adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Terracotta leger, Antieke bronzen, Assen, Groningen
publicatiedatum: 01-02-2008
door: Geledraak.nl

Wie China, en ook Londen te ver vindt, kan van 2 februari tot en met 31 augustus in Assen de tentoonstelling Het terracotta leger van Xi'an bezoeken. Het bevat originele beelden uit het beroemde grafcomplex van Chinas eerste keizer maar ook diverse kleine grafgiften. In Groningen worden antieke bronzen voorwerpen getoond, in een elegante setting. De komende maanden wordt noord Nederland geheel ondergedompeld in Chinese sferen.  
Het Drents Museum in Assen zal naar verwachting de meeste kijkers trekken aangezien het terracotta leger een welhaast magische klank heeft. Er zijn 14 levensgrote beelden van krijgers, maar er is ook een paard en menner. Ze staan niet, zoals in de originele situatie in Xi'an, in een kuil, maar zijn juist op een verhoging neergezet. Publiek kan er omheen lopen en de beelden van vrij dichtbij bewonderen. Elk beeld is verschillend.

Dat geldt ook voor de kleinere uitgave, in een vitrine verderop; hier staan krijgers in het gelid, vaak zonder armen (die waren oorspronkelijk van hout en zijn vergaan), maar de gezichtsuitdrukkingen zijn prachtig. Ook bijzonder is dat hier de kleur op sommige beelden bewaard is gebleven, iets wat bij de grotere broers van het terracotta leger niet het geval is.

De expositie in Assen is niet groot en voor mensen die in Xia'n zijn geweest misschien wat tegenvallend. Maar in feite valt de expositie in de categorie klein, maar fijn.
Er zijn gratis kleine gidsjes met beschrijvingen beschikbaar en wie echt meer wil weten kan de catalogus aanschaffen. Ook zijn er regelmatig rondleidingen met gids.

Groninger Museum
De expositie in Groningen, in het Groninger Museum, is geheel anders van karakter. Hier worden uitsluitend bronzen voorwerpen getoond. Ook die zijn overigens nog niet eerder in Nederland te zien geweest. Ze zijn afkomstig van het Shanghai Museum, het grootste en bekendste museum van China. Bij de opening van de tentoonstelling was een aanzienlijke delegatie uit Shanghai aanwezig. Zij kon de opstelling van de voorwerpen goed waarderen. De opstelling is opvallend.
De speels opgehangen metershoge witte gordijnen van Philippe Starck in de ruimte maken van de expositie een ietwat mysterieus geheel. "Mooi en licht", aldus plaatsvervangend directeur prof. Chen Kelun tegenover Geledraak.nl. "We zijn zeer tevreden".
Waar het Shanghai Museum overigens ook tevreden mee is, is de Rembrandt tentoonstelling die deze maand gaat aflopen. "Die heeft dan ongeveer 350.000 bezoekers getrokken", aldus prof. Chen.  "Geen topscore, want die is ooit gemaakt door het British Museum, maar deze expositie was absoluut een publiekstrekker".

Noord Nederland in de ban van China
Ronduit opvallend is het zeer uitgebreide programma aan China-activiteiten, zeer waarschijnlijk het breedste China-programma ooit in Nederland gehouden. Heel noord Nederland wordt de komende maanden ondergedompeld in China, zo lijkt het. Nog meer exposities (oa moderne kunst), lezingen, kinderactiviteiten, voorstellingen, sportevenementen en een Chinafestival (eind augustus) enz. Van dit alles is een aparte activiteitengids samengesteld.

Ook op internet is alle informatie terug te vinden, op de website Go China!  
Voor Assen en Groningen zijn ook voordelige combi-tickets te koop (Ook met NS variant- beide tentoonstellingen zijn zeer dichtbij de stations) .

De Rabo Bank zet een special Go Assen Groningen tourbus in om scholieren van groep 7 en 8 uit het hele land naar de exposities te vervoeren.

Foto-impressie (© Geledraak.nl)

ASSEN:GRONINGEN:


 

 
Gerelateerde pagina's  
Expositie Terracotta Leger erg succesvol
Noord-Nederland blijft in ban van Chinese kunst
Qin-dynastie en de Eerste Keizer
Terracotta leger
Terracotta Leger in Assen, Groningen, feb.-sept.'08
reageren op artikelreageren
Advertenties agenda


Boek over Dunhuang
webshop Zaiton.nl

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!