adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Visum bepalingen naar China aanzienlijk verscherpt
publicatiedatum: 11-04-2008
door: Geledraak.nl

Met ingang van vandaag is het moeilijker een visum voor China te verkrijgen. De maximum duur van een reis bedraagt 20 dagen (in plaats van 3 maanden) en er moeten diverse papieren worden overlegd.  Een officiele reden is niet gegeven, maar aangenomen kan worden dat de verscherping het gevolg is van de kritiek van diverse westerse landen op China inzake de Olympische Spelen en Tibet. De regeling gaat waarschijnlijk tot na de Olympische Spelen duren.

Deze nieuwe regels zijn gisteren meegedeeld aan o.a. V&V Visumdienst, een bureau dat visumaanvragen verzorgt, en gaan vrijdag 11 april in. In Belgie worden de regels maandag van kracht. De nieuwe regels gaan wereldwijd gelden.

Hieronder staan de regels samengevat. Voor de meest up to date informatie kunt u op de site van V&V Visumdienst terecht.

Toeristen, die voorheen konden volstaan met een paspoort (nog minstens 6 maanden geldig), aanvraagformulier en pasfoto, dienen nu extra te overleggen:

- Bevestiging (uit China, per fax of e-mail) van hotel
- Boekingsbevestiging of kopie vliegticket.
- indien geen hotelbevestiging te verkrijgen is (bv voor backpackers of privebezoek), dient de reiziger een brief op te stellen (in de Engelse of Chinese taal) met daarin zo uitgebreid mogelijk de gegevens van zijn/haar reis (dus reisdoel, verblijfplaats, te bezoeken persoon, data, activiteiten e.d)
LET OP: kijk op Visumdienst.nl voor de meest actuele gegevens

Bij een zakelijk bezoek:
- Paspoort
- Pasfoto
- Volledig ingevuld visumaanvraagformulier
- Boekingsbevestiging of kopie vliegticket
- Bevestiging (uit China, per fax of e-mail) van hotel
- Uitnodiging die door het te bezoeken Chinese bedrijf is aangevraagd bij de lokale overheid

Er worden bovendien alleen single en double entry visa afgegeven, en geen multiple entry-visa meer.

LET OP: kijk op Visumdienst.nl voor de meest actuele gegevens

Op de website van de Chinese ambassade in den Haag staan de nieuwe regels niet vermeld en de ambassade was niet bereikbaar voor commentaar.


Over het waarom van de maatregelen is geen officiele mededeling gedaan. De Chinese ambassade in Den Haag gaf ook aan Visumdienst geen uitleg. Algemeen wordt aangenomen dat het met de algemene angst voor verstoring van de Spelen te maken heeft en men precies wil weten wie op welk moment waar is. Dit ook om actievoerders en journalisten te kunnen traceren.

Volgens een bedrijf dat visa verzorgt bood het Chinese consulaat in Den Haag donderdag een chaotische aanblik.  "Iedereen die een visum aanvroeg werd teruggestuurd, omdat niemand de vereiste papieren bij zich had. Wijzelf stonden er met 200 aanvragen in de hand, sommige aanvragers wilden nog dezelfde avond naar China vliegen. Met veel kunst en vliegwerk is het ons gelukt, maar het was een hels karwei", aldus ene medewerker.  

Kees van Galen van touroperator VNC Asia Travel merkte al enige tijd dat animo voor het boeken van een Chinareis minder was dan normaal in deze tijd van het jaar. "Wijzelf, maar ook tal van collega's die ik spreek, zien dat er nauwelijks groepsreizen naar China vertrekken de komende weken. Al eerder was duidelijk dat mensen een reis naar China wilden vermijden in augustus, vanwege de Spelen, maar nu de discussie over Tibet de de Olympische Spelen breed zijn losgebarsten is men echt terughoudend geworden. Dat vind ik jammer, en zeker ook omdat ik vind dat mensen nu juist zelf naar China zouden moeten gaan om zelf een oordeel te vormen en zich niet laten leiden door de eindeloze stroom van meninkjes die via de media opelkaar worden gestapeld".

Maximale duur 20 dagen
De maximale duur van een visum is nu voorlopig gesteld op 20 dagen. Verlenging kan worden gegeven als kan worden aangetoond dat lanbger verblijf vereist is. Visser van V&V Visumdienst: "Zeker is het niet, maar het kan zijn dat een kopie van een boeking of kopie van vliegticket voldoende is om die noodzaak aan te tonen".

Reizigers kunnen hun visum in China ter plekke verlengen bij de Gonganju (public security bureau), In de grote steden is dat geen probleem, in kleinere plaatsen kan het voorkomen dat de plaatselijke gendarmerie niet op de hoogte is van de nieuwe regels.

Eind maart werden de eerste beperkende maatregelen van China inzake visa van kracht in Hong Kong.

Opmerking: Het visumaanvraagformulier is onlangs vernieuwd. Het consulaat accepteert niet meer het oude formulier (dat nb wel op de eigen website van de ambassade staat), het nieuwe formulier staat oa op de site van V&V Visumdienst.

Links:
Speciaal weblog over Chinese visa, met actuele info! The China Visa Blog

 
Gerelateerde pagina's  
Beperking F Visa wegens viering 60 jaar Volksrepubliek
Buitenlandse studenten moeten China deze zomer verlaten - of niet?
Chengdu: 72-uurs visum mogelijk
Chinees consulaat start 1 juni hotline en Olympisch visumloket
Groot internationaal congres Kunming afgelast; wandelreizen gaan voorlopig door
Laatste visumnieuws!: Visumverlenging in Beijing niet mogelijk
Links: ambassades, verenigingen, stichtingen, expat
Max. 72 uur in Shanghai zonder visum
Minister Verhagen bevestigt: buitenlandse studenten moeten China verlaten
Veel reizigers onbekend met aanscherping visumafgifte China
Verscherpte visumeisen lijken te zijn vervallen
Visum (reisdocumenten)
Visum China: weer 30 dagen geldig
Visum-eisen mogelijk verder aangescherpt
Visumaanvraag China niet meer bij Chinese ambassade
Visumbeperking voor Amerikanen
Voor het eerst naar China: bezienswaardigheden, en praktische tips
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Roy 25-07-2008
Om gebruik te kunnen maken van de olympics express way op de ambassade werd me gevraagd om toegangstickets of bewijs van aanvraag daarvan. Als je dat niet hebt moet je in "de gewone rij"...
martin 17-05-2008
Ik wil mijn vriendin uit nanning 2008/2009
op vakantie laten komen zijn er instanties of dergelijke mensen die je kunnen helpen met visum aanvraag.
kiki 10-05-2008
hopelijk kan ik een visum aanvragen bij de ambasade
Hans 04-05-2008
Afgelopen vrijdag mijn visum opgehaald, gewoon 30 dagen gekregen. Dus geen probleem.
paul 28-04-2008
Hi, weet iemand of je nog wel een 3-6 maanden visum voor China vanuit Hong Kong kan aanvragen. Een verblijf van maar 20-30 dagen in China is echt te kort voor mij! En is er een nog wel een visum verlenging vanuit China mogelijk zoals voorheen? DANK voor je antwoord!
Jan Willem 28-04-2008
Ik en mijn vriendin zijn van plan om medio augustus richting china te vertrekken met de Transsiberie express. Naar verwachting zullen we na de Olympische Spelen in China aankomen. Is er de verwachting dat de visumbepalingen soepeler worden na de Olympische Spelen?
Hans 22-04-2008
Vandaag mijn visum aangevraagd op de Chinese ambassade. Ongelooflijk druk daar. Heb minstens 2,5 uur moeten wachten voordat ik aan de beurt was. Om 12 uur (dan sluit officieel de visumafdeling) ging de poort buiten op slot, maar de mensen die al binnen waren werden keurig verder geholpen. Wel gingen HEEL VEEL mensen onverrichter zake huiswaarts omdat ze niet de juiste documenten bij zich hadden, zoals een uitnodigingsbrief en een vluchtbevestiging. Let dus op dat je meeneemt wat op deze site wordt gevraagd!!!
Kai 19-04-2008
Ronald, het feit dat Chinezen slechts met zoveel moeite een visum voor een reis naar Nederland kunnen aanvragen, ligt voornamelijk aan de Chinese regelgeving, niet aan de Nederlandse. Het is voor niet-vermogende Chinezen lastig om een visum voor welk land dan ook aan te vragen.
Frederbau 17-04-2008
20 dagen? om China te bezoeken? te weinig!
Ocharme al die packpackers, al die zakenmannen, al die zwartwerkers ... en alle mensen die er geld aan verdienen (tourisme, fabrieken, export, ...)
Het lijkt alsof de Chinese regering geen idee heeft van de gevolgen ... echt raar...
http://users.telenet.be/frederbau
Thijs Terlouw 13-04-2008
Ik las op de site van het visumburo.nl dat de regels al 27 maart waren ingegaan/bekend waren? Bovendien melden zij dat dat de hotelboeking voor de gehele periode moet gelden. Bovendien melden zij dat een reisschema is vereist. Geen idee of dat klopt, maar wellicht veiliger om ook mee te nemen.

Ronald: het klopt dat Chinezen nog veel meer informatie moeten inleveren als ze een toeristen visum voor Nederland willen. Bij ons verliep de aanvraag echter perfect via het consulaat generaal in Guangzhou. Het gaat gelukkig niet altijd mis ;)
Ronald 12-04-2008
Het is wachten op de Nederlandse media, dat ze schrijven dat China het land sluit om te voorkomen dat mensen de waarheid achterhalen omtrent de mensenrechten.

Ze vergeten daarbij hoezeer Nederland zich al heeft afgesloten voor Chinezen. Ik ben Nederlands, mijn partner Chinees. Toen mijn partner mij voor 2,5 week wilde bezoeken, en een visum aanvroeg, moesten we 25 pagina's aan formulier en om en nabij de 25 pagina's aan documenten/bewijsstukken inleveren. Na 2 maanden (!) was er nog steeds geen beslissing. De IND zei dat we niets anders konden doen dan wachten. Pas toen een hoge ambassademedewerker ter plaatse zich ermee bemoeide, bleek dat de IND ons dossier kwijt was. Hij heeft er toen voor gezorgd dat mijn partner alsnog een visum kreeg, onder strikte voorwaarden uiteraard. En dan hebben we nog geluk gehad. Visa worden bijna standaard afgewezen i.v.m. zogenaamd 'vestigingsgevaar'. (Het partners verhinderen elkaar te zien, heeft dat ook niet iets met mensenrechten te maken?)

Natuurlijk ben ik ook niet bij met de aangescherpte visumeisen, met name de maximum verblijfsduur. Maar dat er meer bewijsstukken moeten worden overlegd lijkt me niet meer dan redelijk, gezien de manier waarop de Nederlandse overheid Chinezen behandeld.

Advertenties reizen

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing