adverteren     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
  artikel doorsturendoorsturen   reageren op artikelreageren   RSS feed van GeleDraak.nl

Populaire pagina's!

Reisaanbieders China
Chinese festivals
China vacatures
Geledraak favorieten
Geledraak Daily
Visum-info
Tweetalige menukaart
De tijd in China
Valuta-omrekenen
De geschiedenis van Tibet

twitter / geledraak
Volg Geledraak op Twitter!

Laatste bijdragen forum
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Art-Special-Made Nieuw!
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Sfeerhotel Beijing
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Cursussen Chinees op verschillende niveau's in Haarlem, i.sm. Geledraak.nl. Ook conversatie en HSK. Instroom vaak mogelijk.

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Terracotta Leger in Assen, Groningen, feb.-sept.'08
publicatiedatum: 16-01-2008
door: Geledraak.nl

Voor het eerst zullen in Nederland originele beelden tentoongestelde zien zijn uit het beroemde terracottaleger van Xi'an. Vanaf 2 februari zijn in het Drents Museum in Assen 14 levensgrote krijgers te zien en meer dan 200 andere grafvondsten uit de periode van de Eerste Keizer van China en daarna.  
"De beelden zijn van absolute topkwaliteit, uit de eerste categorie van materiaal dat het museum in Xi'an voor uitlening ter beschikking", aldus de woordvoerder van het museum tegenover Geledraak.  "Wat dat betreft vergelijkbaar van kwaliteit met de beelden die momenteel in het British Museum te zien zijn".

Afgelopen maand was er even commotie toen bleek dat terracotta beelden uit Xi'an in een museum in Hamburg nep bleken te zijn. Assense museum directeur Van Maarseveen verzekerde het Dagblad van het Noorden echter dat de beelden die naar Assen komen "200 procent echt zijn".  

terracotta strijder, afb. van website Go China
De beelden zijn afkomstig van het grafcomplex dat de Eerste Keizer al tijdens zijn leven liet aanleggen (259-210 v.Chr., Qin-dynastie) Zijn graflocatie werd bewaakt door een omvangrijk leger, vermoedelijk 7000 krijgers. De opgraving ervan is in de jaren zeventig gestart en zal nog vele jaren duren.

De keizers na hem lieten zich inspireren en hebben ook rijke graven laten aanleggen. Ook uit die periode (Westelijke Han) heeft het Drents Museum diverse voorwerpen opgenomen. De terracottabeelden uit die periode zijn kleiner, maar verfijnder dan die uit de Qin-dynastie.  Er zijn tevens grafgiften te zien van goud, jade, brons en aardewerk.

Vraag: Een dergelijke grote en prestigieuze expositie zou je eerder verwachten in een Rijksmuseum in de Randstad dan in noord-Nederland (voor het British Museum is de tentoonstelling Terracotta Army de grootste klapper ooit, na Toetanchamon in de jaren zeventig)
De woordvoerder:  "Deze expositie past uitstekend bij het Drents Museum, dat al jaren toonaangevend is op het gebied van archeologie". 

Het Museum verwacht 300.000 bezoekers en heeft als partner de Rabo bank. Daarnaast heeft de Provincie twee ton ter beschikking gesteld. Volgens berichten kost alleen de verzekering van 1 boogschutter uit Xi'an in Londen al 1,5 miljoen pond. 

Drents Museum, 2 februari tot en met 31 augustus 2008
In mei zijn Drakenbootraces gepland, en eind augustus is er een feestelijke afsluiting in Assen, met optredens en China-markt.


Groningen:
In het Groninger Museum worden van 2 februari tot en met 28 september bronzen objecten uit het Shanghai Museum getoond. De brons technieken waren in China al vroeg hoogontwikkeld. Vanaf de 18e eeuw voor Chr. werden al de mooiste voorwerpen gemnaakt volgens een gehele eigen methode.
Aanvankelijk waren alle voorwerpen voor religieuze doelen bedoeld, later werden het ook gebruiksvoorwerpen. In Groningen zijn voorwerpen te zien van de 18e eeuw tot de 3e eeuw v.Chr.
 
Groninger Museum, 2 februari tot en met 28 september.

Er zijn ook combi-toegangskaarten verkrijgbaar voor beide exposities, Assen en Groningen.

 
Gerelateerde pagina's  
Expositie Terracotta Leger in Assen zeer succesvol
Met de metro naar het Terracotta Leger
Nieuwe opgraving in kuil Terracotta Leger
Noord-Nederland blijft in ban van Chinese kunst
Opgraving terracotta leger: 120 nieuwe beelden
Qin-dynastie
Terracotta leger
Terracotta leger, Antieke bronzen, Assen, Groningen
Vernieuwd museum Xi'an, met Limburgs glas
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Hugo M. Nijhof 17-11-2008
Deze tentoonstelling is nu in Maaseik (Belgie, net over de grens in midden Limburg) te bezoeken. Zeer de moeite waard!
JP Kloos 13-11-2008
Ik vind dit een zeer interessante tentoonstelling , jammer dat het niet in het westen komt , Amsterdam bv. Ik wil er graag heen .
Vr Gr mevr Kloos
Dirk-Jan Donkers 17-01-2008
Radio Assen gaat met ingang van het Chinees Nieuwjaar (7 februari) een wekelijks programma uitzenden in het kader van het themajaar 'Go China!' in Assen (en Groningen). Dit programma wordt gemaakt met medewerking van één van de Chinese restauranteigenaren in de gemeente. Wekelijks wordt in een half uur een hoofdthema belicht, verder actualiteiten uit China, Chinees in 5 minuten en vanzelfsprekend muziek uit China (van traditioneel tot pop).

Radio Assen is in de eigen regio te ontvangen via 107.8 FM in de ether en via de kabel op 105.5, maar er is ook een livestream op de website
http://www.rtvassen.nl

Kijk ook eens op:
China Reisen
Beijing.startpagina.nl
Shanghai.startpagina.nl
advertenties handigWisselkoers rmb