adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

De Grote Muur bij Beijing

Aanbevolen plaatsen voor bezoek Muur
Mutianyu

Badaling
Wandeling Jinshanling-Simatai
Practische info

Chinese Muur bij Simatai
Panoramafoto van de muur bij Simatai. Kijk hier voor een vergroting.
Foto Geledraak.nl 2005

Hij is onlosmakelijk verbonden met de Chinese geschiedenis en is tot op de dag van vandaag imposant: de Grote Muur. Dit immense bouwwerk is op verschillende plaatsen te bezoeken. Vooral in de streek ten noorden van Beijing is een aantal stukken van de Muur over lange afstand gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een flinke wandeltocht over de borstwering. Alle stukken Grote Muur ten noorden van Beijing dateren uit de Ming-dynastie (1368-1644).

Vanuit Beijing zijn er vele mogelijkheden om de Muur te bezoeken. Een auto- of busrit kost meestal anderhalf tot drie uur, afhankelijk van de te bezoeken plaats). Een veelgebruikte mogelijkheid is om via de hotelreceptie aan te sluiten bij een toerbusexcursie, of zelf een taxi te huren voor een hele dag. Let bij het boeken van een excursie op welk gedeelte wordt bezocht. Hieronder worden enkele toegelicht.

Aanbevolen plaatsen

kijk hier voor een overzichtskaartje.

De Grote Muur is op verschillende plaatsen gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor de toeristen. De bekendste plaatsen zijn op het kaartje aangegeven. Naast de met name aangegeven plaatsen zijn er nog stukken van de Muur die niet of nauwelijks zijn opgeknapt. Op deze stukken wild wall is de sfeer uiteraard uiterst authentieke sfeer, mede door het ontbreken van de souvenirverkopers. Echter, vanwege gevaar voor beschadiging van het bouwwerk en gebrek aan toezicht wordt bezoek aan dergelijke plaatsen niet aangemoedigd door de Chinese autoriteiten.

De Grote Muur bij Mutianyu

Grote Muur bij Mutianyu
Een impressie van de Grote Muur bij Mutianyu. Foto Geledraak.nl 2004

Deze plaats is de op één na bekendste plek (na Badaling) om de Grote Muur te bekijken en te beklimmen. De omgeving is mooi en niet ver van Beijing verwijderd (anderhalf uur rijden langs een vrij drukke weg). Er wordt een bescheiden entree geheven om van het steile pad omhoog gebruik te kunnen maken. De Muur is er over een afstand van enkele kilometers gerestaureerd. Bovendien zijn er twee kabelbanen aangelegd voor degenen die de vermoeiende klim van het dal naar de op de heuvelrug gelegen Muur liever niet wagen. Zoals bij veel populaire toeristische attracties, moet men zich eerst een weg banen langs een overvloed aan souvenirs-kraampjes en opdringerige verkopers voor men de steile klim naar de voet van de muur kan maken.
Zowel het bouwwerk zelf als het panorama is hier op 'Mutianyu' absoluut de moeite waard.

Een niet gerestaureerd stuk van de Muur, bij Xizhazi


Boven: Een stuk van de Grote Muur bij het gehucht Xizhazi (niet ver van Mutianyu) dat nog niet gerestaureerd is. Foto Geledraak.nl 2003

De omgeving is hier wilder, de muur romantischer en het ontbreekt er geheel aan souvenirverkopers. Er ligt een parkeerplaats en een stenen toegangspoort, maar er is geen auto of kaartverkoper te zien. Geledraak.nl bezocht deze plek in 2002; of het stuk Muur hier nog toegankelijk is, is onzeker, want de Chinese autotiteiten hebben inmiddels aangekondigd dergelijke stukken af te sluiten voor toeristen.
Vanaf de parkeerplaats is het ca 1,5 uur, geleidelijk klimmend, lopen naar de Muur in sfeervolle natuur (zie foto hieronder:). Er kan evt. worden overnacht in een eenvoudig boeren-guesthouse van mw. Yang. In de winter kan er worden geslapen op een kang (stenen bed, dat onderin wordt verwarmd). De boerin bereidt op aanvraag heerlijke maaltijden, met groenten en paddestoelen uit de natuur zelf.

Natuurpad om de muur bij Xizhazi te bereiken
Het pad naar de muur bij Xizhazi (flinke wandeling!) voert door de mooie natuur.
Foto Geledraak.nl 2003

Badaling

Een van de meest bekende (en toeristische) plaatsen om de Muur te beklimmen is bij Badaling, ten noordwesten van Beijing. Dit is de bekendste plaats en hier worden ook de meeste toeristen heen gebracht, vaak in combinatie met een bezoek aan de Ming Graven. Voor wie weinig tijd heeft is dit een optie. Er is een kabelbaan aanwezig.

Wandeling Jinshanling-Simatai
Op ca drie uur met de taxi ten noordoosten van Beijing liggen Simatai en Jinshanling. Geledraak.nl liep op een fraaie vries-heldere januaridag in 2005 het stuk van Jinshanling naar Simatai. De taxi zette ons af en wachtte ons later weer op in Simatai. Na het kopen van het kaartje moet een keuze worden gemaakt: gaan we mee met een van de vele 'gidsen' die zich aanbieden? Na een paar honderd meter dient zich een vrouw van in de veertig aan. Niet opdringerig knoopt zij een praatje aan. We besluiten haar te laten gidsen; het is erg stil in januari op de Muur, je weet toch nooit wat je onderweg tegenkomt. Nog voordat we op de Muur staan behoedt ze ons voor een fout: waar ons gevoel ons zegt rechtsaf te moeten naar Simatai, blijkt dat juist linksaf te zijn. Bordjes ontbreken hier!
Muur bij Jinshanling (gerestaureerde gedeelte)
Grote Muur bij Jinshanling (het gerestaureerde gedeelte).
Foto Geledraak 2005.

Het eerste gedeelte is geheel gerestaureerd en loopt gemakkelijk weg, hoewel ook hier behoorlijk steile stukken zijn. We lopen van wachttoren naar wachttoren. Dan houdt het gerestaureerde deel abrupt op. We lopen nu verder over brokkelige Muur, de kanteel-muren aan de zijkanten zijn weggeslagen, ook door boeren die in de loop der eeuwen steen hebben gebruikt voor huizenbouw. In maart/april zo vertelt de gids, bloeien hier massaal voorjaarsbloemen en ook de herfst is er fraai. Januari is wat dat betreft wat kaal, maar toch: vlak onder ons horen we gepiep: grijze eekhoorns in de bosjes. En statistisch gezien is de kans op strak blauwe lucht het grootst in de wintermaanden. De zomer is ook niet alles hier, zo blijkt uit de vele verhalen van de gids, die buitenlanders heeft begeleid die te weinig water bij zich hadden, of een zonnesteek opliepen.

Warm voelen we ons overigens uiteindelijk toch. Hoe verder we komen, hoe steiler de klim. Hier en daar kent de gids een paadje waardoor we de steilste stukken kunnen vermijden door onderlangs te lopen, naast de Muur dus. De gids wijst ons op de inscripties in de stenen: namen van soldaten uit de Ming-dynastie. Dan zijn we op de helft en komen we op het Simatai-gedeelte. Vanaf dat punt is het gelukkig voornamelijk afdalen geblazen. Met de hangbrug bij Simatai in zicht neemt de gids afscheid. Ze biedt ons fotoboeken en ansichtkaarten aan. We bedanken vriendelijk, en betalen haar 100 RMB (een kleine 10 euro) voor alle moeite en informatie. Waarschijnlijk een aardig bedrag, maar ook weer niet overdreven, als je bedenkt dat zij nogmaals ruim 2 uur terug moet klimmen - want een toerist om terug te gidsen is in geen velden of wegen te bekennen.
Muur bij Jingshanling (niet-gerestaureerde gedeelte)

De Grote Muur bij Jinshanling, niet gerestaureerde gedeelte.
Foto Geledraak.nl.

De gids is nog niet weg, of nieuwe mensen dienen zich aan. Zo blijkt dat we nu een kaartje moeten kopen voor het Simatai gedeelte, en ook bij de hangbrug in de vrieskou staat een man die 'bruggeld'  wenst. Dan nog een kwartiertje tot Simatai, dat duidelijk meer toeristisch is dan Jinshanling. Hier is zelfs een 'Lonely Planet Restaurant' (?).
Al met al een zeer geslaagde tocht, van ruim drie uur. 'I climbed the Great Wall' staat te lezen op t-shirts die toeristen ook na een tochtje per kabelbaan naar de Muur kunnen aanschaffen. Wij hebben dan wel geen t-shirt, maar wel het gevoel dat we die klim écht gemaakt hebben: nog twee dagen erna fikse spierpijn in de benen.

Praktische info:

 • Uit diverse hotels vertrekken busexcursies naar (meestal) Jinshanling of Simatai
 • Zelf een taxi huren kan het best via het hotelbaliepersoneel. Die zal met de chauffeur afspreken dat deze u opwacht in Simatai.
 • Simatai als eindpunt nemen is het handigst, daar is meer mogelijkheid terug te keren naar Beijing dan in Jinshanling.
 • Per openbaar vervoer kan ook, maar duurt erg lang. Vanaf Dongzhimen in Beijing een bus nemen naar Miyun, dan een taxi zoeken.
 • Neem voldoende water (ook in de winter) en eten mee. Onderweg is niets te krijgen.
 • Voor Jinshanling en Mutianyu moet toegangsgeld betaald worden
 • Extraatje: na de brug is er de mogelijkheid met een hangglider (langs stalen koord) over het water naar de uitgang beneden te scheren (zag er spectaculair uit, maar niet uitgeprobeerd: te koud)
 • In Simatai is een kabelbaan aanwezig die naar de Muur voert.
 • Tip! Voor de liefhebbers: de naam van de genoemde gids is mw. GAO Shujie mobiel nummer (0086)13623243492. De kans ik klein dat een Engelssprekend persoon de telefoon opneemt, het is daarom aan te raden een Chinees (hotelpersoneel bv.) te laten bellen en een afspraak te maken voor ontmoeting in Jinshanling. Mw. Gao spreekt weinig Engels, maar zij is een goede en doortastende gids.
 • Zeer informatief: Great Wall Forum, voor al uw vragen
 • Informatieve pagina over acht lokaties bij Beijing waar de Muur bekeken/beklommen kan wordenLaatst gewijzigd op: 17-8-2014
 
Gerelateerde pagina's  
Baksteenovens uit Ming dynastie gevonden
Beijing: foto's maart 2006
Beijing: foto's maart 2007
Chinese Muur Hyves van start
Chongwu: raadsel opgelost
Grote Muur
Meer Muur voor toeristen bij Beijing
Ming-dynastie
Ming-dynastie cultuur
Muur langer dan gedacht
portretten: keizers Ming-dynastie
Reistips: Beijing (Peking)
Verboden Stad
Werkstuk-links
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Nieuwste inburgering Nederland voor Chinezen, volg de e-learning cursus benodigd voor de inburgering (MVV). De e-learning cursus is geheel up-to-date met het nieuwe inburgeringsexamen. Interesse? Ga naar dutchmvv.com

Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing