adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Reizen > Bestemmingen 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Reistips: Taipei

Steeds meer reizigers ontdekken Taipei. En terecht, want de hoofdstad van Taiwan is de laatste jaren veranderd van een typische rommelige Aziatische metropool met bedenkelijke luchtkwaliteit in een veel leefbaarder en levendige stad met een hoog serviceniveau. De stad is ook prima te bezoeken als stop-over onderweg naar Australië of Nieuw-Zeeland, of in combinatie met bijvoorbeeld Hong Kong of een Japanse bestemming.

Vanuit Taipei verder het eiland (ongeveer even groot als Nederland) verkennen kan uiteraard ook. Openbaar vervoer is prima, fietsmogelijkheden zijn er ook, en de sfeer en het eten zijn overal top - een beetje als Frankrijk in Azië. Voor Nederlanders zijn op diverse plaatsen aha-momenten te beleven. Hoewel de Hollanders er met hun VOC in de 17e eeuw krap veertig jaar aanwezig waren hebben ze tal van sporen nagelaten (zie ook elders op Geledraak).

Bezienswaardigheden in Taipei
Bezienswaardigheden net buiten Taipei (dagtrips)
Eten en drinken, night markets
Winkelen

In Taipei
Voor diegenen die van cultuur houden is er een absolute must see in Taipei: Het National Palace Museum.  Hier zijn kunstschatten te zien van het Chinese keizerlijk hof, de topstukken in feite. Het gaat om kunstvoorwerpen die in de jaren dertig van de vorige eeuw apart zijn genomen om ze voor de invallende Japanners te verbergen. Na de Burgeroorlog in China heeft de Nationalistische leider Chiang Kai-shek de kunstschatten meegenomen toen hij met zijn gevolg uitweek naar Taiwan. Wie niet heel veel tijd heeft bekijkt de afdelingen bronzen, de zeer fraaie bewerkingen van ivoor en het porselein. Audio in Engels is aanwezig. Tip: aan het eind van de middag is het in de regel rustiger. Vroeg op de dag zijn er veel toeristen uit de Volksrepubliek die komen kijken wat Chiang, zeer onterecht in veler ogen, destijds allemaal heeft meegenomen.
Bereikbaarheid: het museum ligt wat afgelegen. Een mogelijkheid is om de metro (MTR) te nemen : de Danshuilijn (rood), station Shilin en dan bus R30 ; of de Wenhu lijn (bruin), station Dazhi, dan bus B13.

Oud en nieuw
Staan dichtbij elkaar in Taipei. Het langst bewoonde gebied is langs de rivier, bij de Lungshan tempel.  Een heel fraaie tempel, oorspronkelijk uit 1738, typisch in Zuid-Chinese stijl, met andere woorden: zeer rijk versierd. Hij werd gesticht door Chinese immigranten in die tijd. Zij kwamen uit de tegenover Taiwan liggende provincie Fujian, waar al in de 7e eeuw een Lungshan tempel was. Elementen uit het boeddhisme, taoïsme, confucianisme zijn er allemaal in terug te vinden. De tempel is gewijd aan de godin van de genade, Guanyin, maar een belangrijke plek is er ook voor Mazu, de beschermvrouwe van zeevarenden. De tempel wordt druk bezocht door mensen die wierook branden en hopen dat hun wensen vervuld worden.

De Lungshan tempel

In het midden op het plein staat een wierookvat en jawel, helaas, de Hollanders komen daar vol in beeld: als mannen die gedoemd zijn eeuwig het deksel van het vat omhoog te houden. Toegang is gratis, dagelijks open.
Net buiten de tempel is het ook een gezellige drukte, met kleine handelaren.

Ook een ouder gedeelte en gezellig om rond te lopen is het gebied grenzend aan de zuidoost kant van Ta-An Park. Het is een gewilde woonwijk ook, met meer laagbouw en groen dan elders. Wie goed kijkt ziet hier en daar oude villa’s uit de Japanse tijd en grote oude bomen.

Japans huis in oude wijk nabij Ta'an park

De buurtbewoners doen er veel aan om sloop en kap te voorkomen, soms met succes. Als je vervolgens Xinsheng Rd oversteekt om het Ta-An park in te gaan is er, terugkijkend, goed zicht op zowel een groot katholiek kerkgebouw (1952) als een moskee (1960). De laatste is een ontwerp van de architect Yang Cho-cheng, die ook tekende voor het Chiang Kai-shek Memorial Hall en het Grand Hotel in Taipei. 9voor overzicht van alle religieuze gebouwen in Taipei, kijk hier.

Het Ta-An park zelf is prettig om rond te lopen, veel groen (namen van de bomen staan op tal van plaatsen vermeld) en vogels. Het park aan de zuidkant verlatend wandel je langs de uitgebreide sportvelden en -complexen van National Taiwan University NTU (n de volksmond ‘TaiDa’) . Aan het eind de hoofdgebouwen en studentenverblijven van de universiteit zelf, met prachtige brede oprijlaan, met hoge palmbomen. In veel opzichten ademt het de oorspronkelijke sfeer – de universiteit werd in de Japanse bezettingstijd opgericht, in 1928. Tegenover de universiteit zijn zoals te verwachten op die levendige plek, tal van kleine winkels en restaurants.

Chiang Kai-shek memorial hall
Om een indruk te krijgen van de bijzondere status van Taiwan: voor China een ‘afvallige provincie’, voor de inwoners van Taiwan een volwaardig en democratisch land, zij het door maar weinig landen in de wereld erkend, is een bezoekje aan de Chiang Kai-shek memoriall hall interessant.
Chiang was de ‘generalissimo van China’, de man die de verliezende partij was in de Burgeroorlog in China die tot 1949 duurde en daarna met getrouwen uitweek naar Taiwan. Na het bestijgen van een flink aantal treden zit daar Chiang hoog boven de bezoeker verheven, in een zetel. Voor zich slechts twee (levende) wachters die geregeld worden afgelost met een hoop tamtam, een aardig schouwspel. In het gebouw is ook een museum, met ondermeer een reconstructie van de werkkamer van Chiang en tal van foto’s en documenten die de goede relaties met bondgenoot de VS door de jaren heen moeten onderstrepen.

Nieuw Taipei

Wie een idee wil krijgen van een nieuwer stukje Taipei kan het beste de metro pakken naar dat ene superhoge gebouw in de stad, kan niet missen: de Taipei 101. Deze wolkenkrabber was met 508 meter tot 2010 het hoogste gebouw ter wereld, daarna was dat Burj Khalifa in Dubai. Afhankelijk van het weer en luchtvochtigheid is het zeker de moeite waard naar boven te gaan met de razendsnelle lift (voor de getallenliefhebbers: 1,010 meter per minuut).


Taipei 101 lonkt in de verte

Is de wachtrij bij de lift wat lang? Geen nood, de bezoekers worden vermaakt. Bij de ingang wordt een foto van je gemaakt die vervolgens op de muren wordt geprojecteerd. Dat heeft effect, het wachten lijkt zelfs te kort. Boven, op de 89e verdieping, op 382 meter hoogte, is ruim gelegenheid neer te kijken op Taipei en omgeving. Overal staan informatieborden over wat er ver weg beneden te zien is. Er is ook een audiotour beschikbaar. Nog enkele trapjes omhoog en de bezoeker kan even ervaren hoe het is om buiten te staan, op bijna 400 meter hoogte. Een ding is altijd zeker: het waait. Mis ook niet de grote winddemper, de gele bol met een diameter van 5,5 meter, die is ontworpen om de 101 overeind te houden bij aardbevingen en tyfoons.
Wie hongerig is geworden na dit bezoek kan beneden terecht in de vestiging van de in Taiwan en China beroemde dimsum keten Din Tai Fung. Ook daar vrijwel altijd een wachtrij, en hier, nee helaas, geen fotovermaak voor de wachtenden.

Songshan Cultural and Creative Park

Neem een vervallen fabriek en doe er iets nieuws mee. In Nederland een beproefd recept en ook in Taiwan is het te zien. In Tainan bijvoorbeeld een suikerrietfabriek, die nu is ingericht als oefenruimte en theater van de 10 Drums slagwerkgroep, en middenin Taipei is een voormalige tabaksfabriek heringericht als centrum voor kunstenaars en met name ontwerpers. Net als in Nederland is design hot in Taiwan. Het is aardig om rond te wandelen in dit in 2011 geopende Songshan Cultural Park, een voetgangersgebied, met galeries en een design museum. Aan de rand staat een hoog gebouw met een grote Eslite boekwinkelvestiging, en allerlei designartikelen. Zelfs werk van Piet Hein Eek is er present.
Metro Sun Yat-Sen Memorial Hall Station (exit 5) of Taipei City Hall Station (exit 1, met trap; exit 2 met roltrap) en dan ca 500 meter lopen.

Dagtripje dierentuin en kabelbaan

Prima idee voor een dagje rustig aan, bijvoorbeeld om van de jetlag te bekomen. De dierentuin in Taipei is tamelijk uitgestrekt, en een oase van groen. Soms is het moeilijk een dier te ontdekken, zo ruim is de dierentuin opgezet. Maar ze zijn er allemaal: van apen, tijgers en vogels, tot nijlpaarden olifanten en niet vergeten natuurlijk de reuzenpanda (geschonken door de Volksrepubliek China). De entree is al sfeervol, met een eilandje vol flamingo’s, een sfeervol boomvarenbos, en een gebied waar inheemse Taiwanese dieren te zien zijn, zoals de Formosan makaak (Formosa is de oorspronkelijke Portugese naam voor Taiwan) , de bosgems, wild zwijn. Van de dieren heeft het Formosan sika hert een Holland-connectie. Ondermeer vanwege de handel in de huiden van dit hert zag de VOC in de 17e wel brood in vestiging op Taiwan.

De Maokong kabelbaan met fraai zicht op Taipei

Wie genoeg heeft van de dierentuin kan (ter hoogte van de vogels) de gratis shuttlebus pakken naar het station van de Maokong kabelbaan. Deze baan met 4-6 persoons gondels is absoluut aardig. Meer dan 4 kilometer lang en met mooi zicht op Taipei. Ook het heuvellandschap zelf is de moeite waard, ze zijn dicht begroeid. Boven wachten frisse lucht, een fraai uitzicht en diverse horeca gelegenheden. Ook zijn er diverse kortere wandelroutes. Oorspronkelijk was dit het grootste theeplantagegebied van Taiwan. Nu nog steeds maar op veel kleinere schaal, en het gaat vooral om tieguanyin-thee. De vele paden ter plekke zijn dan ook oorspronkelijk paden voor theeplukkers, nu zijn het wandelpaden voor de toerist.
Bereikbaarheid: Dierentuin en kabelbaan zijn vlakbij metro station Taipei Zoo (eindpunt van de lijn).

Buiten Taipei (dagtrips)

Dankzij het prima openbaar vervoer is het gemakkelijk daguitjes te plannen. In het noordwesten bijvoorbeeld naar de hete bronnen van Beitou (MRT Xin Beitou), een wellness gebied dat nog door de Japnners is ontwikkeld. Of het fort Danshui (Tamsui), in de buurt van de bronnen. Het eerste fort, ‘Santo Domingo’, op die plek was gebouwd door de Spanjaarden, die vanuit Taiwan handel wilde drijven met China en Japan. Al na enkele jaren werd het fort weer verlaten om verschillende redenen, en zodra de Hollanders van de VOC hun kans schoon zagen namen zij het in.

In noordoostelijke richting liggen de voormalige goudmijnstadjes Jiufen en Jinguashi. Dit kan worden gecombineerd met een treinritje op de oude Pingxilijn waarlangs ondermeer de Shifen waterval is te zien, de hoogste van Taiwan.
Een optie is om vanaf het hoofdstation In Taipei een kaartje te kopen naar Ruifang, een ritje van ca drie kwartier. In het kleine stationnetje is het zaak dan snel een kaartje voor de Pingxilijn te kopen, want de aansluiting is krap. Alle stationnetjes op de lijn bekijken is niet haalbaar, de treinen rijden maar om het uur.

Waterval Shifen

Een idee is om alleen uit te stappen in Shifen, om daar de waterval te bekijken, een wandeling van ca 20 minuten. De meeste mensen blijven hangen rond het station. Erg in trek zijn de grote papieren lampionnen. Langs het spoor kun je een lampion beschrijven met een wens, waarna die wordt opgelaten (van de soort die in Nederland op de meeste plaatsen is verboden wegens brandgevaar). Wie meer tijd heeft kan nog doorrijden naar Pingxi om de oude straatjes te bekijken. Pingxi is hèt centrum van de lampions. Oorspronkelijk te zien in de Chinees Nieuwjaar periode, maar nu dagelijks.


Wenslampion oplaten bij de spoorlijn

Terug in Ruifang is tegenover het station een bushalte voor de richting Jiufen en Jinguashi. Vraag bij onduidelijkheid in het informatiecentrum in het station welke buslijn te nemen. Het is een kort ritje van ca een kwartier. Onderweg verschijnt opeens de zee in beeld. Deze heet hier de yin-yang zee en dit vanwege een natuurlijk verschijnsel dat zowel bruinkleurig als azuurblauwkleurig water te zien geeft. Overigens niet alle dagen.

Jiufen overslaan, en nog enkele minuten in de bus blijven zitten tot Jinguashi is een goede optie. Jiufen is druk en Valkenburgachtig. Jinguashi  ligt hoger, is dichterbij de kust en er is meer te zien in dit ‘Gold Ecological Park’. In de Japanse koloniale tijd draaide de goudmijn-biz hier op volle toeren. Er is een museum (niet gratis) en er zijn resten van de spoorlijn en mijningang te zien. De Japanners hebben er zelfs een villa met tuin en fraai uitzicht laten bouwen ter gelegenheid van een bezoek van de kroonprins Hirohito in 1922.

Jinguashi, met zicht op zee vanaf de shintoschrijn

Iets hogerop staat een stenen shintoschrijn. Vanaf het museumgebied is het mogelijk richting kust te lopen voor een mooi uitzicht op zee, achterlangs een groot opvallend beeld van de god Guanyu en een tempel, met houtsnijwerk van meer dan honderd jaar oud.

Eten en drinken, nightmarkets


Din Tai Fung dumplingrestaurants

Wie eten in Taipei zegt, zegt nightmarkets. (overzicht) Ze zijn er op diverse plekken in de stad, plekken war je vanaf de vroege avond allerlei snacks kunt eten, goedkoop en veilig. Eten in Taiwan is over het algemeen erg goedkoop, evenals trouwens het openbaar vervoer. Bediening is meestal vlot en immer beleefd, klant is koning. Voor Nederlanders altijd een fijne gewaarwording.
Horeca, oosters en westers is volop aanwezig. Beroemd is de eerder genoemde Din Tai Fung- dimsum restaurantketen, zie ook het overzicht van Lonely Planet , of op GoGoBot, en vegetarische restaurants zijn er ook volop, zie bijvoorbeeld happycow.net , en de vegan-blog van Jesse Duffield .

Drinken:
Beroemd in Taiwan en erbuiten inmiddels ook de Bubble Tea (foto links). In allerlei smaken en variaties. Gemaakt van thee, soms zuivel en vruchtendrank, fruitstukjes en de balletjes onderin zijn van tapioca gemaakt (cassave). Volgens insiders is de bubble tea van ‘To Go’ bars de beste.

(o.a. sousterrain van Eslite bookshop in het gebied van de Taipei 101).


Winkels
Shopping malls te over, bovengrond, ondergronds. Zie wikipedia, of aaround.com 

Diverse info
Openbaar vervoer: Reizen met de bus is lastig vanwege het ontbreken van overzicht van buslijnen en bestemmingen. Maar met de metro is het zeer eenvoudig. Losse kaartjes uit de automaat of koop een handige openbaar vervoer dagpas. Taxi is zeer betaalbaar zeker vergeleken met Nederlandse prijzen.

Metroplattegrond: trtc.com

Airportbus vertrekt bij treinstation, niet vanuit het grote busstation naast het station, maar in een kleiner, tegenover het station.

Voltage: 110. de meeste apparaten uit Nederland passen zichzelf aan, maar zo niet dan is een adapter meenemen wenselijk.

Gratis Wifi: sinds december 2013 kunnen toeristen in Taiwan gebruik maken van gratis iWifi, tot 30 dagen (met verlenginsgmogelijkheid tot 90 dagen). Er zijn al meer dan 5000 hotspots. Aanmelden kan online.

Beste reistijd: oktober-december.Laatst gewijzigd op: 20-4-2014
 
Gerelateerde pagina's  
Gratis Wifi voor internationale toeristen in Taiwan
Reisgids: The Real Taiwan and the Dutch
Reistips: Taiwan
Reistips: Taiwan (rugzakreis 2007)
Snelle treinverbinding Taipei-Kaohsiung
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing