adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Chengdu stad en omgeving
Fotopagina Chengdu e.o.

Uw eigen tips over Chengdu welkom! stuur uw reactie aub via 'Reageren'

Chengdu is een van de vele steden in China waarvan veel Westerlingen nog nooit hebben gehoord maar waar wel bijna 7 miljoen mensen wonen. Het is de hoofdstad van de provincie Sichuan, in west China. De stad raakt uitlopers van de Himalaya en hoewel de meeste inwoners Han-Chinezen zijn merk je ook in Chengdu al de nabijheid van diverse andere bevolkingsgroepen zoals Tibetanen en moslims.

De grote kantoor- en woonblokken die aan de randen van de stad verrijzen en de aanleg van een metrostelsel laten zien dat Chengdu mee-opgestuwd wil worden in de opkomende economie en welvaart die zo duidelijk voelbaar is in het oosten van China, in steden als Shanghai.

KLM voert directe vluchten uit op Chengdu vanuit Amsterdam:

Amsterdam naar Chengdu, KL891 (vliegduur 9.15 u. aankomst volgende dag),
Chengdu naar Amsterdam, KL892 (vliegduur 10 u. aankomst zelfde dag)


Chengdu is een stad waar oud en nieuw dichtbij elkaar liggen. Geschiedenis heeft de stad volop: al in de 4e eeuw voor Chr. was het de hoofdstad van het koninkrijk Shu. Rond het jaar 1000 werd er het eerste papiergeld gemaakt , Marco Polo schreef er over en noemde de stad Sin Da Fu en in de Tweede Wereldoorlog trok Nationalisten-leider Chiang Kai-Shek zich er terug in de strijd tegen de Japanners.

Parken
Opvallend aan Chengdu in vergelijk met de meeste andere grote steden is de grote hoeveelheid parken in de stad. En, typisch voor Chengdu: de parken hebben vrijwel allemaal een of meer theehuizen. Bij aangenaam weer kun je daar heerlijk uitgebreid op het terras zitten, kopje thee bestellen en heerlijk uitrusten en rondkijken. Je kunt rustig de tijd nemen want de theekop wordt voortdurend bijgeschonken of er staat een thermosfles onder de tafel om dat zelf te doen. Een ander typisch fenomeen in Chengdu zijn de oren-schoonmakers. Gelukkig zijn deze gemakkelijk te herkennen aan de lange ijzeren staafjes met aan het uiteinde een ragebol. De meeste Westerlingen houden zich hier verre van.
Het bekendste park is het Renminpark in het centrum. Hier kun je gemakkelijk een halve dag rondbrengen. Met name in de weekeinden en op hoogtijdagen is het er druk en zijn in alle hoeken en gaten activiteiten. Mensen die Taichi beoefenen , zingen , stijldansen, badmintonnen, vliegeren, schaakspelen, karaoke zingen (het hele park kan meeluisteren en je kunt de cdrom na afloop meenemen) maar ook: huwelijkspartner zoeken. Tip: het grootste theehuis in het park is niet het leukste: opdringerige obers en andere verkopers. Veel rustiger is het in Garden Tea House, aan een mooie lotusvijver. Thee kost er 10-25 yuan, vriendelijke bediening.

Tianfuplein, Wenshu tempel
Niet ver van Renminpark is nog een plaats waar graag veel mensen samen komen: het Tianfu plein. Een ouderwets socialistisch plein met zelfs nog een standbeeld van Mao Zedong. Middenop het Tianfu plein is een metrohalte, vanwaar je met de eerste metrolijn van de stad (tweede is in aanbouw) bijvoorbeeld naar de Wenshu tempel kunt reizen (twee haltes, uitgang K). De Wenshu tempel is een van de oudste en best bewaarde boeddhistische tempels in Chengdu. Er wonen ook monniken en er is veel groen omheen. Direct aan de tempel zijn aardige oude winkeltjes en veel restaurantjes. Een vegetarisch restaurant is te vinden op 5 minuten lopen van de tempel: winkelstraat doorlopen en dan rechts, op eerste verdieping het Qing Shui He Hua boeddhistisch-vegetarisch restaurant.

Buiten de stad

Panda’s

Een van de topattracties van Chengdu is te vinden net buiten de stad: het reuzenpanda fokcentrum, Chengdu Panda Base. Een prima plek om meerdere panda’s eens live van dichtbij te bekijken. De meeste hotel organiseren wel een excursie (halve dag) zodat vervoer geen probleem hoeft te zijn. Het centrum is in feite een vrij uitgestrekt park, vanwege de panda uiteraard met veel bamboe beplant, waar het aangenaam wandelen is. ‘Ga vroeg dan zijn de panda’s nog actief’, was het advies vanuit het hotel. Dat klopt ten dele. In de zomermaanden zijn panda’s sowieso niet actief omdat het te heet is. Volwassen panda’s bewegen nauwelijks, pasgeboren ook niet. Maar als je nog nooit een panda hebt gezien maakt dat eigenlijk niet veel uit. Als je geluk hebt  zijn er in couveuses enkele weken oude panda’s te zien. De jeugdige panda’s bewegen gelukkig wel.
Afgezien van een film (vanaf 10.00 uur) is er helaas weinig informatie in het centrum te vinden over het wel en wee van deze bedreigde dierensoort.

Waterwerken
Nederlanders staan bekend als water-managers, maar in China werd al heel lang geleden op dit gebied iets groots verricht. Ten tijde van de Qin dynastie, 3e eeuw voor Chr., kreeg een ambtenaar een nieuw idee om de jaarlijkse overstromingen van de Min-rivier te beteugelen. In plaats van een dam te bouwen zorgde hij ervoor dat een aftakking werd aangelegd. De aftakking liet hij bovendien door een berg voeren zodat het achter de berg gelegen vlakte van Chengdu, dat vaak te kampen had met droogte, werd geïrrigeerd. Deze waterwerken, bekend als Dujiangyan, staan nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco en ze zijn te bezoeken. Helaas ontbreekt ook hier een informatiepunt waardoor een bezoek een beetje onbevredigend blijft. Het is wel een aardige parkachtige omgeving. Dujiangyan is ondermeer te bereiken met debus vanuit Chengdu (busstation Chádiànzi (茶店子汽车站) of met de trein vanuit Chengdu (vrijliggende splinternieuwe spoorlijn naar Taoistisch berggebied Qingchengshan, ook overigens het bekijken waard)

Buiten Chengdu
Chengdu is een gunstig uitgangspunt voor verder reizen in west en zuid-west China. Het is een bekend startpunt bijvoorbeeld voor een trein- of vliegreis naar Tibet (speciale permit is nodig) . Maar ook dichterbij is veel te zien. Binnen een dag kan bijvoorbeeld de grote Boeddhabeeld van Leshan worden bekeken. Een beeld van 71 meter hoog, uit de rotsen gehouwen en in zijn soort de grootste ter wereld en vanzelfsprekend ook geplaatst op de Unesco-lijst.  Het beeld ligt vlakbij het eveneens beroemde Emei berggebied, een van de vier heilige bergen van het boeddhisme.

Jiuzhaigou en Huanglong
Een kleine 400 kilometer ten noorden van Chengdu ligt waarschijnlijk het mooiste gebied van China: Jiuzhaigou, en als goede tweede: Huanglong . Het is vanuit Chengdu bereiken met zowel bus (meer dan 10 uur) als met vliegtuig (40 min.). Huanglong is het dichtst bij het vliegveld (dat overigens op 3400 m. hoogte ligt ), Jiuzhaigou ligt iets verderop, en heeft diverse overnachtingsmogelijkheden. Vanuit Jiuzhaigou is het ongeveer twintig minuten rijden met de taxii naar Zhongcha Valley ecological park, waar je kunt wandelen en te paard de bergen in kunt. Tochtjes vanaf 2 uur op zeer makke kleine paarden met begeleiding, met onderweg een stop om aan een Tibetaanse gebedsmolen te draaien en wierook te branden in een kleine stupa.

Droomwereld
Jiuzhaigou is een topattractie, en alleen ben je er uiteraard niet. In weekeinden en op feestdagen zijn duizenden mensen in het gebied. Maar als je je daarvoor kunt afsluiten en je alleen richt op het overweldigende natuurschoon dan is Jiuzhaigou een unieke belevenis. Natuurpark Jiuzhaigou bestaat uit drie valleien op iets meer dan 2000 meter hoogte . Er is een grote variëteit aan bomen, rododendrons en bamboe en vooral: water, in allerlei varianten. Meest opvallend zijn de diverse ofwel diepblauw gekleurde ofwel kristalheldere meren waarin de omliggende bergen zich weerspiegelen. Vrijwel overal stromen watertjes en watervalletjes - kortom je bevindt je een landschap zoals je in de Efteling wel eens tegenkomt maar nu in het echt ziet. Een droomwereld, waaruit je alleen even ontwaakt als je bij een meer een doodgewone ‘Hollandse’ eend tegenkomt die een aparte naamsvermelding krijgt en uitgebreid door Chinezen wordt gefotografeerd.

De toegangsprijs tot het park is fiks, 310 yuan, ofwel zo’n 35 euro maar dan krijg je ook iets. Aan het begin van het park staan bussen die constant heen en weer rijden door het park, met een hop-on-hop-off systeem. Je kunt op diverse plaatsen uitstappen en zelf stukken lopen. Een vallei is al gauw 15 km lang. Langs het hele traject zijn houten vlonder-paden aangelegd, glibberen over rotsachtige paden is er niet bij. Veel aandacht is er voor het milieu. Restaurants zijn slechts op een centrale plaats te vinden, overal staan mensen met papierprikkers, vuilnisbakken worden constant geleegd, het toilet is het meest ‘eco’ van heel China.

Huanglong
Huanglong ligt hoger dan Jiuzhaigou, op 3000-4000 meter, en is ook ruiger. Een kabelbaan brengt je naar het begin van een wandelroute waarna je in 2-3 uur in eigen tempo aan de andere kant weer naar beneden loopt. Spreek bijvoorbeeld met een taxichauffeur af dat die je daar oppikt (niet vooraf betalen dus). Lopen hier gaat eveneens over de bekende comfortabele vlonderpaden, maar is wel iets vermoeiender vanwege de grote hoogte, waardoor je veel sneller buiten adem bent.

Songpan
Op ongeveer een uur rijden vanaf het vliegveld ligt nog een aardig dorp om te bezoeken: Songpan. Een klein maar sfeervol dorp dat overigens flink te lijden heeft gehad van de aardbeving van 2008. Buiten de stad worden nog altijd nieuwe flatblokken gebouwd om getroffen gezinnen nieuw onderdak te bieden. In Songpan wonen diverse bevolkingsgroepen: Han, Tibetanen, Hui (moslims) en Qiang. De straten zijn levendig, er zijn veel winkeltjes en bij de oude brug is een theehuisje waar mahjong wordt gespeeld.
Jakvlees (yakvlees) wordt in alle soorten verkocht, vers in het restaurant en gedroogd in zakjes. Aan de rand van het dorp worden jaks in de buitenlucht geslacht.
Ook Songpan is een startpunt voor trektochten te paard.

Eten
Sichuan, en dus ook Chengdu staat bekend cq is berucht om het scherpe eten. Het bekendste gerecht is Mapodoufu, tofu met gehakt en scherpe saus. Ook de hotpot (huǒ guō) is erg geliefd: vlees, paddestoelen groente en vis in een bouillon die je klaarmaakt aan de eigen tafel. Meestal vraagt het personeel gelukkig wel van tevoren wel aan de klant: kun je heet eten? Wil je het minder heet, zeg dan 'bu tai la' (met nadruk op La) 

Links:
Wikitravel Chengdu met veel praktische reistips
Attracties beschreven op Virtualtourist.comLaatst gewijzigd op: 16-7-2013
 
Gerelateerde pagina's  
Chengdu: 72-uurs visum mogelijk
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing