adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Cultuur & geschiedenis 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Links en literatuurverwijzingen geschiedenis en cultuur

Hieronder een klein aantal aanbevolen links en literatuurverwijzingen, die betrekking hebben op onderwerpen van de afdeling Geschiedenis en cultuur, voor verder lezen. Veel van deze publicaties hebben als bron gediend voor de pagina's over cultuur en geschiedenis op de Geledraak.nl . Nog veel meer links over gerelateerde onderwerpen zijn te vinden op de pagina over hulp bij werkstuk.

Web Links:

  Cultuur algemeen 
  Geschiedenis algemeen
  Taal en literatuur
  Peking-mens
  Shang-dynastie
  Volksrepubliek
  Taiwan
  Tibet
  China-Nederland
  Zijderoute
  Filosofie en religie

Literatuur:
  Geschiedenis algemeen
  Klassieke kunst
  Literatuurgeschiedenis
  Taal en literatuur
  Qin-dymastie / terracotta leger
  Tang-dynastie
  Moderne geschiedenis (Einde keizerrijk, Republiek, etc.)
  Volksrepubliek
  Taiwan
  Tibet
  China-Nederland
  Zijderoute
  Filosofie en religie

Links

Cultuur algemeen:

De website van het National Palace Museum (Taiwan) bevat zeer veel en goede informatie over kunst en cultuur. De afbeeldingen van klassieke Chinese kunst zijn buitengewoon mooi en talrijk.

UNESCO lijst met Chinese culturele werelderfgoederen.

Geschiedenis algemeen:

Het Hemels Mandaat; De Geschiedenis van het Chinese Keizerrijk, door B.J. ter Haar, uitgeverij Amsterdam University Press, 2009. ca. 600 pag., gebonden, met diverse illustraties, 14 landkaartjes en een uitgebreide index. Prijs: 49,50 euro.

 Archeologie: actuele nieuwsberichten over opgravingen en vondsten in China: chinesearchaeology.net.cn (van Chinese Academy of Social Sciences)

De grootste vraagbaak over Chinese cultuur en geschiedenis bevindt zich in Heidelberg, The WWW Virtual Library , maar met een aanzienlijke bijdrage van het Leids Sinologisch Instituut.

Ter nagedachtenis aan J.K.Fairbank onderhoudt de universiteit van Maryland een site gewijd aan de geschiedenis van (hoofdzakelijk) de Volksrepubliek.

Taal en literatuur:

Jeroen Wiedenhof: Grammatica van het Mandarijn, Bulaaq 2004. (zie ook Wiedenhof's website)

Speciale website (engelstalig) over de roman "De Drie koninkrijken".

Peking-mens

Website van "Centre for the study of Chinese prehistory" over de fossielen van de   pré-historische mens in China. (Engels).
Zeer interessant en wetenschappelijk verantwoord.

Shang-dynastie

Meer over Sanxingdui bij de website van China Internet Information Center: China.org.cn

 

Qin-dynastie

Fraaie foto's van het terracotta leger en Xi'an. door Brad Templeton 

Eerste Keizer, op uitgebreide Chinese geschiedenis-site

In 1998 maakte regisseur Chen Kaige een film over de Eerste Keizer: "The emperor and the assasin's", met oa. Gong Li. Zie de site van de filmmaatschappij, Sony Classics.

Volksrepubliek:

Ter nagedachtenis aan J.K.Fairbank onderhoudt de universiteit van Maryland een site gewijd aan de geschiedenis van de Volksrepubliek.

De kijk van de Volksrepubliek op de verhouding met Taiwan is te vinden op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Volksrepubliek.

De Engelstalige site van de Nederlandse sinoloog Stefan Landsberger met als onderwerp propaganda posters. De posters worden inhoudelijk uitvoerig beschreven.  Daarmee bevat deze site veel wetenswaardigheden over de geschiedenis en biografische gegevens van politici van de Volksrepubliek.

Een gedetailleerd verslag (met schokkende foto's) over het neerslaan van de demonstraties in 1989 d.m.v. een virtueel museum van China News Digest International, Inc.

Taiwan:

De Nederlandstalige site van het 'Taipei representative office' in Nederland geeft een uitgebreid overzicht van vele zaken, die met Taiwan te maken hebben, waaronder geschiedenis en de verhouding met de Volksrepubliek. Kijk o.a. naar de rubriek 'Vraagstukken en beleid'.

Nederlands-Taiwanese geschiedenis op de website van het National Palace Museum

Website van de organisatie die de VOC archieven conserveert, ontsluit en toegankelijk maakt voor een breed publiek, het TANAP project.

Inleiding over de VOC op Taiwan bij het VOC-Kenniscentrum.

Het standpunt van Taiwan over de verhouding met de Volksrepubliek zijn te lezen op de website van de Mainland Affairs Council .

Het standpunt van de Volksrepubliek wordt o.a. naar voren gebracht op de Website van de Chinese Ambassade in de Verenigde Staten.

Tekst van de White Paper 'Eén China principe en de kwestie Taiwan', febr. 2000, VR CHina

Paper door Dr. Greg Austin: 'China's Perceptions of Cross-Strait Relations: Needing a Small Leap of Sideways!'

Artikel in The Journal for Multimedia History 1999, 'Selling China www.cnta.com and Cultural Nationalism', over de Chinese visie op het 'Chinees-zijn'.

Definitie van het begrip natie, uit het standaard werk: Benedict Anderson: Imagines Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism'

"Bedenk soepeler variant van concept 'Greater Chinese Union", aldus David Isenberg (8-4-'04).

Tibet:

Zoek op het thema Tibet op de website van de Encyclopedia Britannica.

De site van de regering in ballingschap van Tibet. Bevat o.a. alle officiele uitspraken van de Dalai Lama.

Het standpunt van de Chinese regering wordt het best verwoord door haarzelf, bijv. op de Website van de Chinese Ambassade in de Verenigde Staten en op die in Nederland (juni 2009).

In maart 2008 publiceerde de Chinese overheid historisch bewijsmateriaal die 'aantonen dat Tibet een onafscheidelijk deel van China is'.

Het standpunt van de westerse landen wordt duidelijk verwoord in de 'Asiamedia'-site van de UCLA over de Amerikaanse politiek t.a.v. Tibet.

'Tibet support'-groepen geven veel informatie over politiek, religie en cultuur:
Free Tibet Campaign, Tibet Online en International Campaign for Tibet (doel: mensenrechten en zelfbeschikkingsrecht van Tibetanen te helpen bevorderen en hun cultuur en milieu te beschermen). Hiervoor kreeg ICT in maart 2005 de Geuzenpenning uitgereikt te Vlaardingen. Daarbij aanwezig was ook de voorzitter, acteur Richard Gere. Zie ook de website savetibet.org.

Dan Cruickshank maakte voor de BBC maakte de documentaire Lost World of Tibet, hier te zien, met veel oude beelden uit Tibet.

In Schoten, Belgie, staat het Tibetaans Instituut. compleet met fraaie tempel en documentatiecentrum. Op de uitgebreide website is veel informatie over Tibet te vinden. Bevat ook diverse links.

Oslo is de standplaats van de radiozender Voice of Tibet. Met kortegolf-uitzendingen probeert men Tibetanen in Tibet te bereiken. Meer informatie, zie de website.

Kotan Publishing is een uitgeverij met uitsluitend boeken over Azie. Op de website, Kotan.org ook vele becommentarieerde links over Tibet, in de Tibet Cultural Region Directory. Bij Kotan verscheen ook een uitgebreide reisgids: Mapping the Tibetan World (isbn 0970171609), 424 pag., 2000.

De tibet.startpagina.nl, met vele links

Een zeer uitgebreide Nederlandstalige website over Tibet is gemaakt door drie Nederlandse en Amerikaanse scholieren. In 1999 wonnen zij er de derde prijs in de webwedstrijd ThinkQuest mee, en: de Dalai Lama schreef persoonlijk het voorwoord. De site bevat informatie over geschiedenis, de bevolkingsgroepen, het huwelijk, landschap, Boeddhisme, een Tibetaanse kalender en meer

China-Nederland:

Het verdrag van overgave van de Hollanders aan Koxinga is hier in het Engels te lezen

Zijderoute: Er is veel op het internet te vinden over de zijderoute. We noemen er een paar:

 - De Silk road foundation geeft uitgebreide informatie over de zijderoute en de belangrijkste historische gebeurtenissen.

 - Een site van een Amerikaanse school over Sir Aurel Stein.

 - Het International Dunhuang Project is een samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en China om de manuscripten afkomstig uit de grottempels van Dunhuang voor het publiek toegankelijk te maken. Een groot aantal worden sinds eind 2002 op het web gepubliceerd.

Filosofie en religie: Zo ongeveer alles over het boeddhisme is te vinden op de Australische site Budhanet. Zeer aan te bevelen voor de geïnteresseerde!

Literatuur

Chinese Geschiedenis algemeen:

Michael Dillon (ed.), China, a Cultural and Historical Dictionary, Curzon, 1998.

John K. Fairbank en Edwin O. Reischauer, CHINA, Tradition and transformation, Harvard University, Sydney 1973. 

C.P. Fitzgerald, China; A Short Cultural History, The Cresset Library; uitgave 1986 (Oorspronkelijke uitgave 1935).

Het Hemels Mandaat; De Geschiedenis van het Chinese Keizerrijk, door B.J. ter Haar, uitgeverij Amsterdam University Press, 2009. ca. 600 pag., gebonden, met diverse illustraties, 14 landkaartjes en een uitgebreide index. Prijs: 49,50 euro. Het boek is ondermeer te koop in China webshop Zaiton.nl

Charles O. Hucker, China's imperial past; An introduction to Chinese history and culture, Stanford University Press, 1975. Een klassieker op het gebied van de Chinese geschiedenis.

D. van der Horst, Geschiedenis van China, Aula 593, 1977. Reeds lang uitverkocht. Een goed nederlandstalig alternatief is het boek van Willy Vande Walle (zie hieronder)

Immanuel C.Y. Hsü, The rise of modern China,  3rd edition; Oxford University Press, 1983.

Ann Paludan, "Chronicle of the Chinese emperors", Thames & Hudson, 1998, 2004.

Colin A. Ronan, Joseph Needham Wissenschaft und Zivilisation in China, Band 1, 1984.
Bewerking (samenvatting) van het beroemde werk van Needham door Ronan. Oorspronkelijke titel: The shorter Science and Civilisation of China, Volume I. (Cambridge University press,1978).

Szuma Chien (Sima Qian, 145-86 v. Chr.), Selections from RECORDS OF THE HISTORIAN, vertaald door Yang Hsien-yi & Gladys Yang, Foreign Languages Press Peking. 1979. Selectie van het werk van China's beroemde historicus uit de Han-dynastie.

Willy Vande Walle, Een geschiedenis van het Chinese keizerrijk tot 1600, Acco, 2007. Modern overzicht en naslagwerk in het Nederlands.
recensie

Literatuur-geschiedenis:

Patricia Buckley Ebrey (ed.), Chinese Civilization; A sourcebook, The Free Press, New York, 1993.

Wilt Idema en Lloyd Haft, Chinese Letterkunde; Inleiding, historisch overzicht en bibliografieën,  Prisma pocket 2559, uitgeverij Het Spectrum, 1985.

Taal en literatuur:

Chen Huoping: Fun with Chinese characters, Driedelige uitgave door 'The Straits Times Collection' van geestige leerboekjes waarin een groot aantal veelgebruikte karakters met hun schrijfwijze worden uitgelegd; Singapore, 1980 (meermaals herdrukt). Sinds 2005 is er een Nederlandse versie beschikbaar :

Chen Huoping: Het verhaal achter Chinese Karakters. Ming Ya Books Co. 2005. Grappige en interessante uitleg en goed voor zelfstudie van 260 van de meest gebruikte Chinese karakters.

Bernhard Karlgren, Schrift und Sprache der Chinesen, Springer-Verlag, 1975.
Deze Duitse uitgave van Karlgren's klassieke werkje over de Chinese taal is gebaseerd op de Engelse bewerking uit 1962. De eerste uitgave van de Zweedse sinoloog Karlgren dateert al van 1918. De eerste Engelse uitgave verscheen in 1923 (gewijzigd in 1962).

Cecilia Lindqvist: Het karakter van China.Uitgeverij Balans, 2007. (Oorspronkelijk in het Zweeds uitgegeven in 1989). Klik hier voor een bespreking van dit boek.

Wang Hongyuan: The origins of Chinese characters. Sinolingua Beijing, 2004 (eerste editie 1993); Een tweetalige (Chinees en Engels) uitgave met talloze voorbeelden van afleidingen van moderne karakters aan de hand van primitieve pictogrammen en oude vormen van zegelschrift.

Fang-yu Wang, Chinese cursive script: An Introduction to Handwriting in Chinese, Far Eastern Publications, Yale University, 1972.

Jeroen Wiedenhof: Grammatica van het Mandarijn, Bulaaq 2004. (zie ook Wiedenhof's website).

L. Wieger, S.J.,Chinese Characters, Their origin, etymology, history, classification and signification.  Dover publications, Inc. New York, 1965. (ongewijzigde herdruk van de tweede druk uit 1927). De eerste uitgave van dit werk (in het Frans) dateert al uit 1915.

Klassieke kunst:

Das Alte China, Menschen und Götter im Reich der Mitte, Kulturstiftung Ruhr Essen, Katalogus bij de gelijknamige tentoostelling gehouden in Villa Hügel, Essen; 1995.

D. en T. Elisseeff, La civilisation de la Chine classique,  uit de serie "Les Grandes Civilisations" Arthaud, 1979.

Joachim Hildebrand, China; Erfenis van oude culturen,  Uitgeverij Atrium, Alphen a/d Rijn, 1987.

Sherman E. Lee, A history of Far Eastern Art,  Thames and Hudson, 1975.

Anita Rolf, Kleine Geschichte der Chinesischen Kunst, Dumont Taschenbücher, 1985.

William Watson, Harry N. Abrams,Art of Dynastic China,  New York 1981.

Qin-dynastie / terracotta leger

Arthur Cotterell, The First Emperor of China,  1981. Een bekende monografie over de Eerste Keizer van de Qin-dynastie en de voorafgaande periode. (Ook in Nederlandse vertaling voorhanden)

Terra-cotta warriors and horses at the tomb of Qin Shi Huang, the first emperor of China, Cultural Relics Publishing house. 1987

Tang-dynastie: Dieter Kuhn (Ed.); Chinas Goldener Zeitalter; Die Tang-Dynastie (618-907 n. Chr.) und das kulturelle Erbe der Seidenstrasse, Edition Braus.
Een uitgave van het "Museum für Kunst und Kulturgeschichte der Stadt Dortmund" n.a.v. een tentoonstelling in 1993

Moderne geschiedenis:

(einde keizerrijk, republiek, volksrepubliek, Taiwan, Hong Kong)

David Bonavia, China's Warlords, Oxford University Press, 1995. Kort, goed leesbaar en interessant kijkje in de onfrisse keuken van de warlords.

Jonathan Fenby, Generalissimo; Chiang Kai-shek and the China He Lost, Free Press, London, 2003. Een goed geschreven kritische biografie van de nationlistische leider en dictator. Hierbij geeft dit boek een heldere kijk op de sociale, politieke en economische gebeurtenissen in China gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw.

Immanuel C.Y. Hsü, The rise of modern China,  3rd edition; Oxford University Press, 1983. Standaardwerk over China's moderne geschiedenis (inclusief Qing-dynastie).

Willem van Kemenade, CHINA Hong Kong Taiwan BV, Uitgeverij Balans, 1996. Een nog steeds actueel werk met vooral veel informatie over de jaren 90 in China, Hong Kong en Taiwan door de bekende journalist en China-specialist, Willem van Kemenade.

Stirling Seagrave, The Soong Dynasty, Sidgewick & Jackson, Londen 1987 (3e druk).

Lois Wheeler Snow, Edgar Snow's China, Vintage Books, New York, 1983. Een helder geschreven geschiedenis van China in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw met vooral veel - soms gruwelijke - foto's van het dagelijkse leven. Ook veel foto's en biografiën van belangrijke personen uit die tijd. De teksten en foto's zijn hoofdzakelijk afkomstig van de beroemde journalist Edgar Snow (1905 - overleden in Peking in 1972), die in 1937 het invloedrijke boek "Red Star over China" publiceerde over de opkomst van het communisme in China. Het boek stelde Mao in een gunstig daglicht. Lois Wheeler Snow is de weduwe van Edgar Snow.

Jonathan Spence, De poort van de Hemelse Vrede, De Chinezen en hun Revolutie, 1895-1980, Elsevier 1985. (Oorspronkelijke uitgave in het Engels, 1981. )

Barbara W. Tuchman, Stilwell and the American Experience in China 1911-45, Bantam Book, 1980 (eerste druk in 1970).

Volksrepubliek:

Maurice Meisner, Mao's China; A History of the People's Republic, The Free Press New York 1977.

Andrew J. Nathan en Perry Link (red.),
Het Tiananmen-dossier, Uitgeverij Contact, 2001. Een zeer gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenissen rondom het neerslaan van de demonstraties op het Tiananmen- plein in de zomer van 1989, gebaseerd op uitgelekte vertrouwelijke documenten.

Taiwan:

Leonard Blussé, Tribuut aan China: 'Vier eeuwen Nederlands-Chinese betrekkingen',
Cramswinckel, Amsterdam 1989. Onder andere gedetailleerde voor-geschiedenis en geschiedenis van de VOC aanwezigheid in Taiwan (1624-1662).

Jonathan Clements, Coxinga and the fall of the Ming-dynasty, Sutton Publishing, paperback edition, 2005. De gebeurtenissen in Zuid-China voor en na de val van de Ming-dynastie. Levendig beschreven geschiedenis over de machtsverhoudingen en strijd tussen de lokale krijgsheren, zoals Koxinga (Coxinga) / Zheng Chenggong, het centrale gezag in Beijing en buitenlanders, zoals de Nederlanders.

Ralph C. Crozier, Koxinga and Chinese Nationalism; History, Myth, and the Hero, Harvard East Asian Monographs nr. 67, 1977. Een beschouwing over de betekenis van Koxinga als volksheld in het populaire geloof en de nationale geschiedschrijving.

Oskar Weggel, Die Geschichte Taiwans, Vom 17. Jahrhundet bis heute: 'Tausendfach geschmiedet hundertmal durchglüht', Böhlau Verlag Köln, 1991. Algemeen uitgebreid overzicht van Taiwan's moderne geschiedenis

Tibet:

Gavin Hambly, Zentralasien, uit serie Fischer Weltgeschichte, Frankfurt am Main, 1966.

Robert Strauss, Tibet, a travel survival kit, Lonely Planet Publications (1992).

Sjoerd de Vries, Boeddhisme voor beginners, Uitgeverij Forum, 2001 (Oorspronkelijke uitgave 1994).
Dit boekje geeft een helder en beknopt overzicht van het boeddhisme in het algemeen en van het Tibetaanse boeddhisme in het bijzonder.

China-Nederland:

Leonard Blussé, Tribuut aan China: 'Vier eeuwen Nederlands-Chinese betrekkingen',
Cramswinckel, Amsterdam 1989. Deze uitgave is momenteel het standaardwerk over de geschiedenis van de Nederlands-Chinese betrekkingen.

Willem Ysbrantz. Bontekoe, Journael ofte gedenckwaerdige beschrijvinghe van de Oost-Indische reyse van Willem Ysbrantsz. Bontekoe van Hoorn, Voor het eerst gepubliceerd in 1646 en o.a. gebundeld in "Wonderlijke geschiedenissen; enkele prozageschriften uit de 17e eeuw". Spectrum van Nederlandse Letterkunde, Prisma boeken, 1971.
Bevat behalve het bekende verhaal van de reis van de "Nieu-Hoorn" o.a. ook een uitgebreid ooggetuigenverslag door Bontekoe van de operaties rond de Pescadores en de kust van Fujian in de periode 1642-1644.

Henri Borel, Het Schoone Eiland, Een lyrisch verslag over een reis in 1920 naar Amoy (Xiamen) en andere plaatsen in Zuid-China, waar de bekende sinoloog Borel in 1892-1893 Chinees gestudeerd had. Uitgeverij P.N. Van Kampen en Zoon; datum van uitgave onbekend (jaren twintig 20e eeuw).

Jonathan Clements, Coxinga and the fall of the Ming-dynasty, Sutton Publishing, paperback edition, 2005. De gebeurtenissen in Zuid-China voor en na de val van de Ming-dynastie. Levendig beschreven geschiedenis over de machtsverhoudingen en strijd tussen de lokale krijgsheren, zoals Koxinga (Coxinga) / Zheng Chenggong, het centrale gezag in Beijing en buitenlanders, zoals de Nederlanders.

Ingrid D'Hooghe, The 1991/1992 Dutch Debate On The Sale Of Submarines To Taiwan, uit China Information Volume VI, No. 4 (Spring1992); een uitgave van 'The documentation and Research Centre for Contempory China', geliëerd aan het Sinologisch Instituut van de Universiteit Leiden.
Een nauwkeurig verslag van de discussie om de levering van duikboottechnologie aan Taiwan in 1991/92. Tevens een kort overzicht van de eerdere 'crises' rondom de levering van duikboten in 1980 en 1983.

F. van Dongen, Tussen Neutraliteit en Imperialisme; De Nederlands-Chinese betrekkingen van 1863 tot 1901,  J.B. Wolters, Groningen, 1966.

Karina Meeuwse, Het huis van Han; Honderd jaar Chinese geschiedenis in Nederland, A.W. Bruna, 2000

Zijderoute:

Peter Hopkirk, Foreign Devils on the Silk Road; The Search for the Lost Cities and Treasures of Chinese Central Asia, The University of Massachusetts Press, 1980.
Dit boek is ook in het Nederlands vertaald.

China, Harry Floor en Kees van Galen, serie "Odyssee" van uitgeverij Babylon-De Geus / Lidertas, 1996.

Dieter Kuhn (Ed.), Chinas Goldener Zeitalter; Die Tang-Dynastie (618-907 n. Chr.) und das kulturelle Erbe der Seidenstrasse, Edition Braus.
Een uitgave van het "Museum fuer Kunst und Kulturgeschichte der Stadt Dortmund" n.a.v. een tentoonstelling in 1993.

Zentralasien, Fischer Weltgeschichte, Frankfurt am Main, 1966.

De Zijderoute reisgids, Elmar reisgidsen, 1989. (Vertaling uit het Engels).

Filosofie en religie:

J.J.L. Duyvendak, "Uren met Chineesche denkers", Hollandia drukkerij Baarn, 1941.
Een klassiek en leesbaar werk van Nederlands meest bekende sinoloog.

Alfred Huang, "De oorspronkelijke I Ching", vertaling uit het Engels ("The complete I Ching", 1998); Nederlandse uitgave: Altamira-Brecht, Bloemendaal 2000.
Een van de vele werken over de Yijing (I Ching) voor een westers publiek, met als bijzonderheid dat de schrijver Chinees als moedertaal heeft.  Dit boek is zeer uitvoerig (bevat ook een vertaling van de klassieke commentaren) en uitgewerkt.

Karel van der Leeuw, Het Chinese denken; Geschiedenis van de Chinese filosofie in hoofdlijnen, Uitgeverij Boom, 1994.

Joseph Needham (bewerkt door C.A. Ronan), Wissenschaft und Zivilisation in China, Duitse uitgave van dit bekende werk; Suhrkamp, 1984.

Kristofer Schipper, Tao; De levende religie van China, Meulenhof Codex 1988 (vierde druk 1998).
Een zeer aan te bevelen boek voor de geïnteresseerde.
Kristofer Schipper (1934) is een opmerkelijk persoon. Hij was hoogleraar Sinologie aan de Leidse universiteit van 1992 tot 2000 en is waarschijnlijk de enige westerling die zich formeel tao-meester mag noemen. Zijn belangstelling voor Chinese volksreligie dateert van 1961, toen hij op Taiwan de Chinese cultuur bestudeerde. Als wetenschapper vertaalde hij o.a. de taoïstische canon van ongeveer 1500 teksten. Momenteel (2002) houdt hij zich bezig met het opzetten van een westerse bibliotheek in China. In oktober 2001 (herhaald in augustus 2002) werd er op radio 747AM een interview met hem uitgezonden.
Bron: VPRO Gids, nr. 32, 10 t/m 16 augustus 2002.

Diverse weblinks over taoisme, boeddhisme en confucianisme op de religie.startpagina.nl

Geschiedenis opzijnbest, rubriek China

Sjoerd de Vries, Boeddhisme voor beginners, Uitgeverij Forum, 2001 (Oorspronkelijke uitgave 1994).Laatst gewijzigd op: 1-5-2014
 
Gerelateerde pagina's  
Boek: Gao Xingjian (Nobelprijs)
Buchmesse Chinees platform voor softpower
Literatuur: Confucianistische geschriften
Literatuur: Vijf Klassieken
Mo Yan kanshebber Nobelprijs voor literatuur 2012
Mo Yan wint Nobelprijs voor de Literatuur
reageren op artikelreageren
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

advertenties cultuur


Veel boeken uit eigen import

Het weer in Beijing