Linda Lin (31) is oprichter en manager van het bedrijf Wonders of Yunnan. “Met mijn reisbureau wil ik laten zien hoe mooi en divers de cultuur en natuur in Yunnan is.”

Het bedrijf Wonders of Yunnan dat in 2011 door Linda Lin is opgestart, is gespecialiseerd in reizen binnen de provincie Yunnan (Zuidwest-China). Deze provincie geldt als een van de meest interessante en toeristische gebieden van China vanwege de vele, meer dan dertig, minderheden in het gebied. Deze minderheden kennen elk hun eigen rituelen, gebruiken en gewoonten, kleding, voedsel en taal-achtergrond. Linda Lin geeft leiding aan haar kantoor met zes personeelsleden en heeft een groot aantal gidsen onder haar hoede, ook onderhoudt ze contacten met gastfamilies.

Welke zaken heeft haar reisbureau zoal aan westerse toeristen te bieden?

Het échte China ervaren
Linda Lin: “Als touroperator moet je voortdurend op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, bijvoorbeeld op gebied van transport, het weer, eventuele calamiteiten. Als bureau dat volledig geworteld is in Yunnan zijn wij dan duidelijk in het voordeel. Over de hele provincie verspreid hebben wij onze mensen zitten en onze informatiebronnen. Onze gidsen zijn veelal gespecialiseerd in een of enkele regio’s van Yunnan en de daar wonende minderheden. Ik weet wat Yunnan te bieden heeft en weet ook wat westerse toeristen willen zien: het échte China.
Wij introduceren reizigers via onze gidsen bij de lokale bevolking. Vaak willen ze bij een van onze gastgezinnen verblijven. Daar kunnen ze samen met deze mensen koken, dansen en in hun huizen overnachten. Met behulp van de tolk kunnen ze ook hele gesprekken met deze mensen voeren, en vaak spreken de jongeren binnen onze gastgezinnen ook wel een beetje Engels. Westerse toeristen raken daardoor echt ingevoerd in het dagelijkse leven van de families binnen de minderheidsgebieden in Yunnan die ze bezoeken.”

Hoe je als westerling in de plaatselijke cultuur ondergedompeld raakt en echt in contact komt met de lokale minderheden, zit hem volgens Linda Lin vaak in kleine dingen. “Het gaat om dingen als samen op de markt inkopen doen, samen koken en eten. Daarbij vinden toeristen het leuk om via verhalen en legendes uitleg te krijgen over de gebruiken en rituelen van zo’n cultuur. Dat kan gaan om voeding en kleding, maar ook om het zingen en dansen dat een belangrijke rol vervult in de cultuur van veel minderheden. Verder beschikken wij over gidsen die alles kunnen vertellen over de enorme diversiteit in de planten- en dierenwereld van Yunnan.”


Trekking en festivals
Linda Lin: “Als toeristen speciale wensen hebben, vullen we die zoveel mogelijk in. Bij individuele reizen hebben we wel het reisplan nodig om te bepalen welke gids het beste mee kan. Het kan bijvoorbeeld gaan om een bezoek aan heel specifieke minderheden, waar maar een beperkt aantal gidsen in thuis zijn. Maar denkbaar is ook dat een reiziger vooral wil trekken in het hoogland van Yunnan, dan zetten we een gids in die veel ervaring heeft met het door de bergen trekken. Andere speciale dingen die veel van onze klanten willen meemaken zijn uiteraard de diverse rituelen, ceremonies en festivals. Een belangrijk festival van de Dai-minderheid is bijvoorbeeld het waterfestival. Daarbij gooien deelnemers van het festival elkaar helemaal onder met water. Dit staat voor het elkaar toewensen van vrede en voorspoed. Een ander festival heet het ‘lange tafel diner’, mensen komen dan bij om aan een grote, lange tafel samen te eten. De diverse minderheden hebben verder allemaal vaak sterk van elkaar afwijkende rituelen rondom geboorte, volwassen worden (initiatierituelen), huwelijk en dood.”

Nachtleven in Kunming
Linda Lin: “Als westerse toeristen dit interessant vinden, duiken we met hen ook het nachtleven van Kunming in. Er heersen bij westerlingen veel vooroordelen over dit nachtleven op gebied van bijvoorbeeld bedrog en prostitutie.” Wonders of Yunnan wil volgens Linda Lin mensen graag de mooie kanten van het nachtleven laten zien. “Kunming kent enkele straten vol met dancings, bars en (nacht-)clubs. Het kan daarbij om meer westerse gelegenheden gaan, die vaak ook westerse eigenaren hebben. Maar je kunt in hetzelfde gebied ook heel traditionele Chinees theehuizen vinden, waar men tot diep in de nacht mahjong speelt of bijvoorbeeld poker. Vlak bij deze uitgaansgelegenheden vind je een straat met voedselkraampjes die tot in de vroege uurtjes voorziet in barbecue en allerlei kleine Chinese snacks.”

Linda Lin: “Het vooroordeel dat het nachtleven in een grote Chinese stad overheerst wordt door bedrog en prostitutie, behoeft nuancering. Ik ben ervan overtuigd dat zelfs de meeste karaokebars in Kunming inmiddels grotendeels legaal opereren. De meeste westerse toeristen zijn trouwens niet erg geïnteresseerd in het bezoeken van karaokebars. Ze hebben er zelden zin in om in zo’n karaokebars te zingen, en als het een kleine groep betreft, vinden ze het in het algemeen een nogal prijzige manier van uitgaan. Ik schat in dat in zo’n dertig procent van deze bars prostitutie een van de belangrijkste inkomstenbronnen vormt. Er speelt iets heel anders. Klanten worden vaak op een heel andere manier gelokt: veel prostituees begeven zich gewoon als deelnemers onder het publiek in het nachtleven. Daar heeft noch de toeristenbranche, noch de overheid veel invloed op. Door zich als gewone klanten te gedragen voorkomen prostituees arrestatie door de politie. Op deze indirecte, ‘discrete’ manier proberen zij zo zoveel mogelijk klanten te strikken. Als reisbureau houden wij ons verre van dergelijke praktijken en waarschuwen onze klanten voor de risico’s en gevaren die zich op dit gebied voordoen.”

Interesse gewekt? Bezoek ook onze website www.wondersofyunnan.com, of neem contact met ons op (e-mail, aub in het Engels)

Meer foto's: