adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Chinese taallinks en tools

(Tips voor deze pagina van harte welkom!)

Tools
Sites om Chinees te leren
Woordenboeken
HSK
Karakters
Grammatica
Universiteiten, taalscholen, docenten, zie elders
Twitter
China webshop Zaiton.nl
Credits


Tools

Zelf Chinese karakters schrijven op de computer kan ondermeer met de Google IME input, die als toolbar wordt geinstalleerd en dus op te roepen is, indien nodig. Voor 32 en 64 bits computers.

Mandarintools.com - al jaren een handige site met allerlei Chinese taal-tools. O.a. chengyu dictionary met uitgebreide uitleg, achtergronden en citaten uit klassieke teksten. Ook slang-woordenboek, wat neerkomt op een woordenboek met actuele kouyu.

Sites om Chinees te leren zijn er te over.

- Ni hao, cursus van Teleac (nu NTR). Verschillende dialogen vooral voor de dagelijkse praktijk. Met oefeningen. Educatie.ntr.nl

- Chinees in Tien Verdiepingen - is de titel van een leerboek voor de bovenbouw van de middelbare school. Op de bijbehorende site tienverdiepingen.nl staan wat geluidsfragmenten en teksten met uitleg. Aardig om in te grasduinen.

- Chinesepod.com - een van de bekendste en beste van dit moment. Een maand gratis kennismaken. daarna maandelijkse abonnementen. Ze zitten in Shanghai. Leuke conversaties over de meest uiteenlopende (actuele) onderwerpen. Duidelijke uitleg grammatica, idioom, woordenschat op verschillende (intermediate - upper intermediate - advanced) niveaus. Verschillende Basic en Premium abonnementsvormen. Uitekkend om bv de luistervaardigheid te vergroten. Chinesepod.com

- Popupchinese.com - Een grote variatie aan materiaal. Niet alleen om naar conversaties te luisteren, ook om bv HSK te oefenen met schriftelijke toetsen & meerkeuze luisteroefeningen ed. Veel is gratis te beluisteren/bekijken. Ze zitten in Beijing en dat is te horen. Hun intermediate niveau is hoger dan bij chinesepod.com. Hebben ook lessen voor 'absolute beginners'. Abonnementen v.a. $19.99/maand, met gratis 'subscription that never expires'  . Popupchinese.com
Voor mensen die Kantonees willen leren is er popupcantonese.com. franchise van popupchinese.com. ook met elementary niveau.

Voor gevorderden die hun luistervaardigheid willen oefenen zijn deze twee gratis sites erg handig:

- Kuaile Hanyu , een soap-taalserie van CCTV, meer dan 100 afleveringen van elk 8 minuten op Youtube. Met Chinese en Engelse ondertiteling, en eenvoudig stil te zetten en nog eens te luisteren. Goed geacteerd en ook korte grammaticale uitleg. Let wel, er wordt enorm snel gesproken.

- Niet snel, maar juist langzaam: bij Slowchinese.com. Tientallen korte podcasts over diverse onderwerpen. De tekst is ook in het Chinees uitgeschreven. Geen pinyin, geen Engels.  
en: een variant, voor gevorderden:  'Newsinslowchinese.com'. Letterlijk langzaam opgelezen nieuwsberichten door zoqwel een native speaker als een Amerikaan. Voor de een een geweldige methode, een ander zal zich irriteren.

Woordenboeken

Een aantal toppers:
  • NCIKU.com - Woordenboek dat meer is dan dat. Woordenboekfunctie met vele voorbeeldzinnen. Er staan ook complete conversaties in, met audio. Heldere layout. Website is soms traag of even niet bereikbaar. 
  • MDBG.net  - Een erg goed woordenboek online is mdbg.net . Het is daar mogelijk zowel Engelse woorden als pinyin als Chinese karakters in te voeren. Uitgebreid! bevat ook voorbeeldzinnen, maar zijn minder bruibaar dan bij Nciku. 
  • Pleco.com - zeer uitgebreide mogelijkheden voor op de telefoon: iPod Touch / iPad, Windows Mobile, en Palm OSop iPhone (Android is in de maak, zo wordt al sinds augustus aangekondigd). Via de iPhone kunnen ook karakters worden gefotografeerd en vertaald (app 'camera recognizer'). Het is ook mogelijk karakters met de hand te tekenen en op die manier karakters op te zoeken. Zie: Pleco.com. Pleco heeft ook een uitgebreid forum

Karakters

Voor wie goed Chinees wil leren is het correct schrijven van Chinese karakters essentieel. Opbouw, streepjesvolgorde, bekijk het op:
Yellowbridge.com (kies stroke order)
of:
Itunes.apple.com (eStroke Animated Chinese Characters - betaalde App) 

Grammatica

  • Een overzicht met veel gebruikte Chinese voegwoorden, op Yellowbridge - in traditionele en vereenvoudigde karakters en pinyin, met Engelse vertaling

HSK
Elke dag nieuwe HSK woorden via Twitter of RSS / iGoogle, zie Chinesehacks.com

Twitter

@chineselanguage

@socialmandarin

Diversen
Overzicht van alle talen in China op ethnologue.com

China webshop Zaiton.nl
In Geledraak webshop Zaiton.nl zijn tal van Chinese leerboeken en woordenboeken te koop, deels uit eigen import uit China.

Credits
Bovenstaande taallinks met dank aan: Vivianne Luckers, Martin van der Togt, Wang Huadi.Laatst gewijzigd op: 19-8-2014
 
Gerelateerde pagina's  
Chinees leren links en adressen
Chinees op middelbare scholen
Chinese karakters, tekens, het Chinese schrift
Chinese taal en literatuur overzicht
Chinese taal HSK examen: uitleg en downloads
Chinese taal: inleiding
FAQ: 'Ik zie alleen blokjes, geen Chinese karakters'
Middelbare scholen met aandacht voor China
Nederlands initiatief: Chinese taalschool in Beijing
Promotiecampagne Chinese taal in Singapore
Roep om terugkeer traditionele Chinese karakters
Rubbings
reageren op artikelreageren
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

advertenties cultuur


Veel boeken uit eigen import

Het weer in Beijing