adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  

 
 
Zakelijk 
artikel doorsturen  

Laatste bijdragen forum

Bekijk alle berichten op het Gele Draak Forum >>
Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.

Starten met zakendoen in China

U heeft het ongetwijfeld al eens gehoord of gelezen: zakendoen met / in China is geen gemakkelijke zaak, of het nu gaat om importeren, exporteren of outsourcen. Maar China is wel een zeer aanlokkelijke markt: een grote afzetmarkt enerzijds, en een potentieel aan goedkope arbeidskrachten anderzijds.
Op Geledraak.nl vindt u tal van tips en handige adressen voor verdere oriëntatie.

Tip 1:
Praat zoveel mogelijk met ondernemers die al ervaring hebben in China en bezoek bv China-seminars waar ondernemers als spreker zijn uitgenodigd. (zie de Geledraak - agenda)

Tip 2:
Maak gebruik van diensten van overheidsinstanties als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Den Haag. Zie bijvoorbeeld de website zakendoeninchina.org, de website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen: agentschapnl.nl), met uitgebreide landeninfo over China, ook over subsidies/financiering en sectorinformatie, en bekijk een filmpje (ca 4 min.). Ook is er een 'diagnostic toolkit' beschikbaar voor MKB bedrijven die van plan zijn zaken te gaan doen met China.

Ook diverse Kamers van Koophandel hebben inmiddels speciale China-expertise in huis.

In China zelf heeft de Nederlandse overheid Business Support Offices, die ondermeer marktonderzoek kunnen doen. Informatie daarover is te verkrijgen oa. via de website van de Nederlandse ambassade in China.
Meer adressen: zie Geledraak.nl.

heineken is al vele jaren actief in China Foto geledraak.nl
Heineken is al vele jaren actief in China; foto © Geledraak.nl

Tip 3:
Kijk ook eens bij particuliere verenigingen en tradeclubs, zoals KLM Club China, en Fenedex.

Direct in contact komen met China-experts (consultants, trainers, tolken etc.) kan ook: via China netwerk Guanxi.nu, online gratis te raadplegen en heeft een forum voor uw vragen.
Bezoek ook het gratis China Café dat Guanxi.nu elke tweede donderdag van de maand houdt in Utrecht (zie de website voor details)
(en zie ook de lijst consultants en andere China specialisten op Geledraak.nl)


Tip 4:
Gaat u naar China, bereidt u zich dan ook voor op de culturele verschillen. Ook hier zijn seminars en trainingen over (bijvoorbeeld een taal/cultuurtraining door Ikleerchinees.nl, ook in-house) en er verschijnen steeds meer boeken over dit onderwerp (zie bv Geledraak's  webshop Zaiton.nl)
of lees en print de tips en columns van Chinadeskundigen op Geledraak.nl: Valerie Hoeks,
Wang Tao
, Tessa van den Berg, en Fons Lamboo.

Tip 5:
Ontvangt u zakelijke relaties uit China, bereid hun komst goed voor. Als u in China wordt ontvangen, is dat vrijwel altijd zeer gastvrij, in sommige gevallen voor Nederlandse begrippen zelfs: overdonderend gastvrij. U wordt bijvoorbeeld afgehaald met een luxe auto, onthaald met een zeer uitgebreid diner of lunch etc. Een Chinese gast terug-ontvangen met een broodje kaas en een glas melk voor de lunch? ... vult u zelf maar in. Ook het protocol tijdens een bezoek is erg belangrijk. Ga eventueel te rade bij een China-deskundige om het bezoek succesvol te laten verlopen.

Tip 6:
Reizen naar China: er zijn diverse nonstop vluchten van Amsterdam naar China. (zie verder de pagina airlines op Geledraak.nl)
Een visum is vereist, zie hierover elders op Geledraak.nl.
(voor Hongkong is geen visum nodig en in Taiwan pas voor een verblijf langer dan 30 dagen). Over gezondheid/inentingen, zie elders.

Als u geen Chinees spreekt zijn taalgidsjes en / of tweetalige landkaarten en stadsplattegronden erg handig om mee te nemen. In China wordt nog relatief weinig Engels gesproken en nog minder gelezen. Kaarten en taalgidsjes met Chinese karakters erbij (handig voor in de taxi!) zijn te koop in webshop Zaiton.nl.

Naar de Geledraak homepage Zakelijk 

Tekstadvertentie

Goed voorbereid naar China?
Kijk in Geledraak China webshop Zaiton.nl voor: tweetalige plattegronden, boek: De Essentie van China, taalgidsjes en relatiegeschenken bv Fotoboek Holland in het Chinees.
Yilu ping'an - ofwel 'goede reis'!


In 2005 nam Lenovo de PC divisie van IBM over; Foto Geledraak.nl
Lenovo nam in 2005 de PC divisie van IBM over; foto © Geledraak.nlLaatst gewijzigd op: 14-5-2014
reageren op artikelreageren
Advertenties zakelijkVeel boeken uit eigen importGastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Nieuwste inburgering Nederland voor Chinezen, volg de e-learning cursus benodigd voor de inburgering (MVV). De e-learning cursus is geheel up-to-date met het nieuwe inburgeringsexamen. Interesse? Ga naar dutchmvv.com

Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing

Wisselkoers rmb