeite van een uitgebreid bezoek waard. Tip: Neem een zaklamp mee!
Een klein maar interessant museum is de "Luoyang Ancient Art Gallery", waar een rijke collectie beeldhouwwerk en gebeeldhouwde inscripties uit de Han t/m de Tang-dynastie tentoongesteld word. Ongeveer 13 km ten oosten van de stad ligt de Tempel van het Witte Paard (Bai Ma Si). Op deze plaats stond de eerste boeddhistische tempel van China. Op het terrein van de huidige tempel bevindt zich de laatste rustplaats van de eerste Indiase monniken, die in China het boeddhisme brachten. Grotwoning in Luoyang
Henan kent nog grotwoningen, uitgehouwen in de zachte Lössbodem. Ze raken in snel tempo in onbruik. Ook in Luoyang zijn nog enkele, voor toeristen opengestelde grotwoningen te zien. Wees er snel bij, want steeds meer jongeren prefereren een een bovengronds bestaan, waarna de woningen langzaam maar zeker instorten.

Kop van de boeddha Vairocana, LongmenDe vele boeddhistische tempels van de Longmen grotten, ten zuiden van Luoyang zijn wellicht de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Henan en behoren tot de top van de culturele monumenten van China.

 

 

Hoofd van een van de vele beelden bij de Song-mausolea, Gongyi De tomben van de Song-keizers ten zuid-westen van Gongyi liggen onopvallend in het platteland.

 

 

Woud van pagodes, Shaolin-kloosterTen zuiden Luoyang bevindt zich het Song-gebergte (Song shan) met het beroemde boeddhistische Shaolin-klooster. Een aardige bezienswaardigheid is het "woud van pagodes". Niet ver van Shaolin, bij het Songyuesi-klooster, bevindt zich in de bergen China's oudst nog intacte pagode.

De hoofdstad van Henan, Zhengzhou, is een moderne stad met goede hotelfaciliteiten en een prima infrastructuur. Het nieuwe 'Henan Henan-museum in Zhengzhoumuseum' behoort tot de allerbeste van China met een prachtige collectie kunstvoorwerpen, die een zeer compleet overzicht geeft van de Chinese geschiedenis vanaf de steentijd tot en met de Tang-dynastie. Alleen al vanwege dit museum is een bezoek aan Zhengzhou de moeite waard. De stad is een goed uitgangspunt voor dagtrips.

 Laatst gewijzigd op: 13-7-2008
 
Gerelateerde pagina's  
Chinareis: Shanxi - Henan
Gongyi
Longmen boeddhistische holentempels
reageren op artikelreageren
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

advertenties cultuur


Veel boeken uit eigen import

Het weer in Beijing