adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Xiamen - Amoy
veelzijdige stad aan China's zuidoost kust

De meeste Nederlanders zullen de Chinese stad Xiamen niet kennen. Het woord ‘Amoy’ klinkt sommigen wellicht wel vertrouwd. In de toko zijn sauzen en mie’s onder deze merknaam te koop en ook in de boeken van Slauerhoff, die de stad in de jaren twintig van de vorige eeuw als scheepsarts aandeed, komt de naam voor. Amoy is de lokale dialectnaam voor Xiamen. Een stad aan de zuidoostkust van China, tegenover Taiwan die in veel opzichten een a-typische Chinese stad is en daarom een bezoek meer dan waard.

In enkele trefwoorden: compact, gezellig, veelzijdig, fraaie kust, zandstranden, typische ronde rotsblokken, gemoedelijk oud centrum, sfeervol eiland Gulangyu (geheel voetgangersgebied) , heerlijk zeevoedsel.  


KLM vliegt drie keer per week rechtstreeks van en naar Xiamen vanuit Amsterdam:

Amsterdam naar Xiamen, KL883, dinsdag, donderdag, zondag; vertrek 16:50, aankomst 10:15 (+1), vliegduur 11 u.25 min.

Xiamen naar Amsterdam KL884, maandag, woensdag en vrijdag; vertrek 12:10, aankomst 18:30, vliegduur 12 u. 20 min.
(check aub website KLM voor actuele gegevens)Tot voor enkele jaren was Xiamen altijd een geïsoleerde stad. De enige grote uitgang naar buiten werd gevormd door de diepzeehaven. Het achterland is bergachtig. De laatste jaren is enorm geïnvesteerd in infrastructuur. Het is binnenkort mogelijk om in ruim drie uur naar Hong Kong te reizen per hogesnelheidslijn. Die lijnen zijn er al naar Fuzhou en Shanghai. Vanuit Xiamen is het mogelijk om op tal van Chinese en Aziatische bestemmingen te vliegen en sinds maart 2011 onderhoudt KLM, als enige niet Aziatische airline, er een directe lijnvlucht heen.

Moderne stad, maar op en top Chinees
Xiamen heeft geen grote bezienswaardigheden maar wel voldoende leuke kleine om er een paar dagen rond te kunnen brengen. Als eerste verkenningspunt kan worden genomen het Lujiang Hotel, al jaren een begrip in Xiamen. Het ligt aan het water, aan het eind van de hoofdstraat Zhongshan Lu, en biedt uitzicht op het eilandje Gulangyu. Zhongshan Lu en de zijstraten zijn vooralsnog voor de slopershamer gespaard gebleven.
jet Het oude centrum van Xiamen

Oma met kleinkind

 Typisch zijn de galerijen langs de winkels, die het publiek tegen de al te grote hitte in de zomer kunnen beschermen- en droog blijf je er uiteraard ook. De winkels worden voornamelijk gedreven door kleine lokale ondernemers. Veel kleding en sc hoenen (meestal niet in de westerse maten!), sieraden, thee. Inmiddels zijn er ook de Carrefour, MacDonalds, KFC en Starbucks (de grootste van China) neergestreken maar dat zijn tegellijk ook de enige aanknopingspunten met ‘het Westen’. Xiamen, dat al sinds eind jaren tachtig tot de modernste steden van China behoort, is echt een Chinese stad.


Westerse merken bijeen op een kruispunt in hartje Xiamen, Carrefour, KFC en MacDonalds

Tegenover het Lujiang Hotel liggen diverse veerponten en rondvaartboten. Het is mogelijk rond het eiland Gulangyu te varen en je daar te laten afzetten. De kortste oversteek naar het eilandje is per veerpont (kost 8 rmb/ ca. 80 eurocent, te betalen bij terugvaart). Ook is er een boot naar het dichtbij gelegen eiland Jinmen, van Taiwan. Let wel, wie deze boot neemt, heeft bij terugkeer in Xiamen opnieuw een visum voor China nodig. Voor Taiwan is geen visum vereist (voor Europeanen).

Gulangyu, 'lente eiland'
Gulangyu zal op westerlingen een speciale aantrekkingskracht hebben. Toen Xiamen in de 19e eeuw een westerse verdragshaven werd - afgedwongen na de opiumoorlogen – werden op Gulangyu diverse consulaten geopend ondermeer een Nederlands, op adres Zhonghua Lu 5 (zie foto onder), gelegen aan het eind van een sportveld. Ook werden her en der villa’s gebouwd, in tal van westerse stijlen. In de jaren twintig van de afgelopen eeuw deed dichter, schrijver en scheepsarts J.Slauerhoff Amoy aan. Het had er weinig lovende woorden voor over. het was destijds een overbevolkte, vieze stad. Lyrisch werd hij echter wel van Gulangyu, het 'lente-eiland'.

Het voormalig Nederlands consulaat; recent geheel herbouwd als exacte kopie.

Villa omgebouwd tot duur hotel op Gulangyu

De villa’s zijn de afgelopen jaren flink opgeknapt vooral door ondernemers die er overal guesthouses in hebben gevestigd. In Bagua Lou is het piano- en orgelmuseum gevestigd. Gulangyu wordt vanouds in reisgidsen geassocieerd met piano’s. In vroeger tijden klonk uit menig villa pianomuziek. Een Chinese verzamelaar heeft zijn collectie piano’s aan het museum geschonken. ‘Museum’ is trouwens een groot woord; de piano’s lijken lukraak te zijn neergezet.

Interessanter is de villa ‘Hai Tang Tian Hai’. Binnen is een foto-tentoonstelling ingericht over de voormalige bewoners van de villa’s op Gulangyu, meestal welgestelde Chinezen. Er zijn ook doorlopend aardige korte voorstellingen van lokale muziek en zang, en poppentheater uit Quanzhou.

Poppentheater

bepalend voor Gulangyu is een groot stenen beeld dat uitkijkt over zee. De manspeesoon stelt Zhengchenggong voor, in het Nederland verbasterd tot Koxinga. Hij was de man die in de 17e eeuw vanuit het kustgebied bij Xiamen de Nederlanders verdreef van Taiwan/Formosa. In China wordt hij geeerd als een nationale held.

Koxinga is van overal goed zichtbaar

 
De enige toeristen die Gulangyu tot voor kort bezochten waren ambtenaren uit heel China die er kwamen ‘vergaderen’. Nu de welvaart in China is sommige bevolkingslagen snel toeneemt, komen er ook gewone toeristen, en wel massaal. Dat zal waarschijnlijk nog verder toenemen als Gulangyu de status van Unesco Werelderfgoed krijgt. De aanvraag hiervoor wordt waarschijnlijk in 2011 ingediend. Wie kans heeft kan beter niet op zon- en feestdagen naar Gulangyu gaan.

Kust, Nanpuntuo tempel, universiteit en meer
Terug naar Xiamen. Een aardige attractie is de uitgestrekte wandelpromenade (meer foto’s) aan de oostkant, niet ver van de oostelijke ingang van de Universiteit van Xiamen. Als bezienswaardigheid daar telt zeker het Hulishan Fort mee. Het fort in Xiamen was een van de belangrijkste verdedigingswerken van China in de 19e eeuw. Het pronkstuk is een echt Krupp kanon, maar er zijn ook Hollandse kanonnen te zien. Bij Hulishan zijn ook fietsen te huur, meest tandems overigens.

Het Krupp kanon aan de kust

Bedenk al fietsend of wandelend ook dat deze kuststrook twintig jaar geleden militair gebied was. Het strand lag bezaaid met betonblokken om invasie vanuit het tegenover gelegen Taiwan te voorkomen. De heuvels achter de universiteit werden bevolkt door legereenheden, en waren dus verboden terrein. Nu is het een en al toerisme wat de klok slaat. Taiwan is een belangrijke economische bondgenoot en dat weerspiegelt zich met name in Xiamen. Overal prijzen winkels waren aan uit Taiwan, met name fruit, thee en versnaperingen bij de thee. Taiwan staat voor goede kwaliteit, zoveel is duidelijk.

'Taiwan' staat voor kwaliteit

Overigens is ook de campus van de Xiamen university aardig om overheen te lopen en een indruk te krijgen van een Chinese campus, een van de fraaiste van China. De laatste jaren is de campus flink gemoderniseerd en zoals vaker, gaat dat gepaard met verlies van gezelligheid. Alle eettentjes, kleine winkeltjes, fietsenmakers etc. zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor moderne kantines en shops.
Aan de zij-ingang van de universiteit is er toegang tot de Nanputuo tempel. De oorspronkelijke tempel is meer dan 1000 jaar oud, dateert uit de Tangdynastie. De gebouwen nu zijn veel nieuwer maar nog altijd erg sfeervol ook omdat de tempel volop in bedrijf is en er monniken wonen. Bovendien is de ligging fraai, tegen rotsachtige heuvels. Naast de tempel is een vegetarisch restaurant dat de laatste jaren kwalitatief sterk is verbeterd- en dus altijd vrijwel vol is.

Nanputuo tempel

Om te zien hoe Xiamense dagjesmensen recreëren is het ook aardig om naar het volkspark Zhongshanpark te gaan, en naar het Tienduizend stenen park. In dat laatste zijn ronde rotsen prominent en er zijn bijzondere plantensoorten te zien.

Buiten Xiamen: tulou
Een belangrijke attractie in de provincie Fujian, zijn de grote ronde huizen, gemaakt van aangestapte aarde, en daarom tulou geheten (aarden huizen) . Sommige zijn meer dan duizend jaar oud maar er zijn er ook nog eind vorige eeuw gebouwd. Van buiten zien ze er uit als forten en dat zijn ze oorspronkelijk ook, woonforten. De huizen zijn gebouwd door clans, meestal van Hakka origine Er wonen tientallen gezinnen in dergelijke huizen. Volgens schattingen zijn er nog 3000 tulou in Fujian. 1100 ervan zijn rond, de rest vierkant.
Het grootste en indrukwekkendste is Chengqi Lou uit de 17e eeuw. De binnenplaats is zo groot als een voetbalveld en er zijn 402 kamers.
Sommige tulou zijn binnen een dag te bereizen vanuit Xiamen, maar het is ook mogelijk in een van de guesthouses te overnachten.
(op Beijing Review staat een aardig artikel over de Tulou van Fujian)

Ronde huizen, tulou, Foto's © A.Swijtink

Hotels
Er zijn voldoende hotels in Xiamen. Wie voor sfeer wil gaan kan het beste iets zoeken op Gulangyu eiland. Direct tegenover Gulangyu en dus heel centraal liggen drie comfortabele hotels, het dure Wyndham (Wendamu in het Chinees), erachter ligt het eveneens prima hotel en iets minder duur, want geen zicht op het water: het Harbour View Millennium hotel (Haijing qiannian binguan, met volgens de ingewijden het beste ontbijtbuffet van de hele stad) of natuurlijk het good old Lujiang Hotel dat in 2011 geheel is gemoderniseerd en een populair dakrestaurant heeft met zicht op Gulangyu. Voor dat zicht kan men overigens ook terecht op het terras van de Starbucks, op 200 meter afstand van het Lujiang.

Links en literatuur:

http://www.whatsonxiamen.com/home.php

wikipedia

Westerse voetsporen op Gulangyu (zie elders op Geledraak.nl

Handig! Xiamen guide app voor de iPhone (niet gratis)

Meer foto's Xiamen, Gulangyu, zie de fotopagina op Geledraak.nl
Ook De Telegraaf Reiskrant
besteedde aandacht aan Xiamen (27 mei 2011)

New York Times artikel over het clanleven in de aarden huizen, tulou


Papieren reisgids Amoy Magic, geschreven door de Amerikaan Bill Brown die al sinds eind jaren tachtig in Xiamen woont, en MBA docent is aan de universiteit van Xiamen. Hij heeft tal van boeken over de streek geschreven, in kleurrijke, persoonlijke stijl maar wel informatief. (zie webshop zaiton.nl waar ook een plattegrond van Xiamen te koop is)

Tekst en foto's ©Geledraak.nlLaatst gewijzigd op: 5-5-2014
 
Gerelateerde pagina's  
Boek: Retour Amoy
Eerste KLM toestel geland in Xiamen
Fotopagina Xiamen, Gulangyu
Geschiedenis Nederland-China
Gulangyu: koloniale sporen
Kaalhoofdige Taiwanezen weer welkom in Xiamen
Kinmen, Taiwan, globaliseert
KLM: rechtstreekse vlucht naar Xiamen
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing